Ruotsin Cupin finaali 2009: AIK - IFK Göteborg 2-0 (0-0) 07.11.2009
19 man i AIK:s cuptrupp Olsson har förlängt Nu laddar vi för lördag Kallio: Jag är säker på att IFK krossar AIK på lördag... Säsongens sista trupp IFK:s eget änglabarn Paveys nya målgest - En "Dentist Chair" Anfallsstjärnan Hysén: "Vi bryr oss inte om dem" AIK:s kaxiga hälsning inför cupfinalen Fansen hyllade AIK - före matchen Inget spel i dag - men Thomas Olsson stannar i Blåvitt Sju spelare kan missa cupfinalen Svenska Fans: Micke Stahre inför Cupfinalen... Näthot om hämnd när Blåvitt spelar cupfinal Bättre skadeläge för IFK Göteborg Stiller spelar på sprutor i cupfinalen
Futiskauden päätyttyä Suomessa päätin hemmotella itseäni parilla ulkomaisella ottelulla ja ensimmäinen oli Råsundan stadionilla lauantaina 7.11.2009 klo 16:00 (paikallista aikaa) alkaen pelattu Ruotsin Cupin loppuottelu, jossa kohtasivat edellisen viikonlopun Allsvenskanin mestaruuden ratkaisseessa ottelussa Göteborgissa kohdanneet AIK ja IFK Göteborg. AIK:lla oli nyt mahdollisuus voittaa ensimmäisen kerran seurahistoriassa tuplamestaruus. AIK oli voittanut Cupin seitsemän kertaa vuosina 1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997 ja 1999. Sarjassa AIK oli voittanut Ruotsin mestaruuden 11 kertaa. AIK perustettiin vuonna 1891, joten seura täytti tänä vuonna jo 118 vuotta.
Ruotsin Cup-mestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1941. IFK Göteborg oli voittanut Ruotsin Cupin viisi kertaa vuosina 1979, 1982, 1983, 1991 ja 2008. Joukkue oli yksi niistä 15 joukkueesta, joka oli voittanut tuplamestaruuden. Se tapahtui vuonna 1991. Sarjassa IFK Göteborg on voittanut Ruotsin mestaruuden 18 kertaa, viimeksi vuonna 2007. Joukkue on myös ainoa ruotsalainen joukkue, joka on voittanut Eurocupin ja joukkue teki sen peräti kahdesti voittamalla UEFA cupin vuosina 1982 ja 1987. IFK Göteborg perustettiin vuonna 1904 eli seuralla oli menossa 105. toimintavuosi.
Ennen lauantain ottelua joukkueiden poissaololistalta löytyivät Hannes Stiller (pulmia oikean jalan ja vatsalihasten kanssa jo aiemmin), Erik Lund (nivuspulmia), Mikael Drystam (nivus), Thomas Olsson (pohje), Gustav Svensson (sairaana), Sebastian Eriksson (sairaana), Johan Lundgren (sairaana) ja Walid Atta (aivotärähdys). Poissaololista oli kuitenkin ilmeisesti vain psykologista sodankäyntiä, sillä Stiller, Lund, Drystam, Svensson ja Eriksson pystyivät pelaamaan ja vain Drystam vaihdettiin ensimmäisen puoliajan jälkeen kentältä ja Stiller tuli otteluun 69. minuutilla.
3. Päätin käväistä tutussa lähiössä Hallundassa, jossa tuli aikoinaan asuttua kolmisen vuotta kuvan talon ylimmässä kerroksessa asunnossa, jonka parveke on näköjään nykyisin lasitettu ja parvekkeella näkyy lautasantenni. Asunnon päätyikkunasta on hyvä näkyvyys viereiselle Brunna Idrottsplanille.
4. Brunna IP:n taakse on näköjään jossain vaiheessa lisätty keinonurmi, joten jalkapallon pelaamiselle olosuhteen ovat jopa tällaisessä syrjäisessä tukholmalaislähiössä ihan hyvät, jos niitä verrataan Suomen olosuhteisiin. Kuvassa keskellä näkyy oikean maalitolpan takana entisen asuintaloni pääty ja päätyikkunat.
