Veikkausliiga FC Lahti - FC Haka 1-0 (0-0) [05.10.2008]

[Ennakko: FC Lahti-FC Haka] [FC Lahden maalivahtikuvio selvillä] [Litti mukaan FC Lahti -yhtiöön] [Inter - Honka kiinnostavampi kuin Litmanen] [FC Lahti-Haka - voiton avain]

Ennen ottelua FC Lahden VIP-tiloissa radiopersoona Hannu "Hanski" Kinnunen haastatteli FC Lahden päävalmentaja Ilkka Mäkelää. Laitoin kännykkäni äänittämään pöydän kulmalle ja sain talteen Ilin seuraavat sanailut: "Uskoisin, että mieliala ja myöskin motivaatio tässä kohtaa täytyy olla huipussaan. Joukkue on hyvin harjoitellut ja hyvässä vireessä, joten uskoisin, että kaikki lähtökohtaisesti pitäisi olla kunnossa haastamaan Hakaa monen vuoden jälkeen.

Meidän neljä edellistä kotiottelua on tuottanut maaleja 8, 2, 4 ja 3, niin ei se huonompi ole. Jos siinä linjassa pysytään, niin se on ok. Tosin se on tänään aika vaikeaa, koska Hakan puolustus on tunnetusti aika vankka ja se kertoo sen, että sinne on aika vaikea kovin montaa maalia päästä huippaamaan, mutta tulivoimaa löytyy ja hyökkäysvoima on hyvässä vireessä, ja uskon, että tänäänkin kyllä hyökkääjiltä tänäänkin maaleja nähdään.

Hakalla on viimeisimmissä peleissä tuloksenteko ollut vähän vaikeampaa. Vähän niukanlaisesti neljässä viimeisessä pelissä pisteitä, mutta täytyy muistaa, että tämä on vielä sellainen tilanne, että Haka pystyy vielä menemään meidän ohitse, joten ei tässä kauheesti voi ruveta paukuttelemaan henkseleitä. Jos tänään tulee turpaan ja Hakalla on vielä ihan OK ohjelma tästä eteenpäin ja meidän pistesaldo tyssää tähän, niin ohi menee että hulahtaa.

Tänään kiva vertailupari: todennäköisesti kentällä ottelun loppuvaiheessa, kun valkopaitaisella Hakalla on 38v Popovitch, eittämättä liigan pitkässä juoksussa parhaita pelaajia ellei paras. Ja jos meillä siinä vaiheessa kentän toisessa päässä hääräämässä 37v Jari L, niin siinä on varmaan liigan kaikkien aikojen kovimmat pelaajat yhtäaikaa kentällä ja pystytään vähän katsomaan, miten vanhoilla herroilla jalka nousee ja syöttö kulkee.

On hyvin todennäköistä, että Jari L pelaa ja tulee vaihdosta sisään. Terveystilanne joukkueessa on hyvä ja ei juurikaan ole pelaajia viihdyttämässä teitä eikä ole pelikieltojakaan, joten on täysi lista miehiä. Kokoonpano meidän osalta on: Szentpeteri maalissa, Eerola, Moilanen, Haara, Kärkkäinen puolustuslinjassa, Vanninen, Veltheim, Korte, Hietanen keskikentällä, Rafael ja Kemppinen kärjessä. Avauspaikkaan vaikuttaa yleensä edelliset ottelut ja Drilon Shala oli TPS pelissä vaisu ja Jonnen on tarkoitus puristaa Hakan toppareista vähän mehuja irti oikein kovalla fyysisellä työllä ja pistetään sen jälkeen vikkeliä jalkoja tai hyviä syöttäjiä sinne sekaan. He saavat väsyneitä toppareita siinä vaiheessa vastaansa."

Sedu kehui aluksi Iliä: "Hyvältähän se kuulosti ja Ili on tehnyt hyvää työtä: entinen hakalainen ja on sieltä varmaan ottanut aika lailla oppia." Sedu kertoi Kinnusen kysyessä ravintoloidensa lukumäärän (64 kpl), luonnehti muutamalla sanalla Lahdessa olevia 3-4 ravintolaansa ja totesi pienenä huulena: "Lahtelaiset osaa ryypätä!"

"Jalkapalloa aloin pelaamaan vasta 15-vuotiaana. Olin B2:ssa ekan vuoden ja nousin siitä eteenpäin, 1976-1978 kolme vuotta Hakan ringissä. Lopettelin sitten vähäksi aikaa pelaamisen, olin pari vuotta pelaamatta ja aloitin sitten uudestaan alemmissa sarjoissa. Oli kunnia-asia päästä aikoinaan pelaamaan Hakassa. Muistan, että pelasin ensimmäisen vuoden Pekka Heikkilän kengillä, ne olivat numero 9:n kengät ja normaalisti kengännumeroni on 7 1/2. Pekka valvoi, että pelasin varmaan hänen kengillään, joten oli pakko pelata niillä. Laitettiin sitten täytettä vähän kärkeen."

