Ruotsin Cupin finaali 2009: AIK - IFK Göteborg 2-0 (0-0) 07.11.2009

19 man i AIK:s cuptrupp Olsson har förlängt Nu laddar vi för lördag Kallio: Jag är säker på att IFK krossar AIK på lördag... Säsongens sista trupp IFK:s eget änglabarn Paveys nya målgest - En "Dentist Chair" Anfallsstjärnan Hysén: "Vi bryr oss inte om dem" AIK:s kaxiga hälsning inför cupfinalen Fansen hyllade AIK - före matchen Inget spel i dag - men Thomas Olsson stannar i Blåvitt Sju spelare kan missa cupfinalen Svenska Fans: Micke Stahre inför Cupfinalen... Näthot om hämnd när Blåvitt spelar cupfinal Bättre skadeläge för IFK Göteborg Stiller spelar på sprutor i cupfinalen

Futiskauden päätyttyä Suomessa päätin hemmotella itseäni parilla ulkomaisella ottelulla ja ensimmäinen oli Råsundan stadionilla lauantaina 7.11.2009 klo 16:00 (paikallista aikaa) alkaen pelattu Ruotsin Cupin loppuottelu, jossa kohtasivat edellisen viikonlopun Allsvenskanin mestaruuden ratkaisseessa ottelussa Göteborgissa kohdanneet AIK ja IFK Göteborg. AIK:lla oli nyt mahdollisuus voittaa ensimmäisen kerran seurahistoriassa tuplamestaruus. AIK oli voittanut Cupin seitsemän kertaa vuosina 1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997 ja 1999. Sarjassa AIK oli voittanut Ruotsin mestaruuden 11 kertaa. AIK perustettiin vuonna 1891, joten seura täytti tänä vuonna jo 118 vuotta.

Ruotsin Cup-mestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1941. IFK Göteborg oli voittanut Ruotsin Cupin viisi kertaa vuosina 1979, 1982, 1983, 1991 ja 2008. Joukkue oli yksi niistä 15 joukkueesta, joka oli voittanut tuplamestaruuden. Se tapahtui vuonna 1991. Sarjassa IFK Göteborg on voittanut Ruotsin mestaruuden 18 kertaa, viimeksi vuonna 2007. Joukkue on myös ainoa ruotsalainen joukkue, joka on voittanut Eurocupin ja joukkue teki sen peräti kahdesti voittamalla UEFA cupin vuosina 1982 ja 1987. IFK Göteborg perustettiin vuonna 1904 eli seuralla oli menossa 105. toimintavuosi.

Ennen lauantain ottelua joukkueiden poissaololistalta löytyivät Hannes Stiller (pulmia oikean jalan ja vatsalihasten kanssa jo aiemmin), Erik Lund (nivuspulmia), Mikael Drystam (nivus), Thomas Olsson (pohje), Gustav Svensson (sairaana), Sebastian Eriksson (sairaana), Johan Lundgren (sairaana) ja Walid Atta (aivotärähdys). Poissaololista oli kuitenkin ilmeisesti vain psykologista sodankäyntiä, sillä Stiller, Lund, Drystam, Svensson ja Eriksson pystyivät pelaamaan ja vain Drystam vaihdettiin ensimmäisen puoliajan jälkeen kentältä ja Stiller tuli otteluun 69. minuutilla.

T-Centralen

1. Yhteysbussi Viking Line-terminaalilta ajoi T-Centralen-asemalle, jota oli sitten edellisen Ruotsin vierailuni jälkeen laajennettu niin, että olin alussa hiukan hukassa. Mutta sitten löytyi tuttu maamerkki, joka tuli alitettu satoja kertoja aikoinaan Ruotsissa asuessa.

Metrovaunu

2. Metrovaunutkin ovat huomattavasti modernimmat kuin ne, joissa itse aikoinaan matkustelin.

Timotejvägen

3. Päätin käväistä tutussa lähiössä Hallundassa, jossa tuli aikoinaan asuttua kolmisen vuotta kuvan talon ylimmässä kerroksessa asunnossa, jonka parveke on näköjään nykyisin lasitettu ja parvekkeella näkyy lautasantenni. Asunnon päätyikkunasta on hyvä näkyvyys viereiselle Brunna Idrottsplanille.

