Liigacup 2009: FC Honka - FC Haka 1-0 (0-0) [24.01.2009]

[Ennakko: Haka vierailee lauantaina Tapiolassa] [Ennakko: Honka-Haka (LC)] [Sambialaishyökkääjä Hakan testiin] [Uudistunut Haka ensi kertaa tositoimissa]

FC Haka avasi Liigacup-kautensa vierasottelussa Esport Areenalla Tapiolassa, jossa isäntäjoukkue FC Honka oli aloittanut Liigacup-kautensa neljää päivää aikaisemmin murskaamalla KuPS:in peräti 7-0. Valkeakosken Sanomien mukaan Hakan päävalmentaja Olli Huttunen olisi halunnut aloittaa Liigacupin vasta helmikuussa, koska Hakassa oli monta puolikuntoista pelaajaa, mutta Hongan leirikiireiden vuoksi valkopaidat olivat valmiita joustamaan.

Ottelupaikka oli useille hakalaisille uusi ja pelaajat olivatkin alkuverryttelyn jälkeen pukuhuoneeseen palattuaan manailleen kuplahallin pimeyttä. Järjestäjille ottelu aiheutti myös päänsärkyä ottelua edeltävien ja sen aikaisten junioriharjoitusten vuoksi. Kun toisella kenttäpuoliskolla pelattava junioripeli päättyi vasta klo 12:50, niin lipunmyynti saattoi alkaa vasta klo 12:55 eli viitisen minuuttia ennen virallista alkamisaikaa. Paloturvallisuusmääräysten vuoksi kaikki halukkaat eivät mahtuneet halliin ja myöhäinen lipunmyynti aiheutti, että tunteet lippujonossa kävivät aika kuumina.

"Sedu" Koskinen jonottaa

1. Myös FC Hakan pääomistaja Seppo "Sedu" Koskinen joutui kiltisti jonottamaan, kunnes harjoitusvuoron varanneet Honka-juniorit olivat saaneet pääsylipun yläkerran jalkapallokentälle.

Hakan uusi verryttelyasu

2. Hakan pelaajat olivat saaneet uuden verryttelyasun, jossa logoa ja selässä olevaa tekstiä oli muokattu uudelleen takaisin vanhan perinteisen tyylin suuntaan.

Erotuomarien verryttelyä

3. Erotuomarit verryttelemässä. Ottelun kuuluttajan, otteluohjelman ja Veikkasuliiga.com-sivuston mukaan ottelun erotuomarina oli Tero Nieminen ja avustavina erotuomareina olivat Jonas Turunen ja Jouko Ikonen. Mutta todellisuudessa kuvassa vasemmalla on Jukka Honkanen, keskellä Tero Nieminen ja oikealla Jukka Ikonen. [Kiitoksi palautteesta]

Joukkueet pelaajaesittelyssä

4. Joukkueet pelaajaesittelyssä.

Given Singuluma

5. Pelaajista Hakan mielenkiintoisin oli testipelaaja Sambian maajoukkuehyökkääjä Given Singuluma.

Ville Koskimaan pusku

6. Hongan kulmassa Ville Koskimaa pääsi puskemaan vaarallisesti, mutta Hakan maalivahti Saku Pesonen liimasi puskun varmasti näppeihinsä. Tilanteessa Hongan pelaajat pelasivat hyvin yhteen ja Hakan puolustajista suhteellisen kokematonta Markus Joenmäkeä huijattiin helposti. Alunperin Petri Viljanen oli vasemmalla Hermanni Vuorisen etupuolella. Samoin Joenmäki oli Koskimaan etupuolella. Keskellä Pietari Holopainen oli maalin ja Rami Hakanpään välissä. Etutolpan tasalla Sami Ristilä oli Ville Jalaston takana, etutolpan puoleisella vitosen rajalla Jani Kauppila vartioi selkäpuolelta Joel Perovuota ja Kauppilan takana oli vielä joku Hakan pelaaja. Kulmapotkun lähtiessä liikkeelle Koskimaa livahti Joenmäen etupuolelle. Samanaikaisesti Rami Hakanpää rynnisti kohti etutolppaa ja Pietari Holopainen seurasi häntä. Joenmäki yritti kiertää takaisin Koskimaan etupuolelle, mutta myöhästyi. Kun Holopainen ja Hakanpää olivat Koskimaan ja Ristilän välissä, niin Risulla ei ollut mitään mahdollisuutta hypätä puskupalloon. Hakanpää ehti ilmaan, mutta Holopainen ei ehtinyt mukaan. Petri Viljanen oli huomannut, että Koskimaa oli vapaana ja yritti lähteä häiritsemään, mutta Herkku nappasi kiinni Viljasen käsivarresta ja piti hänet paikallaan. Koskimaa pääsi siten hyppäämään puskuun kenenkään häiritsemättä. Merkittävää oli, että Hakan etutolppaa vartioi puolustaja, mutta takatolppaa ei ottanut kukaan. Näin hakalaiset olivat saaneet ylimääräisen puolustajan etutolpan etupuolelle.

