Suomen Cup 2009: Spartak - Haka 0-5 (0-1) [09.07.2009]

[Haka cupissa "Okan" kotiseudulle] [Hakan cup-ottelun ajankohta varmistui] [Valkeakosken Haka ykkösmiehistöllä Kajaaniin] [Valkeakosken Haka Spartakin vieraaksi] [Huttunen mielissään kotikonnuille] [Spartakissa iloittiin arvasta] [Kajaanissa odotetaan Hakan vierailua] [Joenmäki toivoo vireen jatkuvan Kajaanissa] [Hakalle muutoksia cup-peliin] [Haka valmis illan cup-koitokseen]

Suomen Cupin VI kierroksella Haka oli saanut vastustajaksi kajaanilaisen Nelosen joukkueen Spartakin. Spartak pääsi arvalla suoraan Cupin toiselle kierrokselle, jossa vastassa oli FC Tarmo. Spartak voitti ottelun 3-0. Kolmannelle kierrokselle vastaan tuli NIK ja Spartak voitti ottelun 2-1. Neljännellä kierroksella vastassa oli Lapuan Virkiä ja Spartak voitti rangaistuspotkukilpailulla 4-3 oltuaan jopa 0-2 häviöllä. Viidennellä kierroksella vastustajana oli FC YPa ja voitto kirjattiin lukemin 2-1 jatkoajan jälkeen. Haka oli pelannut Suomen Cupissa vasta yhden ottelun, jossa vastassa ollut Kolmosen FC Tigers kukistui numeroin 7-0. Hakan Jari Nikkilän ja Mika Mäkitalon varoitustili oli täynnä, joten he olivat ottelusta poissa.

Tämä Suomen Cupin ottelu oli ensimmäinen omatoimifanimatka futisotteluun sen jälkeen kun hiukan yli yhdentoista Helsingissä asutun vuoden jälkeen muutin kesäkuun lopulla Pirkanmaalle. Suurimpana muuton syynä oli puotialalaisessa asuintalossani alkanut putkiremontti, jonka alta minun olisi ollut muutettava vähintään kolmeksi kuukaudeksi viimeistään elokuun alussa. Joten päätin siirtyä pysyvästi Kehäkolmosen pohjoispuolelle, mikä näkynee tulevaisuudessa näihin otteluraportteihin valikoituvissa otteluissakin. Torstai-aamuna matkasin aluksi Tampereelle, jossa hyppäsin klo 9 jälkeen Pieksämäelle lähtevään InterCity-junaan. Pieksämäellä vaihdoin toiseen junaan ja jatkoin Iisalmen ja Kuopion kautta Kajaaniin, jossa olin perillä aikataulun mukaan klo 14:42.

Veikkausliigassa joukkueet tulevat välillä kentälle kansainväliseen tapaan saattajien kanssa. Alemmissa divisioonissa tapaa ei ole käytetty, mutta kun Suomen Cupissa alemman divisioonan joukkue kohtaa Veikkausliigan joukkueen, niin monessa voimakasta juniorityötä tekevässä joukkueessa poikkeuksellisesta otteluvastustajasta revitään kaikki irti ja joukkueet marssivat kentälle saattajien kanssa. Saattajille ja heidän perheilleen tapahtuma on suuri elämys ja tapa on futiskulttuuria parhaimmillaan. Siksi kyselin ennen ottelua tapaamiltani kajaanilaisilta jalkapallokannattajilta, että oliko Spartakin seurajohto oivaltanut tämän järjestelyissään. Kajaanilaisfanit kertoivat kuitenkin, että Spartakilla ei ole oikeastaan omia junioreita vaan seura oli tavallaan spin-off Kajaanin Hakasta ja juniorit harjoittelivat ja pelasivat KajHa:n alaisuudessa. Joten saattajia tuskin nähdään, mikä pitikin paikkaansa.

Spartak-bussi

1. Heti Kajaanin rautatieasemalta lähdettyäni pongasin kadunvarresta bussin, joka taitaa olla Spartak Kajaanin pelaajabussi nimikylteistä päätellen.

Ottelujulisteet

2. Kävelin suorinta tietä otteluareenalle, jossa pongasin ilmoitustaululta pari ottelujulistetta. Oikeanpuoleinen juliste ei ollut vasemmasta alakulmasta kiinni taulussa ja tuuli puhalsi julisteen kaksinkerroin. Kun lähdin kävellen etsimään ruokapaikkaa, tuulenpuuska sieppasi kerran jopa lippiksen päästä, joten voimakas tuuli saattoi ennakolta olla ottelun yllätystekijä.

