Vuosi sitten [16.04.2010]

[Harjoitusottelu: Haka - FC Inter 1-4 (0-1) [03.04.2009]] [Veikkausliiga 2009: FC Inter - Haka 0-2 (0-0) [23.05.2009]] [Veikkausliiga 2009: Haka - FC Inter 2 - 2 (1 - 0) [22.08.2009]] [Harjoitusottelu: FC Inter - Haka 1-0 (0-0) [13.04.2010]]

Vuosi sitten 3. huhtikuuta 2009 Haka ja FC Inter kohtasivat Veikkausliigaa edeltävässä harjoitusottelussa Saharan keinonurmella Valkeakoskella. Inter voitti ottelun selvästi 4-1. Viikkoa myöhemmin Haka hävisi vielä harjoitusottelun TamU:lle, mutta Veikkausliigan käynnistyessä tapahtui jotain kummallista. Haka alkoi yllättäen voittaa. Kun FC Inter ja Haka sitten kohtasivat 23.5.2009 seuraavan kerran, Haka voitti 2-0 ja pelasi tavalla, joka sain Interin päävalmentaja Job Dragtsman kiipeilemään pitkin seiniä. Ottelun jälkeisessä itkuraivarissa hän syytti Hakaa suunnilleen siitä, että joukkue ei pelannut mitään jalkapalloa ja että tämä ei ollut mitenkään reilua. Haka taisi keskittyä vain puolustamaan ja iski vastaiskuin ja erikoistilantein. Tällainen taktiikka sai Dragtsman kaltaisen ammattivalmentajan raivoihinsa.

Miten sitten Haka pelasikin, niin kymmenen kierroksen jälkeen joukkue oli liigakärjessä. Myöhemmin alkoi mennä huonommin ja kehitys johti lopulta valmentaja Olli Huttusen potkuihin. Mutta jälkikäteisarvioissa on mielestäni pantu ehkä liian paljon painoa Diego Corpachen loukkaantumiselle. Hakan päävalmentaja Olli Huttunen hyödynsi huhtikuun 2009 alun harjoitusottelun maksimaalisesti. Hän näki ottelussa tarkasti, miten FC Inter pelasi. Ottelun jälkeen hän tiesi mitkä olivat Interin senvuotiset vahvuudet ja heikkoudet. Niiden perusteella hän pystyi laatimaan taktiikan, jolla seuraava kohtaaminen toukokuussa voitettiin.

Muutenkin Huttusen osaaminen puri huhti-toukokuussa 2009. Maajoukkueen kakkosvalmentajana hän oli joutunut perehtymään syvällisesti suomalaisiin pelaajiin ja joukkueisiin, joista hänellä oli jo monivuotinen kokemus. Joten hän tunsi vastustajan valmentajat ja pelaajat. Ja ennen muuta hän tunsi omat pelaajat. Ja huhti-toukokuussa 2009 hän pystyi laatimaan taktiikat, joilla sai omista pelaajistaan irti maksimisuorituksen.

Kesällä alkoi sitten moottori yskiä. Valmentajat eivät enää aliarvioineet Hakaa ja heillä oli ollut mahdollisuus tehdä kotiläksynsä. He olivat jo paremmin valmistautuneita kohtaamaan Hakan. Kun syyskierros alkoi, vastaan tuli myös valmentajia, jotka olivat jo kerran hävinneet Hakalle tai pelanneet joukkuetta vastaan tasapelin. Kovapäisinkin valmentaja oli oppinut läksynsä; enää he eivät menneet halpaan. Valmentajilla oli ollut myös kuukausikaupalla aikaa miettiä lääkkeitä Hakaa vastaan. Tämä on mielestäni suurempi syy Hakan alamäkeen kuin Diego Corpachen loukkaantuminen.

Tiistaina 13.4.2010 FC Inter ja Haka kohtasivat taas harjoitusottelussa. Nyt Job Dragtsma sai vastaansa Sami Ristilän, joka oli Dragtsmalle ennestään tuntematon valmentajavastustaja. Otaksuisin, että nimenomaan Dragstma halusi tämän harjoitusottelun. Kesäkuun lopussa joukkueet kohtaavat seuraavan kerran ja silloin näemme, kumpi joukkue hyötyi enemmän tästä kohtaamisesta.

Viimevuotisen ja tämänvuotisen Hakan välillä oli kuitenkin yksi suuri ero, joka näkyi hyvin tiistaisessa Turun harjoitusottelussa. Kenttä oli kapeampi kuin Hakan normaali harjoituskenttä. Oka Huttusen aikaan voimakkaisiin laitapelaajiin tukeutunut Haka oli aina vaikeuksissa kapeilla kentillä. Mutta näin ei ole Sami Ristilän aikaan. Ristilä ei käytä laitureita vaan Hakan keskikentällä pelaa kokoonpano, jota jotkut kutsuvat timantiksi. Nimitys viittaa ilmeisesti englanninkielen sanaan diamond, joka hyvin usein suomennetaan virheellisesti timantiksi, vaikka kyseessä on vinoneliö. Kentällä tämä Ristilän vinoneliö vauhtiin päästyään painaltaa kuin Pendolino Pasilaan. Sitä on vaikea pysäyttää ja melkein yhtä vaikea ohittaa. Ennustan, että kuluvalla kaudella Haka on kova luu kapeilla kentillä.

Hakan viimevuotinen valmentaja Olli "Oka" Huttunen oli seuraamassa FC Lahden ja Hakan välistä harjoitusottelua Lahdessa. Torstaina 15. huhtikuuta Valkeakosken Sanomat julkaisi kolumnin, jossa Huttunen kehui Hakan nykyistä kokoonpanoa ja veikkasi, että Haka on kauden päätteeksi mitaleilla. Olen samaa mieltä.

Sivun html-koodia on päivitetty 25.10.2017. Html-päivityksessä poistettiin jäykkä table-rakenne ja korvattiin se joustavalla div-rakenteella, jonka pitäisi mukautua sujuvasti myös tablet- ja kännykkänäyttöihin. Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com. Blogin kirjoittaja twitterissä Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2010]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!