Vieraantuminen [15.04.2010]

[mobile]

[Harjoitusottelu: FC Inter - Haka 1-0 (0-0) [13.04.2010]]

Keskilinkki.com-sivusto on ollut muodoltaan hiukan poikkeuksellinen sivusto. Se on luokiteltu blogi-sivustoksi, mutta blogikirjoittamiseen normaalisti kuuluvaa palautekanavaa sivustolla ei ole. Alussa sivustolla oli oma foorumi, jonka olin tarkoittanut palautekanavaksi, mutta sitä kautta palautetta tuli vähän. Jokin aika sitten poistin kyseisen foorumin kokonaan. Käytännössä palautefoorumiksi on muodostunut Futisforum2.org-webbisivusto ja siellä topiikit niihin otteluihin, joissa olen käynyt valokuvaamassa.

Keskilinkki.com-sivusto on myös sikäli poikkeuksellinen, että otteluraporteissa on paljon linkkejä. Nykyään etenkin kaupallisilla sivuilla pyritään siihen, että sivustolla olisi mahdollisimman vähän linkkejä, jotka ohjaisivat vierailijat pois sivulta. Vierailijan halutaan pysyvän sivustolla mahdollisimman kauan, jotta saadaan mainoksille maksiminäkyvyys. Koska Keskilinkki.com-sivustollani ei ole ollut mainoksia tai muita kaupallisia intressejä, niin minun ei ole tarvinnut tästä linkkiminimiperiaatteesta välittää.

Keskilinkki.com-sivustolta on myös vaikeaa löytää oikeaa nimeäni. En ole halunnut itselleni sillä tavalla julkisuutta vaan olen ajatellut, etä futis on tärkeää, ei minun oikea nimeni. Vaikka oikea nimeni taitaa olla yleisesti tiedossa, niin ei sitä ole näkynyt myöskään Futisforum2.org-sivustolla, mistä olen kiitollinen.

Yhteiskunnallista muutosta on monesti verrattu Jumalten keinuun. Valta yhteiskunnassa on vuoroin vasemmalla, keskustassa tai oikealla. Ja jossain vaiheessa suunta aina kääntyy päinvastaiseksi. Joskus jossain ääriasennossa pysytään pitkään. Esimerkiksi diktatuurit kestävät välillä vuosikymmeniä. Suomessakin valta vaihtelee vasemmiston, keskustan ja oikeiston välillä, vaikka oikeisto on ollut aiemmin pitkään paitsiossa.

Suomessa virta vie tällä hetkellä oikealle ja jopa äärioikealle. Tämä näkyy myös Futisforum2.org-sivustolla. Avoimesti rasistista kirjoittelua näkyy mielestäni aiempaa enemmän ja sivustolla sallitaan yhä rajumpaa kieltä. Osaksi tämä johtuu myös siitä, että joku moderaattorikin on mennyt virran mukana ja käyttää itse omissa kirjoituksissaan rasistista kieltä. Tästä syystä olen pikkuhiljaa vieraantunut Futisforum2-sivustosta.

Erilaisilla webbisivustoillakin on oma elinkaarensa. Omasta mielestäni Futisforum2.org-webbisivusto on ohittanut elinkaarensa huipun ja siirtymässä käyrän laskevalle osalle. Ja tarkoitan nimenomaan sivuston huippua sisällöllisesti. Kypsempi käyttäjäosa siirtyy pikkuhiljaa muille yhteisösivuille. Käyttäjämäärä Futisforum2.org-sivustolla saattaa vielä lisääntyä, kun sivustolle tulee uutta nuorisoa ehkä osittain sivustolla käytettävän rajun kielen houkuttelemana.

Futisforum2.org-sivustolla jatkaa varmaan edelleen vanhempiakin kirjoittajia, mutta eniten nuorisoa kiehtoo tällaiset henkilöt, jotka puhuvat paljon, mutta tekevät vähän. Enemmän elämänkokemusta omaavat tunnistavat tällaiset helppoheikit ja jättävät heidät omaan arvoonsa.

Kokeilumielessä perustin Facebook-sivustolle profiilin "Nimimerkki Keskilinkki"-nimellä. Ystäviksi olen valinnut lähinnä muita futisfaneja, blogisteja ja vastaavia. Olen välttänyt pelaajien tai erotuomareiden valitsemista, koska pelkäsin sen vaikeuttavan riippumattomuuttani blogi-kirjoittajana. Joku yksittäinen junioripelaaja livahti joukkoon vahingossa, kun erehdyin luulemaan häntä futisfaniksi. Yhden "ystävän" poistin ystävälistalta rasistisen kielenkäytön vuoksi. Facebookissa näin voi tehdä, mutta foorumilla tällaista tekstiä joutuu väkisinkin katselemaan. Tästä syystä uskon Facebookin ja esimerkiksi Twitterin kaltaisten sivustojen menestykseen jatkossa.

Olen ollut jo pitkään Twitterissä. Toinen mielenkiintoinen ja oikeastaan Facebookia kiinnostavampi yhteisö on Qaiku.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.


Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2010]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!