5. Löysin edullisen hotellin Fridhemsplanilta, joka oli tuttu siltä ajalta kun aikoinaan asuin Ruotsissa, koska työpaikka sijaitsi kävelyetäisyydellä. Råsunda sijaitsee Solnassa, joka löytyy metrokartasta, joten stadionille pääsi helposti. Stadionilla ostin lipun katsomoon 102 AIK-shopista stadionin kyljestä ja sisälle tullessa pongasin neuvonpidossa ryhmän, joka taisi koostua paikallisista brankkareista.
8. IFK Göteborgin kannattajat tunnustivat ottelun alkaessa väriä. Kannattajakatsomo sijaitsi toisen päädyn laidassa ja toisella puolella oli jätetty katsomonosa tyhjäksi ja myös toisella puolella oleva pitkittäiskatsomon pää oli tyhjä ja poliisiketjun eristämä. Kentän suuntaan katsomon edessä oli korkea verkko.
9. IFK Göteborg pelaajaesittelyssä. Itse en katsomoon oikein nähnyt, mitä lippuja joukkueiden edellä kannettiin. Lipuissa näkyvä 75 vuotta ei täsmännyt joukkueiden iän, Ruotsin Cupin iän eikä myöskään Ruotsin jalkapalloliiton iän kanssa. Lähimmäksi taisi osua Råsundan stadionin ikä, sillä ensimmäinen Råsundan stadion perustettiin vuonna 1937, vaikka paikalla oli jo aiemminkin ollut urheilupaikka. Kyse oli Stryktipset-veikkauksestakorjattu, kiitos palautteesta.
11. Theódór Bjarnason yritti katkaista Markus Jonssonin purkupalloa keskikentälle.
12. Valokuvaaminen katsomosta oli aika painajaista, sillä katsomossa (edessä) istuvat kannattajat nousivat seisomaan aina kun kentällä tapahtui jotain. Aivan edessä istuva katsoja halusi ikuistaa ottelun kännykkäkamerallaan ja hän nousi myös seisomaan aina kuvatessaan ihan kuin varmuuden vuoksi, jos vaikka edessä olijatkin sattuisivat nousemaan ylös. Joten yritä nyt siinä takana kuvata.
13. Ottelun aikana tapahtui pari pelaajien kuumenemista. Ensimmäinen kahakka tapahtui, kun Theódór Bjarnason yritti keskialueella taklata palloa Jorge Ortizin edestä. Bjarnason myöhästyi taklauksessaan, mutta se ei ollut kuitenkaan nappulat edellä jaloille suoritettu taklaus vaan myöhästyneenä puhdas kamppi.
14. Tuomari vihelsi tässä vaiheessa vapaapotkun kampista, mutta jostain syystä tämä ei AIK:n pelaajille riittänyt. IFK:n Sebastian Eriksson ehti palloon ensimmäisenä Ortizin kaaduttua, mutta oikealla ollut AIK-kapteeni Nils-Eric Johansson hermostui taklaaja Theódór Bjarnasonille. Vasemmalta oikealle: Jonas Eriksson, Sebastian Eriksson, Jorge Ortiz, Bjarnason, Antônio Flávio ja Johansson.
16. Muutamassa sekunnissa keskikentällä oli pelaajaruuhka, jossa useampi pelaaja tuntui etsivän kamppailuvastustajaa ja vain pari pelaajaa seurasi erotuomaria, joka näytti huutavan kurkku suorana. Jorge Ortiz näytti siltä, kuin koko kahakka ei koskisi häntä. Lopulta erotuomari sai kaksi pelaajaa erilleen ja antoi lyhyen puhutelun jälkeen varoituksen Theódór Bjarnasonille ja Nils-Eric Johanssonille.
21. IFK Göteborgin maalivahti Kim Christensen torjui vapaapotkun eteensä ja hyvin kärkkymässä ollut Iván Óbolo laukoi paluupallon Christensenin ohitse verkkoon. Oheinen kuva on viimeinen, jonka ehdin ottaa ennen kuin edessä istuvat katsojat ryntäsivät pystyyn ja valokuvaaminen kävi mahdottomaksi. Kuvasta näkyy kuitenkin, että Christensen oli torjuntansa jälkeen liian lähellä maalin kauimmaista pystypylvästä ja toisella puolella oli runsaasti tilaa pistää pallo sisään.
