Raha ei haise [20.07.2010]

[mobile]

[Pelisääntöjä etsitään - Suomi-Soffalla alekampanjaa lähes puolet vuodesta] [Yle: Suomi-Soffa yritti vaientaa "vaikeat" asiakkaat] [Suomen "mobiililaajakaistat"] [Mobiililaajakaistan hypeen realismia] [Liikkuvan laajakaistan markkinointiin uudet pelisäännöt] [Sonera ja DNA myöntävät mobiililaajakaistan takkuilun] [Viestintävirasto käskee yrityksiä muuttamaan laajakaistaehtoja] [Mokkulasta pallo jalkaan] [Mokkulan vauhti voi olla mitä vaan]

Suomi-Soffan mainos Janne Korhosen pelihousuissa

Itselleni on tehnyt pahaa nähdä Hakan pelihousuissa Suomi-Soffa Oy:n mainos. Kyseinen yritys on ollut Kuluttajariitalautakunnan mustalla listalla tuotteistaan ja harjoittanut lainvastaista markkinointia. Muut saman alan yritykset kärsivät yrityksen epäreilusta kilpailusta. Itse esimerkiksi heitän kaikki postiluukusta tulevat huonekalumainokset samantien roskikseen välittämättä enää tutkia, sattuisiko kyse olemaan jostain muusta yrityksestä. Haka on ollut niin epätoivoisesti rahan tarpeessa, että rahantarjoajien taustaa ei ole näköjään välitetty tutkia.

FC Hakan tulevaisuutta pohtii toimikunta ja monet ajattelevat, että seuran toiminnan jatkamisessa kyse on vain rahasta. Mutta näin ei ole. Mikään organisaatio ei pysty pitkällä tähtäimellä jatkamaan toimintaansa, jos toiminnan eettisiä perusteita ei ole mietitty. Ehkä on korkea aika heittää peliin muutama irtopallo silläkin alueella.

Toinen pitemmän aikaan allekirjoittanutta Hakan otteluissa harmittanut asia on kaiuttimista kaikuvat mainokset "mobiililaajakaistasta". Eräs tekniikan tohtori selitti taannoin, että sellaista kuin "mobiililaajakaista" ei ole itse asiassa olemassakaan. Hiukan yksinkertaistetusti sanoen mobiiliyhteyksissä kaikki käyttäjät jakavat saman rajoitetun taajuuskaistan ja mitä useampi käyttäjä änkeytyy samalle taajuuskaistalle samanaikaisesti, sitä pienempi osuus kaistasta jää yhdelle käyttäjälle ja sitä hitaammaksi yhteys muuttuu. Asiakkaille myydään mielikuvaa laajakaistayhteydestä, mutta todellisuudessa yhteysnopeudet saattavat normaalisti olla samaa luokkaa kuin ennen vanhaan modeemiyhteyksillä. Ja huonommillaan vielä sitä huonompiakin.

Kun puhelinmyymälässä myydään "langaton laajakaista" mutta saadaan jotain muuta, niin se täyttää mielestäni petoksen tunnusmerkit. Puhelinoperaattorit ja -myymälät ovat pystyneet jatkamaan näin ilmeisesti, koska kukaan ei ole tähän mennessä haastanut heitä oikeuteen petoksesta tai harhaanjohtavasta markkinoinnista. Yksinäiset puhelinmyymälät ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka käyttävät ilmeisesti kritiikittömästi päämiestensä lähettämää mainosmateriaalia, mutta jos he kieltäytyisivät siitä ja perustelisivat kieltäytymistä vedoten mahdolliseen joutumiseen leivättömän pöydän eteen, niin markkinointiin olisi tullut muutos jo ajat sitten.

Aiemmin Ykkösessä pelanneen ja voimakasta juniorityötä tehneen Atlantis FC:n mainostajiin kuului myös ainakin yksi pornoliike. Pääkaupunkiseudulla se on ehkä vielä onnistunut, mutta mitä lähemmäksi Pohjanmaan raamattuvyöhykettä siirryttäisiin, sitä vaikeampaa tällaisten mainosten sijoittaminen urheiluseuratoiminnan yhteyteen voisi olla. Jos vastaavia mainoksia alkaisi ilmaantua Tehtaan kentälle, niin muutamassa perheessä varmaan mietittäisiin pitkään, että voiko jälkikasvua lähettää enää peleihin saattajiksi tai pallopojiksi/-tytöiksi. Tai voiko perhe enää tulla katsomoon.

Suomessa Veikkauksella on pelialan monopoli ja vakioveikkausriviä luettiin jopa 1950-luvulla aina radion uutislähetysten jälkeen. Tiedä vaikka luettaisiin vieläkin, mutta en ole tullut radiota vain vuosikymmeniin kuunnelleeksi. Joten suomalaisia on tavallaan aivopesty jo vuosikymmeniä siihen, että uhkapelissä ei ole mitään pahaa siinä muodossa kuin Veikkaus ei sitä tarjoaa. Vaikka esimerkiksi Valkeakoski ei kuulu mihinkään raamattuvyöhykkeeseen, niin on mahdollista, että jalkapallokatsomoista jäivät jotkut syvästi uskovaiset perheet pois siinä vaiheessa kun Veikkauksesta tuli liigan pääsponsori. Samalla tavalla seuraava joukko on saattanut jäädä pois siinä vaiheessa, kun alkoholia myyvä ravintoloitsija Seppo Koskinen siirtyi FC Haka omistajaksi. Tätä taustaa vasten ei Sedun tarjoama mahdollisuus Hakan velkojen muuttamisesta pitkäaikaisiksi markkinointisopimuksiksi ei välttämättä ole täysin ongelmatonta.

Kun liigaseurat tekevät ilmeisesti Veikkausliigan määräyksestä tutkimusta ottelutapahtuman kehittämisestä, niin tutkimuksessa on vaarana - silloin kun tutkimus tehdään hyvin - että saadaan myös sellaisia vastauksia, joita ei haluta kuulla.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas, käyttää alkoholia satunnaisesti eikä kuulu mihinkään kirkkokuntaan.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2010] [Mobiilimittari kertoo kännykän nettinopeuden]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!