Greece [31.12.2008]

[Andorra 08.07.2008]

Joulukuun 2008 alkupuolella Kreikka alkoi olemaan yhä kiinnostavampi maa jalkapallofanin kannalta. FC Hakan maalitykki Toni Lehtinen oli solmimassa sopimusta Levadiakos FC:n kanssa ja harjoitteli Kreikassa tammikuista debyyttiä varten. HJK:n webbisivulla kerrottiin, että HJK:n Ville Taulo ja Erfan Zeneli ovat menossa toisen Kreikan Superliigan joukkueen Panserraikosin testeihin. Yksi huhu kertoi myös, että joku pohjois-kreikkalainen joukkue oli kiinnostunut FC Hongan Jami Puustisesta. Ennestään Kreikassa olivat jo Perparim Hetemaj AEK:n ja Mehmet Hetemaj Panioniosin riveissä. Tutkiskelin otteluaikatauluja ja huomasin, että Panserraikos pelaa tammikuussa ensimmäisen ottelunsa lauantaina 3.1.2009 ja toisen ottelunsa lauantaina 10.1.2009. Sunnuntaina 4.1.2009 Levadiakos FC kohtaa Aris Thessalonikin ja se saattaisi olla Toni Lehtisen ensiesiintyminen Kreikassa. Panionios pelaa vierasottelun 3.1.2009 ja kotiottelun 10.1.2009. Järkeilin, että ehtisin nähdä parhaimmillaan kolme ottelua, joissa saattaisi olla suomalaisia kentällä, jos lähden Kreikkaan ennen 3.1.2009 ja palaan kotiin 11.1.2009.

Matkan varaamisen jälkeen tapahtui tietysti muutoksia, jotka romuttivat suunnitelmani. Panserraikos vaihtoi joulukuussa valmentajaa ja uusi belgialaisluotsi ei ollut enää kiinnostunut HJK:n pelaajista. Ja seuraavaksi Mehmet Hetemaj vaihtoi seuraa Panioniosista Thrasyvoulosiin. Nopea vilkaisu otteluaikatauluihin osoitti, että Thrasyvoulos pelaa ensimmäisen ottelunsa tammikuussa 4.1.2009 eli samaan aikaan kun Toni Lehtinen on toivon mukaan kentällä toisaalla. Seuraava Thrasyvoulosin ottelu olisi 11.1.2009, mutta silloin olen jo kotimatkalla. Hetemajn veljeksistä Perparim ei ole mahtunut AEK:n kokoonpanoon ja on myös puuhaamassa siirtoa muualle tammikuun aikana. Joten ilmeisesti en näe häntäkään kentällä missään ottelussa. Jami Puustisen siirrosta Kreikkaan ei ole kuulunut mitään. Joten voin 3.1.2009 ja 10.1.2009 mennä katsomaan jotain Superliigan ottelua, mutta suomalaispelaajia tuskin näen kentällä.

Matkaa varten vilkaisin muutamaa matkaopasta ja kirjastossa käteen sattui myös tutun ruotsalaiskirjailijan Theodor Kallifatidesin ja taiteilija Henrik Tikkasen vuonna 1978 julkaistu Minun Ateenani-kirja. Olin lukenut joskus 80-luvun alkupuolella Kallifatidesin kirjoja ruotsiksi, vaikka niitä on suomennettukin. Viimeksi taisin lukea kirjan Pudonnut enkeli. Minun Ateenani-kirjaa lukiessa huomasin yhden hämmästyttävän ominaisuuden. Ilmeisesti vuonna 1985 julkaistu matkakirja "Ateena ympäristöineen" (ISBN 951-1-10622-8) kertoo melkein samat jutut kuin Kallifatides. Mieleeni tuli, että onko kyseisestä kirjasta ilmestynyt painos jo 1970-luvulla ja Kallitifades on kopioinnut sieltä pätkiä omaan kirjaansa. Etenkin kreikkalaistaruista kertovat lyhennelmät ovat hämmästyttävän samanlaisia. Tässä olisi varmaan mahdollisuus tutkivaan journalismiin jollekin toimittajalle. Kunhan vain kertovat, kuka tämän huomasi ensimmäisenä. :-)

Valitsin lähtöpäiväksi 30.12.2009. Edellisenä päivän huomasin hätkähtäen, että Kreikka on riskialue sekä hepatiitti A:lle että B:lle. Esimerkiksi viime kesäisistä matkakohteistani Ranskassa ei tarvitse pelätä kumpaakaan näistä ja naapurimaassa Italiassakin vain toista näistä. Mutta Kreikassa molemmat olivat tarjolla. Hepatiittirokotukset pitäisi aloittaa kuukautta ennen matkaa, joten olin auttamattomasti myöhässä. Mutta eräs lääkäri kertoi, että riski on aika pieni, jos en käytä piikkihuumeita tai juo samasta juomapullosta spurgujen kanssa. Lähinnä pitää varoa salaatteja ja ostereita.

