Tarpian Suunnan T-Rastit [05.05.2011]

[T-Rastit]

Suunnistuksen erikoisseura Tarpian Suunta järjesti 5.5.2011 Lempäälän Hakkarissa T-Rastit-tapahtuman, joka vastaa monin paikoin tuttua Iltarastit-tapahtumaa. En tullut selvittäneeksi, että viittasiko T-kirjain seuran nimeen vai ehkä torstaipäivään, jolloin tapahtuma järjestettiin. Iltarastithan järjestetään yleensä tiistaisin.

Juttelin joidenkin mukanaolijoiden kanssa ja eräskin koiransa kanssa metsään lähtenyt kertoi, että hän oli lupautunut yrityksen joukkueeseen Jukolan viestiin ja oli Tarpian Suunnan tapahtumassa verestämässä suunnistustaitojaan ja parantamassa kuntoaan. Kyseisen yrityksen joukkue oli kuulema viime kesänä onnistunut ensimmäisen kerran läpäisemään Jukolan viestin, eli kaikki joukkueen jäsenet pääsivät maaliin asti. Itse en ole koskaan ollut mukana Jukolan viestissä. Yleensä aloitan suunnistamisen vasta myöhemmin kesällä ja kesäkuun alussa olen vielä aivan rapakuntoinen. Eikä allekirjoittanutta ole koskaan mihinkään Jukolan viestijoukkueeseen pyydettykään.

Tapahtumamainos

1. T-Rastien tapahtumapaikalla oli mainos, jossa kerrottiin Tarpian Suunnan suunnistustoiminnasta. Mainos oli suunnattu etenkin nuorille ja heidän vanhemmilleen.

Lähtö

2. T-Rastien lähtö oli Hakkarin urheiluhallin nurkalla. Tämän kuvan näppäsin itse asiassa oman suunnistukseni loppuvaiheessa kun kiersin maaliin lähellä sijainneen lähtöpaikan ohitse. Tällöin lähtöpaikalla näkyi olevan runsaasti oravapolkulaisia ohjaajiensa kanssa.

Ensimmäinen rasti

3. Ensimmäinen rasti on toisinaan se, jonka etsiminen epäonnistuu, etenkin silloin kun metsässä on paljon lähekkäin sijaitseville rasteille juoksevia. Silloin saattaa mennä joukon mukana sen sijaan, että etsisi rastia itse.

Leimaus

4. Suunnistuksessa rastien leimaaminen tapahtuu nykyisin sähköisellä leimauslaitteella. Tässä tottunut suunnistaja kantaa omaa leimauslaitettaan vasempaan ranteeseen ripustettuna kun taas kompanssi ja kartta ovat oikeassa kädessä. Ja leimaus onnistuu tottuneelta yhdellä kädellä sekunnissa. Useimmilla aktiivisuunnistajilla taitaa nykyään olla oma leimauslaitteensa, mutta itse vuokrasin lähtöpaikalta itselleni oman tätä suunnistusta varten.

Asu vapaa

5. Suunnistajat pukeutuvat värikkäästi, sillä seurojen asujen lisäksi etenkin ei-kilpailutyyppisissä suunnistustapahtumissa asu on aika vapaa. Suunnistus ei yleensä ole mitään tekstiiliurheilua, vaikka joskus se on myös sitä.

Sinivuokkoja

6. Reitin varrella pongasin useassa paikassa sinivuokkoja. Alla osa suunnistuskarttaa valmiiksi piirrettyine rastimerkkeineen.

Metsätiellä

7. Oman suunnistusreittin varrella tapaa usein vastaantulijoita. Polut ja muut väylät ovat vaihtoehtoisia reittejä, joita käytetään helpottamaan omalle rastille pyrkimisessä, vaikka ne eivät kaikkein suorinta reittiä tarjoakaan. Ja toiset suunnistajat saattavat suunnistaa aivan eri reitin, jolloin rastit ja rastijärjestyskään ei ole sama, mutta rastien välillä hyvät etenemisreitit saattavat silti olla osan matkaa samat.

Rasti puun oksalla

8. Tässä rastilippu ja leimauslaite oli ripustettu puun oksaan.

Rasti sammalikossa

9. Rastilippu oli piilotettu matalalle ja leimauslaite oli laitettu sammaleelle ilman mitään telinettä.

Rasti aukion reunassa

10. Tämä oli kymmenes rasti ja toinen, jonka pummasin. Kuljin taustalla näkyvällä aukiolla sijaitsevaa polkua pitkin ja ohitin huomaamattani polunristeyksen, josta piti ottaa suunta rastilipulle, joka olisi metsän reunasta löytynyt helposti. Nyt jouduin palaamaan jonkin matkaa takaisin.

Rasti supassa

11. Toiseksi viimeinen rasti oli piilotettu mäen rinteessä pieneen suppaan. Kuvassa näkyvä nuori nainen suunnisti mäen reunaa (korkeuskäyrää) pitkin hiukan liian alas eikä löytänyt maanpinnan tasalla ollutta rastilippua välittömästi. Itse saavuin paikalle mäen ylitse ja näin ylhäältä piilotetun rastilipun hyvin. Joten ehdin leimata ja jäädä kameran kanssa väijymään rastin vierelle hetkiseksi.

Viimeinen rasti

12. Viimeinen rasti oli piillotettu polun vieressä olevan siirtolohkareen taakse. Myös leimausteline oli piilossa hiukan rastilipusta erillään.

Maali

13. T-Rastien maali oli mäeltä alas johtavan polun päässä.

Kenttätoimisto

14. T-Rastien toimistossa oli kiireitä osallistujien kirjaamisessa, kun osa suunnistajista oli vasta lähdössä metsään ja osa oli jo reittinsä kiertänyt.

Kiersin 5,2 kilometrin reitin aika rauhalliseen tahtiin. Parilla rastilla pummasin hiukan. Toisella rastilla en nähnyt siirtolohkareen ohi kulkiessani "väärällä" puolella olevaa rastilippua ja kävelin seuraavalle siirtolohkareelle. Rastilla numero 10 taas en huomannut avoimessa maastossa polkujen risteyskohtaa ja oivalsin kulkeneeni sen ohitse, kun polun kulku ei oikein täsmännyt kartan viivoihin. Aikaa meni lopulta 1 tunti ja 23 minuuttia. Osa meni valokuvatessa. Muutamalla rastilla jäin odottamaan muiden suunnistajien ehtimistä kuva-alalle, joten mitään kiirettä en pitänyt.

Olin varannut vaihtovaatekerran, mutta koska olin pitänyt sen verran rauhallista vauhtia, niin vaatteet eivät tuntuneet suunnistusurakkani jälkeen läpimäriltä. Joten vedin vain tuulipuvun takin ja housut hiukan hikisten vaatteiden päälle ja matkasin ensimmäisellä bussilla Lempäälän keskustaan odottelemaan junaa kotiin. Sitä odotellessa ehdin kaikessa rauhassa käymään ostoksilla.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

HTML:n table-rakenne muutettu div-rakenteeksi ja kuvat lisätty canvas-säiliöihin 22.9.2020.

[Paluu] [2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!