Opera haastaa Googlen taisteluun webin herruudesta [11.11.2010]

[mobile]

[Shhh... Opera holds the web's most valuable secret] [Her kjøres egentlig Opera Mini] [Opera Software] [Operan kotisivu] [Opera-selaimen iPhone-versiota esitellään ensi viikolla] [Opera uusi selaimensa Symbian-version] [Opera-selain sinnittelee jättiläisten puristuksissa] [Android sai norjalaisen selaimen]

The Register-webbilehti kirjoitti 8.11.2010 uutisen, jonka mukaan Opera on tekemässä mobiilimaailmassa googlet ja kasvaa vauhtia, joka saattaa viedä sen tulevaisuudessa tietokantatapahtumamäärässä Googlen ohitse. Opera on ottamassa haltuunsa mobiilimaailman samalla tavalla kuin Google on tehnyt tavallisille tietokoneille. Operan keksinnön avulla webbiselaaminen halpenee ja yleistyy, mikä vie myös (mainos)rahoja pois Googlelta ja suuntaa ne Operan suuntaan. Opera on allekirjoittaneelle tuttu vuosien takaa oman tietokoneen Opera-webbiselaimesta. Tosin uusimmassa sylimikrossa sitä ei taida olla asennettuna, mutta toisaalta 6 vuotta vanhassa Nokian kännykässäni webbiselaaminen sujuu ainoalla selaimella, joka on Opera.

Operan keksintö on hyödyntää välimuistia. Kuusi vuotta sitten Operan insinöörit keksivät tavan säästää mobiilioperaattorien rahaa tiivistämällä webbisivuja ja lähettämällä ne hitailla 2G-yhteyksillä binaaripalasina. WAP yritti tehdä saman asian WSP:llä, mutta ei läheskään yhtä tehokkaasti, ja WAP vaati, että webbisivut luotiin WML-muodossa.

Operan oivallus oli, että prosessoriaika palvelimella oli halpaa, mutta vaatimattomassa kännykässä prosessori ja kaistanleveys olivat hyvin kalliita. Webbisivun oli tarve keskustella ehkä 20 muun palvelimen kanssa ja jotkut niistä keskustelivat myös muiden palvelimien kanssa. Tällä tavalla kerätty kollaasi on asennettava uudelleen paikallisesti; tehtävä, joka on kasvavasti verottanut prosessoreita vuosien mittaan. Esimerkiksi webbisivujen ulkoasun muotoiluun käytetty CSS-tiedosto sisältää usein koordinaatiston ristiriitaisia sijaintitietoja ja ne on ratkaistava paikallisesti.

Opera tarjosi alunperin tekniikkaa välimuistipalvelimena mobiilioperaattoreille ja kutsui sitä nimellä Mobile Accelerator. Sitten se päätti tarjota sitä suoraan loppukäyttäjille pienen kevytkäyttöisen selaimen kautta, joka keskusteli suoraan välimuistin kanssa, jota Opera itse ylläpiti. Opera Mini-asiakassovellus voitiin suorittaa kaikenlaisissa puhelimissa ja sen suosio on jatkuvasti kasvanut. Operan palvelimet, jotka olivat alunperin Oslon keskikaupungin päämajassa, oli siirrettävä ulkopuolelle ja pian Operasta tuli pääpalvelinoperaattori.

Jos vertaa nyt Googlen "tietokantatapahtumakonetta" Operan "tietokantatapahtumakoneeseen", niin norjalaisten tarjous näyttää potentiaalisesti todella hyvin arvokkaalta. Käyttäjät kuluttavat paljon enemmän aikaa mobiilivälimuistin kautta kulkemiseen, kuin he tekevät Googlessa. Hakujen lisäksi välimuisti sisältää kohteita - uutisivuja, sosiaalisen median sivuja ja sähköposteja. Juuri sitä käyttäytymismainostajat haluavat. Ei olisi vaikeaa sisällyttää mainoksia binaarivirtaan, joka virtaa Mini-selaimeen. Mutta Opera-yhtiölle se on juuri se alue, johon se ei halua mennä.

Käyttäjät luottavat Operaan henkilökohtaisten tietojen suhteen ja yritys on päättänyt olla osallistumatta käyttäytymistietojen hyväksikäyttöön. Yrityksessä ajatellaan, että käyttäjien luottamussiteen rikkominen tuhoaa liiketoiminnan. Google sitävastoin tarjoaa nykyisin käyttäytymismainostamista, mutta varoo kutsumasta sitä sillä nimellä.