Lähtökone

1. Lentokone Amsterdamnista saapui Helsinkiin viitisen minuuttia myöhässä ja lähtö takaisin myöhästyi vastaavasti. Toinen viisi minuuttia tuli lisää siitä, että koneen siivet olivat jäässä ja huoltomies suihkutti ne punertavalla nesteellä. Itse istuin tietysti siipien kohdalla ja katselin, että näenköhän matkan aikana ikkunasta ulos ollenkaan, koska ikkuna peittyi punertavaan vaahtokalvoon. Mutta kun päästiin matkaan, niin ikkuna puhdistui itsestään ja näkymät olivat erinomaiset. Lentomatkalla kone otti puolet 10 minuutin myöhästymisestä kiinni, joten Schipholin lentälle Amsterdamniin tultiin viitisen minuuttia myöhässä. Kuvassa vasemmalla muuten koneen miehistö. Lentäjien asu on tummansininen ja kabinettihenkilöstön vaalensininen.

Aurinko paistoi terminaaliin

2. KLM:n kone tuli Helsingissä täyteen (ja sama juttu Amsterdamn-Ateena-yhteydellä). Ateriana tarjottiin salaattia, sämpylä ja juotavaa. Päätin maistaa tarjolla olevaa punaviiniä ja se oli mielyttävä yllätys. Kyseessä oli chileläinen merlot, Terra Andina ja 18,75 cl riitti ihan mukavasti. Se sopi myös hiukan happamen salaatin kanssa hyvin yhteen. Jatkoyhteydellä tarjottu salaatti oli maultaan neutraalinpaa, mutta upposi hyvin toisen samanlaisen viiniannoksen kanssa. Jälkimmäisessä koneessa sämpylä oli kaiken lisäksi lämmin. Saattoi olla ensimmäisellä yhteydelläkin, mutta odottelin juotavaa sen verran pitkää, että se ehti jäähtyä.

Helsingistä lähtiessä taivas oli pilvessä ja samaa jatkui Tanskan tienoille asti. Mutta sen jälkeen taivas oli pilvetön. Schipholiin laskeuduttaessa oli aurinkoista, mutta lämpötila oli ehkä yhdessä pakkasasteessa, koska lentäkentän nurmen seassa näkyi siellä täällä merkkejä lumesta.

Lepopaikka ja internet-yhteydet

3. Schipholin lentokentällä jokaisen lähtöportin yhteydessä on tietysti odotustilat, mutta pääaulan liikkeiden vieressä oli myös odotusalue, jonka vieressä näkyi (etualalla) myös internet-päätepöytiä.

Punaisen paroonin lentokone?

4. Schipholin lentokentän tiloihin oli tehty ledi-jouluvaloista lentokone, joka lentokoneita huonosti tuntevana muistuttaa legendaarisen saksalaisen (I maailmansodan lentäjän) Punaisen paroonin lentokonetta. Valokuva ei tee teokselle oikein oikeutta.

Financial Times alennusmyynnissä

5. Schiphol-lentokentällä huomasin lehtihyllystä, että talouslehti Financial Times oli ensimmäisenä selvittänyt taloudelliset trendit ja oli näköjään alennusmyynnissä. Jostain syystä tämä ei niin hirveästi hymyilytä.

Panathinaikos FC:n kannattaja

6. Jo Helsingin Vantaan lentokentällä bongasin tämän kreikkalaisen jalkapallofanin. Kun nousin jatkoyhteyden koneeseen Amsterdamnissa, satuin ohimennessä kuulemaan, kuinka hän kehui takanaan istuvalle tanskalaiselle Tanskan jalkapallomaajoukkuetta. :-) Hänen kannattamansa seura on tietysti ateenalainen Panathinaikos FC. Jos kaulaliinan värit eivät ole tuttuja ulkomaalaiselle, niin ainakin kaulaliinassa näkyvä perustamisvuosi (1908) kertoo, että kyseessä on perinteikäs jalkapalloseura. Joukkue pelaa kotiottelunsa Ateenan Olympiastadionilla, jonne mahtuu hiukan yli 71 000 katsojaa.

