Osuuskunta Lempesti elää ja voi hyvin Lempäälässä [21.10.2011]

[mobile]
[Osuuskunta Lempesti]
Osuuskunta Lempesti

1. Lempesti tarjoaa hoivapalveluita, siivouspalveluita sekä yrityksille että kodeille ja remonttipalveluita. Yhtenä tärkeänä asiakkaana on alusta alkaen ollut Lempäälän kunta. Osuuskunnan perustaminen osui juuri sellaiseen hetkeen, jolloin Lempäälä oli ulkoistamassa palvelujaan ja kunta osti myös palveluita Lempestistä esimerkiksi loma-aikoina tuuraamaan vakituisen henkilöstön lomia siivouksissa ja kotipalveluissa. Lempesti toimii edelleenkin "vararesurssina" ja pyrkii palvelemaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Lempäälä tarjoaa asukkailleen myös palvelusetelin, jolla asukkaat voivat ostaa palvelujaan eri tarjoajilta. Tällä hetkellä on valittavana neljä palvelutarjoajaa ja Lempesti on yksi niistä.

Akaalaisen osuuskuntayrittäjäkurssin kouluttajia ja osanottajia sekä Lempestin toimitusjohtaja Sirpa Kauppila

2. Toimitusjohtaja Sirpa Kauppila (kuvassa oikealla) on työskennellyt yrityksessä vuodesta 2005 ja viimeisen vuoden ajan toimitusjohtajana. Vaikka yritys on yritysmuodoltaan osuuskunta, niin toiminta on käytännössä samanlaista kuin osakeyhtiössä. Osuuskunnan käytännön toimintaa johtaa hallitus, jonka puheenjohtajana on edellinen toimitusjohtaja. Hallituksessa on jäsenenä myös osuuskunnan ulkopuolinen asiantuntija. Viime kädessä tärkeät päätökset tekevät osuuskunnan jäsenet, joilla jokaisella on yksi ääni. Lempestissä toivotaan, että työhön tuleva kiinnostuu itse työnantajastaan ja kysyy jäsenyydestä. Tiedottamisella pyritään ainakin kerran vuodessa kertomaan miten osuuskunnassa toimitaan ja miten siinä voi vaikuttaa. Kaikki osuuskunnassa työssä olevat ja asiaan kiinnostusta osoittaneet toivotetaan tervetulleeksi jäseneksi.

Akaalaisen osuuskuntayrittäjäkurssin kouluttajia ja osanottajia

3. Kuvassa Lempestissä vierailulla käyneitä akaalaisen osuuskuntayrittäjäkurssin kouluttajia ja osanottajia.

Lempäälän keskustassa Pirkanmaalla majaileva Osuuskunta Lempesti on jo 15 vuotta toiminut siivous- hoiva- ja remontointinpalveluja tarjoava työosuuskunta. Allekirjoittaneella oli tilaisuus tutustua osuuskunnan toimintaan perjantaina 21.10.2011. Osuuskunnan toimitusjohtaja Sirpa Kauppila kertoi, että osuuskunta syntyi alunperin osuuskuntayrittäjäkurssin aikana noin kuukauden kuluttua kurssin aloittamisesta ja itse asiassa jo ennen kurssin loppumista. Perustajia oli 21 kurssilaista ja tänä päivänä Lempestissä on työssä noin 40 henkilöä. Jäseniä on 27, joista 11 henkilöä on työssä osuuskunnassa.

Sirpa Kauppila kertoi, että osuuskuntaa perustettaessa Suomen Yrittäjät ei ensin hyväksynyt osuuskuntaa jäsenekseen. Mutta siinä vaiheessa Lempesti oli jo jäsenenä Lempäälän Yrittäjissä, joten aikaa myöten jäsenyys hoitui, vaikka valtakunnallisella tasolla osuuskuntaan yritysmuotona suhtauduttiin aluksi ennakkoluuloisesti. Lempesti maksaa työntekijöilleen työehtosopimusten mukaisia palkkoja, joten osuuskunta ei ole mikään yritys, jossa työtä tarjoittaisiin alihintaan ja kilpailtaisiin epäreilusti muiden yrittäjien kanssa.

Osuuskunnan remonttitöissä on henkilöitä, joiden koulutus ja kokemus tukee maalausta, tapetointia, kaakelointia, yms. pintaremonttia. Esimerkiksi märkätilojen vesieristyssertifikaatit löytyvät kahdelta tekijältä ja kolmaskin opiskelee sitä parhaillaan. Lempesti on valikoitunut työpaikaksi, koska alan työtä on osuuskunnassa tarjota riittävästi.

Lempestin toiminta-alueena on Lempäälä ympäristöineen. Kovin pitkälle ei lyhytkestoista keikkaa ole kustannustehokasta lähteä tekemään, vaan pyritään saamaan samalle suunnalle useampia asiakkaita, joiden tilaamat työt voidaan rytmittää samalle päivälle tehtäväksi.

Lempesti on myös siitä erikoinen osuuskunta, että sillä on sertifioitu ISO 9001:2008 -standardin mukainen laatujärjestelmä. Työntekijät ovat myös mukana omissa tiimeissä, joissa työtehtäviä ja niiden laatua pyritään kehittämään. Pisimmällä ovat rakennusalan ja hoiva-alan tiimit. Siivousalan kaksi tiimiä ovat vasta opiskelemassa tiimityöskentelyä. Yrityksen sisäinen tiedotus on järjestetty mm. intranetin ja oman henkilöstölehden välityksellä. Ja paljon tiedostusta hoidetaan myös tiimikokousten kautta.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!