Veikkausliigan karsinta 2009: KPV - JJK 2-3 (1-1) [21.10.2009]

[mobile]

[KPV-JJK KESKIVIIKKONA: KPV:lla hieno historia] [Liigakarsinnat pelataan keskiviikkona ja sunnuntana] [Vielä 2 paikkaa jäljellä JJK:n fanimatkalle Kokkolaan] [Veikkausliigakarsinta Kokkolassa keskiviikkona] [Liigakarsinnan ensimmäinen osa keskiviikkona] [JJK:ssa uskotaan vakaasti säilymiseen] [Tuomasella ei tietoa KPV:sta] [KPV:n Koivuranta: Pystymme voittamaan JJK:n] [Kokkolan jalkapallostadion - hanke] [Lähderinne Veikkauspörssin valtias]

Lounas Pendoliinossa

1. Pendoliinon ravintolavaunussa lounastin VR:n ravintolavaunujen menun kaikkein suosituimmalla ruokavalinnalla eli söin lihapullia ja perunamuusia. Juna saapui Kokkolaan pari tuntia ennen ottelua.

Kokkolan vanha raatihuone

2. Kokkolaan saavuttuani kiertelin hetken kaupungin keskustassa ja tässä Mannerheimin aukion laidalla huomasin, että hetkonen, nämä rakennuksethan ovat tuttuja hurjasta nuoruudestani. Harrastin nuoruudessani toistakymmentä vuotta erästä budo-lajia ja käväisin sinä aikana pari kertaa pitämässä harjoituksia Kokkolassakin. Toisella kerralla harjoitukset pidettiin muistini mukaan tämän Carl Ludvig Engelin suunnitteleman empiretyylisen vuonna 1842 valmistuneen Kokkolan vanhan raatihuoneen toisen kerroksen parkettilattialla todella arvokkaassa ympäristössä. Ja taisin sillä kertaa yöpyä tuolla takana näkyvässä hotellissa. Muuten, futiskannattajien joukosta löytyy niitäkin, jotka haluavat harrastaa kilpailevan joukkueen kannattajien kanssa ns. myllyjä. Nuoruuden harrastukseni vuoksi en ole kuitenkaan eri paikkakunnilla liikkuessani ollut kovin huolestunut kyseistä lieveilmiöstä.

JJK-kannattajat

3. Jyväskylästä tuli mukavasti JJK:n kannattajia, jotka kerääntyivät vielä tyhjännäköiseen aurinkokatsomoon. Ennen ottelua heitä taisi tulla vielä tätäkin enemmän ja viereen tuli myös KPV:n kannattajia. Järjestysmiehet eivät olleet huolestuneita, vaikka kannattajat olivat katsomoissa lähekkäin ja jyväskyläläisiä ei taidettu edes millään köydellä tai muulla eristää omaksi ryhmäkseen.

Kari Janatuinen, Karl-Erik Asplund, Ulf Wine

4. Kentän laidalla pongasin Pietarsaaripainoisen erotuomarikolmikon. Vasemmalla oli Kokkolan erotuomarikerhon Kari Janatuinen, keskellä Karl-Erik "Kallu" Asplund ja oikealla Ulf Wine, jonka tapasin sattumalta jo viimeksi Pietarsaaressa käydessäni. Wine asuu Pännäisten aseman lähellä ja hän ihmetteli illalla, että kuka oikein kylmässä yössä värjötteli aseman nurkalla. Siellä oli tietysti allekirjoittanut, joka ei pimeässä huomannut aseman oven pielessä olevaa ohjekylttiä, jossa kerrottiin, että ovi aseman odotussaliin avataan kauko-ohjauksena, jos vain älyää paina viereistä nappia. Kuten Kari Janatuinen totesi, tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Asplund julisti kovalla äänellä, että ei ollut mitään järkeä siinä, että Veikkausliigassa pidettiin kesällä kuukauden tauko Naisten EM-kisojen vuoksi ja nyt pelataan liigakarsintaa keskellä viikkoa ja päivää. Asplundin äänekäs mielipide meni varmaan perille, koska liigaohjelman laatinut Peter Lundström seisoi aivan vieressä ja kuuli varmaan palautteen. :-)

