Suomen Cup 2006: PS Kemi Kings - TP-Seinäjoki 3-0 (2-0) [22.06.2006]

[PS Kemi hakee torstaina revanssia][PS Kemillä Pikkufinaali haarukassa][TP-Seinäjoki tietää mikä Kemissä odottaa][Hiljaisuuden aika on ohi!]
Sumua mereltä

1. Ennen ottelua oli pilvistä ja meren rannalla sijaitsevalle kentälle tuli mereltä jotain sumun tapaista. Itse ottelun aikana oli enimmäkseen kuitenkin aurinkoista. Taustalla näkyy kentän huoltorakennus, joka sijaitsee molempien nurmikenttien välialueella.

PS Kemi Kings-pelaajat verryttelevät

2. PS Kemi Kings-pelaajat verryttelevät ennen ottelua. Taustalla näkyvä kaareva kattorakennelma kuulu Sauvonsaaren ykköskentän katsomoon.

Pallopojat (ja -tyttö) poseeraavat ennen ottelua

3. Kun PS Kemi Kings perustettiin, niin kolme paikkakunnalla ennestään ollutta futisseuraa keskittyi juniorityöhön. Nämä pallopojat (ja joukossa taisi olla yksi pallotyttökin, jos kuuntelin kuuluttajan luettelemia nimiä oikein) tulevat yhdestä näistä junioriseuroista. Harvinaisen tyylikkäissä urheiluasuissa ja lippiksessä luki FC-88 Kemi ja Team 96.

Rock-miehet saapuvat

4. PS Kemi Kingsillä on viime otteluissa ollut mukana muutaman miehen Rokkifutis-ryhmä, joka rumpuineen on luonut otteluihin tunnelmaa. Tiedä, vaikka kymmenen vuoden kuluttua Euroviisuvoittajat muistelevat, että muistatteko silloin Kingsien matsissa... ;-)

TP-Seinäjoen vaihtopenkki

5. TP-Seinäjoen vaihtopenkkiläisiä ennen ottelua. Oikealla seisomassa päävalmentaja Thomas Dunne. Joukkue saapui Seinäjoelta bussilla. Vaihdoin pari sanaa Thomas Dunnen kanssa ennen ottelua ja hän kertoi bussin lähteneen Seinäjoelta jo klo 10.30.

Joukkueet alkuesittelyssä

6. Joukkueet alkuesittelyssä. Edessä mustissa asuissa TP-Seinäjoki ja takana kotijoukkue PS Kemi Kings. Ottelun erotuomari oli Antti Kaisto. Avustavina tuomareina olivat Petri Tarkiainen ja Simo Kivari.

Ensimmäisen maali alkusoitto

7. Ottelun ensimmäinen maali on syntymässä. Vasemman yläkulman kuvassa Tommy Torvikoski on rynnimässä laidalla pallon perään. Seinäjoella on peräti neljä miestä vahtimassa Torvikoskea: Johannes Sarapää, Tiitus Lehtinen, Pekka Väänänen ja Cassiano. Ilmeisesti Jukka Hyvärinen (tai Janne Oksala) juoksee ristiin päätyä kohden ja Torvikoski syöttää pallon hänelle. Hyvärinen keskittää oikean yläkulman kuvassa pallon keskustaan. Vasemman alakulman kuvassa pallosta kamppailevat Seinäjoen Henri Erti, Kemin Janne Oksala, Seinäjoen Petri Niemi ja Kemin Ville Himanka. Oikean alakulman kuvassa pallo kimpoilee yläilmoihin.

Tuomo Salmela maalinteossa

8. Pallon lennellessä yläilmoissa paikalle rynnistää Tuomo Salmela, joka tykittää Ville Himangan ja Vesa Kivimäen välistä pallon kohti maalia. Pelaajat vasemmalta oikealle: Janne Oksala, Petri Niemi, Himanka, Kivimäki, Salmela, Henri Erti ja Arto Hakala.

Pallo on maalissa

9. Oikean yläkulman pikkukuvassa Tuomo Salmela katsoo pallon perään Petri Niemen ja Vesa Kivimäen muodostaessa liian myöhään muurin hänen eteensä. Isossa kuvassa Seinäjoen maalivahti Janne Ahola heittäytyy, mutta kuten keskellä olevasta pikkukuvasta näkyy, pallo on jo maalissa.

