Veikkausliiga 2009: VPS - Haka 0-1 (0-1) [22.04.2009]

Saako Hakan hyvä avauspeli jatkoa Vaasassa    Hietaharju: Ajatus peliin mukaan    Oka Huttunen: Hyvät peliolosuhteet

Hakalla oli vuoden 2009 Veikkausliigakauden aluksi toinenkin vieraspeli, kun joukkue kohtasi 22.4.2009 klo 18:30 VPS:n Vaasan Hietalahden kentällä. Ottelu oli VPS:lle kauden ensimmäinen. Koska vastustajalla oli samoin kuin edellisen kierroksen vastustajalla TPS:llä kotiasuna mustavalkea raitapaita, niin Haka pelasi punaisessa paidassa ja valkeissa housuissa. Vajaa 10 Hakapeliittaakin oli löytänyt omin voimin kentän laidalla vaikka vierasjoukkue ei tällä kertaa järjestänyt bussimatkaa faneille.

Hakan keskikenttäkolmikko Mika Mäkitalo, Jani Kauppila ja Diego Corpache

1. Hakan keskikentällä Mika Mäkitalo, Jani Kauppila ja Diego Corpache muodostivat kivikovan kolmikon.

Jyri Hietaharju, Mika Mäkitalo, Petri Viljanen, Toni Hahto, Sebastian Strandvall

2. VPS:n kärjessä Jyri Hietaharju ja Toni Hahto juoksivat jatkuvasti Hakan puolustuksen syliin. Kuvassa vasemmalta oikealle: Hietaharju, Mika Mäkitalo, Petri Viljanen, Hahto ja Sebastian Strandvall.

Petri Viljanen, Toni Hahto, Pietari Holopainen

3. Toni Hahto joutui taistelemaan pallosta Hakan puolustajien Petri Viljasen ja Pietari Holopaisen välissä.

Jani Kauppila, Diego Corpache, Tony Björk, Jyri Hietaharju, Pietari Holopainen, Toni Hahto

4. Hakan rangaistusalueella Hakalla oli lähes miesvartiointi kun kolmea hyökkääjää vastaan oli kolme puolustajaa. Hakan pelaajat ovat Jani Kauppila, Diego Corpache ja Pietari Holopainen. VPS:n pelaajat olivat Tony Björk, Jyri Hietaharju ja Toni Hahto.

VPS:n valmentaja Tomi Kärkkäinen

5. VPS:n valmentaja Tomi Kärkkäinen yritteli kentän laidalla keksiä keinoja Hakan voittamiseen, mutta huonolla menestyksellä.

Petteri Forsell, Diego Corpache, Tero Koskela, Sami Ristilä, Janne Korhonen, Jani Kauppila

6. Ottelun kiistanalaisin tapahtuma alkoi pian sen jälkeen kun VPS:n Tero Koskela taklasi keskialueella Hakan Sami Ristilän. Kuvassa vasemmalta oikealle: Petteri Forsell, Diego Corpache, Koskela, Ristilä, Janne Korhonen ja Jani Kauppila.

Jussi Äijä, Sami Ristilä, Petri Viljanen

7. Seuraavassa tilanteessa Sami Ristilä rynni katkomaan Jussi Äijälän laukausta nurmikko pöllyten. Kuvasta näkyy, että Ristilän reisi osui Äijälän jalkaan heti laukauksen jälkeen.

Sebastian Strandvall, Sami Ristilä, Petri Viljanen, Toni Hahto

8. Ristilä tuiskahti Äijälän "reisikampista" kasvoilleen. Itse en huomannut mitään kriittistä tapahtuneeksi ja seurasin jo kameralla palloa taustalla. Takana Sebastian Strandvall, Petri Viljanen ja Toni Hahto (?).

