Raju hintakorotus VR:n junalipuissa [08.09.2011]

[mobile]
[Kaleva: VR muuttaa junalippujen hinnoittelun] [VR ottaa käyttöön ruuhkiin perustuvan hinnoittelun] [Uudistuksilla lisää etuja junamatkustajille] [VR uudistaa matkaliput - tähtäimessä kelluvat hinnat] [Kilpailuvirasto ratsasi Linja-autoliiton ja Matkahuollon pääkonttorit] [Linja-autovuoroihin tulossa raju supistus] [Tarkastusviraston paljastus: Valtio puuttui VR:n päätöksiin]
Toijala-Viiala junalippu ennen ja jälkeen

1. Pirkanmaalla Akaassa kaupungin kahden sisäisen rautatieaseman Toijalan ja Viialan välinen junalippu maksoi vielä elokuussa 2 euroa 70 senttiä. Mutta nyt syyskuussa hinta on jo 4 euroa. Vasemmanpuoleinen lippu oli klo 12.55 - 13.00 -junaan. Kyseessä ei ollut mikään ruuhka-aika. Akaan Viiala on niitä rautatieasemia, joissa ei ole lipunmyyntiä, joten matkustajat joutuvat ostamaan lipun konduktööriltä.

Bussilippu Toijalasta Viialaan

2. Samana päivänä Toijalan ja Viialan välinen bussilippu maksoi 3 euroa 70 senttiä.

Junalippu Viialasta Tampereelle

3. Junalippu Viialasta Tampereelle maksoi vielä elokuussa 5 euroa 10 senttiä. Kun yritin nyt tarkistaa kyseisen matkan hintaa VR:n webbisivun kautta, webbisivun ilmoituksen mukaan hintatietoihin ei saa yhteyttä.

Junalippu Lempäälästä Viialaan

4. Olin 8.9.2011 käymässä Lempäälässä ja palasin illalla junalla Lempäälästä Viialaan. Ostin asemalla junalipun automaatista ja se maksoi 3 euroa 30 senttiä. Oman muistini mukaan hinta on ollut sama aiemminkin. Viialan ja Lempäälän väliä on 13 kilometriä, joten junalippu on ollut kalliimpi kuin Viialan ja Toijalan välinen lippu, koska jälkimmäisten taajamien väli on vain 9 kilometriä. Kysyin konduktööriltä, että mitä maksaa lippu Viialasta Toijalaan ja hän naputteli laitteestaan hinnaksi saman neljä euroa, mikä on tämän blogin ensimmäisessä kuvassa. Mutta kun sanoin, että ei siinä ole mitään järkeä, niin konduktööri sanoi kuulleensa, että heidän laitteensa antaa joillekin väleille väärän hinnan. Joten ehkä tässä hinnannousussa on kyse siitä. Perjantain lehdet varmaan kirjoittavat asiasta tarkemmin.

Junien lippujen hinnat taajamajunissa ovat nousseet rajusti. VR on luvannut syyskuun 14. päivästä alkaen maltillisia hinnankorotuksia, mutta junien konduktöörit myyvät uuden lipunmyyntiohjelman mukaan jo lippuja, joissa yksittäisen matkan hinta on noussut rajusti. Konduktöörin mukaan joillakin osuuksilla lipun hinta on saattanut alentuakin.

Pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien välinen bussiliikenne on ilmeisesti kannattavaa, mutta muualla bussiliikenteen lippuhinnat riippuvat aika paljon yhteiskunnan joukkoliikennetuesta. Sitä ei ole korotettu ja se on johtanut bussilinjojen ja yhteysmäärien karsimiseen liikennöitsijöiden kustannusten kohotessa. VR-konserni taas hoitaa raideliikennettä monopoliasemassa ja toiminnassa tähdätään lakisääteisten velvotteiden lisäksi paljolti mahdollisimman suureen voittoon.

Pääkaupunkiseudulla seutulippu maksaa 4 euroa. Mutta Helsingin sisäisessä liikenteessä kertalippu matkakortilla maksaa vain 1 euroa 70 senttiä. Lippuautomaatista ja kännykällä ostettuna kertalippu maksaa 2 euroa ja kuljettajalta/konduktööriltä ostettuna 2 euroa 50 senttiä. Akaassa Viialan ja Toijalan välinen liikenne on Akaan kaupungin sisäistä liikennettä. Akaan Viialassa ei ole rautatieasemalla lipunmyyntiä eikä lippuautomaattia.

Kuten alhaalla linkitetty Akaan Seudun uutinen kertoo, kyse oli siis uuden järjestelmän käyttöönoton virheestä. Kun vihdoin pääsin toimivalle VR:n webbisivulle, niin se kertoi Toijalan ja Viialan välisen junalipun hinnaksi 2,70 euroa. Ja Viialan ja Lempäälän välinen junalippu oli myös 2,70 euroa. Joten kyseisen välin junalipun hinta on laskenut 60 senttiä.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2011] [Junalipun hinnan raju nousu johtui virheestä] [Junalippu-uudistus jumitti VR:n verkkokaupan] [TS: Junalla pääsee nyt ilmaiseksi] [VR:n lipunmyyntiautomaatit eivät vieläkään toimi] [IT-firmalla uskomaton selitys VR:n lippukaaoksesta: "monitoimittajahanke"] [Matkustaja hämmästyi: junassa olleilta kerättiin tiedot laskun lähettämistä varten] [Tämä on junakatastrofin ydin: Matkustajien hintavertailu yllätti VR:n] [VR:n uutta lippujärjestelmää testattiin Intiassa] [Yle: Pahoja ongelmia myös VR:n verkkokaupassa]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!