Maalin juhlintaa

10. Kingsin pelaajat juhlivat maalitekijää. Takana Seinäjoen Tiitus Lehtinen ja edessä saman seuran Pekka Väänänen. Tiitus Lehtinen muuten oli viime keväänä mukana Veikkausliigajoukkue FC Hakan viikon mittaisella kevätleirillä Kyproksella, mutta ei onnistunut saamaan vielä sopimusta Hakaan, jossa pelaa hänen isoveljensä Toni Lehtinen.

Toisen maalin alkusoittoa

11. Toinen maali syntyi hienon kuvion päätteeksi. Vasemmassa yläkuvassa Kemin Antti Uimaniemi antaa poikittaissyötön oman kenttäpuoliskon puoleisesta keskiympyrästä. Muut pelaajat oikealta vasemmalle: Jukka Hyvärinen, Erkka Pätsi, TP-Seinäjoen kapteeni Mikko Ylihärsilä, Pekka Väänänen, Tero Mäkipelkola ja Johannes Sarapää. Joni Mäkitalo ottaa sen vastaan (oikeassa yläkulmassa) ja laukoo pystysyötön Arto Hakalalle, jonka kuljettaa seinäjokelaisten pitäessä avoimen ovien päivää pallon helposti boksiin (kuvat alhaalla).

Zippi yli maalivahdin

12. Kuljetuksensa päätteeksi Arto Hakala nostaa pallon yli TP-Seinäjoen 198 cm:n pituisen maalivahti Janne Aholan. Oikealla Petri Niemi on ehtinyt Hakalan rinnalle, mutta Henri Erti oli tilanteessa pari askelta Hakalan takana. Pohjolan Sanomien webbisivulla on taustalla näkyvän valokuvaaja Sini-Marja Niskan valokuva tilanteesta toisesta kulmasta nähtynä.

Maalituuletusta

13. Isossa kuvassa pallo on putoamassa korkean kaaren jälkeen maaliin. Tiitus Lehtinen on ehtinyt takatolpalle, mutta ei ehdi katkaisemaan roikkoa. Pikkukuvissa Arto Hakala kaartaa tuulettamaan kotijoukkeen toista maalia.

Tommy Torvikoski puskemassa

14. Tommy Torvikoski oman puolustuksen apuna puskemassa keskitystä alas omalle puolustajalle. Muut pelaajat vasemmalta oikealle: Tero Mäkipelkola, Cassiano, Antti Uimaniemi, Pekka Väänänen ja Janne Oksala.

Katsojat nautiskeleavat

15. Katsojat istuskelivat ottelun aikana rennosti kentän reunalla kuka missäkin. Pari katsojaa oli tuonnut jopa omat telttatuolit mukanaan. Katsojat olivat aivan kentän vierellä, joten tunnelma oli erinomainen. Kemin Antti Uimaniemi ohittaa laidalla Seinäjoen Henri Ertiä. Edessä tilannetta seuraa Petri Niemi.

Matti Palosaari

16. Kemi Matti Palosaari purkamassa TP-Seinäjoen hyökkäystä. Takana palloa havittelee Johannes Sarapää. Vasemmalla Seinäjoen Mikael Muurimäki ja hänen takanaan kotijoukkueen Erkka Pätsi.

Arto Hakala, Cassiano, Tommy Torvikoski ja Tero Mäkipelkola

17. Arto Hakala, Cassiano, Tommy Torvikoski ja Tero Mäkipelkola kamppailevat pallosta lähellä Seinäjoen boksia.

Henri Erti ja Ville Himanka

18. Kotijoukkeen Ville Himanka havittelee palloa pois Seinäjoen Henri Ertiltä, jolla on ilmeestä päätellen kuitenkin sana sanottavana asiassa. Erti on pelannut Viron poikamaajoukkueen otteluita, vaikka asuukin pysyvästi Suomessa.

Pekka Väänänen ja Antti Uimaniemi

19. Pekka Väänänen ja Antti Uimaniemi, jotka ulkonäkönsä puolesta voisivat melkein kilpailla kilpailussa "kuin kaksi marjaa" ;-), kamppailevat pallosta keskialueella.

Mikko Ylihärsilä ja Arto Hakala

20. Seinäjoen Mikko Ylihärsilä jahtaa Kemin Arto Hakalaa, joka näyttää ottavan tilanteen aika rauhallisesti.

Selaimesi ei tue <APPLET>-tagia/Your browser does not support the <APPLET> tag.

