Harjoitusottelu: FC PoPa - Haka 0-3 (0-3) [22.01.2010]

[Hakan taustoissa muutoksia] [Saku Pesonen jatkaa Hakassa] [Haka purki Viljasen ja Mäkitalon sopimukset] [JJK-peli siirtyy - Haka perjantaina Poriin] [Haka avaa ottelukautensa] [FC PoPa-FC Haka siirtyy huomiseksi! (21.1.2010)] [Matti Santahuhta jättää FC PoPan]

Hakan piti avata ottelukautensa perjantaina 22.1.2010 Saharan tekonurmikentällä Liigacup-ottelussa JJK:ta vastaan. Kun pakkanen kuitenkin edellisenä päivänä huiteli -17 Celsiusasteen tietämissä, ottelu päätettiin siirtää seuraavan viikon tiistaiksi. Lauantaiksi 23.1.2010 Hakan ohjelmassa piti olla harjoitusottelu Porissa FC PoPaa vastaan Porin urheilukeskuksen uudella tekonurmella. Mutta pakkasen vuoksi sekin ottelu siirrettiin melkein vieressä sijaitsevaan Karhuhalliin ja aikaistettiin päivällä. Joten hyppäsin perjantaiaamuna klo 7 ja 8 välillä Tampereelta Forssaan matkaavaan bussiin. Forssasta jatkoin edelleen Poriin, jossa olin klo 11 aikoihin. Ottelu oli sovittua alkavaksi klo 12:45, joten ehdin ottelupaikalle jo ennen kumpaakaan joukkuetta.

Karhuhalli

1. Pelaajat verryttelemässä Karhuhallissa ennen ottelua. Etualalla FC PoPan Ilkka Santahuhta.

Marko Nieminen, Kalle Parviainen, Vesa Saarinen, Teemu Vihtilä, Marko Räsänen

2. Ottelun erotuomari Vesa Saarinen ja avustavat tuomarit Marko Nieminen ja Marko Räsänen kättelivät Hakan kapteenia Kalle Parviaista ja FC PoPan kapteenia Teemu Vihtilää. Ottelun alkamishetkellä ylhäällä parvella näkyi vielä vähän katsojia, mutta heitä ilmaantui lisää aika nopeasti ottelun alkamisen jälkeen.

Sami Ristilä, Asko Jussila, Erkki Nieminen

3. Hallin vastakkaisella puolella vaihtopelaajapenkin takana istuivat Hakan päävalmentaja Sami Ristilä, valmentaja Asko Jussila ja uusi joukkueenjohtaja Erkki Nieminen. Vaihtopenkillä oli pelaajien lisäksi Erkka Heinä ja Olli Paasio, joka oli ilmeisesti matkalla mukana opastamassa uutta joukkueenjohtajaa.

Dominik Plaza, Juha Vallin

4. Hakalla oli ottelussa testattavana puolalainen hyökkääjä Dominik Plaza, joka tässä on vastakkain PoPan puolustuspelaaja Juha Vallinin kanssa. Ennen ottelua joukkueet täyttivät ottelupöytäkirjan, jossa Vallin oli merkitty vaihtopelaajaksi. Mutta kun PoPan valmennusjohto huomasi verryttelyn aikana, että Hakalla on mukana kookas hyökkääjä, niin joukkueen avauskokoonpanoon vaihdettiin ilmeisesti viime hetkellä Antti-Pekka Pihlaisen tilalle Juha Vallin, jonka arveltiin ilmeisesti kokonsa puolesta pitävän Plazan paremmin kurissa.

Samu Ruisniemi, Jere Pitkälä

5. Hakan uusista pelaajista oikeana puolustajana pelannut Jere Pitkälä nousi välillä hyvin tukemaan hyökkäystä. Tässä kuitenkin Samu Ruisniemi onnistui katkaisemaan Jeren nousun.