Tällä hetkellä Operalla on kolme erilaista rahavirtaa, joita se kasvattaa rauhallisesti. Ensimmäinen rahavirta on lisensointi ja tekijänoikeusmaksut. Toinen virta on tulot aktiivisista käyttäjistä ja tietokantatapahtumista (eli transaction). Kolmas virta on ne tulot, jotka yritys saa kutsujen lähettämisestä hakukoneille. Tätä kolmatta käyttää rahoitukseensa myös esimerkiksi Mozilla. Joten mobiiliverkot maksavat käyttääkseen Operan palvelintekniikkaa, koska se säästää heiltä kaistanleveyttä ja parantaa loppukäyttäjän kokemusta.

Opera otaksuu, että tulevaisuus on tietokantatapahtumakeskeinen, mikä tällä hetkellä muodostaa 10 prosenttia webbimainostamisesta. Putkea Operan ja käyttäjien välillä voidaan ajattella yksityisenä kanavana. Käyttäytymismainosten ja muiden lisääminen tuohon binaarivirtaan on houkuttelevaa. Mutta Opera tekee jotain täysin muuta. Opera aikoo sallia ilmoittajien kilpailla muiden ilmoitusverkkojen kanssa tavallisilla web-sivuilla. Tammikuussa Opera osti AdMarvel-yrityksen, jota se ylläpitää nyt omana tavaramerkkinään. AdMarvel-yrityksellä on epätavallinen lähestymistapa. Se ei ole tavanomainen ilmoitusverkosto vaan pikemmin se suorittaa "välitystuomioita" kilpailevissa ilmoitusverkoissa antaen ilmoittajille tilaisuuden löytää kaikkein kustannustehokkaimmat kohteet ilmoituksilleen. AdMarvel voi vaihtaa Google-ilmoituksen kilpailevaan ilmoitusverkkoon. Tämä laittaa sen törmäyskurssille joidenkin webin voimakkaimpien voimien kanssa. Ilmoitusverkot vihaavat välitystuomioita, vaikkakin se on arvokas markkinatoiminto, joka alentaa mainosten kustannuksia tavallisille ihmisille. Google lähes bannaa sen, potkien säännöllisesti ulos julkaisijoita, joita se epäilee sen käyttämisestä. Google (ja muut ilmoitusverkot) haluaisivat pikemmin sinun ajattelevan heitä "huutokauppoina", mikä on korvikeilmaus puhtaalle markkinalle.

Mutta kuluttaja ja mainostaja ei koskaan tiedä avainsanan todellista arvoa tiettynä päivänä ja tiettynä hetkenä, jollei ilmoitusverkoista tehdä läpinäkyvämpiä. Näin ei ole ennen kuin ovet avataan avainsanahuutokaupoissa. Jää nähtäväksi, onnistuuko Opera siinä aikomuksessa.

Kriitikot kiinnittävät huomiota siihen, että Operan mobiili webbivälimuisti on rajoitettu tietyille markkinoille, joissa mobiiliselaus on halvempaa kuin kiinteälinjainen internet-liittymä. Kun markkinat kypsyvät, kiinteälinjainen mahdollisesti halpenee ja välimuistin arvo katoaa. Samanlainen huutokauppa on, että kun markkinat kypsyvät, ne ostavat "oikeita" webbiselaimia, kuten iPhonesta ja Androidista löytyvät rich application-sovellukset ja tarvitsevat vähemmän mobiiliversiota.

Molemmilla argumenteilla on ansionsa. Mutta se otaksuu, että Opera pysyy paikallaan. Nykyään Operan Mini tarjoaa niin loistavia nopeita kokemuksia iPhonella että sen kotoperäinen webbiselain - mikä on erinomainen - tuntuu tuskalliselta. Perustekniikkatodellisuus on, että on halvempaa muodostaa webbisivu palvelimella. Monissa tapauksissa tämä on edelleen totta, mikäli Opera jatkaa innovointia ja lisää arvoa. Jopa nopeimmilla langattomilla verkoilla voit kokeilla ladata sivu kokonaisuudessaan ja napsauttaa sitten paluu-painiketta. Huomaa, kuinka paljon nopeammin jo valmiiksi ladattu paluusivu ilmestyy näkyviin välimuistista.

The Finnish blog above is based on The Register article written by Andrew Orlowski. The link to the original article can be found above.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2010]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!