Veikkausliiga 2009: TPS - JJK 0-0 (0-0) [27.04.2009]
[JJK avaa vihdoin kautensa Turussa] [Tuomasen blogi: "Odottavan aika on pitkä"] [Sarjanousija JJK TPS:n vieraaksi maanantaina] [Heinikangas mielii voittoa]
JJK nousi syksyllä 2008 kolmen Ykkösen vuoden jälkeen ensimmäisen kerran historiassaan Veikkausliigaan ja pelasi otteluperuutusten vuoksi ensimmäisen liigaottelunsa 27.4.2009 klo 18:30 alkaen Veritas Stadionilla Turussa, jossa vastassa oli isäntänä TPS. Ennen ottelua pressitilassa jotkut toimittajat miettivät, että mikä on seuran virallinen nimi. Seuran logossa lukee "Jyväskylä Football Club" ja esimerkiksi Wikipedia tietää seuran koko nimen olevan "Jyväskylän Jalkapalloklubi". Mutta liigajalkapalloa Jyväskylässä hoitaa osakeyhtiö, kuten monilla muillakin paikkakunnilla nykyään. Veikkausliigalisenssin anojan on oltava ymmärtääkseni rekisteröity yhdistys, joka voi luovuttaa lisenssin käytön osakeyhtiölle. JJK:n webbisivujen mukaan tuo rekisteröity yhdistys on "JJK Jyväskylä ry" ja toimintaa hoitava osakeyhtiö on nimeltään "JJK Keski-Suomi Oy". Osakeyhtiöillä on sitten yleensä toiminimiä ja otaksuisin, että "JJK", "FC JJK" ja "Jyväskylän Jalkapalloklubi" ovat näitä toiminimiä (mutta en ole asiaa Kaupparekisteristä tarkistanut).






7. Yksi TPS:n vaarallisimmista tilanteista syntyi, kun Mikko Paatelainen onnistui pelaamaan jopa JJK:n maalivahti Mihaly Szerovayn pois pelistä, mutta voimakas tykitys osui viimeisen edessä olleen puolustaja Jukka Sinisalon eteenojennettuun jalkaan. Tilanteesta olisi saattanut tulla maali, jos Paatelainen olisi malttanut yrittää voimalaukauksen sijasta tarkkaa sijoitusta ohi puolustajan. Esimerkiksi jalkapallolegenda Pele teki paljon maaleja hiljaisilla mutta tarkoilla liruilla. Suomessa sen taidon hallitsevat nykypelaajista lähinnä Antti Sumiala ja Hermanni Vuorinen. Olen muuten yrittänyt neuvoa samaa asiaa Paatelaiselle jo aikaisemminkin. ;-) Mielestäni Paatelainen tekisi hyökkääjänä enemmän maaleja, jos yrittäisi useammin tarkkaa sijoitusta voimalaukauksen sijasta.

8. JJK:n uusista korealaispelaajista vain Nam Ik Kyung oli mahtunut avauskokoonpanoon (kirjoitan tässä nimet korealaisittain sukunimi ensin). Häntä selvästi nuoremman näköinen keskikenttäpelaaja Kim Hyun-Kwan (kuvassa) oli merkitty vaihtopelaajaksi ja käväisi verryttelemässä päädyssä, mutta ei päässyt tällä kertaa kentälle. Kyse ei välttämättä ole puuttuvista taidoista. JJK kamppaili ottelussa ensimmäisestä liigapisteestä ja valmentaja ei ehkä halunut tässä vaiheessa kentälle pelaajaa, jonka viestintä muiden pelaajien kanssa on kielellisistä syistä puutteellista. Hakassa talvella testipelissä käynyt puolustaja Lee Ho-Jin ei päässyt tällä kertaa edes vaihtopenkille. Puolustajan viestintäpuutteista johtuvat pulmat kun voivat olla tiukassa ottelussa vielä kohtalokkaammat kuin keskikenttäpelaajan.

