Suomen Cup FC Haka - FC Honka 0-1 (0-1) [29.10.2008]

[Ennakko: Honka Hakan vieraaksi Cupin välierään] [Vuorinen: Haka sopii meille hyvin] [Odotettu cupin välierä keskiviikkona] [Hongan Koskinen haluaa finaaliin] [Valkeakoskella odotetaan cup-junaa] [Peltonen: Halutaan päättää kausi voittoon]

Työkiireiden vuoksi ehdin lähteä tähän otteluun vasta klo 16:00 lähtevällä ErikoisExpress-vuorolla Helsingistä. Valitettavasti vuoro vain juuttui klo 16 ruuhkaan ja Mannerheimintien pään liikennejärjestelyjen pullonkaulaan ja oli Hotelli Haagan kohdalla vasta puoli tuntia lähdöstä. Valkeakoskella kello taisi olla jo 18:12 bussin saapuessa linja-autoasemalle, joten hyppäsin taksiin ja selvisin aika nopeasti Tehtaan kentän portille. Koska olin aikaisen työstälähdön vuoksi jättänyt päivällä ruokatunnin väliin, käväisin ensimmäiseksi Hakan kahviossa ostamassa muutaman höyrymakkaran. Sain tingittyä kolme makkaraa neljällä eurolla, koska ne olivat jo hiukan jäähtyneitä.

Tehtaan kenttä iltavalaistuksessa ennen ottelua

1. Tehtaan kenttä iltavalaistuksessa ennen ottelua. Vaikka kentällä oli valoa, se ei ihan riittänyt nopeiden urheilusuoritusten valokuvaamiseen. Siksi monissa tämän raportin kuvissa näkyy huonojen valaistusolojen aiheuttamaa liike-epäterävyyttä. Pyydän sitä anteeksi. Onneksi ottelun aikana ei sentään satanut, mikä olisi tehnyt valokuvaamisen vielä hankalammaksi.

Pekka "Kottara" Järvinen

2. Pekka Järvinen on tuttu mies Hakan otteluissa, sillä hän on varmaan yleisimmin käytetty erotuomaritarkkailija. Pekka on koskilainen, mutta kilpailevasta seurasta VaKP:stä, joten hän on sopivan puolueeton eikä Veikkausliigan tai Palloliiton tarvitse maksaa matkakulujakaan (tai näin ainakin otaksun). Ennen ottelua Järvinen käy yleensä hakemassa pelaajaluettelon kentän lehdistöhuoneesta. Siviilissä Järvinen työskentelee Valkeakosken kaupungin liikuntapaikkamestarina ja on myös Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Järvinen täytti 60 vuotta perjantaina viikko sitten. Satuin kirjastossa Itäkeskuksen Stoassa poimimaan juuri sen päivän Aamulehden luettavaksi (vaikka en lue lehteä kovin usein) ja huomasin, että syntymäpäivähaastattelun oli kirjoittanut ystäväpiiriin kuuluva Matti Pitko.

Pietari Holopainen, Cheyne Fowler, Jari Nikkilä, Janne Mahlakaarto, Toni Lehtinen, Kalle Parviainen, Jani Kauppila, Mikko Innanen, Jarkko Okkonen, Alexander Dovbnya, Juuso Kangaskorpi, Petteri Kari, Esa Vehviläinen, Sampsa Veijalainen

3. FC Hakan pelaajat pelaajaesittelyssä vasemmalta oikealle: Pietari Holopainen, Cheyne Fowler, Jari Nikkilä, Janne Mahlakaarto, Toni Lehtinen, Kalle Parviainen, Jani Kauppila, Mikko Innanen, Jarkko Okkonen, Alexander Dovbnya ja Juuso Kangaskorpi. Ottelun erotuomarina oli Petteri Kari, jonka nimestä allekirjoittanut ei alkavassa dementiassaan aina muista, kumpi oli etunimi ja kumpi sukunimi. Avustavina erotuomareina olivat Esa Vehviläinen ja Sampsa Veijalainen.