Keinonurmi

4. Brunna IP:n taakse on näköjään jossain vaiheessa lisätty keinonurmi, joten jalkapallon pelaamiselle olosuhteen ovat jopa tällaisessä syrjäisessä tukholmalaislähiössä ihan hyvät, jos niitä verrataan Suomen olosuhteisiin. Kuvassa keskellä näkyy oikean maalitolpan takana entisen asuintaloni pääty ja päätyikkunat.

Palohenkilöt

5. Löysin edullisen hotellin Fridhemsplanilta, joka oli tuttu siltä ajalta kun aikoinaan asuin Ruotsissa, koska työpaikka sijaitsi kävelyetäisyydellä. Råsunda sijaitsee Solnassa, joka löytyy metrokartasta, joten stadionille pääsi helposti. Stadionilla ostin lipun katsomoon 102 AIK-shopista stadionin kyljestä ja sisälle tullessa pongasin neuvonpidossa ryhmän, joka taisi koostua paikallisista brankkareista.

IFK-hali

6. IFK Göteborgin pelaajat pitivät verryttelyn yhteydessä ryhmähalin. He toistivat sen myös ottelun alkaessa heti teikkauksen jälkeen.

AIK-verryttelyä

7. AIK venytteli toisella kenttäpuoliskolla kaikessa rauhassa ja valmistautumisesta paistoi ehkä viikontakaisen mestaruuden mukanaan tuoma tyyneys.

IFK-kannattajat

8. IFK Göteborgin kannattajat tunnustivat ottelun alkaessa väriä. Kannattajakatsomo sijaitsi toisen päädyn laidassa ja toisella puolella oli jätetty katsomonosa tyhjäksi ja myös toisella puolella oleva pitkittäiskatsomon pää oli tyhjä ja poliisiketjun eristämä. Kentän suuntaan katsomon edessä oli korkea verkko.

IFK Göteborg pelaajaesittelyssä

9. IFK Göteborg pelaajaesittelyssä. Itse en katsomoon oikein nähnyt, mitä lippuja joukkueiden edellä kannettiin. Lipuissa näkyvä 75 vuotta ei täsmännyt joukkueiden iän, Ruotsin Cupin iän eikä myöskään Ruotsin jalkapalloliiton iän kanssa. Lähimmäksi taisi osua Råsundan stadionin ikä, sillä ensimmäinen Råsundan stadion perustettiin vuonna 1937, vaikka paikalla oli jo aiemminkin ollut urheilupaikka. Kyse oli Stryktipset-veikkauksestakorjattu, kiitos palautteesta.

AIK pelaajaesittelyssä

10. AIK:n pelaajat pelaajaesittelyssä. Oikealla olivat ottelun erotuomarit.

Markus Jonsson, Theódór Bjarnason

11. Theódór Bjarnason yritti katkaista Markus Jonssonin purkupalloa keskikentälle.

Kännykkävideointia

12. Valokuvaaminen katsomosta oli aika painajaista, sillä katsomossa (edessä) istuvat kannattajat nousivat seisomaan aina kun kentällä tapahtui jotain. Aivan edessä istuva katsoja halusi ikuistaa ottelun kännykkäkamerallaan ja hän nousi myös seisomaan aina kuvatessaan ihan kuin varmuuden vuoksi, jos vaikka edessä olijatkin sattuisivat nousemaan ylös. Joten yritä nyt siinä takana kuvata.

Jorge Ortiz, Theódór Bjarnason

13. Ottelun aikana tapahtui pari pelaajien kuumenemista. Ensimmäinen kahakka tapahtui, kun Theódór Bjarnason yritti keskialueella taklata palloa Jorge Ortizin edestä. Bjarnason myöhästyi taklauksessaan, mutta se ei ollut kuitenkaan nappulat edellä jaloille suoritettu taklaus vaan myöhästyneenä puhdas kamppi.

