Greece [01.01.2009]

[Greece 31.12.2008]

Uudenvuoden päivän ensimmäinen operaatio oli hotellin vaihtaminen. Päätin siirtyä lähemmäksi Ateenaa ja kun olin matkalla nähnyt tutun Holiday Inn-ketjun hotellin, päätin muuttaa sinne ainakin päiväksi. Lähdin jo klo 11 aikoihin kamera kaulassa ja toisessa kainalossa merimiessäkki ja toisessa kameralaukku.

Tietulli

1. Lentokentän ja Ateenan välillä bussi kulki tietullimoottoritietä, jossa bussia rahastettiin aina ohikulun yhteydessä, kuten muitakin kulkuneuvoja.

Holiday Inn-pysäkki

2. En kuitenkaan jatkanut bussin kyydissä Ateenaan, vaan jäin pois Holiday Inn-hotellin kohdalla ja majoituin sinne. Huoneen hinnassa pudotusta oli 30 euroa per yö. Eron taisi huomata siitä, että edellisessä hotellissa asiakkaille tarjottiin kylpytakit (ylimmässä kerroksessa oli uima-allas, jote en tietysti ehtinyt kokeilla). Tipautin vain merimiessäkkini huoneeseen, jätin ylimääräiset lämpöliivit pois (lämpötila oli 10 Celsiusastetta ja taivas pilvetön) ja lähdin heti matkaan Ateenan suuntaan. Lippu ei enää kelvannut seuraavaan bussiin vaan sain ostaa uuden.

Mandariinipuu

3. Tiesin, että Mehmet Hetemaj uuden seuran stadion oli pohjois-Ateenassa, joten en jatkanut bussilla keskustaan vaan hyppäsin bussista pois ja lähdin kuluttamaan aikaa kuljeskelemalla sivukaduilla. Yritin löytää jalkapallotietäjää, joka osaisi neuvoa, miten minun pitäisi matkata stadionille. Matkalla pongasin erään talon puutarhassa mandariinipuun, jossa näkyi olevan poimintavalmiita mandariineja. Kello oli vasta kahdentoista aikaan uudenvuodenpäivänä ja useat jututtamani ihmiset totesivat minun olevan liikkeellä aikaisin.

Alexandras Avenue

4. Aikani kuljeksittua satuin näkemään Internet-kahvilan tapaisen, jonka webbikoneiden yhteyksien kanssa oli vähän niin ja näin. Mutta tiskillä oleva sylimikro toimi ja avulias nainen alkoi auttaa, kun selvitin pulmaani. Etsimme ensin Mehmet Hetemajn uuden stadionin sivun ja sen jälkeen pyysin neitiä merkkaamaan paikan kartalle ja kirjoittamaan vaaleansiniselle alueelle paikan nimen ja osoitteen ja lyhyen ajo-ohjeen kreikan kielellä taksikuskia varten. Kun se oli tehty, ylitin korttelin päässä olevan Alexandras Avenuen ja otin ensimmäisen taksin lennosta. Taksikyydin pyydystäminen kadulta on jossain lenkkileffoissa nähty tapahtuma, jota en ole muistaakseni koskaan onnistunut tekemään Suomessa. Mutta Ateenassa näköjään kaikki taksit pyydystetään lennosta. :-)

Johdinbussi

5. Matkalla bongasin johdinbussin, mikä on yksi vaihtoehto kamppailtaessa Ateenan ilman saastumista vastaan. Itselle tuli nostalkiset fiilikset pintaan, samanlaisia busseja näin nuorena miehenä Tampereella. Kaupunginisät Tampereella myöhemmin katuivat sitä, että johdinbussista luovuttiin.

