Liigacup 2010: Haka - TamU 1-3 (1-1) [27.02.2010]

[mobile]
[Liigacup 2010: Haka - JJK 0-1 (0-0) [26.01.2010]] [Liigacup 2010: FF Jaro - Haka 2-0 (2-0) [06.02.2010]] [Liigacup 2010: AC Oulu - Haka 2-0 (1-0) [20.02.2010]] [Lauantaina edessä odotettu TamU-peli] [Gela valmiina TamU-peliin] [Echiabhi Okodugha Hakan mukana TamU-pelissä] [TamU vastassa, Kuivasto debytoi] [Janne Korhonen vuoden jalkapalloilija Valkeakoskella] [Joenmäen vastuu kasvussa] [Ikävalko ja Joenmäki Tšekki-peliin] [Hjelmillä paljon mietittävää ennen Haka-peliä] [Kavén ei tunnustaudu vielä valmentajaksi] [TamU trust to attend football supporters' reception at the European Parliament] [EU football clubs urged to involve fans] [Fans tell MEPs - We are football!] [Jonne U21-maajoukkueeseen Tšhekkiä vastaan] [Pohja valmistui filosofian maisteriksi]

1. Liigacupin otteluun Haka oli tällä kertaa panostanut mm. urheilutoimenjohtaja Juha Lahtisen kirjoittamalla pelaajaluettelolla, jossa oli jo eritelty avauskokoonpanot ja vaihtopelaajat. Luetteloa sai Hakajuniorien pitämän makkaranmyyntipisteen vieressä ja siinä oli pari pientä kirjoitusvirhettä tamperelaispelajien nimissä, kuten Lahtinen huomautti. Katselin, että ainoa puute oli erotuomareiden puuttuminen. Mutta ennen ottelua näin Hakan joukkueenjohtajan, joka vilautti ottelupöytäkirjaa, johon erotuomaritkin oli merkitty. Ottelun jälkeen huomasin sitten valokuvia tutkiessa, että sekä yleisölle jaetussa pelaajaluettelossa että oheisessa ottelupöytäkirjassa Hakan testipelaajat olivat vaihtaneet paikkaa. Okodugha pelasi numerolla 16 ja Traore Abdoulaye numerolla 24.

2. Joukkueet lähtivät kentälle päädyssä olevan pukukopin edustalta erotuomareiden johdolla. Vasemmalla sinisessä takissa oli taas kerran kentän laidalla Hakan kunniajäsen Aimo Pulkkinen.

Echiabhi Okudugha, Antti Pohja, Ben Traore Abdoulaye, Jonas Emet, Xhevdet Gela, Jukka Santala, Henri Myntti, Markus Joenmäki, Niko Ikävalko, Jonne Hjelm, Tomi Petrescu, Jari Nikkilä, Vili Savolainen, Tuomas Haapala

3. Hakan pelaajista erottuivat testipelaajat Echiabhi Okodugha ja Ben Traore Abdoulaye. Edellisen Juha Lahtinen oli muuten kirjannut yleisölle jaettuun pelaajaluetteloon nimellä Okodugha Sunday, mutta Echiabhi Okodugha nimellä hänet on opittu tuntemaan suomalaisilla pelikentillä. Hakan pelaajista kuvasta erottuvat hyvin Jukka Santala ja hänen olkapäänsä yli kurkistava Xhevdet Gela. TamU:n pelaajat vasemmalta oikealle: Antti Pohja, Jonas Emet, Henri Myntti, Jonne Hjelm, Tomi Petrescu, Jari Nikkilä, Vili Savolainen ja Tuomas Haapala.

Markus Joenmäki, Sebastian Strandvall, Jari Nikkilä, Niko Ikävalko, Vili Savolainen, Tuomas Haapala

4. Pelaajajonojen loppupäässä entisillä seuratovereilla Sebastian Strandvallilla ja Jari Nikkilällä riitti juteltavaa. Strandvallilla ja Nikkilällä on muuten sama pelaaja-agentti. Kyseinen agentti toimii myös Janne Korhosen, Jani Kauppilan, Mikko Innasen, Jarno Mattilan, Niko Ikävalkon ja Maido Pakkin pelaaja-agenttina. Pelaajat vasemmalta oikealle: Markus Joenmäki, Strandvall, Nikkilä, Niko Ikävalko, Vili Savolainen ja Tuomas Haapala.

