Liigacup 2009: FF Jaro - Haka 1-1 (0-1) [06.03.2009]

[mobile]
[Jaro murskasi MyPan] [Viikko täyttyy Liigacupista] [Liigacup: MyPa ja Jaro iskevät yhteen] [Vitali Teleš liittyy Jaroon] [Otteluennakko: Jaro-Haka] [Diego Corpache Hakan testissä] [Otteluennakko: Jaro-Haka] [Virolaiskärki Pakk harjoittelee Hakan mukana]
MyPan pelaajabussi

1. Suositeltu lounaspaikka Hotelli Epoque sijaitsee oikealla näkyvässä tiilirakennuksessa. Kadun toisella puolella parkkipaikalla pongasin MyPan pelaajabussin ja otaksuin, että kouvolaisjoukkue oli majoittuneena tähän 16-huoneiseen pieneen hotelliin. Käytyäni lounaalla hotellissa lähdin käymään kaupungilla ja palasin hyvissä ajoin ennen klo 15 hotellin aulaan, jossa suunnittelin nappaavani muutaman valokuvan MyPan pelaajista matkalla pelaajabussiin. Koska otaksuin pelaajien lepäilevän huoneissaan ennen ottelua, en varmistanut että he olivat todella hotellissa. Ilmenikin, että he olivat majoittuneet toiseen hotelliin ja ainoastaan bussi oli parkissa "väärän" hotellin vieressä. :-)) Kun tajusin tämän, lähdin kävelemään takaisin kävelykadulle ja näin korttelin päästä, kuinka viimeiset MyPan pelaajat kiipesivät bussiin ja bussi lähti välittömästi kohden Vaasaa, jossa MyPalla oli Liigacupin ottelu. Paparatsijounalismi ei aina oikein onnistu.

Vanha Haka-tarra

2. Tellushallissa löytyi hallipäällikön kopin ikkunasta vanhoja jalkapallotarroja ja joukossa oli myös vanhalla mutta uudelleen käyttöönotetulla logolla varustettu Haka-tarra. Löytyisiköhän tuota mistään keväällä avattavaan Hakan fanikauppaan?

Haka kentän laidalla

3. Ennen Liigacup-ottelua Tellus-hallissa harjoittelivat naisfutarit ja Hakan pelaajatkin jäivät varustelaukkujen pukuhuoneeseen jätön jälkeen hetkeksi kentän laidalle seuraamaan harjoituksia. Hyvissä ajoin ennen ottelua hallimestari nosteli kentän reunoilla kentän ja juoksuradan välisen suojaverkon kattoon, mutta verkko jäi joissakin paikoissa roikkumaan pussiksi, joista yhteen pallo jäi ottelun aikana.

Yleisöä alkuverryttelyn aikaan

4. Jo alkuverryttelyn aikaan kentän reunoilla oli runsaasti yleisöä. Yleisömäärä ei kuitenkaan yltänyt esimerkiksi aiemman Jaro - VPS-ottelun määriin ja taisi MyPa-ottelussakin kuulema olla hiukan enemmän.

Yleisöä toisella puolen

5. Myös kentän toisella puolen oli yleisöä, jota tuli viime hetkellä vielä lisää. Jotkut istahtivat seuraamaan ottelua päädyistäkin.

Erotuomarit

6. Erotuomarit odottelivat joukkueita kentälle ennen ottelua. Vasemmalla I avustava erotuomari Jukka-Pekka Koskela, keskellä Toni Pohjoismäki ja oikealla II avustava erotuomari Niko Manninen. Koskela on muistaakseni Oulusta, Pohjoismäki Vaasasta ja Manninen Pietarsaaresta. Avustava erotuomari voi olla nykyään samalta paikkakunnalta kuin toinen joukkue. Koskela on avustava erotuomari UEFA-tasolla ja Manninen on liputtanut toistaiseksi Ykkösessä.

Vitali Teleš

7. Maalivahti Vitali Teleš on Jaron uusi vahvistus Suomenlahden eteläpuolelta.

Joukkueiden ryhmittyminen

8. Joukkueet ryhmittyivät kenttän laidalle hiukan ennen marssia pelaajaesittelyyn.

Pelaajaesittely

9. Joukkueet pelaajaesittelyssä: Vasemmalla oli Jaro kokopunaisessa ja oikealla Haka kokovalkoisessa.

Valeri Minkenen keskittää

10. Hakan maalin alkusoittoa oli, kun Valeri Minkenen päätti keskittää taustalla toisena vasemmalla olevalle Niko Ikävalkolle.