Kyltitystä moottoritiellä

6. Kyltin Ano Liossia-ohje osoittaa, minne pitää mennä stadionin löytämiseksi.

Tästä oikealle

7. Tästä käännyttiin oikealle ja alettiin olla jo oikealla seudulla.

Viimeinen tienhaara

8. Tienhaarassa sähköpylvään vieressä on vihreä tienviitta, joka osoittaa, missä stadion on. Ja tarkemmin katsoen stadionin valopylväät näkyvätkin keskellä taustalla. Me vain taksikuskin kanssa ajoimme tienhaarasta ohitse, koska oikealla oleva kirkkorakennelma kiinnitti huomiota juuri ratkaisevalla hetkellä. Onneksi taksikuski kyseli vastaantulevalta taksilta tietä juuri kirkon kohdalla, joten seuraavasta tienhaarasta pääsimme sivukujien kautta stadionin portille. Kuvan nappasin poislähtiessä.

Sisäänkäynti päätykatsomoon

9. Stadionille päästyä maksoin taksikuskin pyytämän 15 euroa kuitteja kyselemällä ja kiersin aluksi koko stadionin. Sen jälkeen menin sisään ainoasta avoimesta portista (numero 3) ja pääsin stadionin päätykatsomoon.

Kalteriaita

10. Pääty oli erotettu kentästä kaksimetrisellä kalteriaidalla, jonka yläpuolella on vielä neljä metriä kanaverkkoaitaa. Kuten oikealta näkyy, kalterit estävät myös pääsyn sivukatsomoihin.

Aita ja aurinkoa

11. Päätykatsomon ja kentän päädyn välillä on jonkin verran tilaa. Itse asiassa aita saattaisi häiritä ottelun katsomista, jos se olisivat ihan kiinni katsomossa.

Päätykatsomo

12. Päätykatsomossa on asianmukaiset kuppi-istuimet vaikka muutama taitaa puuttua ja tarkempi silmä erottaa rikkinäisiä istuimiakin. Vasemmalla sisäänkäynti, jonka kautta tulin stadionille.

Neljä kulkuväylää

13. Päätykatsomoon on neljä eri kulkuväylää ja edessä on tukeva kaide. Olisi mielenkiintoista tietää, että miten järjestys- ja turvamiehet on sijoitettu otteluissa.

Aurinkokatsomo

14. Aurinkokatsomon edessä näkyi sivurajalla siirrettävä jalkapallomaali. En tiedä, että valehteleeko silmäni, mutta minusta se näytti juniorimaalilta eli ei olisi ollut täysikokoinen (??).

Päätynurmikko

15. Päädyssä kulmassa näkyi ylimääräinen penkki, joka saattaa olla tarkoitettu järjestysmiehille siltä varalta, että joku kiipeilee aidan yli tai kentälle lentelee jotain poistettavaa.

Päätykatsomoa I

16. Päätykatsomoa ylhäältä siihen suuntaan, josta tulin stadionille

Päätykatsomoa II

17. Näkymä päätykatsomosta aurinkokatsomon suuntaan. Keskellä näkyy riippulukolla lukittu portti, joten tästä voi ilmeisesti siirtää jotain kentälle silloin kun sitä halutaan.

Päätykatsomo III

18. Näkymä päätykatsomosta suoraan eteenpäin.

Päätykatsomoa IV

19. Näkymä päätykatsomosta pääkatsomon suuntaan. Maalin takana on ulkonema ja tuohon kohtaan aitaan kentän puolelle kiinnitin silikonikitillä viestin Mehmet Hetemajlle, kun hän saapuu 2.1.2009 harjoituksiin. Otaksuisin, että joku huomaa sen, jos viesti vain pysyy kitin voimalla yli yön kiinni aidassa. Mutta jos se putoaa kentälle, niin tuskin sitä kukaan huomaa, varsinkin kun tuuli voi lennättää sen minne tahansa.

Päätykatsomoa V

20. Näkymä päätykatsomosta Ateenan suuntaan. Päädyssä olevan pylvään takana kulmauksessa on portti, jonka kautta katsojat pääsevät pääkatsomoon, mutta päätykatsomoon sieltä ei pääse vaan välissä on kalteriaita.