Juuso Kangaskorpi palkittavana

4. Juuso Kangaskorpi sain juuri ennen ottelua muistoksi palkinnon urastaan Hakassa. Keskiviikon Cup-ottelu oli Juuson viimeinen Tehtaan kentällä Hakan paidassa. Yritin kuvata palkitsemista sivulta kauempaa, mutta paikallinen valokuvaaja etsiytyi tietysti samaan kuvakulmaan, joten jouduin ottamaan pienen spurtin hänen rinnalleen (kaiken lisäksi vielä pelaaja-aition editse, mikä ei ehkä ollut niin sopivaa) ja laukomaan kuvan melkein lonkalta. Siksi kohdistus ei osunut ihan kohdalleen. Seuraavassa kuvassa se onnistui jo paremmin, mutta Juuso oli kääntynyt kättelemään keskellä ollutta Olli Paasiota ja kasvot jäivät pimentoon. Vasemmalla FC Haka ry:n puheenjohtaja Seppo Lahtinen.

Rami Hakanpää, Tuomas Peltonen, Sampo Koskinen, Roope Heilala, Ville Jalasto, Hermanni Vuorinen, John Weckström, Jussi Vasara, Joel Perovuo, Jaakko Lepola, Rasmus Schüller

5. FC Hongan pelaajat pelaajaesittelyssä vasemmalta oikealle: Rami Hakanpää, Tuomas Peltonen, Sampo Koskinen, Roope Heilala, Ville Jalasto, Hermanni Vuorinen, John Weckström, Jussi Vasara, Joel Perovuo, Jaakko Lepola ja Rasmus Schüller.

Cheyne Fowler tuskissaan

6. Cheyne Fowler sai ottelun kuluessa kaksi kertaa tällin oikean jalan päkiään. Toisen tällin jälkeen syntyikin ihan muista syistä melkoinen meteli, mutta tässä vielä ensimmäinen kerta.

Juuso Kangaskorpi

7. Ennen ottelua tiedettiin, että jos Haka häviäisi, niin ottelu olisi viimeinen ottelu Hakan paidassa joukkueen kapteeni Juuso Kangaskorvelle. Myöhemmin selvisi, että ottelu oli viimeinen Hakan paidassa ainakin viidelle muulle Hakan pelaajalle kuten taustalla näkyvälle Alexander Dovbnyalle.

Kylmä ilta

8. Otteluilta oli viileä ja pelaajien hengitys näkyi välillä iltavalaistuksessa hyörypilvinä.

John Weckströmin maali

9. John Weckströmin maalin arkkitehtinä oli Hermanni Vuorinen. Hän laittoi seisovilta jaloilta zipin Hakan puolustuslinjan ylitse, mutta ensimmäisen yrityksen Hakan topparit puskivat takaisin Vuorisen jalkoihin. Hän vippasi pallon uudelleen aivan kuin Vallu Popovitch parhaimpina päivinään ja Weckström ei avopaikasta erehtynyt.

Rasmus Schüller

10. Rasmus Schüller sai tärskyn kaksinkamppailussa Jani Kauppilan kanssa. Kauppila selvisi tilanteesta aika nopeasti jaloilleen, mutta erotuomari kutsui hänet puhutteluun.

Toni Lehtinen ja Tuomas Peltonen

11. Toni Lehtinen ja taustalla Hongan maalivahti Tuomas Peltonen. Keskustelupalstoilla huhut kertoivat, että ensi kaudella pelaajat saattaisivat olla jopa seuratovereita FC Hongassa (HBL:n mukaan Peltonen jatkaa Hongassa kaudella 2009). Haka järjestää pelaajahankinnoistaan tiedotustilaisuuden 6.11.2008, joten totuus paljastuu ehkä silloin. Edessä oleva varjo on muuten juuri kuvaushetkellä ohi kiitäneen pallopojan. Kyseinen pallopoika taisi yhdellä vauhdikkaalla pallonhakureissulla tehdä kentän laidalla ottelun tyylikkäimmän liukarin :-)

Kalle Parviainen kulmapotkussa

12. Kulmapotkuissa vierasjoukkueen päässä Hakan puolustuksen hyvät pääpelaajat nousevat yleensä vastustajan maalin tienoille. Vastaavasti Hongan hyökkäyspäästä Hermanni Vuorinen laskeutuu alas auttamaan omaa puolustusta, tässä vartioimalla Kalle Parviaista.

Toni Lehtinen, Valeri Minkenen, Petteri Kari

13. Ottelun jälkeen jaetussa ottelutietomonisteessa oli mainittu, että Valeri Minkenen vaihdettiin kentälle 46. minuutilla Toni Lehtisen tilalle. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, koska molemmat ovat samanaikaisesti kentällä toisen puoliajan avauksessa odottamassa erotuomari Petteri Karin aloitusvihellystä. Minkenen tuli kentälle 1. puoliajan pelanneen Janne Mahlakaarron tilalle.