Tönäisyn jälkeen

11. Kamppaillessa keskityspallosta Jaron Jani Tanska tönäisi Niko Ikävalkoa kaksin käsin selästä, jolloin Ikävalko tipahti maahan käsiensä varaan. Erotuomari tuomitsi tönäisystä rangaistuspotkun ja näytti Tanskalle keltaista korttia.

Valeri Minkenen rangaistuspotku

12. Valeri Minkenen laukoi rangaistuspotkun vasempaan alakulmaan ja Vitali Teleš ei tavoittanut palloa heittäytymisestään huolimatta.

Jonas Emetin pusku

13. Jaro oli vähällä tehdä kavennusmaalin tästä Jonas Emetin puskusta,joka meni kuitenkin suoraan Haka-maalivahti Janne Korhosen syliin. Keskitys tuli vasemmalta laidalta ja sen taisi antaa Daniel Fellman [korjattu, lisäys keskittäjästä meni aluksi väärän kuvan yhteyteen.]. Pelaajat vasemmalta oikealle: Markus Joenmäki, Emet, Korhonen, Hojin Lee ja Sebastian Mannström.

Jaron maali

14. Jaron loppuhetkien tasoitusmaali syntyi vapaapotkusta suhteellisen kaukaa (osakuva vasemmalla ylhäällä). Hakan puolustus ryhmittyi aika vahvasti etutolpalle ja takatolpalla vartiointi jäi heikommalle. Osakuvassa vasemmalla alhaalla pallo näkyy keltaisella värillä piirretyn "ympyrän" keskellä. Jaron pelaajat rynnivät joukolla takatolpalle ja Marco Matrone tyrkkäsi pallon verkkoon (oikealla alhaalla).

Kabinetti

15. Ottelun jälkeen kävelin keskustaan hotelliin, jossa olen joskus aiemminkin käynyt syömässä samaan aikaan kun Hakan pelaajat ruokailivat (salin toisella puolella). Nyt Hakalle oli varattu pieni kabinetti, jonka nurkkapöytään sain luvan istahtaa itsekin. Kuvassa kabinetti sen jälkeen kun Hakan pelaajat olivat lähteneet bussille ja sillä kotiin, jossa piti olla aikataulun mukaan noin kello puoli kahden aikoihin yöllä. Oikealla allekirjoittaneen pöytä, jossa tuli hiukan surffailtua kännykällä netissä ruokaa odotellessa. Kauempana Hakan pelaajien ja valmentajien pöydät. Ruokailun alussa Olli Paasio jakoi kaikille pelaajille pussin ketsuppia ja poislähtiessä muut kiittelivät, mutta Petri Viljanen taisi vitsailla Ollille, että muuten oli hyvää, mutta ketsuppia ei ollut tarpeeksi. Viimeisenä lähti kolmen pelaajan seurue, jossa oli Sebastian Strandvall. Seurue vilkaisi ikkunasta näkyvää iltavalaistusta ja Vaasasta lähtöisin oleva Strandvall naureskeli, että Jeppiksen yöelämä on sen verran tuttua, että enää ei ole tarvetta tutustua siihen tarkempaa.

Kynttilä

16. Ruokailun jälkeen käväisin vilkaisemassa hautausmaalla, että vieläkö päivällä äidinäidin haudalle sytyttämäni kynttilä paloi. Näkyi palavan ja näkymä oli kaunis ja harras. Loppuyön kulutinkin seuraamalla sivusta Jeppiksen yöelämää ja puolen yön jälkeen pääsin bussilla Pännaisiin, jossa kiipesin pohjoisesta tulevaan junaan. Junailija sijoitti minut tyhjään maakuuhyttiin, koska siinä hytissä, jonne lipunmyyjä oli varannut kolmannen vuodepaikan, nukkui jo kaksi Rovaniemeltä tullutta matkustajaa. Helsingissä olin aamulla ennen klo 7:ää.

Liigacupin LOHKO II tilanne ennen ottelua:

JoukkueOttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
HJK550010 - 215
FC Honka430110 - 39
FF Jaro52038 - 66
VPS31023 - 43
MyPa31024 - 93
FC Haka41034 - 63
KuPS20021 - 100

Itse lähdin otteluun klo 7:30 Helsingistä junalla. Aamupäivä menikin vaunussa torkkuen, kunnes Parkanon jälkeen poikkesin ravintolavaunussa aamukahvilla. Sää oli aurinkoinen ja pakkasta oli ehkä -3 Celsius-astetta. Jäin junasta Pännaisissa ja jatkoin bussilla Pietarsaareen, jossa olin puolen päivän aikoihin. Poikkesin kaupunginkirjastossa nettipäätteellä ja utelin virkailijoilta lounaspaikkoja, koska halusin löytää sellaisen, jossa en ollut aiemmin käynyt. Minulle suositeltiin entisessä tullitalossa sijaitsevaa Hotelli Epoqueta, joka on viereisen kävelykadun jatkeena lähellä rautatieasemaa.