22. Noin 80 minuutin kohdalla lähes kaikki AIK-pelaajat olivat kerääntyneet puolustukseen pitämään oman maalin puhtaana. Taustalla verryttelivät ilmeisesti AIK:n vaihtopelaajat Daniel Tjernström, Walid Atta ja Miran Burgic korjaus: ensimmäinen vaihtopelaaja meni oikein, mutta sitten sekoitin väsyneenä IFK:n vaihtopelaajat mukaan. Huomasin virheen yön yli nukuttuani.. Kentän reunalla näkyi myös valokuvaajia.
27. Bojan Djordjic nousi pystyyn ja levitteli ihmeissään käsiään, koska erotuomari ei tuominnut hänelle vapaapotkua. Sebastian Eriksson makasi selällään ja piteli kasvojaan. Normaalitapauksessa maalivahti potkaisee pallon sivurajan ylitse tällaisissä tilanteissa, jossa oma pelaaja makaa loukkaantuneena kentällä. Mutta ainakin minusta Erikssonin kaatuminen näytti kaikkien filmausten äidiltä ja ilmeisesti IFK:n maalivahti Kim Christensenkin ajatteli samoin, koska hän laittoi pallon peliin korkealla potkulla keskikentälle. Tosin ottelun lisäajan viime minuutit olivat kulumassa, joten se saattoi selittää Christensenin kiireen.
34. Ottelun päätyttyä ja AIK:n juhliessa kentältä poistuvat IFK:n pelaajat kävivät kiittelemässä Tukholmaan saapuneita omia kannattajiaan. Kotiin palavilla kannattajilla oli ylimääräinen mutka matkassa kun Cup-juna hyytyi kotimatkalla sähkönsyöttövikaan ja kannattajat joutuivat odottamaan, kunnes apuun hälytetty dieselveturi ehti paikalle avustamaan junaa.
42. Stadionin lähellä alikäytävän seinässä oli ruotsalaisten maajoukkuepelaajien jalanjälkiä. Innostuin sen verran Martin Dahlin jalanjäljestä, että en tullut panneeksi merkille, kenen jalanjälkiä oli siinä alla. Seuraavana oli Kurt "Kurre" Hamrin, joka oli kai ensimmäinen ruotsalaispelaaja, joka voitti UEFA:n Mestareiden liigan mestaruuden (vuonna 1969 AC Milanin riveissä). Hamrinin syntymästä tuli muuten tänä vuonna 75 vuotta. Vasta valokuvaa katsellessa huomasin, että alimpana kuvasta pois jääneenä olisi ilmeisesti ollut Torbjörn Nilssonin jalanjälki. Hän oli armoitettu maalintekijä ja yksi avainpelaajista kun IFK Göteborg alkoi saavuttaa kansainvälistä menestystä. IFK Göteborgin valmentajana oli tuolloin muuan Sven-Göran Eriksson. Asuin IFK Göteborgin UEFA Cup-voittovuonna 1982 Ruotsissa ja muistan hyvin sen kiiman, joka ruotsalaismedioissa vallitsi voiton yhteydessä. Täytyy valokuvata tämä kohtaa uudelleen seuraavalla matkalla.
Ottelun seuraaminen jäi hiukan valokuvaamisen jalkoihin, mutta etenkin alussa ihmettelin, että oliko tämän nyt sitä ruotsalaista huippujalkapalloa, sillä palloa tunnuttiin vain roiskittavan korkeilla palloilla puolin ja toisin. Vähitellen pelaajien hermoilu kuitenkin hävisi ja AIK sai otteen pelistä. Maalit olivat sitten tekomaaleja ja jäivät aika loppuun, toinen maali jopa tuli lisäajan 3. minuutilla eli käytännössä juuri ennen loppuvihellystä. Ottelun jälkeen pakkasin kameravarustuksen kaikessa rauhassa laukkuun ja siirryin viimeisten AIK-kannattajien mukana Solnan metroasemalle, josta suuntasin hotellille. Seuraavaksi päivänä sunnuntaina oli vuorossa Allsvenskanin karsintaottelu DIF - Assyriska FF, mutta siitä tuleekin vielä oma raportti.
