Kuka pelkää Albert Kuqia? [23.02.2011]

[Albert Kuqille 1+1-vuotinen sopimus] [Futisforum2.org-keskustelua]

Joku on joskus verrannut yhteiskuntia Jumalten keinuun. Tosin kyseessä ei välttämättä ole se Jumalten keinu, josta Eino Leino runoili vuonna 1902:

Kenen korkeat jumalat keinuunsa ottavat kerta,
eivät ne häntä yhdessä kohden pidä,
he heittävät häntä
välillä taivaan ja maan -
siksi kuin järjen valon häneltä ne vievät.

Ja kuka maailmoiden mahdin kuuluttaja on,
hän tänään pilvien ääriä kulkee,
ja huomenna makaa
maassa niin syvällä
kuin koski, mi vuorten kuilussa kuohuu.

Kuka keinussa jumalien keinuu,
ei hällä elon aika pitkä ole.
Syyn, syyttömyyden
hän huiput nähköön -
sitten tulkohon tumma yö.

Vertauksen mukaan elämä yhteiskunnissa menee vasemmalta oikealle, anarkiasta diktatuuriin ja takaisin. Pohjois-Afrikan maissa Jumalten keinu heilahtaa parhaillaan diktatuurista demokratian suuntaan. Esimerkiksi Espanjassa sama tapahtui Francon kuoleman jälkeen. Itärajan takana Jumalten keinu muutti viimeksi radikaalisti suuntaa 1980-luvun lopulla.

Politiikassa ja etenkin vaaleissa tämän Jumalten keinun huomaa siitä, kuinka valta normaalisti lyhyemmän tai pitemmän ajan kuluessa vaihtuu ja oppositiosta tulee uusi hallitsijapuolue. Muutos perustuu siihen, että aina on tyytymättömiä äänestäjiä, jotka vaihtavat äänestämäänsä puoluetta. Samaa tapahtuu poliitikkojen ja politiikan harrastajienkin kohdalla. Osa vaihtaa puoluetta. Toiset politiikan harrastajat ja äänestäjät taas pysyvät koko ikänsä saman puolueen kannalla ja tietävät, että jossain vaiheessa keinu heilahtaa taas takaisin ja he ovat taas voittajien riveissä.

Suomessa Jumalten keinu heilahtaa parhaillaan oikealle. Ja kun puhun oikeasta niin tarkoitan, että silloin Kokoomuskin on keskustassa. Sen huomaa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja asenteissa. Ei vähiten useilla keskustelufoorumeilla. Puolella korvalla kuuntelin jotain radio-uutista, jonka mukaan asennemuutos näkyy jopa koulutettujen ja yleensä valistuneiden opettajien asenteissa. Asenteet kiristyvät etenkin ulkomaalaisia ja maahanmuuttajia kohtaan. Populistisilla väitteillä vedätetään herkkäuskoisia, joilla ei ole kykyä tai halua analysoida syy-yhteyksiä. Esimerkiksi kun maahanmuuttoa halutaan rajoittaa, niin jätetään kertomatta, että kyseessä on molemminpuolisesta mekanismista. Kun sallitaan ulkomaalaisten maahantulo, niin samalla sallitaan suomalaisten matkustaa ulkomaille ja myydä suomalaisia palveluja ja tuotteita. Toinen vaihtoehto olisi, että eläisimme suljetussa yhteiskunnassa, jossa eläisimme pesemällä toistemme paitoja kulunutta klisettä lainatakseni. Elintasomme olisi silloin aivan toinen kuin mitä se on nyt.

Albert Kuqi

Suosikkiharrastuksessani futiksessa tämä asenteiden koveneminen näkyy esimerkiksi FC Hakan uuteen pelaajaan Albert Kuqiin kohdistuvana arvosteluna. Tosin tämä arvostelu perustuu joissakin asioissa tosiasioihin. Itse olen nähnyt monia hyviä hyökkääjäpelaajia Haka-paidassa. Esimerkkinä vaikka Matti "Roto" Paatelainen, Juhani Peltonen, Kimmo Tarkio ja Ari Valvee. Kun nuorta Albert Kuqia vertaa heihin, niin onhan hän vielä melkoinen raakile. Muutamassa näkemässäni harjoitusottelussa hän ei ole vähillä peliminuuteilla esittänyt kovinkaan ihmeellistä. Vaikka eräs toinen pitkän linjan Haka-kannattaja on tunnistavinaan tiettyä potentiaalia. Mutta se arvostelu, joka Kuqiin on kohdistunut, on minusta täysin kohtuuton. Ei Kuqi ole minusta tällä hetkellä yhtään sen huonompi pelaaja kuin Jukka Santala oli viime talvena tähän aikaan. Mutta ei Santalaan kohdistunut tällaista arvosteluryöppyä. Hakan faneilla oli kärsivällisyyttä odottaa kesää ja nurmipeliä, koska talviolojen pelit ovat mitä ovat. Ei niiden perusteella pitäisi tehdä kovin kattavia päätelmiä. Mielestäni yleinen koveneminen suhtautumisessa maahanmuuttajaperäisiin pelaajiin näkyy selvästi Kuqi-kommenteissa.

FC Hakan uutisessa mainittiin, että Kuqia ei ajatella tällä kaudella vielä kovin suureen rooliin. Mutta Hakan fanien arvostelussa hänet on jo asetettu tällaiseen rooliin. Hakan vt. toimitusjohtaja Olli Huttunen totesi vielä: "Haluamme nyt kehittää häntä pelaajana ja katsoa mihin saakka rahkeet riittävät." Uutisen mukaan Kuqi tuo kuitenkin myös leveyttä ja vaihtoehtoja Hakan hyökkääjistöön. "Hän on nuori, mutta myös hiukan erityyppinen hyökkääjä kuin meillä muuten on", Huttunen luonnehtii. Tuossa viimeisessä viitataan ehkä Hakan nykyhyökkääjistä Kalle Multaseen. Viime kesänä eräs kolmas ei-enää-niin-kovin-nuori Haka-fani totesi minulle, että hänen mielestään Multanen aristelee tilanteisiin menoa. Kuqi taas on sen luonteinen hyökkääjä, joka ei paljoa aristele.

Kun Huttunen mainitsee Kuqin rooleista, niin hänellä saattaa olla Hakassa vielä yksi rooli, jota ei ole mainittu. Hakan harjoitusotteluissa on hiukan vakinaisemmin pelannut kolme pelaajaa, joiden juuret ovat alun alkaen Afrikassa: Regi Nooitmeer, Mohamed Koroma ja Kwesi Biney. Jos Albert Kuqia ei olisi, niin ulkomaalaisiin kohdistuva arvostelu saattaisi kohdistua aika raakana heihin. Mutta tällä hetkellä se kohdistuu Suomessa vuoden 1992 ystävänpäivänä syntyneeseen kosovolaiset sukujuuret omaavaan Albert Kuqiin. Albert toimii Hakassa tavallaan ukkosenjohdattimena tässä ulkomaalaisiin kohdistuvassa arvostelussa. Hakan taannoisessa harjoitusottelussa oli pakkasta yli -10 astetta. Albert verrytteli kentällä ilman pipoa. Päädyssä joku hakapelaaja tai -juniori, jos kuulin oikein, kysäisi Albertilta, että missä on pipo. "Taskussa", hän vastasi. "V-tun ulkomaalainen!" heitti siihen kysyjä vastaukseksi. Ehkä se kuvastaa hyvin yleisiä asenteita.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com tai Twitterissä osoitteeseen https://twitter.com/JormaKarvonen.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2011] [Albert Kuqi Wikipediassa] Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!