Valeri Minkenen puolustuksessa

14. Valeri Minkenen näytti kulmapotkuissa olevan etutolpan tienoilla. Hän on ilmeisesti se pelaaja, joka lähtee vastaan, jos kulma pelataan lyhyenä tai annetaan lähimmän rangaistualueen kulman kieppeille taustatykitystä varten.

Kalle Parviainen verissä päin

15. Honka sai kulman, mutta Kalle Parviainen lähti hölkkäämään kohti vaihtopenkkiä. Hän oli saanut edellisestä tilanteesta vertavuotavan haavan otsaansa.

Olli Paasio puhdistamassa haavaa

16. Hakan joukkueenjohtaja-huoltaja Olli Paasio aloitti välittömästi haavan hoidon.

Side Kalle Parviaisen pään ympärille

17. Haavan puhdistamisen ja laastaroinnin jälkeen Paasio kääri Parviaisen pään ympärille tukevan siteen.

Petteri Kari

18. Eräässä vaiheessa Oka Huttunen protestoi jostain erotuomarin päätöksestä ja Petteri Kari riensi sivurajalle ripittämään Huttusta sormi pystyssä.

Tuomas Peltonen

19. Haka yritti kovasti kavennusta, mutta viimeisenä lukkona oli Hongan maalivahti Tuomas Peltonen.

Hermanni Vuorisen kepponen

20. Cheyne Fowler sai jalkaansa tällin toisen kerran ja ottelu katkaistiin erotuomarin vihellyksellä. Ennen vihellystä Hakan pelaajat odottelivat, että joku laittaa pallon sivurajan ylitse ja lopettivat jo pelaamisen. Muistaaksen Wecström potkaisikin pallon hiljaa sivurajaa kohden, mutta Hermanni Vuorinen nappasi sen ennen ja olisi jatkanut pelaamista ellei erotuomari olisi viheltänyt. Katkon jälkeen ottelua jatkettiin erotuomaripallolla, johon Vuorinen asettui selkä Hakan maalia kohden. Vuorinen sai pallon haltuunsa, koska hakalaiset eivät sitä pahemmin edes tavoitelleet vaan odottivat, että Vuorinen potkaisee pallon kohti omaa maalia. Vuorinen sen sijaan käännähti ja spurttasi pallon kanssa kohden Hakan maalia.

Petteri Karin etusormi

21. Pietari Holopainen ryntäsi Vuorisen perään ja onnistui häiritsemään sen verran, että Vuorinen ei saanut palloa maaliin. Hermanni naureskeli tempulleen kentän pinnassa, mutta Hakan pelaajat kävivät todella kuumana. Erotuomari Petteri Karikin ojensi Vuorista tilanteen jälkeen etusormi pystyssä. Epäurheilijamainen Vuorisen kepponen on, mutta toisaalta tavallaan opettavainen. Ottelun kuluessa pelaajien pitäisi olla koko ajan keskittyneinä ja valppauden ei saisi antaa herpaantua hetkeksikään. Viimeksi tämän huomasi Bröndby-ottelussa Tehtaan kentällä, jossa ensimmäinen maali syntyi nopeasta vapaapotkusta, jossa Hakalaiset vasta asettelivat puolustusmuuria eivätkä huomanneet vierasjoukkueen pelaajan siirtäneen erotuomarin käännettyä selkänsä pallon aivan eri paikkaan. Samantapainen tilanne oli AC Allianssin ja sveitsiläisen vastustajan Euro-ottelu vuosia sitten. Siinä vapaapotkussa pallo oli jo ilmassa siinä vaiheessa kun selkänsä kääntänyt erotuomari puhalsi pilliin.

Kalle Parviainen kärkimiehenä

22. Ottelun lopulla Olli Huttunen vaihtoi Petri Viljasen puolustukseen ja siirsi Kalle Parviainen target-pelaajaksi, jonka valkean siteen vuoksi hyvinerottuvaa päätä tavoiteltiin mm. kulmapotkuissa. Hongan puolelta Hermanni Vuorinen yritteli vartioida Parviaista ja ainakaan Haka ei saanut lopussa maalia, joten Huttusen taktinen siirto ei onnistunut.

