Esiottelu: Hakalegendat - Ottopojat 4 - 3 (1 - 2) [22.08.2009]

[Malmilla ja Vakkilalla miettimistä avauskokoonpanon kanssa] [Malmilla ja Vakkilalla miettimistä avauskokoonpanon kanssa] [Ajo tuo pyöränsä näytille, Karjalainen innoissaan esiottelusta] [Ottopojat iskussa lauantain esiotteluun] [FC Haka kutsuu kaikki pääsarjapelaajansa juhlaotteluun] [Tehtiksen taistelijat] [Legenda ennakoi: Karjalainen povaa tasaista kierrosta]

Hakan 75-vuotiskansanjuhlan esiottelu Hakalegendat - Ottopojat pelattiin 22.8.2009 muistaakseni klo 16:00 alkaen kahtena 20 minuutin puoliaikana. Alla olevat kokoonpanoluettelot eivät pitäneet aivan paikkaansa. Janne Salli ilmaantui paikalle vain puku päällä ja Petter Setälä siirtyi vahvistamaan Ottopoikia, koska heidän joukkueessaan oli vain 11 pelaajaa. Joten Petterin mukana olo antoi joukkueelle mahdollisuuden vaihtoihin, jotka olivat jääkiekkotyyppisiä. Ennen ottelupäivää Hakan webbisivulla oli julkaistu yllä linkitetty Markku Kasilan keräämä 299 nimeä sisältävä lista Hakan pelaajista pääsarjatasolla kautta aikojen. Kaikki listalla olevat (vielä elossa olevat) oli kutsuttu seuraamaan Valkeakosken Hakan 75-vuotisjuhlaottelua FC Interiä vastaan ja tähän esiotteluun oli kerätty Hakalegendoja näistä kutsutuista. Kyseinen lista oli muuten ottelupäivänä jo vanhentunut. Siihen oli edellisenä viikonloppuna Rovaniemellä tullut 300. hakapelaajaksi pääsarjatasolla Antti Hakala, jota ei kuitenkaan tarvinnut kutsua erikseen, koska hän oli Haka-FC Inter-ottelussa vaihtopenkillä ja pääsi vaihdosta kentällekin. Yleisölle jaetuissa pelaajaluetteloissa oli mainittu myös Mikko Innanen (TV-selostaja, ei Hakan Innanen), mutta hän ei tainnut ehtiä Valkeakoskelle ja hänen tilallaan Ottopoikien joukkueessa pelasi Ville Tapola. Otteluohjelmaan oli Hakalegendojen joukkueeseen merkitty myös Pekka Heikkilä, mutta hän ei tainnut käydä kentällä, vaikka kyllä itse Ari Heikkisen punaista tukkaa katsoessa mietin, että tuo Pekka Heikkilä on aika tanakassa kunnossa. :)

Jarmo Kujanpää, Janne Salli, Jussi Peltonen, Lasse Karjalainen, Matti Pitko, Tero Penttilä, Lasse Ollikainen, Ari Heikkinen, Tapio Lintunen, Martti Halme, Jarkko Okkonen, Arto Uimonen, Kai Nyyssönen, Tommi Paavola, Kari Martonen, Jouni Räsänen, Teuvo Vilen, Ari Valvee, Roppa Nieminen, Heikki Huoviala, Esko Ranta, Esko Malm, Jukka Vakkila

1. Hakalegendat yhteiskuvassa. Seisomassa vasemmalta oikealle: Jarmo Kujanpää, Janne Salli, Juhani Peltonen, Lasse Karjalainen, Tero Penttilä, Ari Heikkinen, Tapio Lintunen, Jarkko Okkonen, Kai Nyyssönen, Kari Martonen, Jouni Räsänen, Ari Valvee, Heikki Huoviala, Esko Malm ja Jukka Vakkila. Edessä vasemmalta alkaen olivat Matti Pitko, Lasse Ollikainen, Martti Halme, Arto Uimonen, Tommi Paavola, Teuvo Vilen, Roppa Nieminen ja Esko Ranta.