Given Singuluma laukoo

7. Hakan sambialainen testipelaaja Given Singuluma nappasi pallon sivurajalta lähellä keskilinjaa ja kuljetti sitä kohti vastakkaista kulmalippua. Keskellä Sami Ristilä leikkasi rangaistusaluetta kohden, mutta syöttämisen sijasta Singuluma tykitti kaukaa. Janne Henriksson liimasi kuitenkin pallon varmasti. Singuluman ratkaisu ei ollut mielestäni huono. Hyökkääjälle laitettu pisto saattaa aina mennä maalivahdin ulottuville tai sitten joku toppari ehtii hätiin. Mutta kova laukaus saattaa kimmota maalivahdista ja silloin pallo olisi ollut kuin tarjottimella Ristilän edessä. Sitäpaitsi juuri tämän tyyppistä tykittämistä Hakassa ollaan kaivattu viimeiset pari vuotta.

Jani Bäckman laukoi

8. Jani Bäckman pääsi laukomaan rangaistusalueen sisäpuolelta, mutta ...

Saku Pesonen torjui

9. ... Saku Pesonen torjui pallon yli maalin.

Junioripelit käynnissä

10. Hallin päädyssä oli ottelun aikana menossa junioriharjoitukset. Niihin osallistujat otettiin mukaan laskettaessa hallin paloturvallisuusmääräysten mukaista 250 hengen yleisömäärää.

Jani Kauppila ja Sami Ristilä

11. Jani Kauppila ja Sami Ristilä pelasivat Hakan keskikentän pohjalla rinnakkain. Ristilän rooli oli heistä kahdesta aavistuksen hyökkäävämpi.

Feras Abid rynnimässä

12. Yksi keino pelinrakentamisessa on nousut ja Feras "Fefe" Abid esitti yhden tällaisen lähtemällä nousuun pallon kanssa omalta kenttäpuoliskolta. Jani Bäckman yritti pysäyttää hänet vähän laittomin keinoin, mutta Fefe painalsi eteenpäin niin, että Bäckman pyörähti törmäyksessä ympäri.

Fefe laukomassa

13. Erotuomari Tero Nieminen viittoi vasemmalla hyötynäkökulmaa ja antoi Fefen hyökkäyksen jatkua. Kaukaa ennen rangaistusaluetta Fefe päättikin tykittää, mutta pallo meni vaarattomasti viitisen metriä ohi maalin. Keskustelupalstoilla on puhuttu, että Fefen heikkoutena on huono laukominen, mutta ainakin tässä hän yritti sitä vähän turhankin kaukaa. Laukauksen jälkeen hän taittoi etuvartalon 90 astetta eteenpäin ja puuskutti hetken paikallaan. Luulin valokuvatessa, että kunto loppui, mutta vasta valokuvista huomaamastani Bäckmanin pysäytysyrityksestä saattoi tulla tälli, joka tuntui vasta muutaman sekunnin viipeellä. Se on saattoi selittää myös turhan varhaisen laukaisuyrityksen.