Väärä kuva

21. Oheisessa animaatiossa kuvataan TP-Seinäjoen Mikael Muurimäen syöksy Matti Palosaaren varjostamana puolesta kentästä kotijoukkeen maalille. Lopussa FC Kemi Kingsin maalivahti ja kapteeni Sami Mäkipörhölä torjuu Muurimäen maalintekoyrityksen. Torjunta oli jo toinen samanlainen.

Johannes Sarapää, Janne Oksala, Vesa Kivimäki, Arto Hakala

22. Janne Oksala suojaa palloa vähän liian hyvin, joten Johannes Sarapää tasoittaa peliä vähän työntämällä poskesta. Takana Seinäjoen Vesa Kivimäki ja Kemin Arto Hakala.

Janne Ahola

23. TP-Seinäjoen 198 cm:n pituiselle maalivahti Janne Aholalle korkeat keskitykset ovat ilmeisesti aika helppoja. Muut pelaajat vasemmalta oikealle: Vesa Kivimäki, Ville Himanka, Tiitus Lehtinen, Tuomo Salmela ja Juha Syrjälä.

Kännykkämies

24. Vieressäni olevan katsomon ylimmällä rivillä seisoskeli kännykkään puhuva katsoja. Ilmeisesti ottelun kulusta raportoitiin jollekin ulkomaiselle peliyhtiölle, joten peli oli listoilla muuallakin kuin Veikkauksessa.

Selaimesi ei tue <APPLET>-tagia/Your browser does not support the <APPLET> tag.

Väärä kuva

25. Oheisen animaation alussa TP-Seinäjoen musta-asuinen kapteeni Mikko Ylihärsilä ja Kemin punasiniasuinen Jukka Hyvärinen kamppailevat pallosta boksissa. Pallon saa keskellä Seinäjoen Juha Syrjälä (numero 22), joka yrittää tykittää. Lopussa Syrjälän pää painuu tuhlatusta maalitilanteesta. Ylihärsilä taas katselee tilanteen kuivuttua taivaalle. Muut pelaajat ovat kotijoukkueen maalivahti Sami Mäkipörhölä ja oikealta kiiruhtava Erkka Pätsi.

Jukka Hyvärisen varoitus

26. Jukka Hyvärinen hermostuu Juha Syrjälään ja kampeaa hänet pois tieltä selästä työntämällä. Erotuomari näyttää keltaista korttia ja myös avustava tuomari merkitsee varoituksen omaan vihkoonsa. Hiukan myöhemmin tämä tuomareiden kaksinkertainen kirjanpito pettää.

Kolmas maali

27. Ottelun kolmas maali on syntynyt. Pikkukuvassa keskellä Tommy Torvikoski tykittää kohti maalia. Rangaistusalueen ja rangaistuspilkun 9 metrin kaaren risteyksessä Vesa Kivimäki katsoo ohiviuhuvaa palloa. Vasemmalla seinäjokelaiskolmikko Cassiado, Henri Erti ja Johannes Sarapää toteaa olevansa väärässä paikassa. Oikean alakulman pikkukuvassa Janne Ahola on heittäytynyt, mutta pallo pullistelee jo verkkoa. Isossa kuvassa kemiläiset juhlivat maalin syntyä.

Tuomo Salmelan toinen varoitus

28. Tuomo Salmela on taklannut Seinäjoen Anssi Syrjämäen kentän pintaan ja tajuaa saavansa teosta toisen keltaisen kortin. Pikkukuvassa erotuomari Antti Kaisto näyttää keltaista korttia Salmelan kävellessä jo kohti vaihtopenkkiä.

Yksinäinen tuomari

29. Tuomareilta jää kuitenkin huomaamatta, että kyse oli Salmelan toinen keltainen kortti ja erotuomari ei huomaa näyttää punaista korttia. Myöskään varoituksen kirjaava avustava tuomari ei ilmeisesti huomaa mitään. Vasta kun katsomosta aletaan neuvoa jo kentän toisella laidalla vaihtopenkin lähellä poistuvaa Salmelaa, että tuomari ei näyttänyt punaista, älä lähde mihinkään, erotuomari oivaltaa virheensä ja alkaa hapuilla punaista korttia takataskusta.

Erotuomarin Canossan matka

30. Erotuomarit yleensä kutsuvat varoitettavan luokseen, mutta kun nyt kyse oli hänen omasta virheestään, Kaisto juoksee kentän toiselle laidalle, jossa Tuomo Salmela odottaa.