Myöhäinen lounas

3. Varsinainen lounasaika oli jo ohitse, mutta sain paikallisesta ravintolasta aivan mukavasta syötävää. Ruokajuomaksi minulla on tapana ottaa ennen ottelua vain I-olutta, ettei sormet turhaan vapise valokuvaamisen aikana.

Kainuun Sanomien otteluennakko

4. Syömisen jälkeen vilkaisin paikallista aviisia ja huomasin, että Kainuun sanomat oli kirjoittanut ihan mukavan ennakkojutun ottelusta. Ottelussa mainittiin, että Hakan valmentaja Olli Huttunen on Kajaanin Palloilijoiden kasvatti, ei Kajaanin Hakan. Nelosessa pelaava Spartak Kajaani on kai tavallaan Kolmosessa pelaavan Kajaanin Hakan farmijoukkue. Spartakin valmentaja Pekka "Tankki" Kemppainen ei ole halunnut tuoda KajHa:sta vahvistuksia Cup-ottelua varten, vaan Spartakin joukkueessa pelaavat vain samat KajHa:n pelaajat, jotka olivat pelanneet muitakin Suomen Cupin otteluja.

Asko Jussila

5. Liikuntapuistoon palattuani pongasin Pesisstadionin toisesta päädystä Hakan kakkosvalmentaja Asko Jussilan, joka ehkä täytteli joukkueenjohtajan puolesta ottelupöytäkirjaa. Vasemmalla näkyvä oviaukko johti ilmeisesti käytävään, jonka varrella oli Hakan pukuhuone.

Petri Viljanen

6. Hakan Petri Viljanen saapui verryttelemään harjoituspallosäkkiä raahaten ja hymyili portin sisäpuolella väijyvien kajaanilaisjunioreiden tervehdyksille. Takana näkyi kauniisti maalattu lautamökki oli kentän ainoa lipunmyyntipiste ja sen takana oli Pesisstadionin katsomo, jossa sijaitsivat joukkueiden pukuhuoneet.

Jyri Leskelä, Juha-Matti Kanniainen, Joonas Nikula

7. Ottelun oululaiset erotuomarit verryttelivät Kajaanin Liikuntapuiston kentällä, joka oli kolmannen sukupolven keinonurmi. Ottelun erotuomarina oli Juha-Matti Kanniainen, joka oli tuttu mies tammikuun lopun Uusi Lahti Cup-ottelusta. Haka oli matkannut jo alkuviikon aikana Vuokatin urheiluopistolle, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Kajaanissa, ja joukkue saapui vasta ottelupäivänä Kajaaniin. Vuokatissa oli ominaisuuksiltaan samanlainen keinonurmi, jolla Haka pystyi valmistumaan otteluun kaikessa rauhassa.

Pressun alla

8. Vaikka Kajaaniin saapuessani oli pilvipoutaa ja iltapäivän aikana jopa aurinko pilkisti pariin otteeseen, niin voimakas ja puuskittainen tuuli toi sadepilviä ja juuri ennen ottelua alkoi hiljainen sade, joka kasteli katsojia ja pelaajia koko ottelun ajan. Nämä kaksi katsojaa yrittivät ennen ottelua majoittua pressun alle aurinkokatsomoon, mutta tuuli oli sen verran voimakas, että siitä ei tainnut tulla mitään.

Spartak-fanit

9. Myöhemmin katsomoon kerääntyikin sateenvarjoin tai huppuasuihin pukeutuneita Spartakin kannattajia. Viime tingassa heitä taisi tulla tämäkin katsomo melkein täyteen, vaikka en enää muistanut ikuistaa myöhemmin saapuneita. Spartakissa pelataan myös pesäpalloa ja järjetysmiesten joukossa oli myös seuran pesäpalloilijoita. Jos Spartak myöhemmin nousee ylemmille sarjatasoille ja otteluissa alkaa vierailla vierasjoukkueiden faneja, niin Spartakin järjestysmiehillä käsi käy aika vikkelään ja heidän kanssa ei varmaan kannata harrastaa riitaa.