Fefen kampaus

14. Tästä tilannekuvasta näkyy muuten Fefen (numero 27) keskustelua herättänyt hiusmuotoilu. ;-)

Hongan maali

15. Hongan maali syntyi kuin jalkapallon oppikirjasta. Keskeltä keskirajan tuntumasta Jussi Vasara (jos näin oikein) syötti Hermanni Vuorisen vauhtiin ja Vuorinen Hakan puolustajan häirinnästä huolimatta "Herkku" onnistui antamaan päätyrajalta matalan keskityksen, joka sujahti hiukan ylärimaa korkeampana Hakavahti Saku Pesosen ylitse. Petri Viljanen yritti kurkottaa palloon, mutta se meni John Weckströmille, joka laittoi pallon verkkoon (kuvassa).

Ville Jalasto, Abdullahi Ishaka

16. Hongan Ville Jalasto ja Hakan Abdullahi Ishaka kamppailivat pallosta. Oikealla Hakan pelaajista ilmeisesti Antti Hynynen ja Hongan pelaaja on tunnistettu Ville Koskimaaksi [Kiitos tunnistusavusta].

Vuorisen jatkolaukaus

17. Hermanni Vuorinen näytti taas vaarallisuuttaan jatkamalla Jani Bäckmanin syötön yhdellä kosketuksella kohti Hakan maalia. Vuorinen pääsi huseeraamaan aika vapaasti, koska hänen takanaan Petri Viljasella oli vartioitavana kaksi Hongan pelaajaa ja hän yritti ratkaista yhtälön sijoittumalla pelaajien väliin. Hakalaisten onneksi Vuorisen jatkolaukaus meni niukasti ohitse.

Kalle Multasen taidonnäyte

18. Hakan Kalle Multanen kohautti yleisöä taitopotkullaan, joka meni vain niukasti maalin yläriman ylitse.

Jussi Jokela ja Erkka Heinä

19. Odottelin Esport Areenan ulkopuolella Hakan pelaajabussin luona Hakan pelaajien tuloa bussille. Ohi virtasi espoolaisperheitä yleensä kokoonpanossa isä plus kersat. Eräskin afrosuomalainen perhe oli matkalla Areenalle ilmeisesti harjoituksiin ja perheen isä selitti bussin kohdalla pojilleen innoissaan, että tuo on Hakan pelaajabussi. Eräs toinen isä kahden poikansa kanssa puolestaan pongasi vastaantulevan Olli Huttusen ja pysäytti hänet juttelua varten sekä esitteli Haka-valmentajan pojilleen. Huttunen kätteli nappulaikäisiä nuoria miehiä, mikä varmaan jäin naperoille mieleen. Pelaajista ensimmäisen bussille ilmaantui Jussi Jokela ja värikkääseen pipoon pukeutunut Erkka Heinä [Sori, Hakan uudet maalivahdit vaihtuivat, katsoin tunnistuksessa vain pipon alta näkyvää Pesosmaista tukanpituutta.].

Erkka Heinä, Brian Gilmour ja Antti Hynynen

20. Heinä käväisi varustelaukun jätettyään uudelleen pukuhuoneessa ja palasi yhtä matkaa Brian Gilmourin kanssa. Takana Antti Hynynen sijoitti laukkuaan bussin matkatavarasäilöön.

Ottelun jälkeen kysyin pari kysymystä FC Hakan päävalmentaja Olli Huttuselta:

K: Miltä tuntui? Pikkuinen tappio tuli?
V: Pieni tappio tuli, mutta suoritus oli kuten eilen ennen peliä sanottiin, että tulosta ei tänään haeta vaan halutaan hyvä suoritus ja se saatiin, saatiin erittäin hyvä suoritus tässä vaiheessa ja tällä kokoonpanolla. Pojat tekivät tästä hyvän pelin. Tämä oli täysin voitettavissa alusta loppuun asti. Ekalla puoliajalla meni voimat täysin tähän puolustamiseen ja se tehtiin hyvin. Toisella puoliajalla saatiin voimaa myös hyökkäykseen.

K: Miten testipelaajat. Sambialainen tuntui ainakin aika hyvältä?
V: Pelaava tyyppi. Erittäin hyvä suoritus tänään. Pystyy pelaamaan joukkueen kanssa hyvin yhteen ja joukkue pystyi käyttämään häntä. Erittäin hyvä suoritus. Katsotaan nyt jatkoa.