Peter Lundström

5. Veikkausliigan kilpailupäällikkö Peter Lundström näytti ennen ottelua mietteliään näköiseltä. Kokkolan keskuskentän nurmi oli hyväkuntoinen, mutta kooltaan vain 66,5x100 metriä ja nurmikossa ei ollut lämmitystä. Valaistusta ei ollut ja katsomoista vain toinen oli katettu ja kuppi-istuimiakin sieltä löytyi, mutta en tullut käyneeksi tarkempaa tutkimassa, täyttäisivätkö ne Veikkausliigan olosuhdemääräykset. ;-) Lundström kertoi varanneensa keskiviikon karsintaottelua seuraavan päivän pelkästään neuvotteluun KPV:n edustajien ja tarpeen vaatiessa kaupungin edustajienkin kanssa Kokkolan peliolosuhteista. Pulmana ei pelkästään ollut se, että KPV saattaisi voittaa liigakarsinnan ja nousta Veikkausliigaan jo ensi kaudeksi. Eräiden veikkailujen mukaan KPV saattaisi nousta Veikkausliigaan jopa karsinnan hävittyään, jos kaikki nykyiset liigajoukkueet eivät taloudellisista syistä saa lisenssiä ensi kaudeksi.

Pelaajaesittely

6. Ottelu pelattin Kokkolan keskuskentällä, josta käytetään myös nimeä keskusurheilukenttä. Kentän ympärillä on lankkuaita ja erityyppisiä taloja, jotka eivät kovin paljoa suojaa ainakaan tuulilta, jos sää sattuu sopivaksi. Edessä JJK:n pelaajat pelaajaesittelyssä, keskellä erotuomarit, sitten KPV:n vihreäpaitaiset pelaajat ja takana ottelun pallopojat.

Juha Kallionpää, Vesa Hätilä, Hannu Solin, Mika Lähderinne, Christian Sund

7. Teikkauksessa olivat toisena vasemmalta Vesa Hätilä, sitten Hannu Solin, Mika Lähderinne ja Christian Sund. Erotuomareista Solinin näin viimeksi syyskuun puolivälissä Kuopiossa. Otteluohjelman mukaan toisena avustavana erotuomarina olisi ollut Juha Kallionpää, mutta minusta kentällä näkynyt erotuomari ei kyllä ollut yhtään Kallionpään näköinen. Juha Kallionpää on vasemmalla oiheisessa ottelukuvassa Hakan ja IFK Mariehamnin välisessä ottelussa vajaa kuukausi sitten. Ja Kallionpäällä on päälaella hiukan enemmän kiiltoa kuin tässä kuvassa vasemmalla olevalla erotuomarilla, joka kyllä näyttää sen verran tutulta, että minun pitäisi hänet tunnistaa.

, Vesa Hätilä, Hannu Solin, Christian Sund, Mika Lähderinne

8. Teikkauksen lopuksi näytti, kuin mukanaolijat olisivat päättäneet pelata erän kivi, paperi ja sakset-peliä.

Abdoulie Corr, Tommi Kari

9. Tommi Kari kamppaili vasemmalla laidalla usein Abdoulie "Paco" Corrin kanssa, mutta Paco pystyi yleensä hyvin suojaamaan palloa ilman että Kari pääsi siihen käsiksi. Myöhemmin Kari pääsi tekemään KPV:n maalin edustalla yhden maalin, kun "Paco" taklasi toisen pallollisen pelaajan ja muu puolustus ei pystynyt siivoamaan palloa turvallisemmalle alueelle.

Nam Ik Kyoung, Abdoulie Corr

10. Vaikka "Paco" Corr pärjäsi Tommi Karin kanssa, niin Nam Ik Kyoung liikkui sen sijaan sen verran vikkelämmin, että hänen kyytiinsä "Paco" ei aina ehtinyt. Aurinkokatsomo oli täynnä katselijoita ja katsomon takaosissa seisovat ultra-kannattajat erottuivat hyvin joukosta. Tosin osa katsojista seisoskeli myös mainosaitojen takana ja enemmistö heistä taisi kuulua tavallisiin "tuulipukukatsojiin".

Nam Ik Kyoung, Abdoulie Corr

11. Namilla oli fysiikkaa ja tasapainoa sen verran, että hän ei pienistä taklausyrityksistä pahemmin horjahdellut.

Ville Luokkala, Mika Lahtinen, Anssi Viren, Mika Lähderinne, Christian Sund

12. JJK:n ensimmäiseen maaliin johtanut virhe syntyi, kun KPV:n Mika Lähderinne väänsi KPV:n kenttäpuoliskon puolivälissä pallosta JJK:n Mika Lahtisen kanssa ja menetti tasapainonsa pudoten polvilleen. Jostain toisestakin valokuvasta katselin, että tällainen voimakas sivukeno kaksinkamppailuissa taitaa olla Lähderinteelle tyypillistä. Silloin kun vastustaja onnistuu väistämään sen tai omaa tarpeeksi hyvän tasapainon, tällainen voimakas horjutusyritys johtaa helposti horjuttajan tasapainon menetykseen. Pelaajat vasemmalta oikealle: Ville Luokkala, Lahtinen, Anssi Viren, Lähderinne ja Christian Sund.

