FC Levadia - FC Haka 2-0 (2-0) [13.07.2006]

[FC Haka koosseis UEFA karikasarja mängudeks] [Haka saapui Tallinnaan] [Hakan UEFA-vastus vauhdissa Viron liigassa] [Vielä muutama paikka Tallinnan fanimatkalle] [Täna mängib FC Levadia UEFA Cupil] [Parviaiselta jää UEFA-peli väliin] [Hakan UEFA-vastus iskussa]
Tallinnaa moderneimmillaan

1. Tallinna on kehittynyt hiukan eri suuntaan kuin Helsinki. Siinä missä Suomen pääministeri halajaa pääkaupunkiseudulle lisää omakotitontteja niin Tallinnassa rakennetaan pääkaupungin keskustaan pilvenpiirtäjiä. Liikenteen kallistuvien polttoainekulujen myötä Suomen pääministerin yhteiskunnan kehittämisvisio on kyllä minun mielestäni hanurista. Oheinen kuva on hotellihuoneeni ikkunasta SAS Radison Hotellin 15. kerroksessa. Edellisen kerran hotellissa vieraillessani muutama vuosi sitten kuulin kerrottavan legendaa, että kuvassa näkyvän eestiläispankin pilvenpiirtäjän katolle rakennettiin tuollainen häkkyrä, jotta se olisi korkeampi rakennus kuin 26-kerroksinen SAS Radisson Hotel. Legendan todenpitävyydestä minulla ei ole tietoa. Parhaillaan keskustaan rakennetaan kahta World Trade Center-tyyppistä pilvenpiirtäjää vierekkäin. Ne molemmat ovat korkeampia kuin nämä kaksi rakennusta.

Viru Hotelli ja Itämeri

2. SAS Radisson Hotellin 15. kerroksesta avautui hyvä näköala Itämerelle. Kuvassa keskellä näkyvä tornitalo on useimmille suomalaisille tuttu Viru-hotelli, jossa FC Hakan kannattajat yöpyivät. Haka-kannattajia tuli kaksi suurempaa ryhmää, joista toinen jäi ottelun jälkeen Tallinnaan yöksi ja toinen kiirehti klo 22 lähtevään iltalaivaan ja matkusti yön aikana takaisin Suomeen. Jälkimmäinen koostui lähinnä Hakapeliitat -kannattajaryhmän jäsenistä. Lisäksi kaupungissa oli joitakin allekirjoittaneen tapaisia omatoimimatkailijoita.

Kadrioru-stadionin opastaulu

3. Kadrioru-stadionin opastaulusta huomaa, että kenttäalueeseen kuuluu päästadionin lisäksi pienempi yleisurheilijoille tarkoitettu harjoituskenttä ja pienikokoinen futiskenttä. Jälkimmäinen on nykyään tenniskenttä[korjattu, kiitos palautteesta].

Perustamiskilpi

4. Kadrioru-stadion on ilmeisesti rakennettu vuonna 1937, jos ymmärrän tämän kyltin oikein. Arkkitehti on ollut Elmar Lohk. Stadionia on kunnostettu vastaamaan nykypäivän vaatimuksia, mutta katsomorakenteiden perusratkaisujen tietylle vanhanaikaisuuksille ei voi tehdä kovin paljoa. Nykyään kiinnitetään stadioneilla enemmän huomiota eri katsomo-osien eristämiseen toisistaan ja erillisiin sisäänkäynteihin. Etenkin VIP-vieraille varatut pehustetut tuolit ovat epäilemättä mukavia, mutta irrallisena eivät ehkä turvamääräysten mukaisia. Asia olisi ehkä eri, jos VIP-tilat koostuisivat erillisistä ikkunallisista kopeista.