Joukkueet kentälle

10. Koska joukkueiden pukuhuoneeet olivat viereisellä pesäpallostadionilla, niin joukkueet marssivat sieltä kentän ainoan portin kautta kentälle erotuomareiden johdolla. Koko kenttä oli porttia lukuunottamatta ympäröity ylös asti verkolla, joka piti pallot kentän puolella. Mutta jos yleisömäärä otteluissa on samaa luokkaa kuin torstaisessa ottelussa, niin uskoisin pelastusviranomaisten haluavan kentälle myös varauloskäytävän kentän toiseen päähän. Kentällä ei ollut myöskään yhtään WC:tä tai edes Bajamajaa, vaan lähimmät WC:t olivat kuulema pesäpallostadionin puolella. Huomasinkin ennen ottelua, että jotkut kotijoukkueen pelaajat poikkesivat verryttelyn yhteydessä päädyssä olevien sinisten RamiRent-konttien takana.

11.

Kättelyt ja lahjat

12. Pelaajaesittelyn jälkeisen kättelyn yhteydessä kotijoukkueen pelaajat lahjoittivat Hakan pelaajille Spartakin kaulahuivin ja paperikassin, jossa oli maistiaisiksi paikallista leipää. Kassit jäivät ottelun ajaksi vaihtoaition viereen sateeseen ja leipä saattoi ottelun jälkeen olla hiukan märkää, ellei sitä oltu pakattu sateenkestävään muoviin.

Asko Jussila, Olli Paasio, Gabriel Ruiz, Jani Bäckman, Sebastian Strandvall, Antti Hynynen, Hans Denissen

13. Hakan kakkosvalmentaja Asko Jussila ja joukkueenjohtaja/huoltaja Olli Paasio keräsivät leipäkassit ja kaulahuivit pelaajilta. Pelaajista oli hauskaa kokeilla, kuinka monta huivia he pystyisivät kietomaan Paasion pään ympärille. Asko Jussila mietti, että pitääkö hänen taluttaa kassien lisäksi myös Paasio pois kentältä. Vasemmalta oikealle: Jussila, Paasio, Gabriel Ruiz (Paasion takana), Jani Bäckman, Sebastian Strandvall, Antti Hynynen ja Hans Denissen.

Nyrkit ojossa

14. Haka yritteli ensimmäisellä puoliajalla paljon puolten vaihdoilla ja ristipalloilla päätyyn ja sieltä keskityksillä maalin eteen. Mutta Spartakin puolustuksessa maalivahti Mika Pirinen torjui pallon välillä nyrkkeillen ja välillä kiinni siepaten. Hakan pelaajien laukaukset kohti maalia tahtoivat myös lähteä yli, mikä saattoi johtua pallon siitä, että pallo pomppasi keinonurmella eri lailla ja Hakan pelaajien jatkolaukaukset pompoista osuivat palloon toisinaan hiukan epäpuhtaasti.

Petr Deviatkine, Sebastian Strandvall

15. Vaikka ottelun ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkueen pelaajat jaksoivat pistää hyvin kampoihin kuuluisalle vastustajalle, niin joissakin tilanteissa huomasi, että pelinlukutaito ei ollut ylempisarjalaisten luokkaa Spartakin pelaajien painaltaessa tukka putkella aivan väärään suuntaan. Useimmiten kuitenkin jäätiin paikalleen silloin kun olisi pitänyt liikkua johonkin suuntaan. Tässä Petr Deviatkine ilmeisesti seurasi toista Hakan pelaajaa sen sijaan, että olisi lähimpänä pelaajana alkanut ahdistelemaan pallollista Sebastian Strandvallia.

Sebastian Strandvall

16. Haka sai paljon kulmapotkuja ja vapaapotkuja. Oikealta ne antoi Sebastian Strandvall. Kulmapotkut vasemmalta antoi Hans Denissen.

Tupa täynnä

17. Katsomoiden lisäksi myös kentän reunustat olivat täynnät katsojia, joten varmaan lähenneltiin kentän yleisöennätystä.

Janne Korhonen

18. Hakan maalivahti Janne Korhonen oli itse rauhallisuus ja pelasi helponnököisesti nollapelin.

Jani Kauppila, Mikko Innanen, Ville Nikkanen, Apollo de Prito Medeiras

19. Mikko Innanen keskittöö laidalta. Vasemmalla on Jani Kauppila. Spartakin pelaajista Ville Nikkanen ja Apollo de Prito Medeiras eivät pysty peittämään Innasen laukausta.