Yllä on suhteellisen vähän ottelukuvia, koska valaistusolosuhteet Tellus-hallissa olivat sen verran huonot, että teknisesti kovin kelvollisia kuvia ei paljoa saanut. Jaron huoltaja (jonka vanhasta muistista tunnistin [väärin] joukkueenjohtajaksi) pyysi minua ennen ottelua ottamaan jonkun kuvan Jaron uudesta maalivahdista. Teknisesti paras kuva oli ennen ottelua pukuhuoneen ovella otettu, mutta sitäkään en ehtinyt tarkentaa aivan sataprosenttisesti oikein pelaajien liikkuessa koko ajan kohti.

Talven aikana monet valtamediat (kuten HBL ja Hesari) ovat vähentäneet jalkapallouutisointia, joka on supistunut lähinnä vain omien toimittajien kirjoittamiin uutisiin. Samalla kun suuremmat mediat ovat alasajaneet jalkapalloseurantaa, niin vapaaehtoisten ja harrastuspohjalta ylläpidettyjen webbisivujen merkitys futisuutisoinnissa on kasvanut. Tällaisia sivustoja ovat oma Keskilinkki.com-sivustoni, suomencup.net, Futismaailma.com ja eri blogi-sivustot. Tämä on näkynyt talven aikana myös suhtautumisessa joidenkin seurojen, erotuomareiden ja jopa Palloliiton taholta. Niissä on ymmärretty, että sponsoreille voidaan saada näkyvyyttä myös muita kautta kuin perinteisten suurten medioiden kautta. Mutta Pietarsaaressa huomasin, että aivan kaikki seurojen toimihenkilöt eivät ole tiedostaneet trendimuutosta. Itse toivon, että seurat eivät unohtaisi pikkumedioita siinä vaiheessa kun suuret mediat taas palaavat kenttien laidoille.

Oma sivustoni ei ole kaikkein vierailluin, mutta esimerkiksi tammikuussa webbihotellin laskurit kirjasivat yli 254 000 osumaa (hits). Webbihotellin kahdesta laskuriohjelmasta toinen laski vierailijoita hiukan yli 900. Lyhyessä helmikuussa vierailijoita taisi olla yli 1100. Toinen laskuriohjelma väitti osumia olleen tammikuussa yli 242 000 ja uniikkeja vieraita 3044 kappaletta, helmikuussa jopa 3360 kappaletta. En ole oikein selvittänyt, miten vierailijoita lasketaan kummassakin ohjelmassa.

Mutta palataan itse otteluun. Pressitilaisuudessa Hakan päävalmentaja Olli Huttunen totesi: "Tiedetään, että Jaro tulee kovaa tässä hallissa ja osaa käyttää hallin hyödykseen ja vauhti on kova, kuten MyPa-peli näytti. Mutta siinä mielessä eka puoliaika, vaikka oltiin vähän altavastaaja, niin pystyttiin puolustamaan erittäin tiiviisti ja myöskin hyökkäämään vaarallisesti. Ei ollut meiltä paras [puoliaika], mutta varsinkin toisen puoliajan alkupuoli, ensimmäinen puoli tuntia, oli meiltä hyvää. Me saatiin peli haltuun ja saatiin pelaavutta ja kontrolliin tämä peli. Sitten tietysti ne vaihdot sekoitti. Siinä oli pari loukkaantumista, Viljanen ja Ristilä otettiin pois ja se rupesi pikkuhiljaa näkymään. Ja tietysti loppua kohden menetettiin sitä fyysisyyttä. Varmaan ne vaihdot vaikuttivat osittain siihen. Mutta omaan peliin olen siinä mielessä tyytyväinen, että koko ajan mennään parempaan suuntaan. Tässä on joukkuetta parsittu kasaan ja pikkuhiljaa on annettu peliaikaa niille, jotka ovat olleet loukkaantuneita. Selkeästi näkee pelistä, että jaksetaan tehdä asioita ja pystytään tehdä. Se mitä on haettu joukkueeseen taitoa, niin se rupee löytymään. Eteenpäin parempaan suuntaan mennään koko ajan."