Portti Saharaan

5. Kentän päädyssä oleva portti oli avattu pelaajien kentälletuloa varten. Yleensä pelaajat kulkevat vieressä olevasta pikkuportista ja kengät kopistellaan mennen tullen. Kuvassa näkyi, että Jari Nikkilä ja Tuomas Haapala, joilla ei ollut vielä omalla nimellä varustettua pelipaitaa, olivat saaneet päälleen pelipaidan, jossa aikaisemman pelinumeron haltijan nimi oli peitetty siistinnäköisesti.

Ryhmähali yleisön edessä

6. Ottelua oli saapunut seuraamaan ihan mukava yleisömäärä. Hakan ryhmähalista vasemmalle pääasiassa Sinikaartia ja oikealle katsomossa olikin äänestä päätellen enemmän Hakan kannattajia. Nosturiautossa oli ottelun videokuvaaja.

Tuomas Haapala, Antti Pohja, Ben Traore Abdoulaye, Mikko Innanen, Henri Myntti, Toni Kuivasto

7. Hakassakin oli muutama pelaaja, joilla ei ollut vielä omalla nimellä varustettua pelipaitaa. Mutta Toni Kuivasto taisi olla ainoa, jonka pelipaidassa edellisen pelinumeron haltijan nimi oli peitetty. Tosin näytti vähän siltä kuin peittäminen olisi tehty maalarinteipillä. Eikö Hakan huoltajan sormissa pysy ompeluneula? Vai näkyykö entinen nimi lävitse paksummastakin valkoisesta kankaasta ja nimen peittämiseen ei ole ryhdytty? Vasemmalla numero 24 selässä on muuten Ben Traore Abdoulaye, vaikka yleisölle jaetussa pelaajaluettelossa ja ottelupöytäkirjassa numerolla 24 piti pelaaman Echiabhi Okodugha.

Xhevdet Gela, Mikko Kavén, Mikko Innanen, Johannes Mononen, Tomi Petrescu

8. Ottelun ensimmäinen maali syntyi, kun Mikko Innanen karkasi pystysyötön perään ja sai pallon Johannes Monosen ahdistelusta huolimatta. Pelaajat vasemmalta oikealle: Xhevdet Gela, Mikko Kavén, Mikko Innanen, Johannes Mononen, Tomi Petrescu.

Xhevdet Gela, Mikko Kavén, Mikko Innanen, Johannes Mononen, Tomi Petrescu

9. Mikko Innanen sai sijoitettua pallon ohi peittämistä yritäneen Mikko Kavénin.

Xhevdet Gela, Mikko Kavén, Mikko Innanen, Johannes Mononen, Tomi Petrescu

10. Mikko Innasen sijoitus meni tarkasti oikeaan alakulmaan.

Xhevdet Gela, Mikko Innanen, Mikko Kavén, Johannes Mononen, Tomi Petrescu

11. Tyylikkään maalin huipennus oli vielä korkea hyppy maassa olevan tamperelaismaalivahti Mikko Kavénin ylitse. En ehtinyt nähdä, kuka antoi pystysyötön maalintekijä Mikko Innaselle, mutta epäilen ilkityöstä Kalle Parviaista. ;-)

Jonne Hjelm, Antti Pohja, Echiabhi Okodugha, Kalle Parviainen, Toni Kuivasto

12. Toni Kuivasto teki debyyttinsä Hakassa. Pelaajat vasemmalta oikealle: Jonne Hjelm, Antti Pohja, Echiabhi Okodugha, Kalle Parviainen ja Kuivasto.