Jussi Äijälä, Toni Hahto, Petri Viljanen, Matthias Gestranius, Sebastian Strandvall, Sami Ristilä

9. Jussi Äijälä pyörähti ilmeisesti Ristilän reisikontaktin vuoksi tukijalan varassa ympäri ja menetti tasapainonsa. Erotuomari Matthias Gestranius näytti Sami Ristilälle punaista korttia. Taustalla Toni Hahto, Petri Viljanen ja Sebastian Strandvall miettivät tilannetta. Tuomio herätti keskustelua ottelun aikana ja jälkeen jopa ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Ottelun aikana huhu kertoi, että punainen kortti tuli siitä, kun Ristilä tuli tilanteeseen jalkapohjat edellä. Itse en sitä huomannut, eikä ottamani valokuvakaan sitä paljasta. Mutta sain tallennettua vain yhden murto-osan tapahtumasta. Lehdistötilaisuudessa esitettiin myös, että kyse oli Ristilän kostosta edelliseen taklaukseen, mutta kysehän oli aivan eri pelaajasta.

Jens Nygård, Mikko Innanen VPS-Haka-ottelussa

10. Mikko Innanen suojaa hyvin palloa. Vieress√§ taitaa olla Jens Nygård.

Jens Nygård, Antti Hynynen, Jussi Äijälä, Jani Lyyski, Tero Koskela

11. Ottelu ratkesi kun Antti Hynynen keskitti keskelle ja pallo ajautui rangaistusalueen laitamilla olleelle Mikko Innaselle. Innanen keskitti maalin eteen matalan pallon ja Pietari Holopainen ohjasi pallon verkkoon.

Maali, pelitauko ja faniriemua VPS-Haka-ottelussa

12. Maalin jälkeen pallo kuljetettin keskiympyrään ja erotuomari vihelsi pelin taas käyntiin ja sekunnin kuluttua tuli uusi vihellys puoliaikatauon merkiksi. Hakapeliittojen pienessä ryhmässä oli maalin jälkeen ilo ylimmillään.

Nuorisoa opetetaan futisherkkujen päälle

13. Katsomossa näkyi äitien lisäksi jälkikasvua aina tutti-ikäisistä alkaen. Kuvasta näyttäisi, että VPS:n myymä makkara, joka oli kyllä herkullista, olisi taaperolle lähes vastustamaton. Todellisuudessa kai pienet lapset sylkevät voimakkaasti maustetun ruoan pois. Mutta heitä kiinnostaa kirkkaat värit ja kaikki syötävä. Joten äiti ja äidin ystävä voivat hassutella pikkuista hiukan ketsuppikuorutetulla makkaralla.

Henrik Moisander VPS-Haka-ottelussa

14. VPS vaihtoi toisella puoliajalla Henri Sillanpään tilalle Henrik Moisanderin, jolla oli pitkät heitot.

Jari Nikkilä, Antonio Inutile

15. Antonio Inutile on allekirjoittaneelle tuttu pelaaja jo Ykkösestä. Minusta hänessä on potentiaalia, mutta kehittyminen ei ehkä ole ollut niin hypäysmäistä kuin odotin nähdessäni hänen pelaamistaan jo Ykkösessä. Vasemmalla oli Hakan Jari Nikkilä.

Sebastian Strandvall VPS-Haka-ottelussa

16. Joku VPS:n pelaaja taisi tallata Sebastian Strandvallin kantapäälle sillä seurauksella, että kenkä putosi jalasta. Mutta se ei Sebastianin vauhtia hidastanut. Erotuomari tuomitsi tilanteesta kuitenkin Hakalle vapaapotkun.

Mika Mäkitalo, Sebastian Strandvall VPS-Haka-ottelussa

17. Mika Mäkitalo taisi antaa vapaapotkun samalla kun Sebastian Strandvall laittoi pelikenkää takaisin jalkaansa.

18. Mikko Innanen oli saanut toiseen polveensa verta vuotavan kolhun ja erotuomari määräsi hänet hoitamaan jalkaansa kentän laidalle. Siihen meni aikaa 2-3 minuuttia, joten sinä aikana Haka antoi kahden miehen alivoimatasoitusta, mutta VPS ei pystynyt hyödyntämään sitäkään.

Jani Lyyski, Janne Korhonen, Petri Viljanen

19. Hakan maalivahti Janne Korhonen on ilmassa aivan eri korkeuksissa kuin VPS:n Jani Lyyski. Kamppailussa Korhonen saa iskun Lyyskin vasemmasta kyynärpäästä ja paineli vatsaansa hiukan tilanteen jälkeen. Oikealla Hakan Petri Viljanen.

