Veikkausliiga FC Honka - Tampere United 3-4 (1-2) [18.10.2008]

[Ennakko: Taistelu mestaruudesta jatkuu] [Hongalla edessä kauden tärkein peli - jälleen] [Kokko valmis taistoon]

Vuoden 2008 Veikkausliiga oli loppuvaiheessa kärkikamppailujen suhteen sen verran jännittävä, että päätin lähteä seuraamaan FC Hongan ja Tampere Unitedin välistä ottelua Tapiolaan, vaikka kauden aikana olen ehtinyt seuraamaan vain lähinnä Hakan pelejä. Mutta pitihän minun nähdä toinenkin pirkanmaalaisjoukkue kentällä edes kerran kauden aikana.

Rami Hakanpää

1. Ennen ottelua poikkesin pressihuoneessa hakemassa joukkueiden avauskokoonpanolistan. Hongan pukuhuoneen yläpuolella sijaitsevaan pressihuoneeseen ilmaantui myös joukkueen kapteeni Rami Hakanpää, joka tankkasi itseään kahvilla, korvapuustilla ja banaanilla.

Tony Asumaa, Sami Nykänen ja Jan-Peter Aravirta

2. Ottelun erotuomarikolmikko verryttelemässä. Ottelun erotuomarina oli Tony Asumaa ja avustavina erotuomareina Sami Nykänen ja Jan-Peter Aravirta. Neljäntenä erotuomarina oli Tommi Grönman.

Ari Hjelm

3. Ari Hjelm oli kentän laidalla Tampere Unitedin verryttelyn aikana, mutta poistui hyvissä ajoin pukuhuoneiden suuntaan. Hjelm on saanut kauden aikana arvostelua Unitedin huonosta menestyksestä, mutta hänen meriitteihinsä (mestaruuksien ja cup-voittojen lisäksi viime kauden jälkeen vuoden liigavalmentaja-titteli) ovat silti kiistattomat. Muistan Hjelmin jo pelikentältä. Itse asiassa taisin nähdä Hjelmin ensimmäisen kerran C-juniorina Kerhomajan hiekkakentällä Valkeakoskella. Kentän laidalla olleet koskilaiset juniorivalmentajat puhuivat ennen ottelua, että kyseiseen pelaajaan pitäisi kiinnittää huomiota ja kun hän alkoi pujotella pallon kanssa ottelun aikana, ymmärsin hyvin heidän huolensa.

FC Rauman ryhmä

4. Ennen ottelua pongasin ryhmän FC Rauman seurahenkilöstöä matkalla katsomoon. He olivat saapuneet päiväksi tutustumaan Fc Hongan toimintaan ja matkaan sisältyi lippu otteluunkin. Vaikka Hongan perinteet Veikkausliigassa eivät ole vielä niin pitkät, niin joitakin asioita seurassa on tehty oikein ja on ihan positiivistä, että seura ei halua pitää menestysreseptiään salassa vaan on valmis jakamaan tietämystään alempien sarjatasojen seuroihin.

Kastelun alta pakoon

5. Futiskenttiä kastellaan usein ennen ottelua, mikä parantaa kentän peliominaisuuksia ja vähentää myös ilmassa leijuvaa pölyä (ja kenttien hoitajat voivat varmaan kertoa muitakin syitä). Tässä ottelussa kastelu laitettiin kuitenkin päälle siinä vaiheessa, kun joukkueet vielä verryttelivät kentällä. Yleensä kastelu hoidetaan ennen kuin pelaajat tulevat kentälle verryttelemään. Haluttiinko vierasjoukkuetta psyykata koska kastelu meni ensiksi päälle heidän päässään ja mattimyöhäiset verryttelijät joutuivat ottamaan pieniä spurtteja päästäkseen pois vesisuihkun alta. Honkalaisilla oli aikaa siirtyä kentältä pois koska kastelu käynnistyi heidän päässään vasta vähän myöhemmin. Tietysti kyse voi olla myös ajastimilla toteutetusta automatiikasta.

