Harjoitusottelu: Haka - FC PoPa 2-1 (0-0) [21.03.2009]

[PoPa Hakan vieraaksi lauantaina] [Lauantaina vastassa FC Haka] [Samu-Petteri Mäkelä lainalle TPS:aan]

Hakan pudottua Liigacupista joukkue tarvitsi harjoituskausiohjelmaansa harjoitusotteluita ja Ykkösen nousijajoukkue FC PoPa vieraili lauantaina 21.3.2009 Saharan tekonurmella. Vierailijassa oli lukuisia Veikkausliiga-kokemusta omaavia pelaajia sekä myös kokeneita Ykkösen sarjajyriä. Olen nähnyt aika monen PoPan pelaajan pelaavan viime vuosina jossain muussa joukkueessa. PoPan maalivahti Lauri Pirhonen korvasi aikoinaan Markus Koljanderin yhdessä näkemässäni ottelussa. Ilkka Santahuhta on tuttu pelaaja Ykkösestä PP-70:n otteluissa. Piracaia, Juha Luoma, Toni Junnila ja Tom Melarti ovat myös tuttuja pelaajia Jaro-otteluista. Otteluraporttini ovat sen verran tuoreita, että minulla ei muistaakseni ole rapoja Piracaian varhaisemmalta uralta. Daut Kuqi on mainittu raporteissani Atlantiksen ja viimeksi LoPan otteluissa.

Alla linkitetyssä Futisforum2.org-keskustelussa eräs kirjoittaja luetteli PoPan pelaajien Veikkausliiga-kokemuksen. Rohkenen lainata sitä, vaikka en tiedä, mistä hän oli luettelon löytänyt. Omaan silmääni osui ainakin se, että kyseisestä luettelosta puuttui Jari Vuorinen, joka pelasi kai 50 ottelua vuosina 2002-2004 FC Jazzissa. Lisäksi luettelo on sikäli harhaanjohtava, että jotkut pelaajat, ennen muuta Antti Sumiala, ovat pelanneet pitkään ulkomailla.

PelaajaVeikkausliigaotteluita
Piracaia324
Juha Luoma147
Toni Junnila120
Teemu Vihtilä118
Matti Santahuhta105
Antti Sumiala100
Ilkka Santahuhta62
Jari Vuorinen50
Lauri Pirhonen25
Samu Ruisniemi24
Tom Melarti6
Janne Vuorinen1
Tero Hakonen, Marko Lindberg, Timo Multanen
© keskilinkki.com

1. Joukkueet saapuivat kentälle erotuomareiden johdolla. Erotuomareista vasemmalla Tero Hakonen, keskellä Marko Lindberg ja oikealla Timo Multanen.

Matti Santahuhta, Valeri Minkenen, Teemu Vihtilä, Marko Lindberg
© keskilinkki.com

2. Tässä tilanteessa Valeri Popovitchin vanhalla numerolla pelanneella Valeri Minkenellä oli mielestäni selvä käsivirhe, mutta tilanne taisi jäädä erotuomarilta näkemättä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Matti Santahuhta, Minkenen, Teemu Vihtilä. Taustalla oli erotuomari Marko Lindberg.

Oma maali
© keskilinkki.com

3. Toisella puoliajalla kentälle tullut Antti Sumiala oli aluksi Hakan puolustajien tiukassa puristuksessa. Tässä Sumiala on jäänyt sekä Petri Viljasen että edessä puskevan Jari Nikkilän jalkoihin. Vasemmalla Ilkka Santahuhta, joka omassa muistissani oli "nimekkäämpi" pelaaja kuin Matti Santahuhta, vaikka jälkimmäisellä on enemmän Veikkausliigaotteluita.