Jarno Mattila, Tero Koskela, Nicholas Kivistö

20. Vaihdossa kentälle tulleet Hakan Jarno Mattila ja Nicholas Kivistö karvasivat keskialueella VPS:n Tero Koskelan peliä. Ottelu oli Kivistölle Veikkausliigadebyytti.

Hakan pelaajien kiitokset Hakapeliitoille VPS-Haka-pelin jälkeen

21. Ottelun jälkeen myös valmentaja Olli Huttunen lähti yhdessä Hakan pelaajien kanssa tervehtimään paikalla olevia Hakapeliitta-kannattajaryhmän kannattajia.

VPS-Haka-ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus

22. Äänitin lehdistötilaisuuden pöydällä keskellä olevalla kännykällä, joten äänen laatu muutamissa kohdissa on sen verran hiljainen, etten saanut sanoista selvää. Mutta VPS:n webbisivulla on saman lehdistötilaisuuden video, joten saan ehkä saan tekstin täydennettyä sen avulla.

Ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa media officer totesi, että "pallon hallinta oli 70-30 VPS:lle eli ottelun luonne muuttui Sami Ristilän ulosajon jälkeen. Haka teki kovasti työtä, Pietari Holopainen teki 0-1 ja Haka piti sitten oman maalin puhtaana. Sebastian Strandvall, paluu Vaasaan Hakan riveissä, jos näin voi sanoa, miten kommentoit omaa peliäsi tänään?"

Sebastian Strandvall: Ihan OK peli. Aika paljon puolustustahan se oli varsinkin sen ulosajon jälkeen. Alussakin lähettiin siitä, että oman pään kautta... Ihan OK koko joukkueelta tällainen taistelu, että siitä tyytyväisiä ollaan.

Media officer: Miten sanot, kun Hakasta lähti keisari, öh tsaari Popovitch pois, onko pelin luonne muuttunut sen jälkeen?

Sebastian Strandvall: On se jonkin verran tietysti. Ehkä monipuolisempaa hyökkäystä nyt. Vastuu siirtyi useamman kaverin harteille, kun se on ollut aiemmin Vallun vastuulla. Ehkä vähän monipuolisempaa nyt.

Media officer: Tero Koskela, joukkueen kapteeni, tappio avausottelussa, niin se monesti menee jalkapallossa, että kun vastustajalla menee yksi pelaaja punaisella ulos, niin oma peli menee kävelyksi ainakin välillä. Lyhyt luonnehdinta pelistä tänään, sekä koko joukkueen että omasta pelistäsi?

Tero Koskela: Se oli täältä nähtynä Kun Ristilä lähti ulos, niin peli muutti luonettaan täysin. Sitä ennen me haastettiin ja oltiin tosi hyvin mukana pelissä. Nähtiin siinä, että me pysytään Suomen huippujalkapallon mukana. Mutta oli vaikeaa kun vastustaja vetäytyy ja aloitukset tulivat vaikeiksi ja pallo pomppi paljon. Olisi tietysti pitänyt saada parempia esityksiä aikaiseksi ja painetta boksiin. Haka puolusti tosi hyvin, he olivat hyviä.

Media officer kehoitti lehdistön edustajia kysymään lisää kysymyksiä etenkin Sebastian Strandvallilta ja kun kukaan muu ei kysynyt mitään, kaivoin arsenaalista toisen kotimaisen ja kysäisin Sebastian roolista ja siitä, että eikö se ollut aika puolustava ja erilainen Sami Ristilän ulosajon jälkeen.

Sebastian Strandvall: Jag tror, att det var annorlunda för hela, för hela det här laget. Alla kom med att göra mera. Annars spelade vi ganska mycket defensivt mot TPS också i lördags. Så det är helt okey att ha sådant roll som är mer defensiv och sedan vi har möjligheter att ta alla dem lite mera, så man fyller i på. Säkert kommer att vara flera matcher på sommaren då vi dominerar mera, vi anfaller mera. Nu var det ganska defensivt, men det här är okey. [kaikki epäselvyydet, kirjoitus- ja kielivirheet ovat allekirjoittaneen, minulla ei ole matkalla Svenska akademis ordlistaa mukana]