Punainen kortti

31. Erotuomari Antti Kaisto näyttää vihdoin punaisen kortin melkein pari minuuttia itse tapahtuman jälkeen. Jalkapalloilun maailmanmestaruuskisoissa tapahtui kai samoihin aikoihin vastaava tuomaritöppäys, jossa pelaaja jäi kentälle ja sai kai vielä kolmannenkin varoituksen. Taustalla näkyy TP-Seinäjoen pelaajabussi.

Loppupainostusta

32. Ottelun loppupuolella TP-Seinäjoki yritti kavennusta, mutta joukkueen selkäranka oli tainnut katketa jo oikeastaan ensimmäisen puoliajan alun nopeisiin maaleihin ja kotijoukkueen kolmas maali oli vain lopullinen niitti. Pelaajat vasemmalta oikealle: Tommy Torvikoski, Matti Palosaari, Juha Syrjälä, Erkka Pätsi, Mikko Ylihärsilä, Mikael Muurimäki, Cassiano, Arto Hakala, Joni Mäkitalo, Johannes Sarapää ja Antti Uimaniemi. Ennen ottelua seisoskelin valokuvaamassa suunnilleen siinä, missä taustalla oleva avustava tuomari on parhaillaan. Huomasin, että vasemmalla näkyvän kulmalipun suunnasta tuli kotijoukkueen kannatusryhmä rumpuineen ja nappasin heistä kuvan (numero 4) ja käännyin sitten kuvaamaan jotain muuta. Noin kymmenen sekunnin kuluttua takana olevalla terassilla huomattiin kentän päädyssä kulkeva rumpuryhmä ja joku huikkasi minulle neuvon: Hei, ota kuva tuosta huutosakistakin ;-)

Tiitus Lehtinen ilmataistelussa

33. Tiitus Lehtinen kamppailee keskityspallosta Kemin Esa Savolaisen kanssa (jos tunnistin pelaajan oikein). Takana on varmistamassa Vesa Kivimäki ja edessä on Juha Syrjälä.

Erkka Pätsi, Jukka Hyvärinen, Rami Sariola, Matti Palosaari ja Mikael Muurimäki

34. Jukka Hyvärinen ja Mikko Ylihärsilä kamppailevat keskityspallosta Erka Pätsin, Matti Palosaaren ja Mikael Muurimäen tarkkaillessa tilannetta taustalla.

Huutosakki toisessa katsomossa

35. Oikealla puolellani olleen katsomon keskiosassa ylärivillä tunnelmaa loi aiemmin havaitsemani rumpuryhmä. Katsomon keskiosassa oli huutosakin johtaja, joka oli varustautunut megafonilla.

Selaimesi ei tue <APPLET>-tagia/Your browser does not support the <APPLET> tag.

36. Ottelun loppuhetkillä kotijoukkueen maalivahti Sami Mäkipörhölä kunnostautuu jo kolmannen kerran selvän läpiajon torjunnassa. Tälläkin kertaa asialla on Mikael Muurimäki, joka ei ole ilmeisesti oppinut mitään aiemmista epäonnistumisistaan ;-) Mäkipörhölän apulaisena on Erkka Pätsi ja viime vaiheessa Jukka Hyvärinen.

PS Kemi Kings-pelaajat onnittelevat toisiaan

37. PS Kemi Kings-pelaajat onnittelevat toisiaan ottelun jälkeen pääsystä jatkoon Suomen Cupissa.

Joukkueet palkintojenjaossa

38. Joukkueet ja erotuomarit kokoontuneina palkintojen jakoon ottelun jälkeen.

Palkintojenjakoa

39. TP-Seinäjoen pelaajista palkittiin Mikael Muurimäki (vasemmalla ylhäällä) ja Vesa Kivimäki (oikealla ylhäällä). Kotijoukkueen pelaajista palkinnon saivat Arto Hakala (vasemmalla alhaalla) ja Erkka Pätsi (oikealla alhaalla).