Jaron päävalmentaja Mika Laurikainen: "Varsinkin ekan puoliajan perusteella tunsin, että ansaittiin tasapeli. Tuossa puoliajalla puhuttiin kopissa, että mikäli täytyy oppia voittamaan tällaisia pelejä, niin pitää pystyä tekemään se myös tappioasemasta. Vaatii luonnetta tulla tasoihin vielä tuossa lopussa. Saatiin pieni henkiinjäämismahdollisuus Liigacupissa. Olen ihan tyytyväinen siihen. Ihan sellaisia paikkoja ei pystytty luomaan kuin MyPa-pelissä, mutta riittävästi oli paikkoja. Meidän puolustuspeli oli tänäänkin erinomaista. Pystyttiin pitämään Haka siellä, missä vähän suunniteltiinkin. Keskialueella oltiin mielestäni pikkuisen jäljessä ekalla jaksolla, mutta tiivistettiin toisella jaksolla ja haastettiin. Erittäin hyvävauhtinen peli. Ihan tyytyväinen olin kun pojat pääsi pelaamaan ja ihan oikealle pelaajalle tuli maali. Matrone teki hirveät määrät työtä. Myöskin Vitali Telešin ensimmäinen peli oli oikein hyvä. Olen erittäin tyytyväinen hänen ensimmäiseen peliinsä. Matti Lampi oli kokeella tuossa ja pelasi ihan kohtuullisen tunnin. Haki alussa selkeesti vähän itseään, mutta loppua kohden pystyi sitten pelaamaan. Oikein hyvä."

Lehdistön kysellessä missä määrin ottelu erosi MyPa ottelusta Laurikainen totesi, että vain parin päivän tauon jälkeen Jaro ei pystynyt pelaamaan yhtä terävästi kuin MyPaa vastaan. Sen jälkeen molemmat valmentajat kehuivat vastustajan pelanneen hyvän pelin ja Huttunen kertoi, että Haka on ennenkin saanut turpaansa Tellushallissa, jossa verkot kentän reunalla tekevät hallista kapean ja pelistä nopean. Liigacup-tilannetta kyseltiin ja koska Hakalla on yksi ottelu enää jäljellä, niin teoriassa on mahdollisuus 7 pisteeseen. Kun lehdistö kyseli Huttuselta, miten pitkälle se Hakalla riittää, niin Laurikainen lohkaisi, että "Kyprokselle". Oka totesikin, että Liigacup on Hakan osalta todennäköisesti menetetty, mutta Haka ei ole aikaisemminkaan siinä menestynyt eikä panostanut. Kesä on Hakalle tärkeämpää.

Jaron kokoonpano: 12. Vitali Teleš, 3. Heikki Aho, 5. Kristian Kojola, 7. Marco Matrone, 8. Matti Lampi (60. min. 17. Petter Meyer), 16. Jonas Emet (73. min. 20. Jonas Portin), 18. Mikko Hyyrynen (60. min. 15. Joonas Laurikainen), 19. Sebastian Mannström, 21. Daniel Fellman (73. min. 10. Papa Niang), 22. Jens Portin (c), 23. Jani Tanska. Vaihtopelaajat: 1. Markus Koljander, 6. Janne Vellamo.

Varoitukset: 26. min. Jani Tanska.

Hakan kokoonpano: 1. Janne Korhonen (c), 3. Petri Viljanen (54. min. 21. Pietari Holopainen), 4. Markus Joenmäki, 6. Sebastian Strandvall (86. min. 15. Nicolas Kivistö), 9. Niko Ikävalko (76. min. 22. Jarno Mattila), 10. Mika Mäkitalo, 11. Antti Hynynen, 14. Hojin Lee, 16. Valeri Minkenen (76. min. 7. Mikko Innanen), 18. Jari Nikkilä, 20. Sami Ristilä (63. min. 8. Jani Kauppila). Vaihtomiehet: 30. Erkka Heinä (mv), 19. Juuso Salonen.

Varoitukset: 60. min. Sami Ristilä, 81. min. Mikko Innanen.

Maalit: 27. min. Valeri Minkenen (rp) 0-1, 89. min. Marco Matrone 1-1.

Erotuomarit: Erotuomarina oli Toni Pohjoismäki sekä avustavina Jukka-Pekka Koskela ja Niko Manninen.

Facebook Jaa Facebookissa
MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2009] [Jaro tasapeliin Hakaa vastaan] [Jens Portin viikoksi Belgiaan] [Ottelutapahtumat] [Huttunen harmitteli pelin loppua] [Jaro nousi lopussa tasoihin] [Hakalla Kyproksen leirillä kaksi harjoitusottelua] [Hakan jälkimmäinen leirivastus vaihtuu] [Bäckman ja Corpache Hakan mukaan Kyprokselle] [Matrone reducerade på slutet] [FF2]

Valid XHTML 1.0 Transitional