FC Levadian fanimyymälä

5. Portin lähettyvillä oli FC Levadian fanimyymälä, jonka myyjille tuli kiire vetää täysi varustus päälle kun valmistauduin ottamaan valokuvaa ;-)

FC Levadian kannattajia

6. FC Levadian kannattajien katsomoa ennen ottelua.

Palomiehet

7. Palomiehet saapuivat kentälle vesisankojen ja sammuttimen kanssa. He toimivat ottelun aikana myös paariryhmänä.

Kardioru-stadionin pääkatsomo

8. Kardioru-stadionin pääkatsomo. Keskellä lehdistötilat ja VIP-katsomo. Kotijoukkueen kannattajille on siniset kuppituolit oikealla, vierasjoukkueen kannattajille vasemmalla. Kentän laidalla näkyi myös valopylväitä, mutta ne olivat sen verran vanhan ja vaatimattoman näköisiä että epäilen, riittääkö pylväiden luximäärä kansainvälisiin otteluihin.

Viktor Levada

9. Viktor Levada (oikealla) on FC Levadian puheenjohtaja.

Hakapeliitat ja grilliryhmä

10. Katsomoon ilmaantui Hakapeliittojen ensimmäinen osasto. Hiukan tuli lisävahvistuksia vielä ennen ottelua. Taustalla on stadionin ravintolapalveluista vastannut yksinäinen grilli, jonka luona oli kai yksi pöytä ja pari kylmäkaappia. Suomalaiskannattajat majoittuivat pysyvästi ainoaan pöytään ja grillipalvelulle oli pian yli 30 hengen jono. Joku jonossa seisonut vähän valitteli palvelun hitautta. Ilmeisesti FC Levadian taholta ei oltu valmistauduttu siihen, että kansainvälisiin peleihin voi tulla runsaasti ostovoimaisia vieraskannattajia, jotka olivat oluen lisäksi halukkaita nauttimaan myös muista pöydän antimista. Suomalaisissa liigapeleissä seurat yrittävät vastata kysyntään perustamalla useampia myyntipisteitä. Näin ei muutamaa euro jää saamatta siksi, että halukkaat ostajat kyllästyvät jonottamaan. Tallinnassa tämä tosin taidettiin ratkaista siten, että jonottajilta perittiin maksu etukäteen :-) Stadionilla oli VIP-vieraille oma huone, jossa oli ilmeisesti järjestetty VIP-vieraille tarjoilua ottelutauon aikana. En tosin ehtinyt kurkistaa sinne, koska etsiskelin kovalla kiireellä hiukan pienempää huonetta.

Joukkueet saapumassa kentälle

11. Joukkueet saapumassa kentälle tuomareiden johdolla.

Joukkueet pelaajaesittelyssä

12. Joukkueet järjestäytyneenä pelaajaesittelyyn. Taustalla näkyy Kadrioru-stadionin moderni videotaulu, jolla näytettiin ennen ottelua aikaisempien otteluiden maalivideoita ja tietysti tietoja edessä olevasta ottelusta. Vain näytön vasemmassa laidassa näkyvä analoginen kello ilman viisareita näyttää hiukan oudolta. Itse pelin aikana videotaululla näkyi digitaalinen peliaika. Pelaajaesittelyn aikana Valeri Popovitch sai hakalaisista kaikkein raikuvammat aploodit. Ilmeisesti katsomossa oli paljon venäjää äidinkielenään puhuvia katsojia.

Kättelyt ennen ottelua

13. Pelaajat kättelevät toisiaaan ja tuomareita ennen ottelua. FC Hakan pelipaidat näyttävät hiukan vierailta, koska niistä puuttuvat kansainvälisissä otteluissa sponsorimainokset lukuunottamatta rinnassa olevaa UPM-logoa.

14. Joukkueiden kapteenit Konstantin Vassiljev ja Juuso Kangaskorpi kättelevät. Konstantin Vassiljev sai myös Juusolta Hakan ottelukohtaisen viirin. Ottelun erotuomarina oli Stanislav Todorov. Avustavina tuomareina olivat Nikolay Angelov ja Venzislav Gavrilov. Neljäntenä tuomarina oli Dimitar Dimitrov. Kaikki tuomarit olivat Bulgariasta.

