Avantouintia Tarpianjoella [07.03.2011]

[mobile]

[Haihunkoski talvella [13.02.2011]]

Viherpeippo ja talitiainen

1. Tiaisten lisäksi kylpemispaikalla on käväissyt myös viherpeippopariskunta. Viherpeippo on suhteellisen yleinen, vaikka kesäisin sen verran lehtimetsissä piilotteleva, että sitä ei aina huomaa. Se ei ole myöskään mikään laulutaituri, joka kiinnittäisi huomiota.

Viherpeippo

2. Tässä osasuurennoksessa huomaa viherpeipon tuntomerkkeinä jykevän siementen syömiseen sopivan nokan ja siiven keltaisen reunan. Talvikaudeksi viherpeippo muuttaa Baltiaan maihin, Puolaan, Saksaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Jotkut yksilöt talvehtivat, mutta kevätmuutto alkaa jo maaliskuussa.

viherpeippo, sinitiainen, talitiainen

3. Tässä kuvassa on viherpeipon lisäksi sinitiainen ja talitiainen.

viherpeippo, talitiainen, sinitiainen

4. Sinitiainen löysi kylpemispaikan, mutta tyytyi vain pikaiseen kastamiseen. Olin katsovinani, että jossain vaiheessa se roikkui yksinkertaisesti oksasta veden yllä ja kastoi pään ja selkänsä hetkeksi veteen.

talitiainen, viherpeippo

5. Viherpeippo ei tainnut tällä kertaa kylpeä, mutta hörppäsi muutaman kerran vettä avannosta nokallaan.

talitiainen, sinitiainen

6. Talitiaiset (vasemmalla ja keskellä) pitivät melkoista vauhtia, mutta sinitiainen (oikealla) oli liikkeissään vähän rauhallisempi.

viherpeippo, talitiainen

7. Viherpeippo on selästä ruskea ja vasemmalla taisi olla vielä viherpeippopariskunnan naaras, joka oli väreiltään haaleampi.

talitiainen kuikuilee

8. Tämä talitiainen päätti kylpeä, mutta tähyili sitä ennen kameramiehen suuntaan.

talitiainen piilottelee

9. Talitiainen valitsi kylpemispaikaksi sellaisen, jossa se pääsi osittain piiloon oksien taakse.

kylpyhetki

10. Sen jälkeen alkoi kylpeminen ja valokuvaajan harmiksi edessä oleva oksa haittasi myös kuvan tarkentamista.

Vesipisarat lensivät

11. Vesipisarat lensivät korkealle talitiaisen kylpiessä.

Olen pyörinyt talven aikana Tarpianjoen suistossa Haihunkosken alapuolella ja huomannut, että heti kun pakkaset hellittivät ja joki syövytti jäähän avantoja, niin pikkulinnut alkoivat kylpeä jokeen suistuneiden puiden oksien suojassa. Lämpötilan noustua plussan puolelle oli ilmeisesti sen verran lämmintä, että linnut uskaltautuivat kylpemään ja saivat helpotusta talvisten yöpymispaikkojen syöpäläiskiusaan.

Olin ohikulkiessa nähnyt lintujen pitävän kylpylähotellia neljässä viidessä eri paikkaa ja onnistuin vihdoin myös ikuistamaan kylpemistoimet, vaikka kaukaa kuvatut valokuvat eivät laadultaan ole parhaita mahdollisia.

Lintujen kylpiessä ne etsivät joko sellaisen kohdan, jossa jäällä oli vesilammikko tai sitten avannossa oli puun oksa osittain veden alla. Linnut hyppelivät oksaa pitkin veteen ja sopivan vedensyvyyden löydettyään alkoivat kaikessa rauhassa kylpeä. Nämäkin kuvat otin iltapäivällä klo 14 maissa, joten höyhenpeite ehtii hyvin kuivua ennen illan saapumista.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!