Turbo jyrähti käyntiin [05.02.2011]

Olin lauantaina Runebergin päivänä 5.2.2011 seuraamassa kun SDP:n vaalivankkurit jyrähtivät Tampereen Työväentalon legendaarisessa Konsu-salissa käyntiin oikein turbovaihteella. Tilaisuuden oli järjestenyt Pirkanmaan Demarit ja kun itsekin olen vuosia ollut rividemari, niin hyppäsin ennen puoltapäivää Tampereelle lähteneeseen tilausbussiin. Sali oli tupaten täynnä ja jotkut seisoskelivat salin seinustoillakin. Avauksena oli Paavo Lipposen rento ja vivahteikas puhe. Sen jälkeen Stand-up-koomikko Riku Suokas hauskuutti yleisöä. Seuraavana oli eri ehdokkaiden lyhyt esittely ja lopuksi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen piti linjanvetopuheen, jossa hän linjasi demarien kynnyskysymykset seuraavassa vaalikampanjassa ja neuvoteltaessa seuraavasta hallituksesta.

Pia Viitanen -faninukke

1. Ennen tilaisuutta Konsu-salin laidalla oli pöydällä eri kansanedustajaehdokkaiden kannatustuotteiden myyntiä ja koska aikoinaan Martti Ahtisaaren vaalikampanjan aikana tutustuin nuoreen Pia Viitanen -nimiseen naiseen, niin ehdokkaan valitseminen ei ollut vaikeaa. Mukaan tarttui rintamerkin lisäksi Pia Viitanen -faninukke. Viitanen ei ollut vielä kansanedustaja Ahtisaaren kampanjan aikoihin vaan pääsi eduskuntaan ensimmäisen kerran vasta ensimmäisissä vaaleissa sen jälkeen. Kuvassa vasemmalla on muuten Pian ennen joulua lähettämä joulukortti. Niitä on muutama tallessa aiemmiltakin vuosilta, vaikka välillä oli taukoa, kun asuin toistakymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla.

Pia Viitanen -rintamerkki

2. Pia Viitanen on SDP:n varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan demarien äänikuningatarehdokas. Vaikka kuuntelemieni rividemarien mukaan taistelu äänikuninkuudesta voi olla tiukkaa, sillä tamperelaiselle erikoislääkäri Hanna Tainiolle povataan myös runsasta äänimäärää. Äänimäärä on tärkeä, jos SDP siirtyy vaalien jälkeen oppositiosta hallitukseen. Silloin ministeripaikkoja valittaessa katsotaan ehkä ensimmäisenä äänimäärää.

Pekka "Kottara" Järvisen vaalitoimisto

3. Toinen kiinnostava kansanedustajaehdokas on valkeakoskelainen liikuntapaikkamestari Pekka "Kottara" Järvinen, jota kannattavat valkeakoskelaisten lisäksi myös Akaan ja Kylmäkosken demarit (jos muistan viimeksi mainitun oikein). Järvinen on näiltä sivuiltakin tuttu persoona, sillä hän on toiminut Valkeakosken kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden lisäksi myös jalkapalloerotuomarina ja -erotuomaritarkkailijana. Järvisen meriittinä on etenkin entisen Kuitu Oy:n, nykyisen Avilon Oy:n tehtaan uudelleenkäynnistäminen, jossa Järvisen sitkeys on yhtenä työpaikkojen takaisinsaamisen syynä. Järvinen saattaisi saada jopa hiukkasen perinteisiä kokoomuslaisia ääniä, sillä kokoomuksen paikallinen ehdokas, entinen triathlonista ja ilmapalloyrittäjä Pauli Kiuru on omasta mielestäni kupla. Kiuru on ratsastanut mm. Valkeakosken kaupungin Mansikkapaikka-markkinointiteeman ideoijana, vaikka itse teema taisi olla muiden suunnittelema ja Kiuru valittiin sitten vain läpiviemään kyseinen ansiokas hanke. [Korjaan tuon edellisen: Akaan Seutu kertoi 8.2.2011, että Mansikkapaikka-teeman ideoivat Kiuru ja eräs toijalainen graafikko. Itse muistelin, että Mansikkapaikka-kampanja käynnistyi vain pari kuukautta sen jälkeen, kun Pauli Kiuru aikoinaan valittiin Valkeakosken kaupungin markkinointipäälliköksi. Ja yleensä asioiden valmistelemiseen ja ennen kaikkea siitä päättämiseen kuluu kunnallisessa organisaatiossa useita kuukausia. Joten siksi otaksuin Kiurun istahtaneen valmiiseen pöytään. Olin väärässä ja pyydän anteeksi tältä osin.] Pekka Järvisen amerikkalaistyylinen vaalitoimisto sijaitsee Valkeakosken työväentalon kulmassa. Itsellä oli aikoinaan kyseinen talo työpaikkana, koska puhelinsolmukeskus oli vuokralla työväentalon tiloissa toisessa ja kolmannessa kerroksessa.

Vaikka ensi vaaleista ennustetaan SDP:lle tappiovaalia, niin puolueen vanheneva puoluekoneisto on vaikuttava. Kun se laittaa turbo-vaihteen päälle, niin moni ennakolta tappioksi pelätty vaalitaistelu on kääntynyt voitoksi. Näihin vaaleihin SDP on asettanut selviä tavoitteita ja kynnyskysymyksiä, jotka on tarkoitus siirtää tulevan hallituksen ohjelmaan, jos SDP pääsee vaalien jälkeen hallituspuolueeksi. Yksi tavoite on luoda 100 000 uutta työpaikkaa. Nykyisen hallituksen aikana on menetetty 50 000 työpaikkaa, joten päämääränä on saada menetykset takaisin kaksinkertaisena.

SDP pyrkii myös parantamaan työympäristöä. Liian paljon ihmisiä sairastuu huonon työilmapiirin ja huonon johtamisen vuoksi. SDP:n tavoitteena on tehdä suomalaisista työpaikoista maailman parhaita samalla tavalla kuin Suomessa on maailman paras koulu. Tämä on visio ja juuri visioiden puutteesta nykypäivän politiikkaa on eniten syytetty.

Nykyisen hallituksen aikana pääomaveron osuus kokonaisverotuloista on pudonnut vain kymmenenteen osaan kaikista verotuloista. Yhä enemmän päätetään veroista, jotka eivät ole progressiivisia. Esimerkkinä omakotitalojen energiavero. SDP pyrkii palauttamaan verotuksen progressiivisyyden yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden nimissä. Tämähän on itse asiassa vanha SDP-teema, mutta kun vasemmalta väitetään demareiden unohtaneen köyhät, niin puolue on joutunut kiinnittämään huomiota näihin teemoihin.

Yksi vaalitaistelun aseista on ihmisten tapaaminen. Puolue on pyytänyt jäseniään tapaamaan mahdollisimman monia ihmisiä ja kertomaan vaalin teemoista ja SDP:n ratkaisuehdotuksista. Puoluetoimistoissa pidetään laskureita, joilla kirjataan jäsenistön tapaamien ihmisten määrä. Kyse on siis jalkatyöstä, jossa puolue on ollut aina vahva, vaikka jäsenistön askelten pituus ja vauhti on pikku hiljaa pienentynyt. Vaalien tulos näyttää, että riittääkö se esimerkiksi ennustetun perussuomalaisten äänivyöryn torjumiseksi.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2011] [Suomi nousee työllä - SDP palauttaa hyvinvoinnin] [Valkeakoskella kuitutehdas käynnistyy jälleen] [SDP Vaalistartti 5.2.2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!