"Haka on tällä hetkellä siinä paikalla, missä sen kuuluukin olla. Kyllä Haka keväällä ja kesällä saavutti sellaisia voittojakin pikkuisen tuurillakin. Joukkue on aika haavoittuvainen ja materiaali kohtuullisen kapea. Kyllä koko sen ajan, mitä olen ollut mukana, olemme tehneet seuraavaa joukkuetta ja tulevaisuuden Hakaa. Tehdään perusteellinen remontti koko joukkueessa. Tulevaisuuden Haka on yhdellä sanalla: kivikova! "

"Kun menin Hakaan, niin vain kolmella pelaajalla oli sopimus seuraavaksi vuodeksi. Näen sen sekä hyvänä että huonona. Tietenkään meillä ei ollut mitään kiirettä. Olemme hankkineet jo aimo määrän uusia hankintoja. Selkeästi tullaan nuorentamaan joukkue ja tehdään siitä enemmän nälkäinen kuin janoinen joukkue. Eli otetaan nuoria ja näkäisiä eikä vanhoja ja janoisia. Tietysti Popovichiakin hyödynnetään jatkossa. Hän on antanut Hakalle koko ikänsä ja me tullaan tietysti huomioimaan se. Vallulla tulee olemaan tärkeä rooli jalkapalloakatemiassa ja uusien pelaajien hankinnassa ja scouttauksessa. Pelaajia tulee Suomesta ja ulkomaankorttia käytetään vielä ennen tammikuuta. Meillä on yhteistyötä tuonne Englantiin päin ja lahjakkaita junioreita käytetään ulkomailla, joten he pääsevät kokeilemaan millaisia ovat kansainväliset kentät ja harjoittelu siellä. Pelaajahankinnoissa ei käännytä Lahden suuntaan. Jos Jari Litmasta ei oteta huomioon, niin Konsta Hietanen on mielestäni niitä lahjakkaimpia pelaajia ja Konstan ottaisin tietysti vaikka koska vaan, mutta ei ole tarkoitus Lahteen päin kääntyä ainakaan toistaiseksi. "

"Lahti on vähän samanlainen kuin Valkeakoski. Silloin kun itse pelasin, niin täällä oli Reipas ja sellainen hegemoniaotteluja oli Reipas vastaan Haka ja Haka vastaan HJK. Ne oli sellaiset kumppanit joita aina tultiin katsomaan. Lahti on jalkapallokaupunki, jolla on perinteet. Haka on vielä Suomen Cupissa semifinaalivaiheessa ja pelaa Honka - TamU-ottelun voittajaa vastaan. Tavoitteena on tietysti päästä Suomen Cupissa niin pitkälle kuin mahdollista eli voittaa se. Kyllä meillä vielä panosta on ja joukkueessa on hyvä henki. Meillähän oli vielä puolitoista kuukautta sitten hyvät mahdollisuudet sarjassa: Interiä vastaan pelattiin 75 minuuttiin hyvin ja sitten repesi. Sitten seuraavassa ottelussa pelattiin hyvin samalla tavalla. Kun selkäranka on taittunut, niin kun on tuollainen aika kapea-alainen joukkue, niin tasaisia pelejä hävitään. On vähän vaikeuksia."

Kinnusen kysymykseen Sedu totesi, että Veikkausliiga ei varmaan koskaan muutu SK-liigaksi, mutta "Veikkausliigan kanssa tehdään yhteistyötä. Liiga tulee kehittymään ja toivottavasti siihen suuntaan, että saataisiin tiiviimpi liiga, jossa on vähemmän joukkueita ja enemmän pelejä. Liigassa olisi vain ne hyvät joukkueet, joita ihmiset ovat kiinnostuneita katsomaan. Nyt liiga on liian laaja sarja ja siinä on heittopusseja. Se ei houkuttele tarpeeksi yleisöä ja ei kiinnosta yleisöä."