Otto Kanerva, Vesa Varho, Jari Ahola, Jan Walden, Petter Setälä, Jussi Rautiainen, Arto Nyberg, Jani Tanskanen, Juha Tapio, Niklas Ajo, Aki Linnanahde, Teemu Lehtilä, Ville Tapola

2. Ottopojat yhteiskuvassa. Takana vasemmalla oli Otto Kanerva, joka oli joukkuetta kootessaan harrastanut ansiokkaasti tekstiviestivalmennusta. Pelaajat tarkarivissä vasemmalta oikealle: Jari Ahola, Jan Walden, Arto Nyberg, Juha Tapio ja Aki Linnanahde. Keskellä ensimmäisenä oli Vesa Varho, Petter Setälä, Jussi Rautiainen, Niklas Ajo, Teemu Lehtilä ja Ville Tapola. Edessä spakaatiaan esitteli voimistelun maailmanmestari Jani Tanskanen.

Juha Tapio, Jan Walden, Ville Tapola, Teemu Lehtilä, Pekka Järvinen, Jussi Peltonen

3. Teemu Lehtilä esittelyvuorossa. Vasemmalta oikealle: Juha Tapio, Jan Walden, Ville Tapola, Lehtilä, Pekka Järvinen ja Jussi Peltonen.

Jani Tanskanen, Petter Setälä, Jussi Rautiainen, Niklas Ajo, Arto Nyberg, Jari Ahola, Juha Tapio, Jan Walden

4. Arto Nybergin vuoro pelaajaesittelyssä. Nyberg on lähtöisin Viialasta eli nykyisestä Akaasta. Vasemmalta oikealle: Jani Tanskanen, Petter Setälä, Jussi Rautiainen, Niklas Ajo, Nyberg, Jari Ahola, Juha Tapio ja Jan Walden. Näistä myös Petter Setälä on muistini mukaan Akaan miehiä, mutta Toijalasta.

Kari Kekkonen, Jani Tanskanen, Vesa Varho, Aki Linnanahde

5. Jani Tanskanen heitti esittelyn yhteydessä puolivoltin. Vasemmalta oikealle: Kari Kekkonen, Jani Tanskanen, Vesa Varho ja Aki Linnanahde.

Teemu Lehtilä, Pekka Järvinen, Jussi Peltonen, Martti Halme, Esko Ranta, Matti Pitko, Lasse Ollikainen, Tero Penttilä

6. Hakalegendojen esittely aloitettiin tietenkin kaikkein legendaarisimman pelaajan ja legendajoukkueen kapteenin Jussi Peltosen esittelyllä. Vasemmalta oikealle: Teemu Lehtilä, Pekka Järvinen, Peltonen, Martti Halme, Esko Ranta, Matti Pitko, Lasse Ollikainen ja Tero Penttilä.

Martti Halme, Esko Ranta, Lasse Ollikainen, Matti Pitko, Tero Penttilä, Lasse Karjalainen, Ari Valvee, Jarkko Okkonen

7. Tässä on esittelyvuorossa myöhempien aikojen legenda Lasse Karjalainen. Vasemmalta oikealle: Martti Halme, Esko Ranta, Lasse Ollikainen, Matti Pitko, Tero Penttilä, Karjalainen, Ari Valvee ja Jarkko Okkonen.

Teuvo Vilen, Arto Uimonen, Tapio Lintunen, Kai Nyyssönen, Ari Heikkinen, Jouni Räsänen, Tommi Paavola, Jarmo Kujanpää

8. Seuraavana esittelyvuorossa oli Kai Nyyssönen. Vasemmalta oikealle: Teuvo Vilen, Arto Uimonen, Tapio Lintunen, Nyyssönen, Ari Heikkinen, Jouni Räsänen, Tommi Paavola ja Jarmo Kujanpää.

Ari Heikkinen, Jouni Räsänen, Tommi Paavola, Jarmo Kujanpää, Roppa Nieminen, Janne Salli, Kari Martonen, Jukka Vakkila, Esko Malm

9. Janne Salli ei lähtenyt pelaamaan ollenkaan vaikka oli alunperin pelaajaluettelossa. Vasemmalta oikealle: Ari Heikkinen, Jouni Räsänen, Tommi Paavola, Jarmo Kujanpää, Roppa Nieminen, Salli, Kari Martonen, Jukka Vakkila ja Esko Malm.

