Suunnistusta: AM-keskimatka ja HOK [10.09.2011]

[mobile]
[Kilpailukutsu] [Kilpailuohjeet] [Ilmoittautuminen] [Ilmoittautumisen tarkistaminen] [Kartta, Karttanäytteet] [Kilpailukeskuksen sijainti] [Kilpailukeskus] [Lähtöajat sarjoittain] [Lähtöajat seuroittain]
Pesupaikka pressun takana

1. Kilpailijoissa naisille oli järjestetty kilpailun jälkeinen peseytyminen Säijän koulun liikuntatilojen pukuhuoneessa, jossa oli tarjolla suihkut ja lämmin vesi. Mutta miehille oli tarjolla vain koulunpihan nurkkaan pressulla eroteltu peseytymispaikka, jossa oli vain kylmää vettä. Toimitsijatehtäväni oli miesten peseytymispaikan vesihuollosta huolehtiminen. Säijän kyläyhdistyksen puuhamieheltä sain vesiletkun, jonka toinen pää piti viedä ikkunan kautta Säijän vanhemman koulurakennuksen sisälle ja liittää siellä vesihanaan. Jouduin kiinnittämään letkuun liittimen ja sain tupakansytyttimen näköisen lämmittimen, jolla letkun päätä piti lämmittää, jotta liitin sopisi sen sisään. En alkanut kuitenkaan opettelemaan lämmittimen käyttöä vaan työnsin liittimen paikalleen, lämmitin letkun päätä kuumalla vedellä ja junttasin letkun kiinni liittimeen. Sen jälkeen klemmarikiristys ja letku pysyi paikoillaan koko kilpailun ajan.

Pesuvesisaavit, -vadit ja -kuupat

2. Pressun rajaamalle alueelle oli nostettu puulavereille viisi kannellista vesisaavia, harmaita pesuvateja ja viisi kuuppaa eli vesikauhaa veden ammentamiseen. Pesupaikalla pesuaineiden käyttäminen oli kielletty. Viime vaiheessa peseytyjiä varten levitettiin pari räsymattoa. Täytin saavit parisen tuntia ennen ensimmäisen hikisen kilpailijan saapumista. Säijän pienen koulun lämminvesivaraaja olisi tyhjentynyt, jos olisin täyttänyt saavit lämpimällä vedellä ja vesi olisi sitä paitsi ehtinyt jäähtyä parin tunnin aikana. Mutta kylmäkin vesi lämpeni parissa tunnissa haaleaksi lämpimänä aamuna.

Kilpailukeskus Säijän koululla

3. Koska minua ei ennen kilpailua ja sen alkupuolella tarvittu valvomassa, että vesi riitti peseytyjille, ehdin kiertää kilpailualueella kameran kanssa. Kilpailukeskus oli siis Säijän koululla. Kilpailutoimiston lisäksi siellä oli erilaisia etupäässä kyläyhdistyksen järjestämiä myyntipisteitä.

Osallistujaluettelot

4. Kilpailuihin oli ilmoittautunut ennakolta hiukan yli 500 kilpailijaa, mutta ennen kilpailua tuli muutama peruutus.

Pirkko Saarinen

5. Kilpailun kilpailukeskuksen infopiste sijaitsi Säijän koulupihan uudemman rakennuksen vierellä. Keskellä kilpailun tiedottaja Pirkko Saarinen.

Säijän uusi koulurakennus

6. Säijän uudemmassa koulurakennuksessa oli naiskilpailijoiden pukuhuoneiden ja peseytymistilojen lisäksi toimitsijatiloja ja ensiapupiste.

Kyläyhdistyksen kahvila

7. Säijän kyläyhdistys oli järjestänyt uudempaan koulurakennukseen kahvilan, jossa oli ennen kilpailuakin jonkin verran väkeä. Kilpailun lähtö- ja maalialueella oli myös järjestävän seuran perustama kenttäravintola, mutta kun kilpailun aikana alkoi sataa, väki siirtyi paljolti kilpailukeskukseen ja sen palvelujen ääreen.

Rastiralli pienimmille

8. Kilpailukeskuksen ympärille oli pystytetty kaikkein nuorimmille (alle Oravapolkuikäisille) Rastiralli, jonka he saivat kiertää vanhempien seurassa. Rastirallissa maastoon oli vedetty siima, jonka varrella oli rastipukkeja. Ilmoittautuminen oli Muksulan oven pielessä ja kilpailujen aikana Rastirallin ehti kiertää 29 pientä osallistujaa.