Hannu "Hanski" Kinnunen ja Ilkka "Ile" Mäkelä

1. Ennen ottelua FC Lahden VIP-tiloissa Hannu "Hanski" Kinnunen haastatteli FC Lahden päävalmentaja Ilkka "Ile" Mäkelää.

Hannu "Hanski" Kinnunen ja Seppo "Sedu" Koskinen

2. Ilkka Mäkelän haastettelujen jälkeen vuorossa oli FC Hakan pääomistaja Seppo "Sedu" Koskisen haastattelu.

Joukkueet pelaajaesittelyssä

3. Joukkueet pelaajaesittelyssä saattajineen. Lahtelaiset pelasivat kokomustissa ja hakalaiset kokovalkoisissa.

Rafael, Tero Nieminen, Kalle Parviainen, Heikki Haara, Cheyne Fowler, Petri Viljanen, Eero Korte, Valeri Popovitch, Jonne Kemppainen, Alexander Dovbnya ja Juuso Kangaskorpi

4. Kulmapotkussa pallo lensi kohden takatolppaa. Pelaajat vasemmalta oikealle: Rafael, erotuomari Tero Nieminen, Kalle Parviainen, Heikki Haara, Cheyne Fowler, Petri Viljanen, Eero Korte, Valeri Popovitch, Jonne Kemppainen, Alexander Dovbnya ja Juuso Kangaskorpi.

Rafael, Toni Lehtinen, Kalle Parviainen, Tero Nieminen, Cheyne Fowler, Heikki Haara, Petri Viljanen, Janne Mahlakaarto, Eero Korte, Valeri Popovitch, Janne Moilanen, Alexander Dovbnya ja Juuso Kangaskorpi

5. Heikki Haara onnistui puskemaan, mutta pallo suuntautui hiukan takatolpan ohitse. Pelaajien takaa näkyviin tuli myKangass Toni Lehtinen (vasemmalla), Janne Mahlakaarto (keskellä Viljasen ja Korteen välissä) sekä Janne Moilanen (Popovitchin takana).

Tuulen kaatamia

6. Ottelun aikana valitsi melkoisen voimakas tuuli ja toisessa päässä ja välillä pitkilläkin sivuilla mainostelineet kaatuilivat joukoittain. Yhden kerran kolme pääkatsomon edustalla ollut mainostelinettä kaatui peräkkäin ja yleisö innostui huutamaan kaatumisten välillä "Olé!"

Jari Litmanen

7. Jari Litmasen siirtyminen kentän laidalle verryttelemään kohautti koko yleisöä.

Ishaka ja Minkenen

8. Haka vaihtoi toisella puoliajalla yritteliäästi pelanneen Abdullahi Ishakan pois ja tilalle tuli Valeri Minkenen. Kuvassa vasemmassa laidassa taustalla oli Hakan valmentaja Olli Huttunen. Etualalla oli kengännauhojaan solmimaan kumartunut ja vaihtoon valmistautuva Jari Litmanen.

Parviaisen varoitus

9. Kalle Parviainen sai varoituksen hypättyään Rafaelin niskaan.

Mikko Innanen

10. Mikko Innanen tuli kentälle viimeiseksi varttitunniksi ja näytti, että nopeus ja taidot eivät ole hävinneet minnekkään loukkaantumisen aiheuttaman tauon aikana. Tässä hän pääsi helposti päätyyn ja antoi loistavan matalan syötön Viktor Szentpeteri ohi rangaistupilkun tietämille. Mutta vielä kuvan ulkopuolella oleva Toni Lehtinen leikkasi tilanteessa kohti etutolppaa, eikä ylettynyt keskitykseen. Takatolpalta hänellä olisi ollut vapaa paikka laittaa pallo pussiin. Nyt Kalle Eerola ehti niskaan puhaltavan Vallu Popovitchin häirinnästä huolimatta siivoamaan pallon turvallisemmille alueilla.

Drilon Shalan pusku

11. Ottelun ainoan maalin teki Drilon Shala tällä puskullaan. Syöttäjänä oli vasempaan päätyyn rangaistusalueen rajalle noussu Rafael, joka antoi keskityksen takatolpalle. FC Lahden pelaajat olivat venyttäneet Hakan puolustuslinjaa, sillä Jari Litmanen oli keskityksen aikoihin Rafaelin takana lähellä vasenta kulmalippua. Joten vastakkaisessa suunnassa Drilon Shala jäi vaille Hakan puolustuksen huomiota.

Dovbnyan heittäytyminen

12. Hakan maalivahti Alexander Dovbnya heittäytyi, mutta ei ulottunut pystytolpan vierestä maaliin menneeseen palloon.

Juhlinta

13. Maalin jälkeen lahtelaispelaajat juhlivat yhdessä.

Cheyne pois

14. Lahden stadionin videotaulu oli havainnollinen, koska maalien ja vaihtojen yhteydessä pelaajien nimen lisäksi näytettiin heidän kuvansa. Kuvassa oli Hakan Cheyne Fowler.