Joukkueet saapumassa kentälle

6. Joukkueet saapuivat kentälle erotuomarin johdolla kentän päädystä. Tässäkin asiassa oli tapahtunut parannusta sitten sen ajan, jolloin Veikkausliiga käynnistyi Tapiolassa. Silloin joukkueet muistini mukaan tulivat ja lähtivät samasta kentän kulman portista, josta katsojatkin änkeytyivät sisään ja ulos (ja usein vielä yhtäaikaa, jos järjestysmiehet vain olisivat päästäneet).

Honkalaiset ryhmähalin jälkeen

7. FC Hongan pelaajat hajaantuivat eri suuntiin ryhmähalin jälkeen.

Mathias Lindström, Antti Pohja, Aleksandr Kokko, Chris James, Sampo Koskinen ja Jussi Vasara

8. Unitedin Chris James pyrki kohti Hongan maalia, mutta Sampo Koskinen ja hyvin puolustustyöskentelyyn osallistunut Jussi Vasara olivat esteenä. Pelaajat vasemmalta oikealle Mathias Lindström (jos tunnistin oikein), Antti Pohja, Aleksandr Kokko, James, Koskinen ja Vasara.

Rami Hakanpää, Henri Myntti, Ville Jalasto ja Jonne Hjelm

9. Henri Myntti harrasti freestyle-futista ja Rami Hakanpää etsi kadonnutta palloa kentän pinnasta. Oikealla tilannetta seurasivat Ville Jalasto ja Jonne Hjelm.

Henri Myntti

10. Henri Myntti vauhdissa pallon kanssa. Kauden jälkeen Myntti valittiin Suomen Palloliiton Tampereen piirin parhaaksi pelaajaksi kaudella 2008 ja hän pääsi kaudella mukavasti mukaan myös maajoukkuekuvioihin.

Ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa Henri Myntiltä kysyttiin viime minuuteilla rangaistuspotkuun johtaneesta tilanteesta: "Mä syöksyin sen irtopallon perään, joka tuli veskarilta ja vastustaja oli siinä selässä. Tuomari vislasi rankkarin."

Rami Hakanpää totesi ottelun jälkeen: "Me ei oltu tänään hyviä. En tiedä sitten mistä johtui. Se oli kyllä vaikeata, mutta kuitenkin tehtiin hyvä nousu. Mutta ei saatu pinnaakaan tästä." Loppuhetkien tuomarilinjasta ja kiistanalaisesta rangaistuspotkusta Hakanpää sanoi: "Minulla on hiukan eri mielipide siitä tilanteesta. Aika paljon me sitä protestoitiin. Tätä on nyt vaikea spekuloida. Vähän tuntui siltä, että kautta linjan vähän meni tuolla siniselle, mutta ei me tänään periaatteessa tuomareihin kaaduttu. Meidän oma pelaaminen oli tänään sen verran heikkoa. Tuomari joskus vislaa ja joskus ei ja joskus se on toisella puolen ja joskus ei. Ei me voida siihen mennä, että tuomari olisi pilannut meidän pelin tänään. Kyllä meidän itse pitää katsoa peiliin." Kun lehdistö kyseli, että kuka oli rikollinen siinä tilanteessa, niin Hakanpää lohkaisi: "Tekisi mieli vastata että Asumaa, mutta en minä keksi kuka hyökkäsi selkään. Se oli sellainen häslinkitilanne. Ehkä joku muu näki paremmin."

Ari Hjelm: "Kyllä tässä tietysti ennakkoasetelmia keskiviikkoon haetaan. Mutta ei tänään tultu säästelemään vaan tulimme pelaamaan voitosta. Interin voitto antoi meille uskoa, että tälläkin ryhmällä on mahdollisuus pelata kahta isoa joukkuetta vastaan, jotka ovat tänä vuonna olleet erittäin hyviä ja jotka molemmat tappelevat mestaruudesta. Olen tyytyväinen ja iloinen meidän pelaajiin. Molemmat mestariehdokkaat on kaadettu. Yksittäisinä voittoina äärimmäisen hienoja saavutuksia. Se että tuli tämmöinen maalientekokilpailupäivä, tietysti vähän yllättää, että näin paljon molemmat tekee maaleja. Seitsemän maalia on aika paljon. Mutta Honka pääsi vaihtojen ja äärimmäisen kovan painostuksen kautta tasoihin. Bana laittoi kovia pelaajia sisään, niin mä laitoin kaksi A-junioria sisään. Toinen ei treenannut kertaakaan meidän mukana kun hän oli metsässä armeijassa. Tämä on se tilanne. Täytyy nostaa hattua ja olen tietysti iloinen."