Pelaaja-aitiot pääkatsomon edessä

21. Tästä näkee pelaaja-aitiot pääkatsomon edessä.

Näkymä kentälle kulmalipulta

22. Näkymä kentälle kulmalipulta Ateenan suunnasta katsottuna.

Näkymä päätyyn Ateenan puoleisesta kulmasta

23. Näkymä päätyyn Ateenan puoleisesta kulmasta.

Kiinteä maali

24. Hiukan hämmästyttävä asia oli, että maalit olivat kiinteät ja verkot oli viritetty naruilla päädyn aitaan. Kiinteät maalit aiheuttavat myös, että maalin edessä ei paljoa ruoho viherrä. Liikkuvat maalit voi esimerkiksi harjoitusten ajaksi siirtää helposti rangaistusalueen rajalle, jotta rangaistusalueen nurmikko säästyy. Olin stadionille saapuessani jutellut päätykatsomon takana asuvien ihmisten kanssa ja heidän puheestaan olin ymmärtävinäni, että harjoitukset ovat yleensä klo 15 aikoihin. Olin saapunut klo 14 maissa. Joten odottelin stadionilla puolisentoista tuntia siltä varalta, jos joukkue sattuisi harjoittelemaan myös uudenvuoden päivänäkin. Yrittelin pysytellä suojassa, sillä aurinkovoiteet olivat tietysti jääneet hotellille.

Taksilla takaisin

25. Jätettyäni viestin Mehmet Hetemajille kentän aitaan lähdin stadionilta ja nappasin taksin lennossa samasta risteyksestä, jossa olimme tullessa ajaneet taksikuskin kanssa harhaan. Muutaman korttelin päästä taksikuski nappasi etupenkille jonkun kreikkalaisen kännykkäänpuhujan toiseksi kyytiläiseksi. En osannut niin paljon kreikkaa, että olisin viihtinyt kinata asiasta. Turistia välillä vedätetään. Vai kertoiko etupenkin tyhjäksi jättäminen, että kimpakyytikin sopii minulle?

Omonia-aukio

26. Olin pyytänyt taksikuskia ajamaan Omonia-aukiolle ja taksi pysähtyi tänne. Kun kyselin, että osallistuuko toinen matkustaja kyytimaksuun, niin toinen matkustaja ja taksikuski eivät olleet ymmärtävinään mitään. Joten ladoin 26 euroa kouraan ja jalkauduin aukiolle. Sen jälkeen aloin ihmetellä, että jos tämä on Omonia aukio, niin missä ihmeessä olin huuhaillut uudenvuoden aattoiltana. Vähän aikaa ihmeteltyäni keksin kaivaa kamerasta edellisen illan kuvat, järjestin ne neljän kuvan ikkunaan ja näytin lähistöllä seisovalle nuorelle poliisille, joka hyvällä englanninkielellä opasti suunnan Syntagma-aukiolle.

Paluu hotellille

27. Parlamenttitalon edestä X95-linjan päätepysäkiltä ajoin lentokentälle menevällä express-bussilla hotellini kohdalle ja ylitin moottoritien kävelemällä. Oikealla on muuten ruotsalaisyrityksen Ericssonin Kreikan pääkonttori.

Huoneessa kaivoin sylimikron merimiessäkistä ja kytkin sen verkkoon. Sen jälkeen latasi kuvat kamerasta ja aloin kirjoittaa tätä raporttia. Sain sen valmiiksi pikkuista vaille 10 illalla. Sen jälkeen ohjelmassa on ruokailua, lekottelua kylpyammeessa, tv:n katselua ja spämmäilyä netissä. :-)

[Greece 02.01.2009] [Greece 03.01.2009] [Greece 04.01.2009] [Greece 05.01.2009] [Greece 06.01.2009] [Greece 07.01.2009] [Greece 08.01.2009] [Greece 11.01.2009] [Kreikan Superliiga: Levadiakos FC - Aris FC [04.01.2009]] [Ammattijalkapalloilijan arkea: Mehmet Hetemaj kreikkalaisseura Thrasivoulouksen harjoituksissa [09.01.2009]] [Kreikan Superliiga: Panionios FC - Panserraikos FC [10.01.2009]]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!