Rastirallin ratamestari

9. Myös Rastirallilla oli oma ratamestari, joka huolehti rastipukkien laittamisesta paikoilleen.

Liikenteenohjaus

10. Kilpailun lähtö- ja maalialue oli tien toisella puolella, joten väen liikkumista ja paikalle saapuvia autoja oli ohjaamassa kolme liikenteenohjaajatoimitsijaa.

Saunaviitoitus

11. Kilpailijoille oli tarjolla sauna, mutta saunalle oli matkaa 5,4 kilometriä.

Suunnistajan kauppa

12. Kilpailualueella oli Suunnistajan kauppa.

Viitoitus

13. Suunnistajan Kaupan vieressä oli viitoitus eri pisteisiin. Esimerkiksi "Lähtö 2" oli Oravapolkukilpailijoiden lähtöpaikka.

Opaskartta ja ohjeet

14. Opaskartasta kilpailukeskus kaksine koulurakennuksineen näkyy tien vasemmalla (ala)puolella ja kilpailualue tien oikealla puolella.

Kuuluttamo

15. Kilpailun kuuluttamo oli aivan maalin vieressä.

Viimeinen rasti

16. Metsän reunassa oli ilmeisesti kilpailujen viimeinen rasti, jolta kilpailijat juoksivat kauempana näkyvään maaliin. Aikuisten lähtöpaikka oli parisataa metriä valokuvaajan takana. Ja Oravapolkukilpailijat taas lähtivät vasemmalta peltoalueen kulmasta.

Oravapolkulaisten lähtöpaikka

17. Oravapolkulaisten lähtöpaikalle oli rakennettu lähtökehikko, jossa kilpailijat astuivat aina minuutin välein eteenpäin, kunnes määrätyllä kilpailukellon piippauksella pääsi matkaan. Säijän opaskartassa tämä paikka oli numerolla 9 numeroitu kolmio.

Pysäköintipaikka

18. Kun palasin takaisin kilpailukeskukseen, huomasin pysäköintiin varatulle pellolle kerääntyneen jo runsaasti autoja.

Arja Nurminen

19. Kilpailukeskukseen palattuani pongasin tuttujakin. Valkeakosken Hakan suunnistajiin kuuluva Arja Nurminen (jos tunnistin oikein) teippaili nilkkojaan kilpailukeskuksena toimivan Säijän koulun pihalla seuratovereidensa keskellä. Valitettavasti en tunnistanut seurueen äijiä ulkonäöltä. Edellisen kerran muistelen nähneeni Arjan kauan sitten Tykölän Äimälän metsissä Iltarasteilla. Lopputulosten mukaan Arja voitti D55-sarjan ja viipyi metsässä sekunnin alle puolen tunnin.

Tämän jälkeen keskityin päivystämään miesten peseytymispaikan edustalla ja kamera oli sen aikaa toimitsijoille varatussa tiloissa, joten esimerkiksi kilpailun jälkeistä palkintojenjakoakaan en ehtinyt ikuistaa.

Tarpian Suunta järjesti Lempäälässä Säijän koulun lähettyvillä suunnistuksen keskimatkan aluemestaruuskilpailun 2011 ja Hämeen Oravapolkukilpailun 2011. Vaikka olin keväästä asti ollut mukana Tarpian Suunnan järjestemillä T-Rasteilla eli iltasuunnistustapahtumissa, niin liityin seuraan jäseneksi vasta syyskuun alussa. Ja sain heti kutsun mukaan toimitsijaksi Lempäälään.

Edellisen kerran olin toimitsijana suunnistuskilpailussa 1990-luvun puolivälissä Pohjois-Pirkanmaalla ja silloin huomasin, että kilpailujen järjestäminen vaatii paitsi hyvää organisaatiota niin myös kokeneita tai hyvin koulutettuja toimitsijoita. Itse tulin mukaan viime tingassa ja ilman koulutusta sain ilmeisesti sellaisen tehtävän, josta minun otaksuttiin selviytyvän ilman rautalankamalliakin.

Kilpailun jälkeen autoin hiukan kilpailukeskuksen siistimisessä, vaikka lopullinen siistiminen ja rakennelmien purku jäi seuraavaan päivään. Tarpian Suunta järjestää samalla paikalla T-Rastit 15.9.2011 klo 17 alkaen. Lauantain kilpailun toimitsijat pääsevät tutustumaan maastoon T-Rasteilla tällä kertaa ilmaiseksi, koska seura lupasi maksaa iltarastitapahtuman osallistumismaksun kaikilta toimitsijoilta. Aiemmin olen vuokrannut eurolla rastileimaukseen käytetyn emit-laitteen T-Rasteille, mutta nyt sekin jää pois, koska kilpailualueella kiertäessäni innostuin ostamaan Suunnistajan Kaupasta itselleni oman emit-laitteen.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.