Tuomas Uusimäki, Tommi Kari, Mika Lähderinne, Abdoulie Corr, Christian Sund, Mika Lahtinen

13. Lahtinen pääsi tällöin vapaaksi ja sivummalta "Paco" Corr ajoi rangaistusalueen rajan sisäpuolella Lahtisen kylkeen. Pelaajat vasemmalta oikealle Tuomas Uusimäki, Tommi Kari, Lähderinne, Abdoulie Corr, Christian Sund ja Lahtinen.

Tarmo Koivuranta, Abdoulie Corr, Mika Lahtinen, Niko Kalliokoski, Matti Lähitie

14. Mika Lahtinen kaatui kovin helpon näköisesti "Paco" Corrin juostua hänen kylkeensä ja juuri sopivasti ennen kuin Niko Kalliokoski taklasi edessä palloon. Mutta Kalliokoski epäonnistui pallon siivoamisessa kauemmaksi. Pelaajat vasemmalta oikealle: Tarmo Koivuranta, Corr, Lahtinen, Kalliokoski ja Matti Lähitie.

Mika Lahtinen, Mika Lähderinne, Abdoulie Corr, Tommi Kari, Niko Kalliokoski, Matti Lähitie

15. Tommi Kari pääsi laukomaan lähitetäisyydeltä ottelun 1-1 tasoitusmaalin. Kari tuli tavallaan valmiiksi katettuun pöytään, josta tarkka laukaus venytti maaliverkkoa. Pelaajat vasemmalta oikealle: Mika Lahtinen, Mika Lähderinne, Abdoulie Corr, Kari, Niko Kalliokoski ja Matti Lähitie.

Jukka-Pekka Tuomanen, Ville Luokkala, Mika Lähderinne, Mika Lahtinen

16. Mika Lähderinne kaksinkamppailussa Mika Lahtisen kanssa ja edelleen hänelle tyypillisessä kenossa. Mietiskelin, että viheltävätkö erotuomarit helposti puolustajan eduksi vapaapotkun, jos puolustaja menettää tällaisissa tilanteissa tasapainonsa? Huomaamatta, että puolustajan tasapaino ei ole tilanteessa hyvä? Vasemmalla olivat Jukka-Pekka Tuomanen ja Ville Luokkala.

Ville Luokkala, Tommi Halonen

17. KPV:n ensimmäinen vaihto tapahtui, kun Tommi Halonen tuli Ville Luokkalan tilalle juuri ennen puoliaikataukoa.

Tukistus kauluksesta

18. Mika Lähderinne oli Mika Lahtisen vieressä ja kun Christian Sund keskitti, Lähderinne ponnisti Lahtisen eteen yltääkseen palloon ensimmäisenä. Mutta siitä ei tullut mitään, sillä Lahtinen nappasi Lähdesrinteen kauluksesta kiinni ja piti häntä alhaalla niin että pääsi itse puskemaan keskityspallon rauhassa kohden maalia.

Mika Lahtisen maali

19. Mika Lahtinen puski Christian Sundin keskityksen taka-alanurkkaan ja näköjään hyvin sijoittuneelta erotuomarilta jäi kokonaan huomaamatta, että tilanteessa syyllistyttiin tänä vuonna pelaajien pahimmaksi synniksi lueteltuun kiinnipitämiseen.

JJK-kannattaja maalin takana

20. Pallo on toistamiseen KPV:n maalissa ja järjestysmiesten huomaamatta yksi JJK-kannattaja juhli maalia käytännöllisesti katsoen maalin takana, minne ei ottelun aikana oikein olisi muilla asiaa kuin pallopojilla ja satunnaisesti valokuvaajilla.

Pallo katsomoon

21. Välillä pallo lentää katsomoon ja silloin osa katsojista seuraa että, kuka onnistuu vangitsemaan pallon ja toinen osa odottaa vain sitä kuinka pian ottelu pääsee jatkumaan. :)

Olli-Pekka Itälä, Skumbin Arsllani, Anssi Viren

22. Yksi ottelun eniten keskustelua herättänyt episodi tapahtui, kun Olli-Pekka Itälä oli karkaamassa lävitse pistopallon perään. JJK:n vasen puolustaja Skumbin Arsllani valmistautui katkaisemaan hyökkäyksen Anssi Virenin seuratessa takana keskellä tilannetta.

