Paluu Visavuoreen [22.05.2011]

[TaideAkaa] [Emil Wikströmin museo]

Akaassa toimiva TaideAkaa-yhdistys järjesti 22.5.2011 bussimatkan Akaan Viialasta ja Toijalasta Valkeakosken Sääksmäelle Visavuoreen, joka on vuonna 1942 kuolleen kuvanveistäjä Emil Wikströmin museona toimiva vuonna 1894 valmistunut ateljee ja koti. Allekirjoittaneelle matka oli paluu Visavuoreen, sillä ensimmäisen kerran käväisin Visavuoren rantamaisemissa jo kesällä 1960. Itse museoon käväisin tutustumassa ensimmäisen kerran sen jälkeen kun se vuonna 1967 avattiin yleisölle.

Suurelle yleisölle Emil Wikström on ehkä parhaiten tunnettu Helsingin rautatieaseman ovenpieleen viestetyistä graniittisista lyhdynkannattajista, jotka nykyään seikkailevat animaatioina VR:n mainoksissa. Nimenä Emil Wikström jää myös tyttärenpoikansa pilapiirtäjä Kari Suomalaisen varjoon. Kari Suomalaisen töille on myös oma näyttelytila Visavuoressa.

Akaalaiset Visavuoressa

1. TaideAkaan jäsenet ja muut matkalle ilmoittautuneet perillä Visavuoressa.

Emil Wikströmin ateljee

2. Emil Wikströmin pääasiallinen työtila oli korkea ja pohjoispuolen kattoikkunoiden vuoksi valoisa tila, jonka kattoon oli kiinnitetty taljoja, joiden avulla raskaita veistoksia pystyi siirtelemään ja kääntelemään.

Emil Wikströmin työtilan kattoikkunat

3. Työtilan kattoikkunoiden alla on nykyään erilaisia malleja ja osakokonaisuuksia eri töistä.

Emil Wikströmin työtilan takkauuni

4. Wikströmin työtilassa on suurikokoinen takkauuni, jonka linnamaisissa koristeissa näkyy ranskalaisvaikutteita.

Emil Wikströmin valokuvapimiö

5. Yksi Emil Wikströmin harrastuksista oli valokuvaus ja sitä varten kodissa oli vasemmalla näkyvä pimiö valokuvien kehittämiseen.

Visavuoren vuoden 1912 laajennus

6. Ateljeerakennuksen vuonna 1912 rakennettu laajennusosa muistuttaa rakenteeltaan kirkkoa. Sitä käytettiin työskentelyn lisäksi myös töiden esittelyyn. Vasemmalla on oviaukko talvipuutarhaan.

Visavuoren urut

7. Kirkkomaisen laajennuksen parvella on myös urut, jotka rakennettiin nimenomaan tähän rakennukseen.

Näkymä Visavuoren urkuparvelta

8. Näkymä Visavuoren laajennusosan urkuparvelta.

Näkymä tähtitornista

9. Emil Wikströmin ateljeessa oli myös tähtitorni, jota ympäröi parveke. Parvekkeelta näkee hyvin ateljeerakennuksen punamultamaalatun paanukaton sekä keskellä alhaalla jyrkkäkattoisen osan lasikattoisen talvipuutarhan. Lasikatosta vasemmalle kasvaa päärynäpuu, joka oli vierailumme aikana kukassa. Visavuorelle on tehty vuonna 2003 ympäristönhoitosuunnitelma, jossa alueen alkuperäiset viljelykasvit pyritään palauttamaan. Päärynäpuukin on ilmeisesti Wikströmin viljelemän päärynäpuun juurivesasta kasvatettu puu. Taustalla näkyy Emil Wikströmin koti.

Visavuoren talvipuutarha

10. Visavuoren talvipuutarha oli puutarhanhoitoa harrastavalle Emil Wikströmille tärkeä paikka. Sitä käytti myös Wikströmin nuorin lapsi Mielikki läksyjentekopaikkana. Wikströmin vaimo Alice arvosti istuimina enemmän korituoleja kuin kovia puupenkkejä.