Jonas Eriksson, Sebastian Eriksson, Jorge Ortiz, Theódór Bjarnason, Antônio Flávio, Nils-Eric Johansson

14. Tuomari vihelsi tässä vaiheessa vapaapotkun kampista, mutta jostain syystä tämä ei AIK:n pelaajille riittänyt. IFK:n Sebastian Eriksson ehti palloon ensimmäisenä Ortizin kaaduttua, mutta oikealla ollut AIK-kapteeni Nils-Eric Johansson hermostui taklaaja Theódór Bjarnasonille. Vasemmalta oikealle: Jonas Eriksson, Sebastian Eriksson, Jorge Ortiz, Bjarnason, Antônio Flávio ja Johansson.

Melkein myllyt

15. Nils-Eric Johansson oli jo käymässä käsiksi Bjarnasoniin, joten erotuomari kiirehti väliin ja Sebastian Eriksson rauhoitteli Bjarnasonia. Myös muut pelaajat alkoivat kerääntyä paikalle. Katsomossa osa katsojista hermostui ja pomppasi pystyyn.

Joukkohali

16. Muutamassa sekunnissa keskikentällä oli pelaajaruuhka, jossa useampi pelaaja tuntui etsivän kamppailuvastustajaa ja vain pari pelaajaa seurasi erotuomaria, joka näytti huutavan kurkku suorana. Jorge Ortiz näytti siltä, kuin koko kahakka ei koskisi häntä. Lopulta erotuomari sai kaksi pelaajaa erilleen ja antoi lyhyen puhutelun jälkeen varoituksen Theódór Bjarnasonille ja Nils-Eric Johanssonille.

IFK fanikatsomo savuaa

17. IFK Göteborgin kannattajakatsomossa joku otti kantaa kentän tapahtumiin räjäyttämällä jonkun savupommin.

Daniel Örlund, Jos Hooiveld, Tobias Hysén

18. AIK:n puolustuksessa maalivahti Daniel Örlund ja viimevuotinen FC Inter-toppari Jos Hooiveld muodostivat tehokkaan parivaljakon. Tälläkin kerralla IFK Göteborgin Tobias Hysén jäi toiseksi pallontavoittelussa.

Bojan Djordjic, Kenny Pavey

19. AIK vaihtoi kentältä pois Kenny Paveyn ja tilalle tuli Bojan Djordjic.

Jos Hooiveldin vapaapotku

20. AIK:n ensimmäinen maali syntyi vapaapotkusta, joka tuomittiin muistaakseni Jorge Ortizin taklaamisesta. Jos Hooiveld laukoi vapaapotkusta mahtavan tykin suoraan kohden maalia.

Kim Christensen, Iván Óbolo

21. IFK Göteborgin maalivahti Kim Christensen torjui vapaapotkun eteensä ja hyvin kärkkymässä ollut Iván Óbolo laukoi paluupallon Christensenin ohitse verkkoon. Oheinen kuva on viimeinen, jonka ehdin ottaa ennen kuin edessä istuvat katsojat ryntäsivät pystyyn ja valokuvaaminen kävi mahdottomaksi. Kuvasta näkyy kuitenkin, että Christensen oli torjuntansa jälkeen liian lähellä maalin kauimmaista pystypylvästä ja toisella puolella oli runsaasti tilaa pistää pallo sisään.

Puolustussumppu

22. Noin 80 minuutin kohdalla lähes kaikki AIK-pelaajat olivat kerääntyneet puolustukseen pitämään oman maalin puhtaana. Taustalla verryttelivät ilmeisesti AIK:n vaihtopelaajat Daniel Tjernström, Walid Atta ja Miran Burgic korjaus: ensimmäinen vaihtopelaaja meni oikein, mutta sitten sekoitin väsyneenä IFK:n vaihtopelaajat mukaan. Huomasin virheen yön yli nukuttuani.. Kentän reunalla näkyi myös valokuvaajia.

Hjalmar Jonsson, Bojan Djordjic, Sebastian Eriksson

23. Ennen AIK:n toista maalia tapahtui aika ihmeellisen tuntuinen episodi. Bojan Djordjic korjaus: kuvassa ei ollutkaan Iván Óbolo, kuten ensin luulin. Kiitos palautteesta! oli nousemassa rangaistusaluetta kohden ja Hjalmar Jonsson oli vastassa. Takaa tilanteeseen spurttasi Sebastian Eriksson.

