Median pohjanoteeraus [09.04.2011]

[mobile]
[Väyrynen: Yksityiskone 90 000 euroa - Englannin pääministeri: Ryanair 90 euroa] [Väyrynen: Irak has great growth potential to offer Finnish exports and business] [Rahaa paloi][Britannian pääministeri vei vaimonsa synttärimatkalle halpalentoyhtiöllä]

Tasan tarkkaan en todella pidä Paavo Väyrysestä. Mutta silti tunnen häpeää itsekin omaan mediaani kirjoittavana Aamulehden uutisesta, jossa kerrottiin Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen pikavisiitistä Bagdadissa. Aamulehti viittaa Iltalehden uutiseen, jonka mukaan visiitin hinnaksi tuli 90 000 euroa. Itse en ole nähnyt Iltalehden uutista [Löysin linkin uutiseen jälkeenpäin]. Aamulehti kertoo myös Daily Mail -lehteen vedoten, kuinka Iso-Britannian pääministeri David Cameron matkusti vaimonsa kanssa kahdestaan Espanjaan juhlimaan 40-vuotispäiviään halpalentoyhtiö Raynairin koneella. Kyseisen lentoyhtiön lennolla edestakainen matka on halvimmillaan 90 euroa. Eivät nämä matkat ole mitenkään vertailukelpoisia. Uutinen on minusta hyvin tarkoitushakuinen.

Ulkoministerin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministerin virkavelvollisuuksiin kuuluu matkustaminen ulkomaille. Näköjään jo tämä riittää herättämään kateutta. Media on vuosien mittaan tarttunut tähän aiheeseen kärkkäästi, koska tietää tällaisten uutisten saavan lukijoita. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että ei tällaiset pitkät esimerkiksi Atlantin ylilennot ole vanhenevalle miehelle mitään herkkua. Varmaan myös monet pitkiä lomamatkoja tehneetkin ovat sen huomanneet. Esimerkiksi veritulppavaara on jopa terveysriski pitkillä lennoilla. Joskus olen kuullut jopa sellaista huulta, että jos vanhenevista valtiomiehistä halutaan eroon, heidät pitää laittaa pitkälle ulkomaan lennolle. Urho Kekkonenkin romahti aikoinaan muistaakseni reittikoneella tehdyllä kalastusmatkalla Islantiin.

Pelkästään matkojen pituuden vuoksi uutisen vertailu on tolkuton. Kyse olisi suunnilleen sama kuin vertailtaisiin lentoja Suomesta Tukholmaan ja Kanarian saarille. Pelkästään matkojen pituuden vuoksi tulee hintaeroa, josta ei ainakaan Aamulehden webbiuutisessa mainita mitään.

Sen Aamulehti sentään muistaa mainita, että Väyrysen mukana kaksi turvamiestä ja 15-henkinen yritysmaailmaa edustava delegaatio. Tällaisten delegaatioiden vetäminen on kuulunut vuosia Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin toimenkuvaan. Sillä tavalla valtiovalta tukee yrityksiä, jotta ulkomaankauppa lisääntyisi ja se toisi toivon mukaan lisää työpaikkoja ja verotuloja. Joku 90 000 euroa on pieni raha siinä budjetissa.

Olot Irakissa ovat sen verran levottomat, että kahdesta turvamiehestä johtuva kustannus on täysin perusteltua. Jos itse olisin liikemies, niin en lähtisi edes venäjänmatkalle ilman paikalliset olot tuntevaa ja kielitaitoista gorillaa. Jopa delegaation jäsenet saattavat edellyttää turvamiehien mukanaoloa. Erilaiset sissiryhmät harrastavat liikemiesten sieppauksia lunnasrahojen toivossa.

Vaikka Irak on tällä hetkellä sodan rikkoma maa, niin sillä on öljyvarojen vuoksi melkoiset luonnonvarat. Takavuosina eräs Saudi-Arabiassa työskennellyt ystävä kertoi, että kun siellä autokauppaan meni ostamaan autoa, niin myyjä kysyi ensimmäiseksi, että kuinka monta autoa halusi ostaa. Kun ostaja oli kiinnostunut vain yhdestä autosta, niin myyjä menetti kiinnostuksensa ja viittasi asiakasta tutustumaan autoihin itse kaikessa rauhassa. Saapuminen yksityiskoneella on imagokysymys. Irakissa ja sen naapurivaltioissa on sadoittain sheikkejä, joilla on omat yksityislentokoneet. Joten jotain reittikoneella saapunutta liikemiesvaltuuskuntaa ei ehkä pidettäisi kovin potentiaalisena kauppakumppanina.

Matkan kustannuksia laskettaessa pitäisi myös ottaa huomioon se, että ministerin ja yritysjohtajien työajallekin voidaan laskea joku hinta. Mitä useamman tunnin he ovat poissa työpöytänsä äärestä turhassa matkustamisessa, sitä kalliimmaksi ja tehottomammaksi se tulee yrityksille. Yksityiskoneellä säästetään kallispalkkaisten yritysjohtajien ja vähän pienempipalkkaisen ministerin työaikaa ja tuo säästö pitäisi oikeastaan vähentää tuosta 90 000 euron matkakulusta, jotta saataisin näkyviin matkan todelliset kulut.

Aamulehden uutisessa ei mainita myöskään tarkkaan, että oliko edestakainen 90 euron matka yhden hengen hinta vai kahdelta hengeltä. Itse uskon kyse olevan yhden hengen hinta, jolloin itse uutisessakin olisi pitänyt puhua 180 eurosta. Ja suomalaisryhmän "vertailuhinnaksi" olisi pitänyt ottaa 90 000e/18 henkeä eli 5000 euroa per henki. Se taas ei ole mitenkään kohtuuton hinta tuon pituiselle ja tuolla aikataululla suoritetulle matkalle.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!