Julkisen liikenteen opastaja

7. Kun olin menossa hakemaan matkatavaroita, niin pongasin tämän neuvontapisteen, jossa annetaan ilmeisesti neuvoja julkisesta liikenteestä.

Hotelli Sofitel

8. Olin ennen matkaa jostain webbisivulta katsovinani, että bussilla pääsee lentokentältä Ateenan keskustaan muistini mukaan parinkymmenen minuutin välein ja yöllä 50 minuutin välein. Mutta saapuessani kello jo klo 1 yöllä ja minulla ei ollut mitään halua lähteä etsimään hotellia öisestä Ateenasta. Joten kävelin lentokenttää vastapäätä sijaitsevaan Hotelli Sofiteliin ja majoituin aluksi vuorokaudeksi. Aamulla päätin, että olen ainakin toisen yön, ehkä pitempäänkin, koska seuraava päivä oli uudenvuodenpäivä, joka on tietenkin sunnuntai. Ajattelin, että parempi olla hiukan loitolla Ateenan keskustan hulinasta ja tehdä toistaiseksi vasta ekskursioita sinne. Kuva on otettu iltapäivällä klo 16 maissa.

Aamulla lentoasemalle aamupalalle

9. Olin ottanut hotellihuoneen ilman aamiaista, koska minulla ei ollut aavistustakaan, kuinka pitkään ensimmäisenä aamuna uni maistuisi. Aamulla kävelinkin takaisin kadun toisella puolelle lentoasemalle ja ostin tuloaulan myymälästä muutaman kartan sekä paikallisen lehden. Lehtihyllyssä, kuten kuvasta näkyy, näkyy olevan aika paljon värikkäitä lehtiä, joiden kannessa on jalkapalloon liittyviä kuvia ja pikaisella selauksella sisällössäkin jalkapallolla oli valta-asema. Ostin yhden lehden, vaikka en otaksunut ymmärtäväni tekstistä niin paljoa. ;-) Takaisin hotelliin palatessa oli alkanut sataa. Ja Kreikan piti olla aurinkoinen maa?

Express-bussi lentokentältä

10. Lentokentältä oli express-bussiyhteys X95 Ateenan keskustaan. Mahdollisten ilotulituspommien paukkumisen vuoksi laitoin hotellissa ennen lähtöä molempiin korviin silikonikittiä kuulosuojaksi. Siitä oli hyötyä jo nopeamminkin kuin otaksuin. Istuin bussin takaosassa ja takana oleva moottori alkoi ulvoa kuin sumusireeni, kun kuljettaja tallasi moottoritiellä tallan pohjaan. Kyseinen moottoritie oli sellainen tietullitie. Jossain taisi näkyä kyltti, jossa ilmeisesti tullimaksuksi ilmoitettiin 2 euroa 70 senttiä. Itse bussimaksu yhteen suuntaan oli 3 euroa 20 senttiä ja sen sai ostettua lippukioskista pysäkin vierestä. Perillä päätepysäkillä katselin pimeässä illassa ihmeissäni ympärilleni, että minne penteleeseen bussi oli minut tuonut. Karttaa katselemalla päättelin virheellisesti, että olen Omonia-aukiolla, mikä johtopäätös aiheutti seuraavana päivänä pientä hupia kun pyysin taksia viemään minut Omonia-aukiolle ja päädyin jonnekin aivan muualle kuin tälle paikalle.

Parlamenttitalo

11. Tämä juhlava rakennus on itse asiassa Kreikan parlamenttitalo, vaikka yöllä arvailin kartan perusteella, että kyseessä olisi National Bank :-))

Syntagma-aukio etelään

12. Parlamenttiataloa vastaapäätä oleva Syntagma-aukio oli täynnä myyntikojuja, tivolilaitteita, joulupukkeja ja joulukuusia. Hiukan mietin hiilellä käristettyjen kastanjien maistamista, mutta kun se hepatiitti-rokotuskin oli jäänyt ottamatta ;-)

Metroasemalla

13. Käväisin vilkaisemassa Parlamenttitalon vieressä sijaitsevan Syntagman metroaseman sisäänkäyntiä. Kuvan aulan toinen pää vastaa lähinnä Helsingin metron (asematunnelin) kompassiaukiota.