Antti Hynynen, Petri Viljanen, Kari-Pekka Koivunen, Niko Ikävalko, Michael Slawuta

6. Hakan ensimmmäinen maali syntyi, kun Mikko Innanen keskitti sivurajalta kohden maalia. Ehdin saamaan Innasesta keskityksen jälkeen hiukan epäterävän kuvan, jossa hän tähyili pallon perään. Siirtäessäni kameraa maalia kohden en ehtinyt nähdä tilannetta kunnolla. Pallo ei kuitenkaan mennyt suoraan Innasen kaukolaukauksesta maaliin vaan Niko Ikävalko puski sen maaliin. Itse olin näkevinäni, että Michael Slawuta olisi haparoinnut maalilla ja saattoi olla, että hän ensin torjui keskityksen eteensä, mutta Ikävalko jatkoi paluupallon päällään maaliin. Pelaajat vasemmalta oikealle: Antti Hynynen, Petri Viljanen, Kari-Pekka Koivunen, Ikävalko ja Slawuta.

Kalle Parviainen, Ilkka Santahuhta, Markus Joenmäki, Toni Junnila, Juha Vallin, Petri Viljanen, Kari-Pekka Koivunen, Dominik Plaza, Teemu Vihtilä, Michael Slawuta

7. Hakan toisen maalin alkusoittoa oli, kun Xhevdet Gela antoi oikealta vapaapotkun, jossa PoPan puolustus ei tainnut laittaa edes yhtä miestä muuriin vaikka valmennusjohto huusi kentän laidalla pää punaisena. Vapaapotku meni maalin ohitse päätyyn. Vasemmalla olivat Kalle Parviainen, Ilkka Santahuhta, Markus Joenmäki ja Toni Junnila. Otaksuisin, että Joenmäki palautti pallon taaksepäin kohti rykelmää, jossa oli Petri Viljanen, Kari-Pekka Koivunen, Dominik Plaza(, Teemu Vihtilä) ja Michael Slawuta. Juha Vallin yritti katkaista palautusta, mutta ei ylettynyt palloon [korjattu, kiitos palautteesta].

Petri Viljanen, Teemu Vihtilä, Dominik Plaza, Kari-Pekka Koivunen, Xhevdet Gela, Michael Slawuta, Antti Hynynen, Piracaia

8. Pallo meni tässä Teemu Vihtilän peittämänä olevalle Dominik Plazalle, joka jatkoi sen takaviistoon kohti Antti Hynystä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Petri Viljanen, Teemu Vihtilä, Plaza, Kari-Pekka Koivunen, Xhevdet Gela, Michael Slawuta, Hynynen ja Piracaia.

Petri Viljanen, Piracaia, Kari-Pekka Koivunen, Antti Hynynen, Michael Slawuta

9. Antti Hynynen ryntäsi kohti eteen vierivää palloa. Kari-Pekka Koivunen oli kääntynyt pallon perässä, mutta oli jo myöhässä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Petri Viljanen, Piracaia, Kari-Pekka Koivunen, Hynynen ja Michael Slawuta.

Petri Viljanen, Piracaia, Antti Hynynen, Kari-Pekka Koivunen, Michael Slawuta

10. Antti Hynysen laukaus oli lähdössä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Petri Viljanen, Piracaia, Hynynen, Kari-Pekka Koivunen ja Michael Slawuta.

Piracaia, Antti Hynynen, Kari-Pekka Koivunen, Michael Slawuta

11. Antti Hynysen laukaus oli matkalla kohden maalia. Kari-Pekka Koivunen oli kääntynyt laukaushetkellä selin ja ei varmaan nähnyt palloa juuri nyt, mutta Slawutalla oli selvä katsekontrolli palloon.

Kari-Pekka Koivunen, Michael Slawuta

12. Michael Slawuta yritti venyä jalkatorjuntaan, mutta pallo on jo maalin oikeassa alanurkassa. Kari-Pekka Koivunen oli taas valmis siivoamaan maalivahdin torjuman paluupallon sivummalle, mutta sitä ei koskaan tullut.

Ilkka Santahuhta, Strandvall, Piracaia, Dominik Plaza, Juha Vallin, Antti Hynynen, Niko Ikävalko, Petri Viljanen

13. Hakan kolmas maali syntyi, kun Antti Hynynen antoi Sebastian Strandvallille herkullisen syötön taaksepäin ja Strandvall päätti laukoa vastapalloon. Pelaajat vasemmalta oikealle: Ilkka Santahuhta, Strandvall, Piracaia, Dominik Plaza, Juha Vallin, Antti Hynynen, Niko Ikävalko ja Petri Viljanen.