Jari Nikkilä, Mikko Innanen

13. Hakan Mikko Innanen ei antanut yhtään myöten taistellessaan pallosta entisen seuratoverin Jari Nikkilän kanssa.

Jonne Hjelm, Antti Pohja, Echiabhi Okodugha, Henri Myntti, Toni Kuivasto, Kalle Parviainen, Markus Joenmäki

14. Kalle Parviainen valmistautui nenä veressä torjumaan Antti Pohjan hyökkäysyritystä. Hiukan aiemmin Tomi Petrescu oli kamppaillut pääpallosta Hakan rangaistusalueella ja epäilen, että Kallen nenä oli auennut niissä kamppailuissa. Hän oli luultavasti matkalla kentän laidalle ensiapua saamaan kun Pohjan hyökkäys keskeytti matkan. Pelaajat vasemmalta oikealle: Jonne Hjelm, Pohja, Echiabhi Okodugha, Henri Myntti, Toni Kuivasto, Parviainen ja Markus Joenmäki.

Sebastian Strandvall, Henri Myntti, Janne Korhonen

15. Henri Myntti pääsi tykittämään kohden Hakan maalia, mutta pallo osui suoraan Janne Korhosen vatsanpohjaan ja ponnahti siitä eteenpäin. Korhonen heittäytyi pallon perään ja sai vangittua sen, mutta loppuun asti pelannut Myntti liukui tilanteeseen jalka edellä. Sebastian Strandvall yritti hidastaa Myntin liikkumista roikkumalla mukana.

Henri Myntti, Sebastian Strandvall, Janne Korhonen

16. Kun Henri Myntti kaatui Janne Korhosen viereen, niin Sebastian Strandvall loikkasi Myntin ja Korhosen väliin suojaamaan omaa maalivahtia.

Vesa Kuparinen, Henri Myntti, Sebastian Strandvall, Janne Korhonen

17. Janne Korhonen karjui Henri Myntille kurkku suorana ja erotuomari Vesa Kuparinen rynnisti paikalle pilli heiluen erottelemaan pelaajia.

Vili Savolainen, Vesa Kuparinen, Sebastian Strandvall, Henri Myntti, Janne Korhonen, Arttu Hautamäki

18. Myös avustava erotuomari Arttu Hautamäki spurttasi paikalle rauhoittamaan pelaajia sellaista vauhtia, että tossut hädin tuskin koskettivat kentän pintaa. Vili Savolainen oli kiirehtinyt tamperelaisista mukaan mekkalaan.

Vili Savolainen, Vesa Kuparinen, Sebastian Strandvall, Arttu Hautamäki, Henri Myntti, Janne Korhonen

19. Kun Vesa Kuparinen ja Arttu Hautamäki suuntasivat huomionsa Vili Savolaiseen, niin Henri Myntti ja Janne Korhonen vaihtoivat muutaman kiukkuisen sanan ja katseen.

Rebound

20. Tampere Unitedin tasoitusmaali syntyi, kun Xhevdet Gela purki palloa maalin edestä Tampere Unitedin kulmapotkusta. Purku osui suoraan edessä olevaan Vili Savolaiseen ja kimposi kohden maalia. Kuvassa Savolainen oli jo törmännyt Gelaan ja kimmonnut pallo oli matkalla maaliin maalitolpan kohdalla. Vasemmalla tilannetta seurasi Ben Traore.

Ben Traore, Tomi Petrescu, Xhevdet Gela, Vili Savolainen, Janne Korhonen, Antti Pohja, Jukka Santala, Kalle Parviainen, Henri Myntti, Toni Kuivasto, Markus Joenmäki

21. Pallo lensi kaaressa yli Hakan maalivahti Janne Korhosen ja on kuvassa uppoamassa verkkoon. Pelaajat vasemmalta oikealle: Ben Traore, Tomi Petrescu, Xhevdet Gela, Vili Savolainen, Korhonen, Antti Pohja, Jukka Santala, Kalle Parviainen, Henri Myntti, Toni Kuivasto ja Markus Joenmäki.