Ensimmäinen hässäkkä

15. Jo FC Levadian ensimmäinen hyökkäys aiheutti Hakan puolustukselle hämminkiä. Pian kuvan ottamisen jälkeen neljäs tuomari kipitti päätyrajalle hätistämään kaikkein lähimpänä maalia seisoneen valokuvaajan etäämmäs. Itsekin jouduin toisen puoliajan alussa neljännen erotuomarin ohjattavaksi, kun erehdyin etsimään parempia kuvakulmia sivurajan puolelta. Kansainvälisiin otteluihin seurojen kannattaisi ehkä laatia kuvaajille kirjalliset ohjeet (eli piirrokset) valokuvaajille sallituista alueista ja hyväksyttää ne tuomareilla ennen ottelua. Tälläinen käytäntö on veikkausliigassa joillakin seuroilla. Neljäs tuomari ohjaili ottelujärjestäjiä muutoinkin. Kyselin ennen ottelua FC Levadian edustajalta valokuvaajille tarkoitettuja liivejä. Minulle sanottiin, että kuvassa 36 toimittajan rintapielessä näkyvä PRESS-kortti riittää. Mutta ottelun aikana kaikille kentän puolella olleille valokuvaajille jaettiin punaiset liivit, joten ilmeisesti kyseinen kortti ei riittänyt neljännelle tuomarille.

16. Aleksandr Dmitrijev (jos tunnistin pelaajan oikein) keskittää laidalta Cheyne Fowlerin peittämisyrityksestä huolimatta. Oikealla Kalle Eerola [korjattu, kiitos palautteesta].

Juuso Kangaskorpi ja Vitali Leitan

17. Vitali Leitan on noussut Hakan päätyyn, mutta Juuso Kangaskorpi pystyy estämään hänen hyökkäyksensä. Taustalla Mikko Vilmunen, Petri Viljanen ja Ats Purje.

Tarmo Kink ja Petri Viljanen

18. Tarmo Kink on hypännyt korkealle ilmaan peittämään Petri Viljasen laukausta, joka lähtee kuitenkin tällä kertaa matalana.

Mikko Manninen, Alexandr Dmitrijev, Cheyne Fowler, Darius Regelskis ja Valeri Popovitch

19. Mikko Manninen, Alexandr Dmitrijev, Cheyne Fowler, Darius Regelskis ja Valeri Popovitch kamppailevat pallosta sivurajan tuntumassa.

Cheyne Fowler, Konstantin Vassiljev ja Valeri Popovitch

20. Cheyne Fowler ja Konstantin Vassiljev kamppailevat pallosta Hakan kenttäpuoliskolla. Oikealla Valeri Popovitch odottaa kamppailun tulosta.

Mikko Manninen katkaisee hyökkäyksen

21. Mikko Manninen katkaisee Vassiljevin hyökkäyksen.

FC Levadian ensimmäinen maali syntymässä

22. FC Levadian ensimmäinen maali on syntymässä. Ats Purje pyyhältää karkuun Petri Viljaselta ja Cheyne Fowlerilta. Jarkko Okkonen yrittää ehtiä mukaan, mutta on hiukan syrjässä. Nikita Andreev lähtee juoksemaan ristiin Okkosen toiselle puolelle.

Ats Purje rangaistusalueella

23. Ats Purje on ehtinyt jo rangaistusalueelle ja Jarkko Okkonen on edelleen liian kaukana. Petri Viljanen päättelee, että hän on myöhässä ja päättää ilmeisesti lähteä ottamaan Okkosen oikealle puolelle nousevaa Nikita Andreevia.

24. Ats Purje on ehtinyt jo rangaistusalueelle. Jarkko Okkonen on rinnalla, mutta vielä liiaksi sivulla. Petri Viljanen ja Nikita Andreev ovat vielä metrin puolitoista rangaistusalueen ulkopuolella.