Hjalmar Jonsson, Sebastian Eriksson, Bojan Djordjic, Stefan Selakovic

24. Oikealta apuun riensi myös Stefan Selakovic. Bojan Djordjicin rinnalle päästyään Sebastian Eriksson näyttäisi kompuroivan kuin omia aikojaan. Pelaajat vasemmalta oikealle: Hjalmar Jonsson, Eriksson, Djordjic ja Selakovic.

Hjalmar Jonsson, Sebastian Eriksson, Bojan Djordjic, Stefan Selakovic

25. Stefan Selakovic ajoi Bojan Djordjicin kylkeen ja näytti selvästi tekevän kampin Djordjicin takimmaiseen jalkaan. Samanaikaisesti Sebastian Eriksson näytti pitelevän kasvojaan aivan kuin olisi saanut kasvoihinsa iskun ja kuin sattumalta peitti avustavalta erotuomarilta näkymän tilanteeseen.

Hjalmar Jonsson, Sebastian Eriksson, Bojan Djordjic, Stefan Selakovic

26. Bojan Djordjicin kaatuessa pallo jatkoi matkaansa maalivahti Kim Christensenille, joka poimi sen käteensä. Sebastian Eriksson oli pudonnut rangaistusalueelle polvilleen.

Ei vapaapotkua

27. Bojan Djordjic nousi pystyyn ja levitteli ihmeissään käsiään, koska erotuomari ei tuominnut hänelle vapaapotkua. Sebastian Eriksson makasi selällään ja piteli kasvojaan. Normaalitapauksessa maalivahti potkaisee pallon sivurajan ylitse tällaisissä tilanteissa, jossa oma pelaaja makaa loukkaantuneena kentällä. Mutta ainakin minusta Erikssonin kaatuminen näytti kaikkien filmausten äidiltä ja ilmeisesti IFK:n maalivahti Kim Christensenkin ajatteli samoin, koska hän laittoi pallon peliin korkealla potkulla keskikentälle. Tosin ottelun lisäajan viime minuutit olivat kulumassa, joten se saattoi selittää Christensenin kiireen.

Hjalmar Jonsson, Antônio Flávio, Sebastian Eriksson, Erik Lund, Iván Óbolo

28. AIK:n puolustus voitti kuitenkin Kim Christensenin potkaiseman pääpallon ja pallo palasi nopeasti rangaistusalueen rajalle Iván Óbololle. Sebastian Eriksson lojui vielä kentällä ja piteli kasvojaan. Pelaajat vasemmalta oikealle: Hjalmar Jonsson, Antônio Flávio, Eriksson, Erik Lund ja Óbolo.

Sebastian Eriksson, Hjalmar Jonsson, Antônio Flávio, Erik Lund, Iván Óbolo, Stefan Selakovic

29. Antônio Flávio oli jäänyt vapaaksi rangaistusalueen rajalle, joten Iván Óbolo syötti pallon hänelle. Pelaajat vasemmalta oikealle: Sebastian Eriksson, Hjalmar Jonsson, Flávio, Erik Lund, Óbolo ja Stefan Selakovic.

Kim Christensen, Hjalmar Jonsson, Antônio Flávio, Stefan Selakovic

30. Antônio Flávio otti pari askelta kohden maalia ja tykitti kohti takatolppaa ennen kuin IFK:n puolustus ehti hätiin.

Kim Christensen

31. Kim Christensen heittäytyi, mutta ei ylettynyt Flávion laukaukseen.

Kim Christensen

32. Pallo oli verkossa ja maalin takana pallopojat alkoivat riemuta samalla kun Kim Christensen lojui vatsallaan ja tuijotti maalin suuntaan.

AIK-fanihulinaa

33. Kentän toisessä päässä AIK-kannattajien katsomossa joku innostui ampumaan ilotulitusraketteja toisen maalin kunniaksi.