AIK:n kokoonpano: 27. Daniel Örlund (mv), 3. Per Karlsson, 4. Nils-Eric Johansson (C), 5. Jorge Ortiz, 10. Iván Óbolo, 11. Antônio Flávio, 14. Kenny Pavey (67. min. 7. Bojan Djordjic), 18. Markus Jonsson, 19. Martin Kayongo-Mutumba (88. min. 8. Daniel Tjernström), 20. Jos Hooiveld, 30. Dulee Johnson. Vaihtopelaajat: 22. Nicklas Bergh (mv), 6. Walid Atta, 9. Miran Burgić.
Varoitukset: 18. min. Nils-Eric Johansson, 85. min. Antônio Flávio.
IFK Göteborgin kokoonpano: 1. Kim Christensen, 7. Tobias Hysén, 9. Stefan Selakovic (C), 10. Ragnar Sigurdsson, 13. Gustav Svensson, 14. Hjalmar Jonsson, 15. Jakob Johansson (69. min. 19. Hannes Stiller), 16. Erik Lund, 23. Sebastian Eriksson, 24. Mikael Dyrestam (46. min. 38. Niclas Alexandersson), 28. Theódór Bjarnason. Vaihtopelaajat: 12. Markus Sandberg, 5. Tuomo Turunen, 21. Niklas Bärkroth.
Varoitukset: 13. min. Erik Lund, 17. min. Theódór Bjarnason, 83. min. Hannes Stiller.
Maalit: 72. min. Iván Óbolo (Jos Hooiveld) 1-0, 93. min. Antônio Flávio (Iván Óbolo) 2-0.
Erotuomarit: Jonas Eriksson (Sigtunasta), Peter Ekström (I avustava, Enköpingistä), Hans Grönlund (II avustava, Njurundasta), Andreas Ekberg (IV, Tukholmasta). Yleisöä oli 24365 henkeä.
Sivun html-koodia on päivitetty ja sivuston tekstiä on täydennetty 2.10.2017. Html-päivityksessä poistettiin jäykkä table-rakenne ja korvattiin se joustavalla div-rakenteella, jonka pitäisi mukautua sujuvasti myös tablet- ja kännykkänäyttöihin. Seuraa kirjoittajaa twitterissä. Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.
Paluu 2009 Matkablogit Svenska Cupen herrar finaali: AIK-IFK Göteborg 7.11.2009 klo 16 Råsunda Tack för i år, grabbar Målen som ledde fram till DUBBELN AIK vann Svenska cupen AIK-IFK Göteborg 2-0 IFK Göteborg förlorade cupfinalen AIK-veckan som gick... Nisse Johansson efter dubbeln - "Vi är inte mätta" "Vi hade kontroll" "Vi ville få gratta AIK" "Alex" sista eftersläng Dubblish 2LAX9 Jonsson drar till Norge efter gulden AIK:s förebild är - Kalmar Avgjorde finalen - nu är han het i Turkiet "Det är dags att visa Europa vilka AIK är" Flávio: "Det var det här jag drömde om" Här firar AIK sitt dubbla guld i natt Olsson: Nu vill vi se AIK ute i Europa Hjälten kan ha gjort sitt AIK svenska cupmästare Inget cupguld till IFK "De står för vem jag är" "Har haft feber hela natten" IFK-protester efter två straffsituationer Mutumba: "Jag är den nya Zlatan" Óbolos sköna avsked Cupfinalen minut för minut Óbolo sköt cupguldet till AIK AIK tog dubbeln: "Det är enormt" Mutumbas hälsning: "Jag är nya Zlatan" Óbolos magiska avskedsgåva till AIK Bojan trotsade feber: "Jag är historisk" Göteborgs-anhängare fast på tåg