9. Nam Ik Kyung pelasi JJK:n yksinäisenä kärkimiehenä ja tuntui nopealta pelaajalta. Mutta hänen pelitapansa oli tietyllä tavalla kaavamaista, vaikka se saattoi olla valmentajan sanelemaa. Namin peli perustui joko juoksupalloihin tai puolustajan virheiden kyttäämiseen. Vain pari kertaa hän tuli syötöissä vastaan, kuten monet hyvät hyökkääjät tulevat. Mutta yleensä silloin ylhäällä on muitakin hyökkääjiä ja vastaantulija tekee heille joko tilaa tai toimii target-pelaajatyyppisesti. Keskityksissä huomasi selvästi, että hän hakeutui syöttölinjalle puolustajien taakse siinä toivossa, että puolustaja epäonnistuisi katkaisussaan. Vastustajien lähtiessä vastahyökkäykseen Nam palasi vastustajan puolustuslinjan toiselle puolelle hyvin laiskasti, mikä saattaa jossain vaiheessa kostautua, kun JJK onnistuu katkaisemaan vastustajan vastahyökkäyksen ja haluaisi käynnistää oman vastahyökkäyksen. Se ei onnistu, jos kärkimies ei ole ehtinyt palata paitsiolinjan "oikealle" puolelle.

10. Simo Valakari sai varoituksen tästä tempusta. Hän nappasi Toni Koskelasta kiinni oikealla kädellä ja näyttäisi kuvan mukaan tarjoavan vasemmalla kädellä nyrkkihierontaa maksankärkeen, niinkuin ennen sanottiin, vaikka täytyy myöntää, että olen itse jo unohtanut, kummalla puolella "maksankärki" olikaan. Vasemmalla Christian Sund ja keskellä Tuomas Latikka.

11. Kulmapotkujen aikana maalien edessä oli melkoista ruuhkaa. Taustalla TPS:n fanikatsomossa oli ainakin kaksi faniryhmää: Sissiryhmä ja Young Boys. Jälkimmäisellä ryhmällä ikää näkyy olevan viitisen vuotta, joten vaikka fanitoiminta on suhteellisen nuorta, niin alkaa näille ryhmillekin kertyä ikää. Pelaajat vasemmalta oikealle: Iiro Aalto, Nam Ik Kyung, Jaakko Nyberg, Mikko Paatelainen, Anssi Viren, Sami Rähmönen, Jukka Sinisalo, Tommi Kari, Toni Koskela, Jarno Heinikangas, Jukka Lehtovaara, Babatunde Wusu ja Wayne Brown.

12. Toinen "läheltä piti"-tilanne TPS:lle tuli ottelun loppuminuuteilla, kun TPS sai epäsuoran vapaapotkun. Pallon lähtiessä liikkeelle Babatunde Wusu ja Iiro Aalto olivat etutolpalla ja Jaakko Nyberg sekä Mikko Paatelainen takatolpalla. Pallon kaartaessa Nyberg hakeutui ulommas sen lentoradalle kun Paatelainen taas jäi paikalleen. Nyberg voitti kaksinkamppailun JJK:n Jukka Sinisaloa vastaan ja puski pallon kohden Paatelaista ja Wusua.