Piracaia, Dominik Plaza, Niko Ikävalko, Petri Viljanen, Kari-Pekka Koivunen, Antti Hynynen, Teemu Vihtilä, Michael Slawuta

14. Michael Slawuta heittäytyi, mutta pallo oli jo ohittanut hänen sormenpäänsä. Pelaajat vasemmalta oikealle. Piracaia, Dominik Plaza, Niko Ikävalko, Petri Viljanen, Kari-Pekka Koivunen, Antti Hynynen, Teemu Vihtilä ja Slawuta.

Juho Lehtonen, Markus Joenmäki, Piracaia, Jere Pitkälä, Antti Hynynen, Samu Ruisniemi, Jaakko Juuti, Sebastian Strandvall

15. Ottelun kuluessa katsomoon oli ilmaantunut yhä enemmän väkeä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Juho Lehtonen, Markus Joenmäki, Piracaia, Jere Pitkälä, Antti Hynynen, Samu Ruisniemi, Jaakko Juuti, ja Sebastian Strandvall.

Ilkka Santahuhta, Vesa Saarinen, Jaakko Juuti, Marko Nieminen, Mikko Innanen, Sebastian Strandvall, Juho Lehtonen, Jesse Saarinen, Toni Junnila

16. Jaakko Juuti pysäytti Ilkka Santahuhdan läpimenoyrityksen. Vasemmalta oikealle: Ilkka Santahuhta, Vesa Saarinen, Jaakko Juuti, Marko Nieminen, Mikko Innanen, Sebastian Strandvall, Juho Lehtonen, Jesse Saarinen ja Toni Junnila.

Jere Pitkälä, Topi Mattila, Sebastian Strandvall, Juho Lehtonen

17. Topi Mattila toimitti pallon pois Sebastian Strandvallin ulottuvilta. Vasemmalle Jere Pitkälä ja oikealle Juho Lehtonen.

Xhevdet Gela, Benito Yllaconza, Josef Chavez

18. Xhevdet Gela pelasi Hakan keskikentän pohjalla ja uurasti joka paikassa. Kuvassa näkyivät epäselvästi myös Hakan perulaispelaajat Benito Yllaconza ja Josef Chavez.

Josef Chavez, Sebastian Strandvall, Tuomas Markkula, Ilkka Santahuhta, Mikko-Petteri Latosaari

19. Pelaajat vasemmalta oikealle: Josef Chavez, Sebastian Strandvall, Tuomas Markkula, Ilkka Santahuhta ja Mikko-Petteri Latosaari.

Loppukättelyt

20. Loppukättelyt ja yleisö poistui.

Hakan pelaajabussi Karhuhallilla

21. Hakan pelaajabussi poistui Karhuhallilta.

Noisettes of pork with creamy mushroom sauce and wedge potatoes

22. Illallinen ravintola Amadossa sisälsi possua ja kaljaa. Yritin aluksi aukion toiselle puolelle Cumulus-hotellin alakerran ravintolaan, jossa viimeksi söin kengurupihviä, mutta se avautui vasta klo 17, jolloin minun piti nousta kotia kohti lähtevään bussiin. Joten Cumulus-hotellin vastaanotossa suositeltiin Amadoa.

Vanilla Ice Cream with fudge sauce

23. Jälkiruokana jäätelöä toffeekastikkeella.

Porin linja-autoasemalla

24. Porin linja-autoasemalla.

Bussi Forssaan

25. Klo on 17 ja Forssaan matkaava bussi saapui lähtölaituriinsa Porin linja-autoasemalla. Forssassa kulutin aikaa mm. juomalla kupillisen kahvia Hesburgerissa ja jatkoin klo 19:45 Tampereen suuntaan. Kotona oli hiukan ennen klo 21:tä.