Ats Purje laukoo ensimmäisen maalin

25. Ats Purje laukoo ensimmäisen maalin. Hakana molemmat laitapuolustajat Kalle Eerola ja Juuso Kangaskorpi ovat laidoillaan liian kaukana katkaisemaan hyökkäyksen. Nikita Andreev on jo askeleen rangaistusalueen sisällä kun taas Petri Viljanen ylittää parhaillaan sen rajaa. Peli on 1-0.

FC Levadina toinen maali syntymässä

26. Nelisen minuuttia myöhemmin on syntymässä FC Levadina toinen maali. Ats Purje on karannut pallon kanssa rangaistusalueelle Jarkko Okkosen haroessa hänen peräänsä alueen ulkopuolelta.

Mikko Vilmusen vastaantulo

27. Mikko Vilmunen tulee vastaan, mutta Purje sijoittaa pallon hänen ohitseen maalin perukoille.

Mikko Vilmunen, Ats Purje ja Nikita Andreev

28. Mikko Vilmusta harmittaa FC Levadian toinen perättäinen maali. Sen sijaan Ats Purje ja Nikita Andreev aloittavat juhlinnan. Maalin jälkeen Jarkko Okkonen antoi kovaäänisesti hakalaisille ohjeen, että jätetään laitanousut toistaiseksi sikseen. Ensimmäisen maalin aikana laitapakit olivat ilmeisesti alhaalla, mutta toisen maalin syntyessä Juuso Kangaskorpi oli ilmeisesti noussut ylös. Pakkien nousut lakkasivat kunnes puoliaikatauolla Olli Huttunen muutti Hakan pelitaktiikkaa.

Tilanne videotaululla

29. Otteluajan ja maalintekijät näki koko ajan videotaululta. Maalin syntyessä taululla näytettiin myös hetken aikaa maalin tehneen pelaajan kuvallinen pelaajakortti.

Grillausta

30. Tähän kentän ainoaan grillauspisteeseen oli puoliaikatauon aikana pitkä jono. Grillattavat lihavartaat ovat vähän toista kuin suomalaisilla liigakentillä saatavat nestekaasulla lämmitettävät makkarat.

Jarkko Okkonen, Aleksandr Dmitrijev, Marek Lemsalu, Mikko Innanen ja Valeri Popovitch

31. Toiselle puoliajalle kentälle tullut Mikko Innannen tavoittelee Marek Lemsalun suojaamaa palloa. Pelaajat vasemmalta oikealle ovat Jarkko Okkonen, Aleksandr Dmitrijev, Lemsalu, Innanen ja Valeri Popovitch.

Toni Lehtinen ja Vitoldas Čepauskas

32. Toni Lehtinen ja Vitoldas Čepauskas tavoittelevat palloa FC Levadian kenttäpäädyssä. Pallon sai haltuunsa Čepauskas.

Vallu turhautuu

33. Valeri Popovitch hankkii tästä tilanteesta itselleen varoituksen. Pallo on menossa hakalaispelaajasta päätyrajan ylitse, vaikka Vallu yrittää ehtiä siihen. Viitisen metriä päätyrajan väärällä puolella Vallu tavoittaa pallon ja laukoo turhautuneena sen kauas kentän päätyyn. Tuomari nostaa keltaisen kortin Vallun palattua takaisin kentälle. Harvinaisen selvä tuomio.

Mikko Manninen läpimurrossa

34. Mikko Manninen karkaa Vitoldas Čepauskasilta (numero 3) FC Levadian rangaistusalueelle ja on tässä laukomassa, mutta maalivahti Artur Kotenkon nappaa pallon syliinsä.

Vallu läpimurrossa

35. Toni Lehtinen on noussut pallon kanssa, mutta joutuu taklatuksi. Valeri Popovitch sieppaa kuitenkin pallon ja yrittää murtautua keskeltä lävitse. Marek Lemsalun ohitse hän pääsee, mutta Tihhon Šišov pysäyttää vasemmalla jalallaan pallon ja Popovitchin. Minusta näytti hiukan kuin pallo olisi ollut välissä, mutta Vallu itse viittelöi taklauksen jälkeen kuin siitä olisi pitänyt antaa rangaistuspotku. Vallun kaatumisen jälkeen pallo oli kuitenkin Vallun ja Šišovin välissä, mikä viittaa vähän siihen, että se oli taklauksessa pelaajien jalkojen välissä. Jos Šišov olisi vain kampannut Popovitchia eikä koskenut palloon, pallo olisi luultavasti vierinyt siinä vauhdissa kaatuneen Popovitchin eteen.