Taideakaalaiset matkalla Emil Wikströmin asuntoon

11. Emil Wikströmin asunto rakennettiin muun muassa paloturvallisuussyistä erilleen ateljeerakennuksesta. Myös koti on Wikströmin suunnittelema ja siinä on voimakkaita karjalaisvaikutteita.

Suomalaisia huonekaluja Visavuoressa

12. Wikströmin kodin salissa huonekalut ovat pääasiassa Ranskasta tuotettuja, mutta kuvassa näkyvä keinutuoli ja vasemmalla häämöttävä nojatuoli ovat Suomessa valmistettuja.

Emil Wikströmin kodissa Visavuoressa pääsi ruokasalista keittiöön

13. Wikströmin kodin ruokasalista on näköyhteys taustalla näkyvään keittiöön. Keittiön oven pielessä on yksi rakennuksen useista uuneista, joiden suunnittelussa Wikström oli myös tiiviisti mukana.

Emil Wikströmin makuuhuone

14. Emil Wikströmin makuuhuoneen sänky on ihan nykysängyn pituinen, vaikka vaikuttaa lyhyemmältä korkeiden päätyjen vuoksi. Wikström oli 180 cm pituinen, joten ei hän kovin lyhyeen sänkyyn olisi mahtunutkaan.

Emil Wikströmin kodin keittiö

15. Emil Wikströmin kodin keittiössä on näkyvillä vohveliraudat, joilla perheelle valmistettiin jälkiruokaherkkuja.

Keittiöpiian huone

16. Emil Wikströmin kodissa oli lastenhuoneen, vanhempien huoneen ja vierashuoneen lisäksi huone myös piialle. Huoneen ovi avautuu keittiöön.

Emil Wikströmin vierashuone

17. Emil Wikströmin kodin vierashuoneessa on yöpynyt monia merkkihenkilöitä. Talossa vieraili muita taiteilijoita, oppipoikia ja ehkä myös mallina olleita aikansa kuuluisuuksia.

Pekka Halonen-näyttely

18. Visavuoren alueella sijaitsevassa Kari-paviljongissa oli vierailun aikana Pekka Halosen töiden näyttely.

Visavuoren rantalaiturit

19. Visavuori sijaitsee korkealla Vanajaveden Rautunselän kallionkukkulalla. Rannassa on kaksi laituria, joista toinen on rakennettu vesibussia varten. Itse poikkesin toisella laiturilla muistini mukaan kesällä 1960. Etsimme perheen kanssa valkeakoskelaisen Osuusliike Koiton kesämökkiä, jossa oli tarkoitus viettää kesää. Isäni työskenteli kyseisen osuusliikkeen johtoportaassa. Visavuoren ranta oli ensimmäinen, johon rantauduimme kysymään tietä. Isä kiipesi mäelle kysymään tietä meidän muiden odotellessa veneessä. Jälkeenpäin hiukan huvitti, kun selvisi, että minkälaisen linnan isäni olisi kelpuuttanut Koiton kesämökiksi. Oikea mökki sijaitsi vastarannalla. Osuusliike myi sen myöhemmin pois.

Visavuoren puutarhamaja

20. Visavuoren rannanpuoleisella kalliolla on puutarhamaja, josta avautuu hieno näköala Rautunselälle. Majan ja Wikströmin kodin väliin jää muun muassa lapinraunioita, jotka ovat arkeologisia muinaismuistoja.

Ateljeerakennuksessa on entisen pronssivalimon paikalla nykyisin museokahvila, jossa sai herkullista mansikkakakkua ja kahvia. Kari-paviljongin yhteydessä oli myös postikortti- ja matkamuistomyymälä.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com. Blogin kirjoittaja twitterissä Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!