Mika Mäkitalo, Teemu Vihtilä, Mikko Innanen
© keskilinkki.com

4. Molempien joukkueiden pelintekijät kamppailivat välillä keskikentällä vastakkain. Vasemmalla Hakan Mika Mäkitalo ja keskellä PoPan Teemu Vihtilä. Vihtilä koetaan PoPassa sen verran tärkeänä pelaajana, että hänen sopimustaan jatkettiin vastikään, vaikka entisestäkin taisi olla vielä tämä ja ensi vuosi jäljellä. Oikealla Hakan Mikko Innanen.

Pietari Holopainen, Juho Lehtonen, Toni Junnila, Lauri Pirhonen, Kari-Pekka Koivunen, Janne Vuorinen, Petri Viljanen, Jani Bäckman, Ilkka Santahuhta, Juha Luoma, Sebastian Strandvall
© keskilinkki.com

5. Hakan vaarallisimpia maalitilanteita oli tämä kulmapotku, jossa Sebastian Strandvall ilmeisesti jatkoi pallon kohti maalia, mutta se torjuttiin viime hetkellä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Pietari Holopainen, Juho Lehtonen, Toni Junnila, Lauri Pirhonen, Kari-Pekka Koivunen, Janne Vuorinen, Petri Viljanen, Jani Bäckman, Ilkka Santahuhta, Juha Luoma ja Strandvall.

Jari Nikkilä, Piracaia, Ilkka Santahuhta
© keskilinkki.com

6. Toisella puoliajalla satoi hetken aikaa auringonpaisteessa myös lunta. Tässä Jari Nikkilä torjui pallon Piracaian ja Ilkka Santahuhdan välistä.

Jari Vuorinen
© keskilinkki.com

7. Jari Vuorinen on PoPassa eräänlainen jokeri-pelaaja, mitä asuun sopivat hansikkaatkin korostavat. Tosin myös Teemu Vihtilällä taisi olla samanlaiset hanskat.

Daut Kuqi
© keskilinkki.com

8. Daut Kuqi vaihdettiin kentälle alle 17-vuotiaiden maajoukkuepalaaja Juho Lehtosen tilalle.

Antti Sumiala
© keskilinkki.com

9. Antti Sumiala on todellinen jalkapallokiertolainen, joka ainakin PoPan pelaajakortin mukaan pelaa tällä hetkellä 15. seurassaan. Maitakin, joiden seuroissa hän on mättänyt maaleja, taitaa olla Suomi mukaan lukien 9 kpl. No, luontaiselle maalintekijälle löytyy aina kysyntää.

Saku Pesonen, Jari Nikkilä, Marko Lindeberg, Antti Sumiala, Pietari Holopainen
© keskilinkki.com

10. Maalintekijä Antti Sumiala ei tarvinnut kuin yhden tilanteen ja pallo oli maalissa. Sumiala sai pallon vasemmalta laidalta päätyyn nousseelta Daut Kuqilta, jonka keskitystä Petri Viljanen ei pystynyt estämään. Sumialan vasuri heilahti ja kierteinen pallo upposi oikean pystytolpan kautta verkkoon. Ammattimieheltä pallo menee juuri sinne, minne sen tähtääkin. Jari Nikkilä ja Pietari Holopainen olivat erehtyneet jättämään Sumialan hetkeksi vartioimatta ja enempää ei tarvittukaan. Maalissa Saku Pesonen oli maalille voimaton.

Sumialan tuuletukset alkavat
© keskilinkki.com

11. Yksi maalintekemisen riemuja on varmaan, että pääsee tuulettamaan niitä ja riemuitsemaan samalla omasta onnistumisestaan. Vuodet eivät ole ainakaan vieneet Sumialalta tätä iloa.