Jukka Santala, Xhevdet Gela, Jonas Emet, Tuomas Haapala

22. Eräs ottelun dramaattisista tapahtumista oli, kun Tampere Unitedin Tuomas Haapalalla paukahti ilmeisesti akillesjänne. Kuvassa Haapala oli putoamassa kentän pintaan jalan petettyä alta. Vasemmalta oikealle: Jukka Santala, Xhevdet Gela, Jonas Emet ja Haapala.

Kalle Parviainen, Mikko Innanen, Janne Korhonen, Markus Joenmäki, Ben Traore

23. Tampere Unitedin toinen maali syntyi toisella puoliajalla kun Janne Korhonen erehtyi katkoyrityksessään ja pallo liiteli sormenpäiden yli Vili Savolaisen ulottuville. Tilanne muistuttaa tämän raportin alussa linkitetyn AC Oulun ja Hakan välisen ottelun maaleja. Oulussa Saku Pesonen ei kaksi kertaa ylettynyt palloon aivan samalla tavalla. Ilmeisesti nämä nykyiset pallot liitelevät sen verran oudosti, että maalivahdit helposti erehtyvät pallon lentorataa arvioidessaan.

Vili Savolainen, Xhevdet Gela, Kalle Parviainen

24. Takatolpalla Vili Savolainen sai pallon haltuunsa ja tykitti sen verkkoon Xhevdet Gelan ja Kalle Parviaisen välistä.

Jukka Santala, Kalle Multanen, Antti Hynynen, Niko Ikävalko, Antti Ojanperä

25. Tampere Unitedin toisen maalin jälkeen Hakan päävalmentaja Sami Ristilä yritti tehostaa Hakan hyökkäystä vaihtamalla Jukka Santalan ja Niko Ikävalkon tilalle Antti Hynysen ja Kalle Multasen. Kuvassa pelaajista vasemmalta oikealle: Santala, Multanen, Hynynen, Ikävalko ja Antti Ojanperä.

Jusu Karvonen, Aleksei Kangaskolkka, Echiabhi Okodugha

26. TamU:n päävalmentaja Ari Hjelm oli vaihtanut Aleksei Kangaskolkan kentälle Tuomas Haapalan loukkaannuttua ja 70. peliminuutin kohdalla kentälle pääsi myös vasemmalla kirmaava Jusu Karvonen. Oikealla Hakan testipelaaja Echiabhi Okodugha.

Janne Korhonen, Jusu Karvonen, Echiabhi Okodugha

27. Jusu Karvonen pääsi pistopallon perässä karkuun, mutta aikaili niin paljon, että Echiabhi Okodugha sai hänet kiinni. Ja vaikka koko maali näytti olevan lähes avoinna Janne Korhosen seisoessa oikeassa kulmassa, niin Jusu syötti oikealle Aleksei Kangaskolkalle ja tilanne kuivui kokoon.

Sinikaarti, Henri Myntti, Markus Joenmäki

28. Tampere Unitedin kannattajaryhmä Sinikaarti oli ahtautunut Tallikadun varren parkkipaikan ja kenttää reunustavien lumikasojen väliin. Ennen ottelu joku taisi lähetellä pari ilotulitusrakettia taivaalle ja yksi taidetiin ampua joskus ottelun puoliajallakin, vai koska se oli. Markus Joenmäki pärjäsi ponnistusvoimansa puolesta hyvin kaksimetriselle Henri Myntille pääpallotaisteluissa.

Xhevdet Gela, Jonne Hjelm, Vesa Kuparinen, Jesse-Juho Kuusisto

29. Foorumilähteen mukaan TamU:n kolmannen maalin olisi keskittänyt Jusu Karvonen, mutta itse olin näkevinäni, että maali lähti tästä Jesse-Juho Kuusiston laukauksesta.

Janne Korhonen, Kalle Parviainen, Henri Myntti, Toni Kuivasto

30. Kun Jesse-Juho Kuusiston keskitys putosi Hakan maalin eteen, niin Toni Kuusisto hyppäsi puskemaan putoavaa palloa. Mutta Henri Myntti tönäisi Kuivaston kaksin käsin pois pallon lentoradalta. Se oli helppoa, kun tönäisyhetkellä Kuivasto oli jo ilmassa ja ei voinut laittaa mitenkään vastaan.