Matti Pitko, Ville Tapola, Ari Heikkinen

10. Matti Pitko ja Ari Heikkinen juonivat Hakalegendojen hyökkäystä. Taustalla oli Ottopoikien Ville Tapola.

Lasse Karjalainen, Petter Setälä, Aki Linnanahde, Juha Tapio, Arto Nyberg, Teuvo Vilen, Jussi Peltonen, Ari Heikkinen, Pekka Järvinen

11. Ottopojat seurasivat sivusta kun Ari Heikkinen suojasi palloa. Vasemmalta oikealle: Lasse Karjalainen, Setälä, Aki Linnanahde, Juha Tapio, Arto Nyberg, Vilen, Jussi Peltonen, Heikkinen ja Pekka Järvinen.

Esko Ranta, Juhani Peltonen

12. Esko Ranta ja Juhani Peltonen juonivat Hakalegendojen peliä. Ranta pelasi pitkän uran vasempana puolustajana ja samalla paikalla myös maajoukkueessa. Jussi puolestaan oli Suomen ensimmäisiä jalkapalloammattilaisia, kuten kaikki muistavat.

Esko Ranta, Juhani Peltonen

13. Eko ja Jussi edelleen vauhdissa. Jussi Peltonen on vanhoilla päivillään osoittanut ymmärtävänsä muutakin kulttuuria kuin futiskulttuuria.

Jani Tanskanen ja volttiheitto

14. Jani Tanskanen heitti sivurajaheiton käyttänen ns. volttiheittoa, joka oli ensimmäinen, jonka näin livenä. En tietysti ehtinyt kameralla mukaan kuin heiton loppuvaiheeseen. Jos olisin tiennyt, mitä on tulossa, olisin laittanut kameran video-ominaisuuden päälle.

Aki Linnanahde, Ari Heikkinen

15. Aki Linnanahde teki ottelun avausmaalin komealla tykityksellä ohi Hakalegendojen maalivahti Martti Halmeen. Vieressä Ari Heikkinen oli tilanteesta myöhässä.

Arto Nyberg, Tapio Lintunen, Aki Linnanahde, Jari Ahola

16. Aki Linnanahde osoitti yhdessä Jari Aholan kanssa, että heidän joukkueessaan muutkin kuin Jani Tanskanen osaavat tuulettaa tyylikkäästi. Tanskanen esitti eräässä puoliaikaesityksessä maalin jälkeen tyylikkään telinevoimistelumyllyn. Vasemmalla Linnanahteen maalin syöttänyt Arto Nyberg. Pelaajat vasemmalta oikealle: Nyberg, Tapio Lintunen, Linnanahde ja Ahola.

Vesa Varho, Jan Walden, Jarmo Kujanpää, Arto Uimonen, Ari Heikkinen

17. Valkeakoskelaisesta kortteliliigajoukkueesta Hyveen Orjista (jos muistan seuran ja sarjatason oikein) Ottopoikia oli vahvistettu maalivahti Vesa Varholla, joka joutui usein töihin. Pelaajat vasemmalta oikealle: Varho, Jan Walden, Jarmo Kujanpää, Arto Uimonen ja Ari Heikkinen.

Jussi Rautiainen, Kai Nyyssönen, Tero Penttilä, Tommi Paavola

18. Tero Penttilä teki yhden Hakalegendojen maaleistä tällä komealla laukauksella. Ottopoikien toisen maalin tehnyt Jussi "Jude" Rautiainen ei pystynyt laukausta peittämään. Pelaajat vasemmalta oikealle: Rautiainen, Kai Nyyssönen, Penttilä ja Tommi Paavola.