Pelaajista seurasin valokuvaamisen ohessa lähinnä Hakan pelaajia sen verran kuin kykenin. Dominik Plaza pelasi targettina ja selvästi hän toi Niko Ikävalkolle lisää tilaa pelata. Koska Plaza on kookkaampi kuin Ikävalko, niin luultavasti heidän pelatessaan yhdessä vastustajan puolustuksen ykkösnyrkki laitetaan pitämään silmällä Plazaa, vaikka varsinaista miesvartiointia ei harrastettaisikaan. Joten sikäli Ikävalkolla maalienteko helpottuisi. Plaza pelasi targettina ja kun pallo lähetetään pystysuunnassa korkeana kaaripallona targetille, niin pulma on juuri syötön oikea pituus. Jos kaaripallo menee liiaksi taakse ja toppari estää targetin liikkumisen taaksepäin, niin toppari voittaa myös yleensä pääpallon. Näin kävi aika usein vielä Karhuhallissa. Puolustajien täytyy ensin oppia tarkkaan kuinka ylös Plaza ylettyy ja antaa oikean pituiset pystysyötöt, ennen kuin tällainen target-peli toimii.

Jos Hakan toinen maali syntyi siten kuin yllä olen arvaillut, niin ilmeisesti pelisilmään ja pelinlukutaitoa Dominik Plazalla on, samoin kykyä pelata jalalla. Hänen laistaan pelaajaa arvioidessa kannattaa muistaa, että targetin ei välttämättä tarvitse itse tehdä paljon maalia ollakseen hyödyllinen. Esimerkkinä vaikka Liverpool-aikainen Emile Heskey.

Hakan perulaisvahvistuksista ehdin seurata lähinnä puoliajalla peliin tullutta Benito Yllaconzaa. Hänellä oli muutamia erinomaisia oivalluksia ja Vallu Popovits-tyyppisiä kantapääkikkoja. Hän on käsitykseni mukaan sellaiseen nopeaan syöttöpeliin pyrkivä pelaaja, josta saatava hyöty riippuu aika paljon myös siitä, kuinka pelitoverit pystyvät samanlaiseen nopeaan rytmitykseen ja syöttöpeliin. Josef Chavez pelasi osan aikaa itsestäni katsoen kentän toisella laidalla ja oli vielä sen verran vähän aikaa kentällä, että en ehtinyt saamaan hänestä mitään arviota.

Mielenkiintoista oli taas nähdä Jere Pitkälää. Olen nähnyt häntä aiemmin sekä hallipeleissä että kentällä ja nyt hän oli mielestäni erinomainen. Viimeksi pehmeällä kentällä Suomen Cupissa hän ei päässyt tällä tavalla vauhtiin kuin nyt. Aivan pulmatonta hänen puolustustyöskentelynsä ei silti ollut. Kerran taisin katsella, kun hän kavensi keskelle paikkaamaan muita puolustuspelaajia ja laidalla selän takana olisi Piracaialla ollut kymmeniä metrejä vapaata etenemistietä, mutta PoPan pelaajat eivät pystyneet ristikkäissyötöillä hyödyntämään tilannetta. Mutta veikkausliigatasolla tilanne on aivan toinen. Pitkälän ja koko puolustuksen yhteispeli kaipaa vielä hiomista, jotta puolustuspää olisi riittävän tiivis Veikkausliiga-kauden alkaessa.

Jaakko Juuti pelasi vasempana puolustajana, mikä ei ehkä ole hänen suosikkipeliroolinsa. Mutta suurimmaksi osaksi hän hoiti tonttinsa hyvin. Toisen puoliajan alkupuoliskolla oli yksi paha hassi, jossa porilaispuolustaja pääsi keskittämään Hakan maali takatolpalle, mutta Janne Korhonen refleksitorjui Juho Lehtosen puskun maan kautta maaliin. Hyviä vasempia puolustajia ei ole kovin paljoa ja Juutin valinta tälle tontille puolustaisi ainakin sikäli paikkaansa, että hänellä on aika hyvä pelirutiini ja -kokemus sekä Hakan kuviot ja osa pelaajistakin ovat tuttuja jo ennestään. Joten jos esimerkiksi Jarno Mattila olisi ykkösvaihtoehto pelipaikalle, niin Juuti on riittävän tasokas varamies, jota pystytään tarpeen vaatiessa käyttämään vaihtomiehenä muillakin pelipaikoilla.