Olli Huttunen: Lähdettiin pelaamaan puolustuksen kautta, mutta ei pistettä hakemaan vaan lähdettiin voittamaan. Mutta kun on kyse vieraspeleistä, näin kauden alkuun TPS ja VPS, voi sanoa että kauden alkuun kaksi meidän pahinta vieraspeliä ja sillä tavalla pyrittiin lähtemään nöyrästi, että ei lähdetä takki auki, ei lähdetä liikaa hyökkäämään, vaan pidetään paketti tiiviinä varsinkin pelin alku, kun tiedettiin, että Vaasalla oli ensimmäinen kotipeli ja tulevat varmasti innokkaasti ja aktiivisesti alusta, kuten ne tietysti tulikin. Totta kai pelin luonne muuttui Ristilän ulosajon myötä. Joukkueelle nostan kyllä hattua äärimmäisen paljon, että vielä kymmenellä tehtiin se voittomaali ja sen jälkeen vielä puolustettiin äärimmäisen nöyrästi ja äärimmäisen järkevästi. Jos me ajatellaan, että Janne Korhosella maalissa oli valkoiset housut valkoiset vielä pelin jälkeenkin eli ei joutunut tekemään sellaisia mahtipelastuksia. Se johtui nimenomaan koko joukkueen äärimmäisen kovasta työmäärästä. Me laskettiin, että vaikka Ristilä lensi ulos, niin meillä on mahdollisuus voittaa tämä peli, koska tiedettiin, että pelin luonne tulee olemaan se, että me puolustetaan ja Vaasa hallitsee, mutta me tiedettiin, että meillä on niin kova hyökkäyskalusto, jos ajatellaan Innanen, Strandvall, Hynynen, kaikki nopeita ja taitavia kavereita. Me tiedettiin, että meillä oli mahdollisuus tänään tehdä se: ottaa piste tai kolme. Tietenkään en siinä vaiheessa kolmeen pisteeseen uskonut, mutta vähintään pisteeseen, koska tiedetään meidän vaarallisuus. Pojat tekivät uskomattoman työn, puolustivat tiiviisti ja hyökkäsivät hyvin muutamat vaaralliset hyökkäykset ja haettiin pisteet.

Media officer: Tomi Kärkkäinen, aika paljon tätä ottelua onkin jo analysoitu ja varmasti analyysi pitää paikkaansa. Mitä VPS:n olisi pitänyt tehdä toisin, jotta maaleja olisi saatu aikaiseksi?

Tomi Kärkkäinen: Näin äkkiseltään keskitysten laatua pitäisi saada paremmaksi. Kun siirryttiin kolmeen .. ja Jani Lyyski boksiin, niin sen jälkeen ei ruvennut enää tulemaan keskityksiä. Meni päälaelleen koko juttu. Ehkä lopussa hermot petti jätkillä. Vähän hosuttiin. Saatiin laukauksia kuitenkin. Ne kun olisi saatu maalia kohti, niin pelin luonne olisi voinut muuttua. Lyhykäisyydessään kai tuo paine boksiin, millaisia syöttöjä saadaan boksiin, olisi avain tässä asiassa.

Toimittaja II: Vastustajalla lentää kaveri pihalle ja tämä vetää pelin vaikeaksi. Sehän pitäisi olla periaatteessa päinvastoin?

Tomi Kärkkäinen: Vastustaja teki erikoistilanteen jälkitilanteesta maalin. He puolustivat tosi tiiviisti joukkueena ja me ei vain löydetty aukkoja.

Toimittaja KK: Oliko punainen kortti oikea tuomio?

Olli Huttunen: Tämä on se tuomareiden uusi linja, niinkuin sanotaan, että pelaajia suojellaan ja kun se tapahtui meidän edessä, niin minä näin sen pikkuisen eri tavalla kuin tuomari, sillä Ristilä tuli vauhdilla tilanteeseen ja se ehkä tuomaria vähän hämäsi, että aggressiivisti, mutta hän tuli nimenomaan etupuolelta ja pysäytti loppuvaiheessa vauhdin. Hän ei tullut takaa eikä sivuilta jaloille, vaan hän tuli vauhdilla tilanteeseen, mutta viime hetkellä lopetti sen vauhdin, kun tajusi, että vastustaja samalla hetkellä potkaisee palloa ja kopsahtaa. Niin siinä mielessä oli minusta erittäin kova tuomio heittää punainen, koska kyseessä ei ollut sellainen väkivaltaisuus, joita pyritään karsimaan. Vaikka hän tuli tilanteeseen kovaa, mutta hän lopetti kesken ja ei mennyt jaloille.