Ats Purje ETV:n haastattelussa

36. Ottelun jälkeen Ats Purje joutui ainakin kahden paikalla olleen TV-kanavan ja muiden median edustajien haastateltavaksi. Kukaan paikallisista toimittajista ei ilmeisesti haastatellut ketään hakalaista, vaikka esimerkiksi Valeri Popovitchin kanssa tuskin olisi ollut kovin suuria kielivaikeuksia. Varmasti myös katsomossa olleet lukuisat ilmeisesti venäjää äidinkielenään puhuvat katsojat olisivat arvostaneet Popovitch-haastattelua kummalla jommalla kanavalla.

Tarmo Rüütli

37. Tässä on haastaleltavana FC Levadian päävalmentaja Tarmo Rüütli.

UEFA Cupin karsintaottelussa FC Haka sai ensimmäisenä vastaansa tallinnalaisen FC Levadian. Vastustaja oli siitä mieluisa, että Haka sai vierasotteluunsa Tallinnaan myös lentopelosta kärsivän Valeri Popovitchin. Toisaalta FC Levadia oli pitänyt paikallisessa liigassa kevään ja alkukesän aikana sellaista vauhtia, että ottelu ei ollut etukäteen mikään lähihuutojuttu. Molemmat joukkueet olivat tutustuneet toistensa pelityyliin etukäteen. FC Levadian edustajat seurasivat Kotkassa FC KooTeePeen ja FC Hakan välistä ottelua ja Hakan kakkosvalmentaja Asko Jussila oli puolestaan käynnyt katsomassa FC Levadian peliä Tallinnassa.

FC Levadian kokoonpano: 1. Artur Kotenko, 3. Vitoldas Čepauskas, 5. Vitali Leitan (79. min. 20. Marius Dovydenas), 6. Konstantin Vassiljev, 7. Tihhon Šišov, 9. Aleksandr Dmitrijev, 15. Tarmo Kink (71. min. 11. Indrek Zelinski), 16. Darius Regelskis, 18. Nikita Andreev, 19. Ats Purje, 21. Marek Lemsalu. Vaihtomiehet: 30. Modestas Stonys, 2. Andrei Kalimullin, 8. Konstantin Nahk, 14. Deniss Malov, 97. Maksim Smirnov.

Varoitukset: 34. min. Tarmo Kink, 64. min. Darius Regelskis, 85. min. Indrek Zelinski, 90+2. Tihhon Šišov.

FC Hakan kokoonpano: 1. Mikko Vilmunen, 2. Juuso Kangaskorpi, 3. Petri Viljanen, 4. Jarkko Okkonen, 6. Kalle Eerola, 8. Jani Kauppila, 9. Mikko Manninen, 11. Toni Lehtinen, 14. Valeri Popovitch, 18. Jarno Mattila 46. min. 7. Mikko Innanen), 20. Cheyne Fowler. Vaihtomiehet: 12. Tommi Viik, 5. Harri Ylönen, 13. Erno Rosenberg, 16. Arto Lindberg.

Varoitukset: 60. min. Cheyne Fowler, 65. min. Valeri Popovitch.

Maalit: 33. min. Ats Purje (Konstantin Vassiljev) 1-0, 37. min. Ats Purje 2-0.