Brian kentälle

15. Cheyne Fowlerin tilalle kentälle tuli Brian Gilmour. Vasemmalla näkyvä kello näyttää kai 86. otteluminuuttia. Toimitsijat taisivat mennä samoihin aikoihin tehdystä Lahden maalista sen verran sekaisin, että vaihto jäi kirjaamatta ottelupöytäkirjaan.

Pekka Kainu, Brian Gilmour, Jani Kauppila, Jari Litmanen ja Eero Korte

16. Pekka Kainu on yrittänyt katkaista Hakan hyökkäystä, mutta Brian Gilmour ehtii syöttää ennen katkaisuyritystä. Pelaajat vasemmalta oikealle: Kainu, Gilmour, Jani Kauppila, Jari Litmanen ja Eero Korte.

Toni Lehtinen myöhästyi

17. Toni Lehtinen ei tavoittanut palloa rangaistusalueen rajalla. Janne Moilanen oikealla taisi vielä viittoa sormella paitsiota.

Valeri Minkenen

18. Pallo karkasi Valeri Minkenen jaloista rangaistusalueella ja hän yritteli kalastella rangaistuspotkua sukeltamalla. Erotuomari antoi täysin aiheellisen varoituksen filmaamisesta.

Nuori kannattaja

19. Lahden futiskatsomoon on kasvamassa uusi kannattajapolvi. Oheisessa kuvassa keskellä olevan kannattajan kirkasääniset kommentit kuuluivat hyvin kentälle ja mielenkiinto taisi pysyä kentän tapahtumissa koko ottelun. Oikein hyvä!

Brian Gilmour ja Jari Litmanen

20. Pelkkä Jari Litmasen olemus saattoi arveluttaa Brian Gilmouria sen verran, että hän ei uskaltautunut haastamaan Litmasta vaan syötti vasemmalle.

FC Lahden pelaajat palkintojenjaossa

21. FC Lahden pelaajat palkintojenjaossa.

Loppukättelyt

22. FC Hakan pelaajat kättelivät erotuomareita ja FC Lahden pelaajia ennen kentältä poistumista.

Petri Viljanen, Olli Huttunen, Ilkka Mäkelä ja Drilon Shala

23. Ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa olivat kuultavina Petri Viljanen, Olli Huttunen, Ilkka Mäkelä ja Drilon Shala. Vasemmalla oli vielä FC Lahden Media Officer.

FC Lahden kokoonpano: 1. Viktor Szentpeteri, 2. Heikki Haara, 4. Janne Moilanen, 6. Kalle Eerola, 7. Pyry Kärkkäinen, 9. Rafael, 14. Konsta Hietanen (79. min. 16. Drilon Shala), 15. Jukka Vanninen, 17. Eero Korte, 20. Jonne Kemppinen (65. min. 10. Jari Litmanen), 24. Jukka Veltheim (66. min. 25. Pekka Kainu). Vaihtopelaajat: 3. Henri Toivomäki, 13. Eetu Sassila, 18. Mika Hänninen, 22. Juha Tuomi.

Varoitukset:

FC Hakan kokoonpano: 1. Alexander Dovbnya, 2. Juuso Kangaskorpi, 3. Petri Viljanen, 8. Jani Kauppila, 10. Kalle Parviainen, 11. Toni Lehtinen, 14. Valeri Popovitch, 15. Janne Mahlakaarto (74. min. 7. Mikko Innanen), 18. Jari Nikkilä, 20. Cheyne Fowler (86. min. 23. Brian Gilmour). 25. Abdullahi Ishaka (63. min. 16. Valeri Minkenen). Vaihtopelaajat: 12. Tommi Viik (mv), 13. Niko Hoikkala, 21. Pietari Holopainen.

Varoitukset: 73. min. Jani Kauppila, 88. min. Valeri Minkenen.

Maalit: 82. min. Drilon Shala 1-0.

> Iltalehden leijonia Drilon Shala sai 3 kpl, Viktor Szentpeteri 2 kpl ja Cheyne Fowler 1 kpl. Pohjolan ottelun Vakuuttaja oli Jukka Veltheim. Ottelun erotuomareina olivat Tero Nieminen, Matti Heininen ja Jouko Ikonen sekä neljäntenä erotuomarina Johan Holmqvist. Yleisöä oli 2614 henkeä.

Sivun html-koodia on päivitetty ja sivuston tekstiä on täydennetty (ennen muuta kuvien alt- ja title-tekstien osalta) 28.9.2017 (ja uudelleen joulukuussa 2019). Html-päivityksessä poistettiin jäykkä table-rakenne ja korvattiin se joustavalla div-rakenteella, jonka pitäisi mukautua sujuvasti myös tablet- ja kännykkänäyttöihin.

[Paluu] [2008] [Ottelutapahtumat] [Ottelupöytäkirja] [Hakalle tappio Lahdessa]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!