Xhevdet Gela on allekirjoittaneelle tuttu pelaaja jo Atlantiksen joukkueesta ja nyt hän on selvästi kehittynyt. Hän näyttää nykyään yllättävän fyysiseltä pelaajalta. Reidet ja pohkeet ovat lihaksikkaita. Hiukan huvittuneena panin merkille, että hän käytti jopa pohkeiden muotoja korostavia sukkia, jonka kaltaisia muistaan nähneeni lähinnä joillain sarjakuvasankareilla. Ehkä hän on niitä Sedun kaipaamia hyvännäköisiä pelaajia. ;-) Mitenkään hänen pelaajataitoja väheksymättä. Taitojensa puolesta hän kuuluu ilman muuta Veikkausliigaan ja saattaa tulevaisuudessa olla yksi niitä pelaajia, jotka jatkavat uraansa jossain ulkomaalaisesssa seurassa.

Juniorimaaotteluita pelannut Mikko-Petteri Latosaari pääsi myös toisella puoliajalla kentälle, mutta en valokuvaamisen lomassa ehtinyt saada tarkempaa käsityksestä hänen pelaamisestaan. Valokuvista katselin, että ainakin hän näytti pelaavan tilanteet loppuun asti. Sasu Nieminen oli tuttu pelaaja jo ennestään Koskenpoikien joukkueesta. Hän tuli kentälle laiturin rooliin, mutta siirtyi lopussa kärkipariksi yhdessä Kalle Multasen kanssa. Jos hänelle tulee tulevana kautena peliaikaa liigassa, niin ainakin alussa hänellä on hyötyä siitä, että vastustajat aliarvioivat häntä. Liigapeleissä yhteispeli Koskenpojista tutun Kalle Multasen kanssa on hänelle myös selvä etu.

FC PoPan kokoonpano: 30. Michael Slawuta, 3. Samu Ruisniemi, 5. Antti-Pekka Pihlainen, 6. Petri Viljanen, 8. Ilkka Santahuhta, 10. Teemu Vihtilä, 13. Kari-Pekka Koivunen, 16. Piracaia, 18. Toni Junnila, 21. Juho Lehtonen, 27. Jesse Saarinen. Vaihtopelaajat: 9. Joni Vuorinen, 17. Tuomas Markkula, 20. Topi Mattila, 22. Juha Vallin, 23. Peter Huuhka.

Varoitukset: .

Hakan kokoonpano: 12. Saku Pesonen (46. min. 1. Janne Korhonen), 2. Jere Pitkälä, 4. Markus Joenmäki (62. min. 19. Juuso Salonen), 5. Kalle Parviainen (70. min. 3. Mikko-Petteri Latosaari), 6. Sebastian Strandvall, 7. Mikko Innanen (46. min. 10. Benito Yllaconza), 9. Niko Ikävalko (46. min. 17. Kalle Multanen), 11. Antti Hynynen (46. min. 41. Sasu Nieminen), 13. Xhevdet Gela, 22. Dominik Plaza (62. min. Josef Chavez), 29. Jaakko Juuti. Vaihtopelaajat: .

Varoitukset: .

Maalit: 25. min. Niko Ikävalko (Mikko Innanen) 0-1, 30. min. Antti Hynynen (Dominik Plaza) 0-2, 34. min. Sebastian Strandvall (Antti Hynynen) 0-3.

Erotuomarit: Vesa Saarinen, Markko Nieminen (I avustava), Marko Räsänen (II avustava). Yleisöä oli xx henkeä.

Sivun html-koodin table-rakenne muutettu div-rakenteeksi 18.4.2022. Muutettu myƶs meta-tageja, linkkifonttien kokoa, kuvatiedostot sijoitettu canvas-rakenteisiin jne. Joku typokin korjattu. Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com. Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2010] [FC Popa-Haka 22.1.2010 Karhuhalli, Pori] [Haka avasi kautensa komealla voitolla] [FC Hakan vahva ensimmäinen puoliaika riitti voittoon] [Ristilä: Positiivinen alku] [Haka koulutti FC PoPaa] [Santahuhta ei jätäkään viheriöitä]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!