IFK-pelaajat kiittelevät

34. Ottelun päätyttyä ja AIK:n juhliessa kentältä poistuvat IFK:n pelaajat kävivät kiittelemässä Tukholmaan saapuneita omia kannattajiaan. Kotiin palavilla kannattajilla oli ylimääräinen mutka matkassa kun Cup-juna hyytyi kotimatkalla sähkönsyöttövikaan ja kannattajat joutuivat odottamaan, kunnes apuun hälytetty dieselveturi ehti paikalle avustamaan junaa.

Palkintopallille

35. AIK:n pelaajat nousivat palkintopallille vastaanottamaan palkintojaan. Edessä oikealla kukkaistyttöjä, joiden ilmaantuminen kentälle sai aikaan AIK:n kannattajakatsomossa voimakkaat aploodit.

Paperisilppua

36. Palkintojenjaon jälkeen ilmaan puhallettiin paperisilppua, mikä näytti varmaan palkintopallin edessä olevan TV-kameran kuvassa juhlalliselta.

Poseeraukset ja haastattelut

37. Paperisilpun jälkeen vuorossa oli poseeraaminen valokuvaajille sekä TV-haastattelut.

Valmistautuminen aaltoihin

38. AIK:n joukkue siirtyi pääkatsomon eteen ja valmistautui tekemään "aaltoja". Niiden valokuvaamisesta ei tullut tietenkään mitään, koska edessä istuvat katsojat nousivat seisomaan ja alkoivat tehdä vasta-aaltoja peittäen juhlakalujen aallot näkyvistä.

Fanikatsomon edessä

39. Seuraavaksi AIK:n pelaajat ja taustajoukot siirtyivät päätyyn fanikatsoon eteen.

Ryhmänä fanien edessä

40. Päädyssäkin oli valokuvaajia, vaikka en ehtinyt seurata, liikkuvatko samat kuvaajat kentän puolelta toiselle. Ennen kaikkea joukkue taisi tässä poseerata fanien omia kännykkä- ja digipokkarikameroita varten.

Kotiinlähtö

41. Juhlat ovat ohi: ottelun jälkeen pari tunnollista järjestysmiestä seisoi kentällä vahtimassa viimeisiä katsomossa vielä kotiinlähtöön valmistautuvia kannattajia. Kentällä näkyi paperisilppua, jota suihkutettiin ilmaan voiton jälkeen, mutta palkintopalli oli jo korjattu pois.

Jalanjäljet

42. Stadionin lähellä alikäytävän seinässä oli ruotsalaisten maajoukkuepelaajien jalanjälkiä. Innostuin sen verran Martin Dahlin jalanjäljestä, että en tullut panneeksi merkille, kenen jalanjälkiä oli siinä alla. Seuraavana oli Kurt "Kurre" Hamrin, joka oli kai ensimmäinen ruotsalaispelaaja, joka voitti UEFA:n Mestareiden liigan mestaruuden (vuonna 1969 AC Milanin riveissä). Hamrinin syntymästä tuli muuten tänä vuonna 75 vuotta. Vasta valokuvaa katsellessa huomasin, että alimpana kuvasta pois jääneenä olisi ilmeisesti ollut Torbjörn Nilssonin jalanjälki. Hän oli armoitettu maalintekijä ja yksi avainpelaajista kun IFK Göteborg alkoi saavuttaa kansainvälistä menestystä. IFK Göteborgin valmentajana oli tuolloin muuan Sven-Göran Eriksson. Asuin IFK Göteborgin UEFA Cup-voittovuonna 1982 Ruotsissa ja muistan hyvin sen kiiman, joka ruotsalaismedioissa vallitsi voiton yhteydessä. Täytyy valokuvata tämä kohtaa uudelleen seuraavalla matkalla.

Ottelun seuraaminen jäi hiukan valokuvaamisen jalkoihin, mutta etenkin alussa ihmettelin, että oliko tämän nyt sitä ruotsalaista huippujalkapalloa, sillä palloa tunnuttiin vain roiskittavan korkeilla palloilla puolin ja toisin. Vähitellen pelaajien hermoilu kuitenkin hävisi ja AIK sai otteen pelistä. Maalit olivat sitten tekomaaleja ja jäivät aika loppuun, toinen maali jopa tuli lisäajan 3. minuutilla eli käytännössä juuri ennen loppuvihellystä. Ottelun jälkeen pakkasin kameravarustuksen kaikessa rauhassa laukkuun ja siirryin viimeisten AIK-kannattajien mukana Solnan metroasemalle, josta suuntasin hotellille. Seuraavaksi päivänä sunnuntaina oli vuorossa Allsvenskanin karsintaottelu DIF - Assyriska FF, mutta siitä tuleekin vielä oma raportti.