Ottelun jälkeen järjestettiin lehdistötilaisuus, johon JJK:n edustajat ilmaantuivat ensin, mutta TPS:n edustajia ei paikalle alkanut kuulua. Laitoin kännykän äänityksen päälle, kun JJK:n edustajat saapuivat ja tasan puolentoista minuutin kuluttua JJK:n valmentaja Ville Priha hermostui ensimmäisen kerran ja totesi: "Voin mä lähteä pois. Aloitetaanko jo?". Media officer pyyteli anteeksi, että aloitus viivästyi ja odottaminen jatkui. Kolmen minuutin kohdalla Priha hermostui toistamiseen: "Eiköhän aloiteta tai sitten me lähdetään menemään. Mitä s-na me täällä odotellaan?" Media officer muistutteli joukkueiden velvoitteita ottelun jälkeisestä lehdistötilaisuudesta ja jotkut lehdistön edustajatkin olivat valmiita aloittelemaan kyselyt Prihalta. Kolmen ja puolen minuutin kohdalla TPS:n kaksikko saapui ja tilanne hiukan rauhoittui. Lehdistötilaisuus pääsi alkamaan tasan neljä minuuttia sen jälkeen kun JJK:n edustajat olivat saapuneet paikalle. Aiemmin muistan, että esimerkiksi Pietarsaaressa Hakan Olli Huttunen aloitti, kun Jaro valmentajaa ei näkynyt ilmaantuvan paikalle ja muistaakseni toisessa lehdistötilaisuudessa alku viivästyi, kun nälkäisen valmentajan piti ensin mussuttaa yksi tarjolle tuoduista voileivistä ennen kuin pystyi vastaamaan kysymyksiin.
Muistelisin, että pari vuotta sitten Ykkösessä Joensuussa Jipon pressitilaisuuskin aloitettiin ennen kuin myöhästynyt toinen valmentaja ehti paikalle. Joukkuiden pitäisi ehtiä ottelun jälkeen monesti syömään ja ruoka on varattu tiettyyn kellonaikaan. Pelaajien pitäisi ehtiä käymään ennen sitä suihkussa. Lehdistöllä on myös monesti tiukat deadlinet, joten uutiset saattavat jäädä pois medioista, jos lehdistötilaisuus myöhästyy. Tarkemmin miettien TV-otteluissa saattaa tapahtua usein, että toinen valmentajista jää kiinni TV-haastatteluun ja lehdistö aloittaa oman tilaisuutensa toisen valmentajan kanssa. Myöhäisempi tulija saa lukea vastapuolen mietteet sitten seuraavan päivän lehdestä.
Media officer: Jukkis, pinna kotiin ja ensimmäinen liigamatsi. Oletko tyytyväinen taktiikkaan? Pieni yhteenveto tuosta ottelusta?
Jukka-Pekka Tuomanen: Olen erittäin tyytyväinen pisteeseen. Puolustettiin ihan hyvin 90 minuuttia. Tepsi sain muutaman pahan hässäkän sinne. Vähän omassa hyökkäyspelissä oltaisiin voitu pitää pitempää palloa. Pitkiä jouduttiin käyttämään meidän puolesta. Tepsi piti hyvin palloa. Taistelupiste ja ei ollut varmaan mitään kovin yleisöystävällistä futista. Mutta avattiin pistepussi ekassa matsissa ja se oli tärkeintä.
Seuraavaksi Media officer kertoi ottelutilastoja laukauksista kohden maalia ja kysyi Riku Riskiltä, miten ne pallot saataisiin maaliin. Pitkän pöydän toisessa päässä tehdystä äänityksestä en saanut tarkkaan selvää Riskin vastauksesta, mutta hän muistutti ainakin yhdestä ylärimalaukauksesta. Riskin kommentit löytyvät ainakin alle linkitetystä TPS-raportista.
Media officer: Päävalmentaja Ville Priha, pieni yhteenveto siitä mitä tuolla kentällä tänään tapahtui?
Ville Priha: Me tultiin aika nöyrästi sillä mielellä tänne, että oli tosi kova työ jokaisen jätkän noudattaa sitä sovittua puolustustaktiikkaa ja olla kurinalainen. Aika hyvin tehtiin se ja olen tyytyväinen siitä miten pojat suoriutuivat. Jouduttiin aika paljon puolustamaan. Kuitenkin siinä tuli hässäköitä ja muutamia tilanteita, joten ehkä siinä pikkuisen onneakin tarvittiin. Olen tyytyväinen pisteeseen ja siihen taisteluun, mitä pojat osoittivat. Haluttiin hyvä tulos ja ihan OK vieraskentän avaus. Tästä on ihan hyvä mennä eteenpäin. Meidän pitää tuota hyökkäyspeliä pystyä pikkuisen parantamaan. Meidän täytyy pystyä pitämään pikkuisen aikaa palloja. Toisaalta meillä oli oikein hyviä vastahyökkäyksen paikkoja, mitä me ei osattu käyttää. Ei me ihan aseettomia oltu. Olihan meillä kymmenkunta kulmapotkua ja tuossa 93. minuutilla oli varmaan paras paikka. Matti (?) ei osunut palloon kunnolla.
