Huijarit vauhdissa [22.12.2010]

[mobile]

[Säälijä, kiusaaja, pässinliha - tällaisia ovat puhelinmyyjän asiakkaat] [Kaikki myyjät ovat valehtelijoita] [Näin tunnistat puhelinmyyjän numeron]

Viime huhtikuun puolivälissä olin valokuvaamassa FC Interin ja Hakan välistä futisottelua Turun urheilupuiston yläkentällä. Ottelun puoliajalla istahdin kentän katsomoon käymään lävitse ottamiani valokuvia, kun kännykkä soi. Vastasin siihen ja kuulin hämmästyksekseni tervehdyksen: "Henry Sanomista terve, onko sinulla hetki aikaa?". Kerroin, että olin Turussa valokuvaamassa Interin ja Hakan välistä harjoitusottelua ja menossa oli juuri puoliaika. Puhelu loppui Henryn luvatessa palata asiaan ja jatkoin kameravarustuksen parissa hiukan ihmetellen, että halusiko Valkeakosken Sanomien valokuvaaja Henry Rantaniemi valokuvan tästä harjoitusottelusta seuraavaan lehteen vai mitä varten hän nyt soitteli. Otaksuin Henryn soittavan uudelleen ottelun jälkeen ja unohdin koko asian.

Pari päivää myöhemmin olin eräässä ravintolassa lounaalla, kun kännykkä soi taas ja puhelimessa oli taas Henry. Mutta pienen juttelun selvisi, että kyseessä ei ollutkaan Rantaniemen Henry vaan joku puhelinmyyjä, joka esittäytyi Sanoma-osakeyhtiön työntekijäksi ja yritti kaupata jotain Sanoma-konsernin julkaisua. Kyllä näillä mediayhtiöillä on tällaisia tällaisia enemmän tai vähemmän vakinaisessa työsuhteessa olevia puhelinmyyjiä, jotka työskentelevät monesti kotoaan. Mutta epäilen vahvisti, että ei heillä useimmilla ole oikeutta esittäytyä tavalla, josta voisi päätellä heidän olevan lähes sanomalehden toimituksen jäseniä. Mielestäni tällainen esittäytyminen on ihmisten huijaamista, joilla pilataan kunnollistenkin puhelinmyyjien mainetta.

Puhelinmyyjät kalastelevat monesti tietoja. Esimerkiksi aiemmin kännykkänumeron perusteella pystyi päättelemään, kenellä oli Soneran kännykkäliittymä tai Radiolinjan liittymä. Mutta sen jälkeen kun liittymän siirto palvelutarjoajalta toiselle entisellä puhelinnumerolla tuli mahdolliseksi, niin tämä ei ole enää varmaa. Joten uusien kännykkäliittymien kauppaajat aloittelevat puhelunsa monesti tietojen kalastelulla eli kysytään, että "Teillähän oli tämä Soneran liittymä?". Yleensä tämä kysymys alussa paljastaa kalastelun ja osaan lopettaa puhelun siihen.

Tänään vastaanotin sitten puhelun, jossa ylitettiin kaikki aikaisemmat huijausyritykset. Naissoittaja varmisti ensin nimeni ja totesi sitten: "Sonerasta päivää. Olette ollut asiakkaana vuodesta 1996. Oletteko olleet tyytyväisiä palveluun tänä aikana?". Kerroin kohteliaasti, että en halua vastata tällaisiin kysymyksiin ja suljin puhelun. Todellisuudessa mieli olisi ollut vastata, että "Nyt sinä yrität kusettaa", mutta kohteliaisuus voitti. Sillä tuon puhelinmyyjän tiedot eivät pitäneet paikkansa. Kyseessä oli huijaus, mutta todella taitavasti tehty huijaus.

Todellisuudessa ostin ensimmäisen kännykän joulukuussa 1994 ja avasin samalla kännykkäliittymän. Mutta nimeni ei ilmeisesti enää ehtinyt vuoden 1995 puhelinluetteloon. Se oli siellä ensimmäisen kerran vasta vuonna 1996. Joku huijari oli penkonut vanhoja puhelinluetteloja ja löytänyt nimeni niistä ensimmäisen kerran vuodelta 1996. Ja koska edelleen vuonna 2010 vastasin samaan puhelinnumeroon samalla nimellä, niin oli helppo arvata, että minulla oli koko ajan ollut sama liittymä. Puhelinyhtiöillä on vielä omat luettelonsa ja taitava puhelinmyyjä on saattanut jopa tuoreimmasta luettelosta varmistaa, että nimeni on edelleen Soneran julkaisemassa puhelinluettelossa.

Huijauksen alussa oli kolme koukkua. Ensinnäkin huijari esittäytyi Soneran edustajaksi. Ja sen vahvistamiseksi hän paljasti "muka" Soneran sisäisen asiakasrekisterin tiedon, jonka mukaan olin Soneran asiakas vuodesta 1996. Koska se ei pitänyt paikkaansa, niin kaksi ensimmäistä koukkua paljastui heti. Kolmas koukku oli tuo kysymys. On oikeastaan äärimmäisen tyhmää kysyä asiakkaalta, joka on ollut 14 vuotta (todellisuudessa 16 vuotta) saman yhtiön asiakkaana, että onko hän ollut tyytyväinen palveluun tänä aikana. Mutta todellisuudessa huijari halusi kysymykseensä myöntävän vastauksen. Se olisi helpottanut huijauksen jatkoa.

Minulla on ollut tapana tallentaa puhelimen osoitekirjaan tällaiset puhelinnumerot, joista yritetään selvästi vedättää. Joten seuraavalla soitolla tästä 017-alkuisesta puhelinnumerosta saan puhelimen näytölle varoituksen "Sonera-huijarista". Kerran onnistuin jopa ennakoimaan tällaista huijausyritystä. Netissä varoitettiin jostain huijauspuhelinnumerosta ja olin tallentanut sen kännykän puhelinluetteloon. Kun kyseisestä numerosta sitten myöhemmin soitettiin, niin osasin katkaista puhelun suoraan siihen vastaamatta.

Asiallisetkin puhelinmyyjät kokeilevat erilaisia lähestymistapoja. Oma suosikkini on "Onko sinulla hetki aikaa?". Sen kuultuani näpäytän heti sulje-painiketta. Minulla on aikaa, koska en kuluta aikaani vastaamalla tyhmiin kysymyksiin. Ja älykkäimmät puhelinmyyjät oivaltavat tämän muutaman sekunnin kuluttua turhaan linjalle huhuiltuaan. Rakastan tuota maagista kysymystä, koska se säästää minut turhilta kohteliaisuuksilta puhelun lopettamiseksi.

Korostettakoon, että minulla ei ole puhelinmyyjiä vastaan mitään periaatteessa. Ystäväpiiriinkin kuuluu yksi puhelinmyyjä, joka käy vuosittain Helsingissä parin päivän koulutustilaisuudessa ja poikkeaa samalla vaimonsa kanssa ostoksilla Itäkeskuksessa, jossa olemme istuneet muutaman kerran yhdessä syömässä lounasta. Koska asun nykyään Pirkanmaalla, niin seuraavan kerran tapaamme varmaan Ideaparkissa. Koska ystäväni on toiminut puhelinmyyjänä jo pitkään, niin se todistaa, että ei hän niihin huijarimyyjiin kuulu.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2010]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!