Valeri Minkenen

23. Valeri Minkenen pelasi ottelun hansikkaat kädessä ja tummissa trikoissa. Ne pitävät lihakset lämpöisinä ja pienentävät lihasrevähtymäriskiä. Minkenelle on tyypillistä myös punaiset nappulakengät. Pelaajat eivät välttämättä valitse tossun väriä vain oman lempivärin mukaan. Muista poikkeavilla tossuilla pelaaja erottuu helpommin kentällä ja helpottaa sellaisen kykyjenetsijän työtä, joka eivät ole aiemmin nähnyt pelaajaa livenä.

Jarkko Okkonen ja Tero Koskela

24. Jarkko Okkonen ja viimeiseksi vajaaksi puoleksi tunniksi kentälle tullut Tero Koskela kamppalivat pallosta loppuun asti.

Ottelun jälkipuintia

25. Ottelun jälkeen Hongan maalivahti Tuomas Peltonen, kapteeni Rami Hakanpää ja Tero Koskela keskustelivat pitkään erotuomari Petteri Karin kanssa. Oma arvaukseni oli, että keskustelun aihe oli Hermanni Vuoriseen kohdistunut taklaus ottelun loppupuolella. Sen erotuomari jätti viheltämättä, vaikka joiden katsojien mielestä se olisi ilman muuta pitänyt viheltää (itse en nähnyt tilannetta sen niin tarkkaa, että olisin pystynyt ottamaan kantaa asiaan). Ottelun jälkeisissä keskusteluissa jopa vihjailtiin, että Kari olisi sen verran hermostunut Vuorisen tempauksesta aiemman erotuomaripallon yhteydessä, että jätti tässä syystä viheltämättä kyseisen taklauksen. No, oli miten oli, ainakin honkalaisilla riitti keskusteltavaa Karin kanssa.

Kalle Parviainen, Jani Kauppila, Pietari Holopainen, Petri Viljanen, Toni Lehtinen

26. Hakan pelaajat olivat ottelun jälkeen vaisuja. Vasemmalta Kalle Parviainen, Jani Kauppila, Pietari Holopainen, Petri Viljanen ja Toni Lehtinen. Viljasen takana olevaa pelaajaa en tunnista.

FC Hongan pelaajat kiittelevät faneja

27. Ottelun jälkeen FC Hongan pelaajat kävivät joukkueen kapteenin johdolla kiittelemässä Valkeakoskelle matkustaneita faneja, joita taisi olla yhteensä parisenkymmentä kappaletta.

Kari Martonen ja Olli Huttunen

28. FC Hongan vastuuvalmentaja Kari Martonen ja Hakan Olli Huttunen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Oka ja Olli Ikäheimo

29. Hakan otteluissa ottelujen jälkeen pelaajia ja valmentajia on haastatellaan lehdistön, tv:n ja webbisivustojen lisäksi audio-puolelle (yleensä radioon). Tässä Olli Ikäheimo Ikistoori Oy:stä haastattelee Olli Huttusta. Enpä tunnistanut tätä toista Olliakaan ensi yrityksellä, vaikka oli kovasti tutunnäköinen. ;-)

Karri Kekkonen ja Pietari Holopainen

30. Ottelun jälkeen Hakan toiminnanjohtaja Karri Kekkonen ja Pietari Holopainen kertasivat ottelun tapahtumia Valtakadulla irkkupubissa. Itsellä ei ollut valitettavasti aikaa jäädä kuuntelemaan vaan kävelin nopeasti lähimmälle bussipysäkille odottelemaan viimeistä Tampereen suuntaan lähtevää bussia.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa onnistuin tietysti sähläämään äänityksen kännykästä pois siinä vaiheessa kun laitoin sitä pöydälle valmentajien eteen. Mutta täytyy kirjoittaa tähän mitä sain kirjoitettua paperille ja hiukan muistinvaraisestikin. Hongan vastuuvalmentajana kauden Cup-otteluissa ollut kakkosvalmentaja Kari Martonen oli entisenä hakalaisena tietysti tyytyväinen voittoon. "Tosi hienoa voittaa täällä. Tämä oli yksi niistä hyvistä kokemuksista täällä. Puolustettiin hyvin ja saimme painetta Hakan päätyyn. Aika iloinen olin siitä ilmeestä, jota joukkue esitti nyt sunnuntain tappio-ottelun jälkeen. Oltiin valmiita tähän peliin ja saatiin monta nuorta pelaaja kentälle."