Media officer: Pasi, kahdesta kotipelistä toinen oli selkeästi parempi. Miten homma saadaan sellaiseen malliin, että se rullaa täydet 90 minuuttia ja vähän ylikin?
Pasi Rautiainen: Kumpa tietäisi vastauksen. Mä en ainakaan tältä istumalta pysty kenellekään sitä vastausta antamaan. Varmasti pojat yrittää ja tekee parhaansa. Mutta täytyy ihan kylmästi todeta, että nyt on kolme peliä pelattu, että mua henkilökohtaisesti ei tyydytä pätkääkään. Pettymys tällä hetkellä on s-nan suuri.
Media officer: Kiitoksia. Kysymyksiä?
Toimittaja XX: Riku, pystyitte sahaamaan ensimmäisellä puoliajalla hyvin auki sitä JJK:n vetäytyvää linjaa, mutta sitten se katosi, vai mikä mielikuva sinulla jäi siitä?
Riku Riski: En tiedä, katosiko se mihinkään. Taisimme ryhtyä pelaamaan suoraviivaisemmin ja haluttiin saada maali.
Seuraavaksi ilmeisesti joku jyväskyläläinen toimittaja kyseli jonkun pelaajan roolista, mutta äänityksestä ei kysymys kuulunut kunnolla. Priha vastasi: "Lada (?) on pelannut hyökkääjänä harjoituspeleissä parhaiten ja toisaalta viime vuonna hän on pelannut paljon laidassa. Me tultiin tänne aika nöyrästi hakemaan tulosta kovan työnteon kautta. En tiedä odottiko hän, että me tullaan tänne ja leivotaan 5-0 tepsille ja pidetään palloa 70 prosenttia? Samalla tavalla Tepsi HJK:ta vastaan makasi ja teki pitkiä vastahyökkäyksiä. On aivan normaalia, että kun tullaan vieraskentälle Turun Palloseuraa vasten, niin ei siinä voi olla napit auki."
Toimittaja YY: Pasi, ihmettelin kun keskityksissä ei ollut koskaan miestä siellä takana ja keskitykset meni kaikki tyhjään. Yleensä maali tehdään sieltä takakulmasta?
Pasi Rautiainen: Ei mun mielestäni. Mun mielestä maalit tehdään vähän eri alueelta. Takaakin voi tehdä, mutta kun katsotaan tilastoja tai nykyajan maaleja, niin ei niitä ihan sieltä takaa tehdä.
Toimittaja YY: Etkö ole samaa mieltä, että ne meni hukkaan?
Pasi Rautiainen: Olen sitä mieltä, että jo siinä Haka-pelissä, osittain Klubi-pelissä me pystytään luomaan vastapuolelle ihan kivan näköisiä tilanteita, mutta keskitysten laatu, minne se pannaan, plus sitten ne ajoitukset ja sekin että nykyajan futiksessa pitäisi keskialueelta pelaajan ehtiä maalille maalintekoon, mutta tilanne on se, että meiltä ei ihan kaikki ehdi.
Toimittaja YY: Mikä oli Brownin pelipaikka? Kuka oli vasen laitalinkki?
Pasi Rautiainen: Brown oli ekalla puoliajalla vasen keskikenttäpelaaja ja toisella puoliajalla keskellä jakelemassa palloja.
Toimittaja YY: Vasen laita olikin kovasti tyhjä, siellä oli hehtaareittain tilaa.
Toimittaja SS: Ville Prihalta kysyisin: monta kertaa olette olleet nurmella?
Ville Priha: Pari kertaa. Tai sellainen, jota sanotaan nurmikoksi. Ei se ole vielä oikein sen näköinen.
TPS:n kokoonpano: 12. Jukka Lehtovaara (mv), 2. Iiro Aalto (81. min. 13. Samu-Petteri Mäkelä), 5. Simo Valakari (66. min. 19. Patrik Lomski), 6. Jaakko Nyberg, 7. Sami Rähmönen, 8. Jarno Heinikangas, 9. Mikko Manninen, 10. Riku Riski, 14. Kasper Hämäläinen (73. min. 20. Babatunde Wusu), 21. Wayne Brown, 28. Mikko Paatelainen. Vaihtopelaajat: 1. Jani Tuomaala (mv), 18. Chris Cleaver, 22. Jesse Saarinen, 23. Juho Lähde.
Varoitukset: 19. min. 28. Mikko Paatelainen, 34. min. Jaakko Nyberg, 63. min. Simo Valakari.
JJK:n kokoonpano: 30. Mihaly Szerovay (mv), 5. Ik Kyung Kim, 6. Jukka-Pekka Tuomanen, 7. Anssi Viren, 8. Matti Lähitie, 9. Mika Lahtinen (90. min. 18. Zakaria Abahassine), 13. Tuomas Latikka (66. min. 3. Janne Hannula), 14. Jukka Sinisalo, 16. Niko Markkula (46. min. 10. Tommi Kari), 19. Christian Sund, 21. Toni Koskela. Vaihtopelaajat: 12. Sami Myllymäki (mv), 15. Antto Tapaninen, 17. Hyun-Kwan Kim, 23. Patrick Poutiainen.
Varoitukset: 40. min. Anssi Viren, 51. min. Tuomas Latikka.
Erotuomarit: Mattias Gestranius, Jan-Peter Aravirta (I avustava), Jonas Turunen (II avustava) ja Marko Grönholm (IV). Yleisöä oli 3112 henkeä.
[Paluu] [2009] [Ottelupöytäkirja] [Ottelun tapahtumat : TPS - JJK 27.4.2009] [JJK:lle historiallinen ensimmäinen liigapiste liiga-avauksesta] [TPS tuhri paikkoja ja juuttui pistejakoon] [FF2]