Pietari Holopainen, Igor Aljoshin, Jani Bäckman, Veli Matti Saxholm, Antti Hynynen, Jarno Kela

20. Spartak-puolustus on jöttönyt Jani Böckmanin vapaaksi maalin edustalle ja hön pöösee rauhassa puskemaan Hakan ensimmöisen maalin Mikko Innasen keskityksestö. Vasemmalla Pietari Holopainen ja Igor Aljoshin, oikealla Veli Matti Saxholm, Antti Hynynen ja Jarno Kela.

Ville Nikkanen, Pietari Holopainen, Petr Deviatkine, Petri Viljanen, Risto Putkonen

21. Spartakin targettina pelasi Shefki Kuqi-tyyppisen fyysisen preesensin omaava Risto Putkonen. Massastaan huolimatta Putkonen ei aina voittanut pääpallokamppailuja vaan yleensä Hakan puolustajat yltivät ylemmäs. Muutaman kerran Putkonen yritti myös käyttää voimaa ihan puhtailla olkapäätaklauksilla, mutta Hakan heiveröisiltäkin näyttäneet puolustajat eivät pahemmin edes horjahtaneet Putkosen taklausyrityksistä. Veikkausliigatason pelaajilta löytyy sen verran voimaa, että heitä ei kovin helposti tönimällä tyrkätä irti pallosta. Puolustajien oli myös helppo irtautua Putkosesta pallon kanssa, koska maitohappoisilla lihaksilla ei paljoa nopeiden puolustajien perään spurtattu. Kuvassa Putkosen kanssa pallosta kamppaileva Petri "Petu" Viljanen on FC Hakan virallisen otteluohjelman 4/2009 otsikon mukaan "Tuulennopea Viljanen". Petri Viljanen juoksee 30 metriä 3,97 sekunnissa ja pinkoo satasenkin hiukan alle 12 sekunnissa sekä voittaa nopeusjuoksukilpailussa ottelun parhaimpana palkitun Mikko Innasen. Viljasen Cooper-tuloskin on 3200 metriä. Takana oli Ville Nikkanen ja Pietari Holopainen ja edessä Jarno Kela. Putkonen taisi ottelun lopussa kantaa kapteenin nauhaa kun Tuomo Sirviö siirtyi vaihtopenkille.

Toni Korhonen, Joni Kukkonen, Petr Deviatkine, Matti Luhtaniemi, Joona Ylönen, Mikko Husu, Hannu Husu, Pekka Kemppainen, Mikko Viitanen, (?!?), Anssi Takalo-Eskola, Jukka Kortelainen

22. Spartakin vaihtoaitiossa ylärivillä vasemmalta oikealle: Toni Korhonen, Joni Kukkonen, Petr Deviatkine, Matti Luhtaniemi, Joona Ylönen ja Mikko Husu. Alarivi vasemmalta oikealle: Hannu Husu, Pekka Kemppainen, Mikko Viitanen, (?!?), Anssi Takalo-Eskola ja kopin vieressä seisoi Jukka Kortelainen.

23.

24. Hakan seuraava maali syntyi Sebastian Strandvallin antaman kulman jälkitilanteesta. Pallo taisi Markus Joenmäen puskusta tulla taaksepäin Mikko Innasen jalkoihin. Taustalla ruuhkassa näkyy maalintekijä Pietari Holopainen.

25. Mikko Innanen lähettää pallon ruuhkan ylitse tolpan lähellä väijyvälle Pietari Holopaiselle.

26. Pietari Holopaisen pusku Innasen syöttöön jää Innasen ja pelaajaruuhkan peittoon, mutta tässä pallo on ehtinyt jo vasemmalle maaliverkkoon ja Pietari Holopainen aloitti tuulettamisen.

Hans Denissenin maali

27. Hans Denissen maali syntyi kanuunasta rangaistusalueen ulkopuolella olevalta ns. 9 metrin kaarelta. Laukaushetkellä Denissen oli sen verran puolustajien peittämä, että en saanut tykityksestä hyvää kuvaa, mutta ikuistin kyllä sen hetken, kun pallo pullisteli maaliverkossa.

Mikko Innasen maali

28. Mikko Innasen maalitykistys.

Kahakka

29. Kahakka aurinkokatsomon edessä.

Antti Hynysen kuviot

30. Viimeinen maali syntyi, kun Antti Hynynen tunkeutui Spartakin rangaistusalueelle ja kaatui kotijoukkueen pelaajien yrittäessä taklata palloa pois. En ole täysin varma, että kaatuminen oli täysin puolustajien ansiota, Hynynen menettää välillä tasapainonsa vastaavissa tilanteissa yrittäessään puolustajien lävitse maalintekoon. Mutta erotuomari, joka näki tilanteen lähempää, ei kuitenkaan epäröinnyt tuomiossaan.