Janne Korhonen, Kalle Parviainen, Henri Myntti, Toni Kuivasto

31. Kun Toni Kuivasto ei ollut enää tiellä, niin Henri Myntti sai aivan kaikessa rauhassa puskea palloa seisovilta jaloilta. Pelaajat vasemmalta oikealle: Janne Korhonen, Kalle Parviainen, Myntti ja Kuivasto.

Kalle Parviainen, Janne Korhonen, Henri Myntti, Toni Kuivasto

32. Henri Myntin pusku osui aika tarkalleen samaan "reikään" maalin oikeassa alanurkassa, jonne Mikko Innanen ehti jo ensimmäisellä puoliajalla tehdä yhden maalin.

Janne Korhonen, Henri Myntti, Toni Kuivasto

33. Janne Korhonen yritti heittäytymällä torjua pallon, mutta myöhästyi hiukkasen.

Antti Pohja, Toni Kuivasto, Sebastian Strandvall, Henri Myntti, Ben Traore Abdoulaye

34. Toni Kuivaston debyytti Haka-paidassa oli mielestäni aika onnistunut. Pelaajat vasemmalta oikealle: Antti Pohja, Kuivasto, Sebastian Strandvall, Henri Myntti ja Ben Traore Abdoulaye.

Vili Savolainen, Benito Yllaconza, Antti Hynynen, Antti Ojanperä, Mikko Kavén

35. Loppuhetkillä Benito Yllaconza kamppaili pääpallosta Vili Savolaisen kanssa ja taisi jopa voittaa sen.

Vili Savolainen, Benito Yllaconza, Antti Hynynen, Mikko Kavén, Antti Ojanperä

36. Mutta Benito Yllaconzan pusku meni hiukan maalin ohitse vaikka taustalla pikkutyttö oli jo aloittanut tuuletuksen maalin kunniaksi.

Hakan liigacupin 2010 neljäs ottelu oli lauantaina 27.02.2010 klo 13:30 alkaen Saharan keinonurmella Valkeakoskella. Vastustajana oli Tampere United, joka oli pelannut Liigacupissa toistaiseksi vain yhden häviöön johtaneen ottelun. Hakalle tappiollisia Liigacup-otteluita oli kertynyt jo kolme. Liigacup-otteluhäviötä enemmän tamperelaisia taisi kuitenkin painaa 14.02.2010 Seinäjoella pelattu Komia-turnauksen ottelu Örebro SK:ta vastaan. Ottelu päättyi TamU:n 0-6 -tappioon. Ankaran talvisen sään varalta Tampere United oli varannut keinomattonsa vastikään vaihtaneen Pirkkahallin vaihtoehtoiseksi otteluareenaksi, mutta lämpötila oli ottelun alussa nollan Celsius-asteen tienoilla, joten ottelu päästiin pelaamaan talvisiksi hyvissä oloissa runsaan yleisömäärän edessä.

Hakan pelin piti olla ensimmäinen, jossa yritettiin pelata tulosta eli voittaa. Siksi kentällä oli testipelaajia lukuunottamatta tämänhetkinen ykkösmiehistö. Tampere Unitedin ensimmäinen maali oli erikoistilanteen harmillinen virhe, jonka tyyppisiä joskus sattuu. Mutta toinen erikoistilannemaali oli selvästi puolustuksen virhe. Puolustajat eivät tilanteessa myöskään olleet varautuneet sille, että oma maalivahti ei saa palloa kiinni. Yleensä puolustajat osaavat olla valppaina sen varalta, että maalivahti pudottaa pallon torjunnan yhteydessä, mutta tämänkertaiseen tilanteeseen ei ehkä oltu varauduttu. Kolmas maali oli kosmeettinen, kuten joku taisi todeta ja syntyi kaiken lisäksi tamperelaishyökkääjän rikkeen avustuksella.