Skumbin Arsllani, Anssi Viren, Olli-Pekka Itälä

23. Skumbin Arsllani taklasi juuri ennen rangaistusalueen rajaa. Oman näkemykseni mukaan Arsllani oli juuri osunut palloon ja se oli kuvaushetkellä jo matkalla sivulle. Olli-Pekka Itälä ennakoi taklausta ja yritti hypätä sen ylitse toivoen tietysti samalla, etä pallo tulee mukana.

Skumbin Arsllani, Anssi Viren, Olli-Pekka Itälä

24. Pallo on jo rangaistusalueen ulkopuolella, mutta Skumbin Arsllani ja Olli-Pekka Itälä jatkoivat vielä vauhdin voimasta eteenpäin rangaistusalueelle. Pallon sijainnista näkyi, että Itälä ei ilmeisesti missään vaiheessa osunut palloon ja jos hän kompastui Arsllanin jalkoihin eikä kaatunut omia aikojaan, kompastuminen tapahtui vasta sen jälkeen kun Arsllani oli pelannut jo pallon pois tilanteesta. Avustava erotuomari kuitenkin liputti tilanteesta ja erotuomari tuomitsi vapaapotkun rangaistusalueen ulkopuolelta ja antoi käsiään levittelevälle Arsllanille varoituksen.

Kiinnipitämistä

25. Skumbin Arsllanin kyseenalaisesta rikkeestä tuomittu vapaapotku näkyi taas maalinedustaruuhkassa. Matti Lähitie nappasi Lasse Linjalan vyötäröltä painiotteen ja tietenkään Linjala ei pystynyt ponnistamaan pääpalloon, kun Lähitie roikkui takiaisena selässä. Oikealla näkyy myös selvästi, kuinka Anssi Viren roikkui Mika Lähderinteen paidanrintamuksessa kiinni.

Veikkausliigan karsijan paikalle oli viime kierroksella selviytynyt JJK, jota uhkasi välillä suora putoaminenkin liigasta. Ykkösessä AC Oulu nousi suoraan liigaan ja karsijan paikalle taisteli viimeisellä kierroksella monien yllätykseksi perinteikäs KPV, jonka edellisestä kaudesta pääsarjatasolla on jo 19 vuotta. Ensimmäinen karsintaottelu pelattiin Kokkolan keskuskentällä 21.10.2009 klo 15:30 alkaen. Itse matkasin ensin bussilla Tampereelle ja hyppäsin siellä klo 11 jälkeen Kokkolaa kohden matkaavaan Pendoliinoon. Oma mielenkiintoni oli tietenkin syntymäkaupunkini JJK:n puolella, mutta KPV:sta olisi kiinnostavaa nähdä Ykkösessä ja aikaisemmin myös Hakassa pelanneen Tarmo Koivurannan nykykunto. Oli myös mielenkiintoista nähdä millaiseen lentoon entinen JIPPO-valmentaja Jarmo Korhonen oli saanut uuden joukkueensa.

Yllättäviä käänteitä sisältäneen ottelun lisäksi itse olin kiinnostunut myös otteluareenasta ja KPV:n organisaatiosta. Järjestysmiesten puolella oli tapahtunut Ykkösen kauden lopussa vaihdos järjestysmiesten johdossa ja itse ihmettelin järjestysmiesten lepsuutta liigatasoon verrattuna. Vierasfanien edessä mainosaidan kentän puolella ei seissyt yhtään järjestysmiestä estelemässä kannattajien kentälle tuloja. Kun Tommi Kari tuli tervehtimään omia kannattajiaan, niin 2-3 katsojaa istuskeli kaikessa rauhassa mainosaidalla jalat kentän puolella. Karin palattua kentälle joku tönäisi yhden istujista kentän puolelle aitaa tai hän itse hyppäsi sinne. Vähän ajan kuluttua järjestysmiesten puolelta oli tapahtunut herääminen ja kentänpuolelle pallopoikien taakse oli ilmaantunut yksi järjestysmies estämään tapauksen uusiutumisen. Vai tuliko siitäkin ohje neljänneltä erotuomarilta? Toinen ihmeellinen asia oli, kun yksi JJK:n fani seisoskeli lähes KPV:n maalin takana ilman että järjestysmiehet mitenkään reagoivat asiaan.

Seurasin myyntipisteiden toimintaa lähinnä päädyssä ja ainakin jonot olivat mittavat. Itse asiassa en edes käynyt katsomassa, että oliko katetun katsomon yhteydessä yhtään myyntipistettä. Myyntipisteen yläpuolella olevat mainoksetkin saattavat olla muutaman vuoden takaa, mutta tuskin sentään 19 vuoden. Huomasin ainakin, että taksin mainoksessa puhelinnumerot olivat vanhentuneet ja mainoksessa olevilla puhelinnumeroilla kentän portin eteen tilaamani taksi olisi jäänyt tilaamatta. Kulku pukuhuoneille meni katsojien kulkuväylän poikki, joten pelaajien ja erotuomareiden siirtyminen kentälle ja takaisin aiheuttaa varmasti keskustelua, jos KPV selviää liigaan.