31.

32.

Kiittelyt

33. Kotijoukkueen pelaajat kiittelivät aurinkokatsomon puolella olevia Spartak-katsojia kannustuksesta.

Kannattajaonnittelut

34. Ottelun jälkeen kentälle ryntäsi kajaanilaisia, jotka onnittelivat kotijoukkueen pelaajia hyvästä pelistä.

Ottelun jälkeen pakkasin kostuneet kameravarusteeni laukkuun ja lähdin suorinta reittiä rautatieasemalle. Minulla ei ollut oikein aikaa kuunnella valmentajien kommentteja ja ei oikein huvittanut lähteä varustekassin kanssa jäljittämään heitä kentällä vallitsevassa ottelujälkeisessä hulinassa. Nyt ehdin kuivassa asemahallissa parinkymmenen minuutin ajan kuivatella varusteita ennen junan lähtöä kohti Oulua. Klo 23 jälkeen vaihdoin Oulussa Helsinkiin menevään pikajunaan ja ryömin makuuvaunussa lakanoiden väliin jätetttyäni sateessa kastuneet vaatteet hytinseinustalle kuivumaan. Konduktööri herätti minut vartin yli viisi perjantaiaamuna ennen saapumista Tampereelle.

Spartakin kokoonpano: 12. Mika Pirinen (mv), 2. Apollo de Prito Medeiras, 3. Igor Aljoshin, 5. Tuomo Sirvio (c) (67. min. 14. Tuomas Luhtaniemi), 6. Risto Putkonen, 7. Matti Husu (55. min. 14. George Alaverdashvili), 8. Jarno Kela, 10. Paavo Kovalainen, 11. Ville Nikkanen, 22. Veli Matti Saxholm, 24. Matti Piirainen (73. min. 23. Mikko Husu). Vaihtopelaajat: 25. Hannu Husu (mv), 4. Matti Luhtaniemi, 13. Petr Deviatkine, 16. Toni Korhonen.

Varoitukset: .

Hakan kokoonpano: 1. Janne Korhonen (mv), 3. Petri Viljanen, 4. Markus Joenmäki, 6. Sebastian Strandvall, 7. Mikko Innanen (81. min. Niko Hoikkala), 8. Jani Kauppila (c) (70. min. 22. Jarno Mattila), 11. Antti Hynynen, 16. Jani Bäckman (59. min. Valeri Minkenen), 21. Pietari Holopainen, 27. Gabriel Ruiz, 28. Hans Denissen. Vaihtopelaajat: 30. Erkka Heinä (mv), 2. Diego Corpache, 9. Niko Ikävalko, 20. Sami Ristilä.

Varoitukset: .

Maalit: 37. min. Jani Bäckman (Mikko Innanen) 0-1, 62. min. Pietari Holopainen (Mikko Innanen) 0-2, 65. min. Hans Denissen 0-3, Mikko Innanen 0-4, 88 min. Sebastian Strandvall rp 0-5.

Erotuomarit: Juha-Matti Kanniainen, Jyri Leskelä (I avustava) ja Joonas Nikula (II avustava). Yleisöä oli 1315 henkeä.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

HTML:n table-rakenne muutettu div-rakenteeksi ja kuvat lisätty canvas-säiliöihin sekä sisältä lisätty ja muokattu 27.9.2020.

[Paluu] [2009] [Haka 5-0-voittoon Kajaanissa] [Spartakin ottelua jännitti 1 315 katsojaa] [Huttunen antoi tunnustusta Spartakille] [Spartak vs.Valkeakosken Haka] [Suomen Cupin 6. kierros] [Suomen Cupin 7. kierros arvottiin maanantaina] [9.7.2009 Spartak - FC Haka - Daavid kohtaa Goljatin] [Cuppia ja hulinaa Kajaanissa: 9.7.2009 Kajaanin Spartak - Valkeakosken Haka] [Cup-kuvat: Spartak-Haka] [Petri Viljanen jakamassa nimikirjoituksia kajaanilaisjunioreille] [Futiskatsomossa riehunut kaupunginvaltuutettu käräjille] [Futiskatsomossa riehuneelle valtuutetulle sakkoja Kajaanissa] [Valtuutettu iski katsojaa nyrkillä jalkapallo-ottelussa - selvisi sakoilla]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!