Sami Ristilä on peluuttanut Sebastian Strandvallia ns. kymppipaikalla hyökkääjien takana. Aiemmin Sebastian on pelannut laitalinkkinä. Sebastian itse on haastatteluissa ilmaissut tyytyväisyytensä pelipaikkaan, jota hän on pelannut joskus nuorempanakin. Pulmana on vain, että tähänastisten talven ottelujen valossa Strandvall vaikuttaa huomattavasti tehottomammalta kuin pelatessaan laidassa. Hänet on aikoinaan hankittu Hakan laitapelaajaksi, koska kokenut valmentaja näki, että hänestä on laitapelaajana eniten hyötyä joukkueelle. Siinä ei paljoa painanut se, että Strandvall on aiemmin pelannut kymppipaikalla tai että hän itse haluaisi pelata sillä paikalla.

Sebastian Strandvall tähtää ulkomaille jo ehkä ensi kesänä. Mutta ulkomaille siirtymisessä ei voi odottaa menestystä, jos pelaaja itse ei tunnista omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Jos pelaaja ei tiedä, että hän on kansainvälisen tason pelaaja laitapelaajana, mutta ei ole sen tason pelaaja kymppipaikalla, niin paljon kuin hän sillä paikalla haluaisikin pelata, niin ei silloin voi odottaa kovin hyvää menestystä ulkomailla. Tosin nämä ovat vain omia arvauksiani. Ehkä Ristilä on oikeassa ja Hakan tehot löytyvät seuraavissa harjoitusotteluissa siitäkin huolimatta tai nimenomaan sen vuoksi, että Sebastian Strandvall pelaa kymppipaikalla.

Hakan kokoonpano: 1. Janne Korhonen (mv), 3. Toni Kuivasto, 4. Markus Joenmäki (87. min. 18. Josef Chavez), 5. Kalle Parviainen (C), 6. Sebastian Strandvall (80. min. 10. Benito Yllaconza), 7. Mikko Innanen, 9. Niko Ikävalko (57. min. 17. Kalle Multanen), 13. Xhevdet Gela, 16. Echiabhi Okodugha, 22. Jukka Santala (57. min. 11. Antti Hynynen), 24. Ben Traore Abdoulaye (89. min. 19. Juuso Salonen). Vaihtopelaajat: 12. Saku Pesonen (mv), 41. Sasu Nieminen.

Varoitukset: .

TamU:n kokoonpano: 1. Mikko Kavén (mv, C), 5. Antti Ojanperä, 6. Jonas Emet (69. min. 13. Jesse-Juho Kuusisto), 7. Tuomas Haapala (49. min. 11. Aleksei Kangaskolkka), 8. Antti Pohja, 10. Tomi Petrescu (70. min. 14. Jusu Karvonen), 15. Henri Myntti, 17. Vili Savolainen, 18. Jari Nikkilä, 21. Jonne Hjelm, 27. Johannes Mononen (30. min. 22. Markus Seppä). Vaihtopelaajat: 12. Mika Hilander (mv), 9. Juha Pirinen.

Varoitukset: 43. min. Tuomas Haapala, 83. min. Markus Seppä.

Maalit: 11. Mikko Innanen 1-0, 39. min. Vili Savolainen 1-1, 53. min. Vili Savolainen (Jonne Hjelm) 1-2, 90. min. Henri Myntti (Jesse-Juho Kuusisto) 1-3.

Erotuomarit: Vesa Kuparinen, Arttu Hautamäki (I avustava), Hannu Kettunen (II avustava). Yleisöä oli n. 500 henkeä.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2010] [Tampere United kaatoi Hakan 3-1] [Liigacup Haka - Tampere United 1-3 (1-1)] [Tampere Unitedille Pirkanmaan talviherruus] [Tuhat katsojaa hankien keskellä: TamU kaatoi Hakan Pirkanmaan paikallisottelussa] [Liigacup - Ottelun tapahtumat] [Kuvia 2010: Haka - TamU] [Kuivasto: Virheet pois]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!