AIK:n kokoonpano: 27. Daniel Örlund (mv), 3. Per Karlsson, 4. Nils-Eric Johansson (C), 5. Jorge Ortiz, 10. Iván Óbolo, 11. Antônio Flávio, 14. Kenny Pavey (67. min. 7. Bojan Djordjic), 18. Markus Jonsson, 19. Martin Kayongo-Mutumba (88. min. 8. Daniel Tjernström), 20. Jos Hooiveld, 30. Dulee Johnson. Vaihtopelaajat: 22. Nicklas Bergh (mv), 6. Walid Atta, 9. Miran Burgić.

Varoitukset: 18. min. Nils-Eric Johansson, 85. min. Antônio Flávio.

IFK Göteborgin kokoonpano: 1. Kim Christensen, 7. Tobias Hysén, 9. Stefan Selakovic (C), 10. Ragnar Sigurdsson, 13. Gustav Svensson, 14. Hjalmar Jonsson, 15. Jakob Johansson (69. min. 19. Hannes Stiller), 16. Erik Lund, 23. Sebastian Eriksson, 24. Mikael Dyrestam (46. min. 38. Niclas Alexandersson), 28. Theódór Bjarnason. Vaihtopelaajat: 12. Markus Sandberg, 5. Tuomo Turunen, 21. Niklas Bärkroth.

Varoitukset: 13. min. Erik Lund, 17. min. Theódór Bjarnason, 83. min. Hannes Stiller.

Maalit: 72. min. Iván Óbolo (Jos Hooiveld) 1-0, 93. min. Antônio Flávio (Iván Óbolo) 2-0.

Erotuomarit: Jonas Eriksson (Sigtunasta), Peter Ekström (I avustava, Enköpingistä), Hans Grönlund (II avustava, Njurundasta), Andreas Ekberg (IV, Tukholmasta). Yleisöä oli 24365 henkeä.

Sivun html-koodia on päivitetty ja sivuston tekstiä on täydennetty 2.10.2017. Html-päivityksessä poistettiin jäykkä table-rakenne ja korvattiin se joustavalla div-rakenteella, jonka pitäisi mukautua sujuvasti myös tablet- ja kännykkänäyttöihin. Seuraa kirjoittajaa twitterissä. Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

Paluu 2009 Matkablogit Svenska Cupen herrar finaali: AIK-IFK Göteborg 7.11.2009 klo 16 Råsunda Tack för i år, grabbar Målen som ledde fram till DUBBELN AIK vann Svenska cupen AIK-IFK Göteborg 2-0 IFK Göteborg förlorade cupfinalen AIK-veckan som gick... Nisse Johansson efter dubbeln - "Vi är inte mätta" "Vi hade kontroll" "Vi ville få gratta AIK" "Alex" sista eftersläng Dubblish 2LAX9 Jonsson drar till Norge efter gulden AIK:s förebild är - Kalmar Avgjorde finalen - nu är han het i Turkiet "Det är dags att visa Europa vilka AIK är" Flávio: "Det var det här jag drömde om" Här firar AIK sitt dubbla guld i natt Olsson: Nu vill vi se AIK ute i Europa Hjälten kan ha gjort sitt AIK svenska cupmästare Inget cupguld till IFK "De står för vem jag är" "Har haft feber hela natten" IFK-protester efter två straffsituationer Mutumba: "Jag är den nya Zlatan" Óbolos sköna avsked Cupfinalen minut för minut Óbolo sköt cupguldet till AIK AIK tog dubbeln: "Det är enormt" Mutumbas hälsning: "Jag är nya Zlatan" Óbolos magiska avskedsgåva till AIK Bojan trotsade feber: "Jag är historisk" Göteborgs-anhängare fast på tåg

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!