Tomi Kärkkäinen: Tuomarit tekee niin äkkiä ne ratkaisut. Jos hän olisi loppuun asti vetänyt, niin tuskin Äijälä olisi siitä noussut. Niin tämä on tämän vuoden teema.

Media officer: Ja pikkuisen kostomentaliteetilla pelaaja siihen tuli...

Olli Huttunen: Mutta onko punaisen paikka? Keltainen olisi voinut olla pelin luonteen mukaan korrekti. Mutta näin ne korostaa näitä teemoja. Ja nuoret ...

Toimittaja XX: Mitä tapahtui Henri Sillanpäälle?

Tomi Kärkkäinen: Hän törmäsi kaverin kanssa yhteen ja olkapää pikkuisen nuljahti ja se rupesi puutumaan. Ei haluttu ottaa mitään riskiä, joten vaihdettiin hänet pois.

VPS:n kokoonpano: 1. Henri Sillanpää (66. min. 12. Henrik Moisander), 4. Jussi Äijälä (64. min. 19. Jan Berg), 6. Petteri Forsell, 7. Tero Koskela, 8. Jani Lyyski, 10. Antonio Inutile, 11. Toni Hahto (63. min. 25. Pekka Kainu), 14. Jens Nygård, 16. Jyrki Saranpää, 22. Tony Björk, 23. Jyri Hietaharju. Vaihtopelaajat: 2. Jan Ahlvik, 17. Juho Alasuutari, 20. Rikard Lindroos, 26. Markus Hangelin.

Varoitukset: 56. min. Jussi Äijälä, 76. min. Tero Koskela.

Hakan kokoonpano: 1. Janne Korhonen, 2. Diego Corpache, 3. Petri Viljanen, 6. Sebastian Strandvall, 7. Mikko Innanen (86. min. 22. Jarno Mattila), 8. Jani Kauppila, 10. Mika Mäkitalo (89. min. 15. Nicolas Kivistö), 11. Antti Hynynen, 18. Jari Nikkilä, 20. Sami Ristilä, 21. Pietari Holopainen. Vaihtopelaajat: 30. Erkka Heinä (mv), 14. Valeri Minkenen, 16. Jani Bäckman, 19. Juuso Salonen.

Varoitukset: 30. min. Sami Ristilä (ua), 90. min. Nicolas Kivistö.

Maalit: 45. min. Pietari Holopainen (Mikko Innanen) 0-1.

Erotuomarit: Matthias Gestranius, Jukka-Pekka Koskela (I avustava), Timo Vuorinen (II avustava), Kim Ittonen (IV). Otteludelegaattina toimi Kaj Natri. Yleisöä oli 1873 henkeä. Pressitilaisuudessa jaettiin kopioina Veikkausliigan internetissä julkaistua ottelupöytäkirjaa, jossa Timo Vuorinen oli kirjattu sekä erotuomariksi että II avustavaksi erotuomariksi. VPS:n match magazine ja Veikkausliigan omat (internetissä julkaistut) tilastot kertoivat kuitenkin, että Vuorinen oli avustava erotuomari ja Matthias Gestranius oli erotuomari.

FacebookJaa Facebookissa
MySpace Lähetä MySpaceen

Paluu   2009   Mahtava taisteluvoitto Vaasasta   Ottelutapahtumat   Ottelupöytäkirja   Haka haki pisteet tehottomalta Vepsulta   Ottelukooste VPS-FC Haka 0-1 (0-1) Lehdistötilaisuus VPS-FC Haka   Nuori mies pohjoisesta   Uutista ei enää löydy:Ristilä katseli punaista   Haka voitti vajaallakin Vaasa palloseuran   Uutista ei enää löydy: Pietari Holopainen Hakan sankari Vaasassa

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!