Mika Lehkosuo: "Molempien maalien edustalla oli parannettavaa. Todella paljon maalipaikkoja. En muista koskaan, että jalkapallopelissä olisi ollut näin paljon maalipaikkoja. Varmaan se kertoo jotain TamUn hyvyydestä ja siitä, että kova paine oli pelissä. Meidän molempien maalinedustojen peli oli tänään sen verran huonoa." Kiistanalaisesta rangaistuspotkusta Lehkosuo totesi "Tuomari voi tuomita vaikka kolme rangaistuspotkua vastustajalle ja meidän pitäisi silti voittaa ottelu. En minä lähden tuomaria syyttelemään. Meidän olisi parannettava omaa peliämme. Varmasti meillä on joskus käynyt toistenpäin. Ne menee pitkässä juoksussa tasoihin. Ainoastaan pelin lopussa ne ovat kohtalokkaita. TamU pääsi pelin lopussa tekemään pari maali vastahyökkäyksillä. Siinä vaiheessa oli pakko ottaa riskejä ja puolustuspäässä oli paljon tilaa."

FC Hongan kokoonpano: 1. Tuomas Peltonen, 2. Sampo Koskinen, 3. Roope Heilala, 4. Ville Jalasto, 6. Hermanni Vuorinen, 11. Hannu Haarala (44. min. 7. Tero Koskela), 13. John Weckström, 14. Jussi Vasara (71. min. 20. Nicholas Otaru), 15. Aleksandr Kokko, 19. Rami Hakanpää, 22. Tuomo Turunen (71. min. 21. Joel Perovuo). Vaihtopelaajat: 10. Jami Puustinen, 12. Ivan Vargic, 27. Demba Savage, 29. Juuso Simpanen

Varoitukset: 78. min. Koskinen, 79. min. Vuorinen, 88. min. Peltonen.

Tampere Unitedin kokoonpano: 1. Mikko Kavén, 3. Mathias Lindström, 5. Antti Ojanperä, 7. Jussi Kujala, 8. Antti Pohja, 10. Tomi Petrescu, 13. Sakari Saarinen, 15. Henri Myntti, 19. Heikki Aho (14. min. 30. Jari Niemi(83. min. 28. Jaakko Ruuskanen)), 21. Jonne Hjelm, 23. Chris James. Vaihtopelaajat: 22. Henri Scheweleff, 25. Aapo Lappalainen, 31. Jussi Mäkelä.

Varoitukset: 62. min. Hjelm, 76. min. Pohja.

Maalit: 21. min. Myntti 0-1, 30. min. Kokko 1-1, 32. min. Petrescu 1-2, 67. min. Hjelm 1-3, 69. min. Vuorinen 2-3, 81. min. Kokko 3-3, 89. min. Myntti 3-4.

Erotuomari: Tony Asumaa, 1. avustava erotuomari Jan-Peter Aravirta, 2. avustava erotuomari Sami Nykänen, 4. erotuomari Tommi Grönman. Yleisöä 3517.

Sivun html-koodia on päivitetty ja sivuston tekstiä on täydennetty (ennen muuta kuvien alt- ja title-tekstien osalta) 1.10.2017 (ja uudelleen joulukuussa 2019). Html-päivityksessä poistettiin jäykkä table-rakenne ja korvattiin se joustavalla div-rakenteella, jonka pitäisi mukautua sujuvasti myös tablet- ja kännykkänäyttöihin. Blogin kirjoittaja twitterissä Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2008] [Ottelutapahtumat] [Ottelupöytäkirja] [Huippuhetket-video] [Hongan ennakkovideo, highlights ja raportti] [Lehkosuon haastattelu] [Raportti: TamU vei Tapiolan trillerin] [Myntin haastattelu] [Veikkausliiga FC Honka - Tampere United 3-4 (1-2)] [Ottelutiedot] [Lehkosuo harmitteli tuhlattuja paikkoja] [FF2: La 18.10. Honka-TamU osa 1 - Kuninkaantekijälle tilausta?]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!