Norjalaiset kaappasivat napapiirin

14. Pyörin arviolta tunnin verran keskustassa Stockmann-tyyppisessä 8-kerroksisessa tavaratalossa ja erikoisin pongaus oli osasto, jossa kaupiteltiin erilaisia Napapijri-tuotteita. Pentele, "napapiiri" on suomea, mutta norjalaiset ovat näköjään kaapanneet sanan tavaramerkiksi ja tekevät sillä rahaa. :(

Kaulaliina

15. Palailin takaisin Syntagma-aukiolla ja hiukan seikkailtuani päätin hypätä jo kello 21 maissa bussiin, jolla pääsin takaisin lentokentälle ja hotelliin. Puolenyön aikaan katselin televisiosta, että aukiolla oli upea ilotulitus ja melkoinen tungos.

Uudenvuoden aattona ja päivänä tarkoitus oli tehdä ekskursioita Ateenan keskustaan ja palata rauhalliseen hotellin lentoaseman viereen yöksi. Selvitän myös kaukobussivuorojen lähtöpisteen ja aikataulut Levadian matkaa varten. Minun täytyy myös yrittää löytää Hetemajn veljesten treenikentät, jos vaikka ehtisin jossain välissä jututtamaan heitä. Ja lauantaihin mennessä täytyy myös tutkia, mitä ottelua menen silloin katsomaan ja miten pääsen stadionille.

Ennen Suomesta lähtöä medioissa näkyi myös tietoja, että Kreikan yhteiskunnallisten levottomuuksien vuoksi Kreikassa asuvien tai matkustavien suomalaisten pitäisi ilmoittaa menemisistään Suomen suurlähetystöön. Viimeisimmän tiedotteen mukaan rekisteröityminen suurlähetystössä ei ole enää tarpeellinen.

Superliigan pelit 3.1.2009:
Ergotelis - Panthrakikos, Pancretan Stadium (Heraklion, Kreetan saari, kansainvälinen lentokenttä ja laivayhteys Piraeuksesta) klo 16.45 (Nova-kanava)
Skoda Xanthi - Panionios, Pigadia Stadium (230 km itään Thessalonikista, n. 750 km Ateenasta) klo 16:45 (NET-kanava)
Asteras Tripolis FC - Olympiakos, Asteras Stadium (160 km lounaaseen Ateenasta) klo 19:00 (NET-kanava)

Näistä viimeinen saattaisi olla sellainen, mikä olisi mahdollisuuksien rajoissa, mutta kaikki riippuu kulkuyhteyksistä ja ennen kaikkea paluuyhteyksistä, koska minun on ehdittävä seuraavaksi päiväksi Livadiaan, joka sijaitsee 130 km Ateenasta pohjoiseen.

10.1.2009
Panthrakikos - Panathinaikos, Komotini Stadium (276 km itään Thessalonikista, 800 kilometriä Ateenasta), klo 16:45 (Nova-kanava)
Panionios FC - Panserraikos, Nea Smyrni Stadium (4 kilometriä etelään Ateenan keskustasta), klo 16:45 (Nova-kanava)
Olympiacos FC - Skoda Xanthi, New Karaiskaki Stadium (Piraus, 10 km Ateenasta), klo 19:00 (NER-kanava)

Näistä otteluista tulee kysymykseen vain Ateenan ja Pirauksen ottelut.

[Matkablogit] [Greece 01.01.2009] [Greece 02.01.2009] [Greece 03.01.2009] [Greece 04.01.2009] [Greece 05.01.2009] [Greece 06.01.2009] [Greece 07.01.2009] [Greece 08.01.2009] [Greece 11.01.2009] [Kreikan Superliiga: Levadiakos FC - Aris FC [04.01.2009]] [Ammattijalkapalloilijan arkea: Mehmet Hetemaj kreikkalaisseura Thrasivoulouksen harjoituksissa [09.01.2009]] [Kreikan Superliiga: Panionios FC - Panserraikos FC [10.01.2009]]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!