Tommi Paavola, Petter Setälä, Arto Uimonen, Jani Tanskanen, Jarkko Okkonen

19. Kyllä Jani Tanskaselta jalkapallokin sujui, vaikka tekniikka ei ollut nyt aivan huippuluokkaa, kun urheilu-uralla aikaa oli mennyt aivan muihin asioihin. Tällä kertaa Jarkko Okkonen oli kaksinkappailussa tarkempi. Vasemmalta oikealle: Tommi Paavola, Petter Setälä, Arto Uimonen, Tanskanen ja Okkonen.

Jukka Vakkila, Heikki Huoviala

20. Puoliaikatauolla Hakalegendojen joukkueenjohtaja Heikki Huoviala (oikealla) heitti niin hyvää legendaa, että saman joukkueen valmentaja Jukka Jukka haukkoi happea. Taustalla oli Arto Uimonen.

Ari Heikkinen, Jarkko Okkonen, Niklas Ajo, Esko Ranta, Arto Nyberg

21. Hakan juniorikoulussa jalkapalloilun saloihin kouliintunut Niklas Ajo yritteli pujotella suurikokoisempien vastustajien välistä, mutta olisi tarvinnut ilmeisesti ohittamiseen kentän laidalla ollutta moottoripyöräänsä. Vasemmalta oikealle: Ari Heikkinen, Jarkko Okkonen, Ajo, Esko Ranta ja Arto Nyberg.

Lasse Ollikainen, Jarkko Okkonen, Teuvo Vilen, Aki Linnanahde

22. Jarkko Okkonen taiteli kentällä tuttuun tyyliinsä. Lasse Ollikainen on tuttu mies näiden raporttien tiimoiltakin. Hakassa näin hänen pelaavan 30 vuotta sitten samoihin aikoihin kuin Olli "Oka" Huttunen saapui seuraan. Oka ei ensimmäisenä edustuskautenaan oikein vakuuttanut. Muistini mukaan hän oli epävarma keskitystilanteissa. Apuun kutsuttiin Lasse Ollikainen, joka oli ykkönen kai yhtenä kautena kunnes Oka lopulta syrjäytti Ollikaisen ykkösmaalivahdin paikalta. Ja loppu olikin sitten historiaa. Vasemmalta oikealle: Ollikainen, Okkonen, Teuvo Vilen ja Aki Linnanahde.

Niklas Ajo, Lasse Karjalainen, Tero Penttilä, Lasse Ollikainen

23. Niklas Ajo taisi olla Ottopoikien juoksuvoimaisin pelaaja, mutta voimaa ja kokemusta ei ollut vielä tarpeeksi Hakalegendojen haastamiseen. Vasemmalta oikealle: Ajo, Lasse Karjalainen, Tero Penttilä ja Lasse Ollikainen.

Jussi Rautiainen, Ari Valvee, Pekka Järvinen, Tapio Lintunen, Jani Tanskanen

24. Ari Valvee näytti, että maalikanuuna ei ole kadonnut mihinkään vaikka kroppa ei ole enää huippuvuosien kunnossa. Valveen pelivuosille oli tyypillistä, että tykki lähti tarpeen vaatiessa kummalla jalalla tahansa ja tässä heilahti vasen jalka. Vasemmalta oikealle: Jussi Rautiainen, Valvee, Pekka Järvinen, Tapio Lintunen ja Jani Tanskanen.

Niklas Ajo, Tapio Lintunen, Teemu Lehtilä, Tero Penttilä, Juha Tapio

25. Ari Valveen kanuuna upposi komeasti Ottopoikien verkkoon. Pelaajat vasemmalta oikealle: Niklas Ajo, Tapio Lintunen, Teemu Lehtilä, Tero Penttilä ja Juha Tapio.

Tommi Paavola, Vesa Varho, Teemu Lehtilä, Ville Tapola

26. San Siron sankari Tommi Paavola onnistui tekemään Hakalegendojen neljännen maalin Vesa Varhon ohitse. Vasemmalta oikealle: Paavola, Varho, Teemu Lehtilä ja Ville Tapola.