Ottelussa huomasi ensimmäisellä puoliajalla sen, mitä esimerkiksi FC Hongan päävalmentaja Mika Lehkosuo on todennut: kotimaisen veikkausliigan vauhti on liian verkkaista. Haka ei pystynyt reagoimaan tarpeeksi nopeasti, kun vastustaja lähti hyökkäyksiin kotimaista löntystelyvauhtia nopeammin. Lisäksi Hakalla on Valeri Popovitchin aiheuttama handikap. Hän kun ei ole niitä vikkelimpiä silloin kun kyse on puolustukseen palaamisesta. Muistuu mieleen 1980-luvun Haka, joka menestyi silloisessa Cup-voittajien Cupissa. Se joukkue pystyi ryhminmuutoksiin molempiin suuntiin. Etenkin silloin kun vastustaja sai pallon niin pelaajat tulivat alas todella lujaa.

Toiselle puoliajalle Haka teki taktiikkamuutoksen. Mikko Innanen tuli kentälle Jarno Mattilan tilalle ja häntä alettiin pommittaa pystypalloilla. Jonkin verran käytettiin myös laitoja, mutta laidoille annettiin syöttöjä vain ristipalloin kentän toiselta laidalta. Entiset hitaat Kangaskorpi - Popovitch - Manninen -kolmiopelityyliset sahaamiset laitaa pitkin ylös jäivät pois. Jos laidoilta päästiin päätyyn, niin sieltä annettiin brittifutistyylisiä keskityksiä, joihin Mikko Innanen, Valeri Popovitch ja Toni Lehtinen rynnivät vuorotellen.

FC Levadian seuraorganisaatiosta jäi positiivinen kuva. Esimerkiksi lehdistövastaavat hallitsivat hyvin suomen kielen. Jopa ilmeisesti venäjää äidinkielenään puhuva palomiesten esimies alkoi puhua ihan hyvää suomen kieltä, kun vastasin hänen venäjänkieliseen uteluunsa "Njet ponimai". Eikä eestin kielikään ole suomalaiselle täyttä hepreaa. Ottelun jälkeen pääsin hotellille paikallisten lehtimiesten kyydissä ja ymmärsin taksikuskin hauskan eestinkielisen autojutun, vaikka muiden toimittajien keskinäiset keskustelut menivät kyllä yli hilseen.

Stadionin tilat eivät olleet aivan moderneimpia, mutta olivat ne silti toimivia. Videotaulu oli jopa upea. Esimerkiksi WC-tilat olivat kuluneita, mutta ei siellä niin paha siivo ollut. Sen sijaan vieraskannattajavessojen puuttuminen on selvä miinus. Ottelun jälkeen ajattelin kysäistä parilta tutulta Hakafanilta, että millä keinoin he palaavat kaupungille. Mutta he lähtivät kentältä sellaista vauhtia, että en saanut heitä kiinni ennen stadionin porttia. Parkkipaikalla näin sitten toisen fanin juoksevan tukka putkella lähimpään pusikkoon ja vasta siinä vaiheessa minulle selvisi kiireen syy. Ilmeisesti he ikävyyksien välttämiseksi eivät haluneet ottelun aikana lähteä etsimään stadionin wc-tiloja, jossa voisi mahdollisesti kohdata kotijoukkueen kannattajia.

FC Levadian kannattajat käyttäytyivät hyvin, vaikka yhtä ilmeistä hävyttömyyttä katsomosta hakalaisille huudeltiin. Kielitaitoni ei kuitenkaan yllä sen oikeavivahteiseen suomentamiseen. Kaameinta oli kuitenkin kotijoukkueen katsomosta kuuluva lehmän ammumista muistuttavien vahvistavien torvien ääni. Sellaisia ei onneksi Suomessa käytetä. Suomessa jänisräikkä taitaa olla ärsyttävin ääni, jolla kannattajat kiusaavat toisiaan. Poislähdössä osalla suomalaisista oli ongelmia. He olivat lähdössä klo 22:n laivalla kotiin ja olisivat halunneet ottaa taksin kentän parkkipaikalta satamaan, mutta takseja ei paikalla pahemmin näkynyt.

[FC Haka 2006] [Haka hävisi 2-0] [FC Levadia Tallinn - FC Haka Valkeakoski 2:0] [Uefa-cup: Levadia otti edun Hakalta] [FC Levadia - FC Haka 2:0] [FF] [FF˛]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!