K: Onko tarkoitus, että hän on nyt pitempään?
V: On ainakin toistaiseksi. Katsotaan nyt sitten loppujen lopuksi mikä aika on.

Sitten oli vuorossa FC Hongan päävalmentaja Mika Lehkosuo:

K: Yllättikö Haka? Oli tasainen matsi!
V: No ei, pelasivat samalla lailla kuin aikaisemminkin.

K: Honka teki kuitenkin ratkaisevan maalin ja se oli aika nätti maali?
V: Kyllä, ero edelliseen peliin oli siinä, että teimme silloin paremmalla prosentilla maaleja kuin tänään. Tänäänkin oli hyviä paikkoja, josta olisi voinut tehdä lisäosumia, mutta ei aina onnistu. Ei ollut niin lentokeli pelaajilla päällä. Herkkyys puuttui toisin kuin KuPS-pelissä. Pikkuisen tahmeampaa. Varmasti joukkuekin oli parempi kuin KuPS, että hyvä näin. Toisaalta jos puolustussuuntaan ajatellaan, niin Hakalla ei ollut ainoatakaan paikkaan ja KuPS sentään pääsi muutamia kertoja yksin lävitse. Joten siinä ollaan kuitenkin menty eteenpäin. Oikeastaan Hakalla ei ollut mitään mahdollisuutta voittaa tätä peliä, kun niillä ei ollut yhtään maalipaikkaa. Siihen olen erittäin tyytyväinen, sillä etenkin Espanjan La Manga Cupia ajatellen meidän pitää pystyä puolustamaan hyvin kovia joukkueita vastaan niin, että siellä ei ole yksinäinen hyökkääjä lävitse koko ajan.

FC Hongan kokoonpano: 12. Janne Henriksson, 4. Ville Jalasto, 13. Ville Koskimaa, 19. Rami Hakanpää ( 68. min. 5. Henri Aalto), 24. Jarkko Värttö, 11. Hannu Haarala (75. min. 8. Markus Paatelainen), 21. Joel Perovuo (46. min. 28. Rasmus Schüller), 16. Jani Bäckman, 26. Jaakko Lepola ( 46. min. 14. Jussi Vasara), 7. John Weckström (61. min. 15. Aleksandr Kokko), 6. Hermanni Vuorinen. Vaihtopelaajat: 1. Tuomas Peltonen, 2. Sampo Koskinen.

Varoitukset: 90. min Bäckman.

Hakan kokoonpano: 12. Saku Pesonen, 3. Petri Viljanen, 4. Markus Joenmäki, 8. Jani Kauppila, 11. Antti Hynynen, 16. Valeri Minkenen, 18. Jari Nikkilä, 20. Sami Ristilä (61. min. 25. Brian Gilmour), 21. Pietari Holopainen, 27. Feras Abid (61. min. 26. Abdullahi Ishaka), 28. Given Singuluma (84. min. 17. Kalle Multanen). Vaihtomiehet: .

Varoitukset: 81. min. Ishaka.

Maalit: 61. min. John Weckström (Hermanni Vuorinen) 1-0.

Erotuomarit: Tero Nieminen, Jukka Honkanen ja Jouko Ikonen. Yleisöä oli 250 henkeä.

Laitan tähän vielä jonkinlaista pelaaja-analyysia FC Hakan pelaajista:

Saku Pesonen: Nopeat refleksit, pallovarma (liimasi pallot, ei torjunut niitä eteenpäin), ohjasi peliäkin ihan mukavasti (tosin Dovbnyan jälkeen tässä on helppo tehdä parannusta).

Petri Viljanen: Puolustuksen varmin ja ilmeinen johtaja. Parannettavaa olisi ehkä ilmakamppailuissa.

Markus Joenmäki: Ensimmäisen kulmahassin jälkeen ei antanut enää huijata itseään erikoistilanteissa. Kenttäpelissä suhteellisen hyvä peli.

Jari Nikkiä: Oli välillä hiukan vaikeuksissa ja muutama keskitys, jotka olisi pitänyt pystyä estämään, lähti hänen laidaltaan. On ehkä aavistuksen liian ihastunut vallumaisiin kantapääkikkoihin, vaikka taisi käyttääkin niitä enemmän keskiviivan tuntumassa, jossa ne eivät epäonnistuessaan ole niin vaarallisia.