Martonen viittasi maininnalla joukkueen valmiudesta peliin tietysti siihen, että Honka hävisi kultakamppailun FC Interin kanssa ja viimeinen ottelukin Veikkausliigassa oli päättynyt häviöön. Hakan valmentaja Olli Huttunen tunnusti Hongan paremmuuden ja ei paljoa omaa joukkuettaan kehunut: "Olin pettynyt peliin. Emme saaneet montaakaan helppoa syöttöä omille. Vuosia on harjoiteltu ja pelaajat ovat ammattilaisia, mutta oli vaikea saada palloa haltuun ja syöttää pallo omalle pelaajalle". Kun lehdistö kyseli 6.11. julkistettavista muutoksista, niin Huttunen totesi tylysti, että tällaisen esityksen jälkeen joukkueen on muututtava paljon.

FC Hakan kokoonpano: 1. Alexander Dovbnya, 2. Juuso Kangaskorpi, 4. Jarkko Okkonen, 7. Mikko Innanen, 8. Jani Kauppila, 10. Kalle Parviainen, 11. Toni Lehtinen, 15. Janne Mahlakaarto (46. min. 24. Valeri Minkenen), 18. Jari Nikkilä (63. min. 22. Jarno Mattila), 20. Cheyne Fowler (80. min. 3. Petri Viljanen), 21. Pietari Holopainen. Vaihtopelaajat: 12. Ville Kauppinen, 23. Brian Gilmour, 25. Abdullahi Ishaka, 26. Cherno Samba.

Varoitukset: 32. min. Jani Kauppila, 63. min. Kalle Parviainen, 87. min. Petri Viljanen.

FC Honka:n kokoonpano: 1. Tuomas Peltonen, 2. Sampo Koskinen, 3. Roope Heilala, 4. Ville Jalasto, 6. Hermanni Vuorinen (90. min. 25. Tapio Heikkilä), 13. John Weckström (81. min. 16. Jani Bäckman), 14. Jussi Vasara, 19. Rami Hakanpää, 21. Joel Perovuo, 26. Jaakko Lepola, 28. Rasmus Schüller (73. min. 7. Tero Koskela). Vaihtopelaajat: 12. Ivan Vargic, 10. Jami Puustinen, 27. Jarkko Värttö, 29. Juuso Simpanen.

Varoitukset: 83. min. Tero Koskela.

Maalit: 27. min. John Weckström 0-1.

Erotuomarit: Erotuomari: Petteri Kari, avustavat erotuomarit: Esa Vehviläinen ja Sampsa Veijalainen.

Yleisöä: 1058 henkeä.

Kerrotaan vielä yksi muistikuva ottelusta, ennenkuin sen häipyy kokonaan muistista. Alexander Dovbnya oli saanut paljon moitteita potkuistaan. Ne lipsahtivat maalipotkuina ja välillä käsistäkin minne sattuivat. Dovbnya käyttikin syksyn 2008 aikana paljon aikaa potkujen harjoittelemiseen. Ja viimeisessä ottelussa yksi ulospotkuista onnistui loistavasti. Se lähti käsistä oman rangaistusalueen rajalta ja liiteli korkeana kaarena lähellä vastapäistä rangaistualueen rajaa. Kovan harjoittelun tuloksena tuli yksi lähes sellainen onnistuminen, kuin Oka Huttusella oli parhaina päivinään.

Sivun html-koodia on päivitetty ja sivuston tekstiä on täydennetty 30.3.2022. Kuvatiedostot (.jpg) muutettu canvas-rakenteiksi 30.3.2022. Myƶs linkkien fonttikokoa suurennettu. Joku typokin korjattiin.

[2008] [Haka kärsi välierässä maalin tappion] [FC Haka - Honka (0 - 1)] [Juuso Kangaskorven ura Hakassa päätökseen] [Manninen pokkasi SEO:n palkinnon] [Raportti: Honka Suomen Cupin finaaliin] [Haka-voitto oli Martoselle tunteikas] [Honka pelasi Hakaa pirteämmin] [FF2: Suomen Cupin välierä: FC Haka - FC Honka 29.10.2008 18:30 Tehtaan kenttä] [Kangaskorpi toivoo Hakaan vaihtuvuutta]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!