Paluu Visavuoreen [22.05.2011]
[TaideAkaa] [Emil Wikströmin museo]
Akaassa toimiva TaideAkaa-yhdistys järjesti 22.5.2011 bussimatkan Akaan Viialasta ja Toijalasta Valkeakosken Sääksmäelle Visavuoreen, joka on vuonna 1942 kuolleen kuvanveistäjä Emil Wikströmin museona toimiva vuonna 1894 valmistunut ateljee ja koti. Allekirjoittaneelle matka oli paluu Visavuoreen, sillä ensimmäisen kerran käväisin Visavuoren rantamaisemissa jo kesällä 1960. Itse museoon käväisin tutustumassa ensimmäisen kerran sen jälkeen kun se vuonna 1967 avattiin yleisölle.
Suurelle yleisölle Emil Wikström on ehkä parhaiten tunnettu Helsingin rautatieaseman ovenpieleen viestetyistä graniittisista lyhdynkannattajista, jotka nykyään seikkailevat animaatioina VR:n mainoksissa. Nimenä Emil Wikström jää myös tyttärenpoikansa pilapiirtäjä Kari Suomalaisen varjoon. Kari Suomalaisen töille on myös oma näyttelytila Visavuoressa.






9. Emil Wikströmin ateljeessa oli myös tähtitorni, jota ympäröi parveke. Parvekkeelta näkee hyvin ateljeerakennuksen punamultamaalatun paanukaton sekä keskellä alhaalla jyrkkäkattoisen osan lasikattoisen talvipuutarhan. Lasikatosta vasemmalle kasvaa päärynäpuu, joka oli vierailumme aikana kukassa. Visavuorelle on tehty vuonna 2003 ympäristönhoitosuunnitelma, jossa alueen alkuperäiset viljelykasvit pyritään palauttamaan. Päärynäpuukin on ilmeisesti Wikströmin viljelemän päärynäpuun juurivesasta kasvatettu puu. Taustalla näkyy Emil Wikströmin koti.










19. Visavuori sijaitsee korkealla Vanajaveden Rautunselän kallionkukkulalla. Rannassa on kaksi laituria, joista toinen on rakennettu vesibussia varten. Itse poikkesin toisella laiturilla muistini mukaan kesällä 1960. Etsimme perheen kanssa valkeakoskelaisen Osuusliike Koiton kesämökkiä, jossa oli tarkoitus viettää kesää. Isäni työskenteli kyseisen osuusliikkeen johtoportaassa. Visavuoren ranta oli ensimmäinen, johon rantauduimme kysymään tietä. Isä kiipesi mäelle kysymään tietä meidän muiden odotellessa veneessä. Jälkeenpäin hiukan huvitti, kun selvisi, että minkälaisen linnan isäni olisi kelpuuttanut Koiton kesämökiksi. Oikea mökki sijaitsi vastarannalla. Osuusliike myi sen myöhemmin pois.

Ateljeerakennuksessa on entisen pronssivalimon paikalla nykyisin museokahvila, jossa sai herkullista mansikkakakkua ja kahvia. Kari-paviljongin yhteydessä oli myös postikortti- ja matkamuistomyymälä.
Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com. Blogin kirjoittaja twitterissä Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.