Pietari Holopainen: Nousi paljon ja nousuhaluja oli enemmän kuin laidalle tuli syöttöjä. Taitaa olla tällä hetkellä Hakan kovakuntoisimpia pelaajia. Puolustussuunnassa ei täysin pärjännyt Hermanni Vuorista vastaan.

Sami Ristilä: Toi tiettyä johtajuutta ja rauhallisuutta keskikentälle. Auttoi hyvin hyökkäyksessä. Pysäytti ainakin kerran myös vastustajan läpijuoksun painiotteella, mistä olisi voinut joltain tuomarilta tulla keltainen korttikin.

Jani Kauppila: Oli mielestäni selvästi näkyvämmässä roolissa kuin Cheyne Fowlerin kanssa pelatessaan. Osasi myös antaa hyviä syöttöjä eteenpäin, vaikka Kauppilan eteenpäinpelaamista onkin kritisoitu. Tosin suurin osa syötöistä eteenpäin tai etuviistoon oli aika lyhyitä.

Valeri Minkenen: Suhteellisen näkymätön vaikka teki paljon työtä.

Antti Hynynen: Suunnilleen samat sanat kuin Valerille.

Brian Gilmour: Kunnostautui vaihteeksi pääpelissä. Käynnisti keskialueelta ehkä Hakan vaarallisimman hyökkäyksen puskemalla Honka-puolustuksen purkupallon suoraan eteenpäin. Ishaka jatkoi puskua sitten päällään eteenpäin ja Given Singuluma sai pallon eteensä ja oli jo painaltamassa Honkapuolustuksen lävitse, mutta viime hetkellä joku Hongan puolustaja ehti väliin. Ei silti riittänyt täyttämään Sami Ristilän pelikenkiä.

Feras Abid: Väläytteli ajoittain, mutta kunto ei taida olla vielä huippuluokkaa. Parin vuoden takaiseen Abidiin verrattuna tekee kankeamman vaikutuksen. Etenkin jaloista puuttuu selvästi parin vuoden takainen notkeus. Säännöllinen venyttelyharjoittelu maalivahtien kanssa saattaisi tehdä hyvää. Hups, itse asiassa kaipaisinkin kolmen vuoden takaista Fefeä: Fefe notkeimmillaan

Abdullahi Ishaka: Umpivasuri, jolta pallo joskus karkaa kengänkärjistä silloin kun se osuu oikealle jalalle. Katselin jopa, että Ishakan saama varoituskin saattoi tulla siitä, että hän "vaihtoi jalkaa" vasemmalle jalalle ja tuli siinä samalla kolhaisseeksi Honka-puolustajaa nilkoille. Teki kovasti työtä puolustussuunnassa pitäen Hermanni Vuoristakin kiinni oikein syliotteella. Väläytteli pari kertaa hyvää pääpelitaitoa ja riplasi kerran pari Honka-pelaajaa maanrakoon.

Kalle Multanen: Toi kärkeen uutta virtaa ja esitti yhden taiturimaisen kääntöpotkun, joka oli vähällä mennä maaliin.

Given Singuluma: Pelkän kentällä liikkumisen perusteella olisin valmis luokittelemaan hänet todella hyväksi hyökkääjäksi. Liikkui hyvin Hongan topparien välimaastossa ja hakeutui oikeaoppisesti tyhjään tilaan tulemalla syöttöjä vastaan vetäen samalla usein vastustajan topparin mukaansa. Muut hakalaiset vain eivät mielestäni vielä osanneet käyttää syntyvää tyhjää tilaa ja Singuluman vastaantuloja syöttökohteena maksimaalisesti hyväksi. Oli myös sen verran vikkelä liikkeissään, että Honkapuolustus ei saanut häntä jyrän alle.

[Paluu] [2009] [Ottelutapahtumat] [LIIGACUP: Honka kaatoi Hakan niukasti] [Raportti: Haka kaatui niukasti] [Hakalle niukka tappio Liigacupin avauksessa] [Lehkosuo erittäin tyytyväinen viikon kahteen otteluun] [Honka löi Hakan niukasti] ["Pienen kaupungin suuri joukkue"]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!