Saku Pesonen, Jari Nikkilä, Piracaia, Sebastian Strandvall, Antti Sumiala, Pietari Holopainen, Daut Kuqi, Ilkka Santahuhta
© keskilinkki.com

12. Ilkka Santahuhta lähti mukaan Sumialan tuuletuksiin lankeamalla maalintekijän eteen polvilleen. Taustalla ilossa mukana myös Piracaia, joka antoi sen pystysyötön Petri Viljasen ohitse päätyyn, jonka perään Daut Kuqi spurttasi. Piracaia vipeltää itsekin melkein entisessä vauhdissaan. Pelaajat vasemmalta oikealle: Saku Pesonen, Jari Nikkilä, Piracaia, Sebastian Strandvall, Sumiala, Pietari Holopainen, Kuqi ja Santahuhta.

Juha Luoma, Kari-Pekka Koivunen, Ilkka Santahuhta
© keskilinkki.com

13. Juha Luoma sai jalkaansa tärskyn tai krampin ja Ilkka Santahuhta oli ensimmäisenä antamassa ensiapua. Vieressä tilannetta seurasi erotuomarin lisäksi Kari-Pekka Koivunen.

Hakan tasoitus
© keskilinkki.com

14. Hakan tasoitusmaali syntyi kun Sami Ristilä pääsi laukomaan pallon ruuhkasta maalivahti Lauri Pirhosen käsien kautta verkkoon. Tilanteessa pelaajia osui sen verran paljon kuvauslinjalle, että kameran automaattitarkennin reagoi etualalla käveleviin pelaajiin ja taustalla olevat jäivät epäteräviksi (pikkukuva). Vasta kun pallo oli maalissa, automaattitarkennus ehti mukaan tilanteeseen.

Juha Vallin, Sami Ristilä, Kalle Multanen, Ilkka Santahuhta
© keskilinkki.com

15. Hakan tasoitusmaalin takana oli Kalle Multanen, joka vaihdettiin kentälle Sami Ristilän tavoin toisella puoliajalla. Pelaajat vasemmalta oikealle: Juha Vallin [korjattu, kiitos palautteesta], Ristilä, Multanen, Ilkka Santahuhta.

Juha Vallin, Antti Sumiala, Jari Nikkilä, Kalle Multanen, Sebastian Strandvall
© keskilinkki.com

16. Ottelun ratkaisu syntyi lisäajalla kun Jari Nikkilä karkasi pallon kanssa Antti Sumialalta. Kuvassa vasemmalta oikealle: Juha Vallin, Sumiala, Nikkilä, Kalle Multanen ja Sebastian Strandvall.

Antti Sumiala, Jari Nikkilä
© keskilinkki.com

17. Lopulta Antti Sumiala nappasi kiinni Jari Nikkilän paidanselkämyksestä ja siitä tempaisemalla pysäytti Nikkilän vauhdin, pääsi ohitse ja otti pallon haltuunsa. Erotuomari tuomitsi rikkeestä vapaapotkun.

Sebastian Strandvall, Kalle Multanen, Petri Viljanen
© keskilinkki.com

18. Sebastian Strandvall antoi vapaapotkun, jonka Kalle Multanen puski targettina edelleen kohti Petri Viljasta.

Jani Kauppila
© keskilinkki.com

19. Mutta pallo jatkoi matkaansa etutolpalle, jossa Jani Kauppila sai kaikessa rauhassa puskea pallon verkkoon. Sen jälkeen peli puhallettiin loppuneeksi maalia seuranneen pelin alkupotkun jälkeen.

Pertti Lundell
© keskilinkki.com

20. PoPan esitys oli sen verran vakuuttava, että en yhtään ihmettelisi vaikka kuvassa oleva päävalmentaja Pertti Lundell olisi vuoden kuluttua Veikkausliigavalmentaja.