Esko Ranta, Ari Heikkinen, Aki Linnanahde, Petter Setälä

27. Petter Setälä pyöritteli palloa entisen malliin. Petter oli yksi pelaaja siinä Hakassa, joka kunnostautui Jukka Vakkilan päävalmentajakaudella Cup-voittajien Cupissa. Sligo Rovers Irlannista ja Hammarby Ruotsista kaatuivat, mutta Italian Juventus oli parempi vastustaja kahdessa tiukassa ottelussa. Muita kyseissä joukkueessa olleita tämänkertaisen Hakalegenda-joukkueen pelaajia olivat vasemmalla oleva Esko Ranta sekä Teuvo Vilen, Arto Uimonen, Jarmo Kujanpää ja Ari Valvee sekä legendapelistä pois jäänyt Pekka Heikkilä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Ranta, Ari Heikkinen, Aki Linnanahde ja Setälä.

Jarmo Kujanpää, Teemu Lehtilä, Jan Walden, Ville Tapola, Matti Pitko

28. Vaikka Matti Pitko liikkui verkkaisesti, häneltä irtosi vielä kanuunakin maalia kohden. Pelaajat vasemmalta oikealle: Jarmo Kujanpää, Teemu Lehtilä, Jan Walden, Ville Tapola ja Pitko.

Palkintojen jakoa

29. Hakan 75-vuotisjuhlaottelun puoliaikatauolla palkittiin esiottelun osallistujat. Tässä Ottopojat saivat ainakin Haka-huivin ja taisi siinä tulla vielä halauskin palkinnonluovuttajilta. Huivitusvuorossa oli Jan Walden.

Esiottelu oli leppoisaa peippailua, jota Otto Kanerva ja Karri Kekkonen selostivat kieli poskella kentän laidalta. Tälläinen vanhojen legendojen koollekutsuminen on jalkapallokulttuuria parhaimmillaan ja varmaan mukava tapahtuma mukana olleille pelaajillekin. Otteluraporttia kirjoittaessa huomasin muuten, että Jouni Räsänen taitaa olla Suomen aliarvostetuimpia pelaajia. Muistelen hämärästi, että hänellä olisi Cup-mestaruuden lisäksi jopa useita Suomen mestaruuksia, mutta ei vielä omaa Wikipedia-sivua.

Hakalegendojen kokoonpano: Lasse Ollikainen, Martti Halme, Esko Ranta, Tommi Paavola, Jarkko Okkonen, Matti Pitko, Jussi Peltonen, Arto Uimonen, Ari Heikkinen, Ari Valvee, Lasse Karjalainen, Teuvo Vilen, Jouni Räsänen, Janne Salli, Tero Penttilä, Ari Heikkinen, Kai Nyyssönen, Jarmo Kujanpää, Tapio Lintunen, Petter Setälä, Roppa Nieminen. Valmentajina olivat Esko Malm ja Jukka Vakkila. Joukkueenjohto Kari Martonen ja Heikki Huoviala.

Varoitukset: .

Ottopoikien kokoonpano: Vesa Varho, Arto Nyberg, Aki Linnanahde, Jan Walden, Juha Tapio, Teemu Lehtilä, Jussi Rautiainen, Ville Tapola, Niklas Ajo, Jani Tanskanen, Jari Ahola. Valmentaja, huoltaja ja joukkueen johto Otto Kanerva.

Varoitukset: .

Maalit: Aki Linnanahde (Arto Nyberg) 0-1, Jussi Rautiainen 0-2, Tommi Paavola 1-2, Tero Penttilä (Kai Nyyssönen) 2-2, Aki Linnanahde 2-3, Ari Valvee (Arto Uimonen) 3-3, Tommi Paavola 4-3.

Erotuomari: Pekka "Kottara" Järvinen. Valkeakosken Sanomat totesi, että illan ottelussa Haka - FC Inter oli 2103 henkeä, mutta tässä esiottelussa hiukan vähemmän.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

HTML:n table-rakenne muutettu div-rakenteeksi ja kuvat sijoitettu canvas-säiliöihin 19.9.2020.

[Paluu] [2009] [Hakalegendat kukistivat Ottopojat] [Haka-legendat voitti Ottopojat] [Haka 75 v] [Video: Haka 75 v]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!