Vaikka valaistuksen puutteen vuoksi jo klo 15:30 aloitettu ottelu oli kokkolaiskatsojien kannalta harmittavan aikainen, koska se arkipäivänä oli vielä työaikaa, niin itselleni alkamisaika sopi melkein parhaalla mahdollisella tavalla. Vain puoli tuntia aikaisempi alkamisaika olisi ollut vielä parempi, sillä ottelun jälkeen kiirehdin kotimatkalle ensimmäiseen klo 17:31 lähtevään junaan. Kun ottelu päättyi lisäajan jälkeen klo 17:18, niin ehdin rautatieasemalle vain tilaamalla kentän portin eteen taksin, jonne kömmin jäämättä enää katselemaan, kuinka esimerkiksi JJK:n pelaajat kiittelivät paikalle saapuneita kannattajiaan. Tampereella vaihdoin junaa ja ehdin Toijalaan sen verran aikaisin, että ehdin viimeiseen Valkeakosken suuntaan lähteneeseen bussiin ja pääsi osan kotimatkasta sen kyydissä. Jos olisin lähtenyt vasta seuraavalla 18:02 lähteneellä junalla Kokkolasta, mitään bussikyytiä ei enää Akaasta olisi löytynyt.

Täydentelen raporttia myöhemmin.... Under construction...

KPVn kokoonpano: 12. Juhani Koponen (mv), 4. Mika Lähderinne, 6. Abdoulie Corr, 8. Tuomas Uusimäki (83. min. 30. Jesse Saarinen), 10. Olli-Pekka Itälä, 11. Ville Luokkala (43. min. 14. Tommi Halonen), 17. Lasse Linjala, 20. Aki Sipilä (75. min. 7. Jussi Roiko), 23. Tarmo Koivuranta, 26. Niko Kalliokoski, 28. Eetu Koistinen. Vaihtopelaajat: 1. Jonas Wentin (mv), 9. Tuomo Paavolainen.

Varoitukset: .

JJK:n kokoonpano: 30. Mihaly Szerovay (mv), 5. Nam Ik Kyoung, 6. Jukka-Pekka Tuomanen, 7. Anssi Viren, 8. Matti Lähitie, 9. Mika Lahtinen, 10. Tommi Kari, 13. Tuomas Latikka, 14. Jukka Sinisalo, 19. Christian Sund, 22. Skumbin Arsllani (64. min. 3. Janne Hannula). Vaihtopelaajat: 31. Antti-Jussi Karnio (mv), 15. Antto Tapaninen, 16. Niko Markkula, 18. Zakaria Abahassine, 23. Patrick Poutiainen, 25. Dejan Brankovic.

Varoitukset: Nam Ik Kyoung, Skumbin Arsillania ja Jukka-Pekka Tuomanen.

Maalit: 24. min. Olli-Pekka Itälä (Lasse Linjala) 1-0, 40. min. Tommi Kari 1-1, 49. min. Mika Lahtinen (Christian Sund) 1-2, 61. min. Lasse Linjala 2-2, 68. min. Nam Ik Kyoung 2-3.

Erotuomarit: Vesa Hätilä, Hannu Solin (I avustava), Erotuomari X (II avustava), Toni Pohjoismäki (IV). Erotuomaritarkkailija eli otteludelegaatti oli Kari Koskela. Yleisöä oli 2043 henkeä.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

Facebook Jaa Facebookissa
MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2009] [JJK oli puristuksessa, mutta voitti 3-2] [JJK:lle tärkeä vierasvoitto ja kolme vierasmaalia] [Liigakarsinta 1.osa KPV - JJK ke 21.10. klo 15.30. Keskuskenttä - 2-3 JJK:lle!] [KPV vai JJK?] [JJK vei karsinnan ensimmäisen osan] [Priha tyytyväinen voitosta] [ENNAKKO: JJK-KPV Harjulla sunnuntaina klo 14.00] [JJK-faneille KPV-peliin seisomakatsomot päätyyn] [KPV-JJK Kokkolan keskuskentällä 21.10.2009] [KPV-JJK 21.10.2009] [KPV:n Korhonen: Sunnuntaina jytisee] [JJK:n Priha: KPV pisti meidät liriin]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!