Erotuomarit olivat valkeakoskelaisia ja erotuomari Marko Lindbergillä ei ilmeisesti ollut kovin paljoa kokemusta kovemmista peleistä, koska hän joutui Hakan päävalmentaja Olli Huttusen protestien kohteeksi. Huttunen kritisoi sitä, että reilu miehenotto olkavarret vastakkain vihellettiin vapaapotkuksi, jos taklattu vain älysi älähtää tilanteessa. Samalla tavalla Huttunen kritisoi, kun PoPan pelaaja työnsi selkä edellä kaksinkamppailussa taaksepäin ja kun puolustaja ei antanut myöten, niin istahtamalla sai tuomarin viheltämään hyökkäyssuunnan vapaapotkun. Tuollainen temppu ei muuten ole hyökkääjälle aivan riskitön. Vastaan työntävä puolustaja voi hyökkääjän äkillisen "istahtamisen" vuoksi horjahtaa eteenpäin sillä seurauksella, että polvi tai kengänkärki osuu hyökkääjää jonnekin takaraivon ja häntäluun väliselle alueelle.

Kun seurasin pelin aikaista ja jälkeistä keskustelua internetissä, niin huomasin, että fanit ottavat nämä harjoitusottelut ehkä aavistuksen liian vakavasti. Ja etenkin uudet pelaajat joutuvat armottomassa arvostelussa heti sylkykupiksi. Tässä ottelussa sen sai kokea Jani Bäckman, edellisessä ottelussa sama kohtalo taisi olla Niko Ikävalkolla. Toisaalta esimerkiksi Mikko Innanen ei saanut PoPa-puolustajien puristuksessa käytännössä mitään aikaiseksi, mutta kukaan ei tainnut hänen panostaan arvostella. Tähän vaikuttaa ilmeisesti se, että Innasen kapasiteetista faneilla on pitempi kokemus ja yksi heikompi ottelu vasta loukkaantumisesta toipuvan pelaajan kohdalla ei vaikuta hänen arvostukseensa mitenkään.

Seuraavassa Hakan kokoonpanoluettelossa numerointi poikkeaa hiukkasin Hakan webbisivun tämänhetkisestä numeroinnista. Mutta en yhtään ihmettelisi, vaikka tämä numerointi virallistuisi.

Hakan kokoonpano: 12. Saku Pesonen, 3. Petri Viljanen, 6. Sebastian Strandvall, 7. Mikko Innanen, 8. Jani Kauppila, 10. Mika Mäkitalo, 14. Valeri Minkenen (69. min. 20. Sami Ristilä), 16. Jani Bäckman (81. min. 17. Kalle Multanen), 18. Jari Nikkilä, 19. Juuso Salonen, 21. Pietari Holopainen. Vaihtopelaajat: 30. Erkka Heinä, 9. Niko Ikävalko, 13. Niko Hoikkala, 23. Jussi Jokela, 24. Juha Jokinen, 25. Brian Gilmour, 26. Abdullahi Ishaka.

Varoitukset:

FC PoPan kokoonpano: 1. Lauri Pirhonen, 6. Jari Vuorinen, 7. Juho Lehtonen (55. min. 17. Daut Kuqi), 8. Ilkka Santahuhta, 10. Teemu Vihtilä, 11. Tom Melarti (46. min. 9. Antti Sumiala), 12. Kari-Pekka Koivunen, 16. Piracaia, 19. Juha Luoma (c) (73. min. 22. Juha Vallin), 20. Toni Junnila (60. min. 26. Fiqc Islami), 31. Matti Santahuhta (46. min. 14. Janne Vuorinen). Vaihtomiehet: 23. Peter Huuhka.

Varoitukset: .

Maalit: 60. min. Antti Sumiala (Daut Kuqi) 0-1, 83. min. Sami Ristilä (Kalle Multanen) 1-1, 91. min. Jani Kauppila (Kalle Multanen) 2-1.

Erotuomarit: Marko Lindberg, Timo Multanen, Tero Hakonen.

Blogin kirjoittaja mastodontti.fi-palvelussa

Blogin kirjoittaja bsky.social-palvelussa

[Paluu] [2009] [Haka nousi lopussa voittoon] [Haka nousi lopussa voittoon] [21.03. Haka - FC PoPa klo. 15:00 Saharassa ; Tehtäiskö jo maaleja?]

Valid XHTML 1.0 Transitional