Kävin viime syksynä katsomassa Suomen Cupin ottelun PS Kemi Kings - PK-35 Kemissä Junko-hallissa. Pikavisiitin aikana juttelin hetken Junkohallissa kotijoukkueen yhden aktivistin, Fred The Redin kanssa ja kun PS Kemi Kings alkoi menestyä myös tänä vuonna hyvin Suomen Cupissa, Fred houkutteli minut uusintavisiitille Kemiin. Suomen Cupin 6. kierroksella PS Kemi Kings kohtasi Klubi-04:n, mutta silloin kävin vielä mieluimmin katsomassa FC TPS-FC Haka-ottelun Salossa kuin lähdin Kemiin. Mutta kun Klubi-04 kukistui ja Haka putosi Cupista, päätin uusia matkan pohjoiseen.

Valitsin kulkuneuvoksi taas junan ja lähdin aamulla klo 7.04 Helsingistä. Perillä oli kolmisen tuntia ennen ottelun alkua, joten ehdin käväistä erään kaupungilla näkemäni alkuasukkaan suosittelemassa Ravintola Samaanissa pihvillä. Tästä syystä makkarat eivät kentällä tällä vierailulla oikein maistuneet.

Sauvonsaaressa on vierekkäin kaksi nurmikenttää (ja merenpuolella taisi vielä olla kolmas harjoitusnurmikko), joista "ykköskentän" ympärillä on juoksurata ja neljässä kulmassa valopylväs. Kenttää viimeksi uusittaessa tapahtui kuitenkin moka. Juoksuradan kohdalta kaivettiin vanhaa merenpohjaa pois kaksi ja puoli metriä ja korvattiin maa-aines, mutta nurmikon kohdalta vain 60 cm. Nurmen alle vedetyt putkistot ovat ilmeisesti kärsineet routavaurioita ja kuulin puhuttavan jotain nurmeen syntyneistä "halkeamista". Kakkosnurmi, jolla Suomen Cup-ottelu pelattiin, on kuitenkin hyvässä kunnossa jopa aikaisin keväällä, jolloin jossain Vaasassa vielä pelataan hiekkakentällä. Tosin keväällä kakkosnurmelle annetaan mielellään aikaa vihertyä rauhassa ja kevään ensimmäiset ottelut pelataan mielellään ykkösnurmella. Samoin ykkösnurmen valaistus mahdollistaisi pelien pelaamisen sillä myös syksyllä, vaikka ykkösnurmi ei ehkä suurempaa rasitusta kestäkkään ja kuntonsa puolesta ei aina sitä salli. Kakkosnurmen otteluihin saa myös paremman tunnelman, koska katsomot sijaitsevat aivan kentän vieressä eikä juoksuradan takana kuten ykkösnurmella.

Kokeilen tässä raportissa muutamia Java Applet-animaatioita, jotka ei välttämättä näy sellaisissa webbiselaimissa, missä Java run-time-ympäristö ei asennettu oikein. Kuvien vaihtumisnopeus voi myös riippua oman tietokoneen tehokkuudesta. Pyydän myös etukäteen anteeksi, jos olen tunnistanut joitakin pelaajia seuraavissa kuvateksteissä väärin.

PS Kemi Kingsien kokoonpano: 79. Sami Mäkipörhölä (C), 2. Matti Palosaari, 5. Erkka Pätsi, 6. Jukka Hyvärinen (v), 7. Antti Uimaniemi, 9. Arto Hakala, 15. Tuomo Salmela (v+v=ua), 17. Janne Oksala (79. min. 16. Aleksi Räihä), 18. Joni Mäkitalo, 19. Ville Himanka (74. min. 11. Esa Savolainen), 30. Tommy Torvikoski. Vaihtopelaajat: 4. Lari Ruokamo, 8. Janne Hosio, 10. Tapio Heinonen, 13. Mikko Uimonen, 14. Jari Moisanen, 20. Juha Pekka Juvonen, 21. Lauri Rönkkö, 22. Juha Eteläaho, 23. Jarkko Seppälä, 24. Tuomo Haarala, 25. Tuomas Nikupeteri.

TP-Seinäjoen kokoonpano: 30. Janne Ahola, 4. Petri Niemi (67. min. 3. Anssi Syrjämäki), 6. Tiitus Lehtinen, 7. Cassiano (v)(82. min. 23. Jere Jääskeläinen), 8. Henri Erti (v), 10. Mikael Muurimäki, 11. Johannes Sarapää, 14. Tero Mäkipelkola (46. min. 22. Juha Syrjälä), 18. Vesa Kivimäki, 21. Pekka Väänänen, 28. Mikko Ylihärsilä (C). Vaihtopelaajat: 1. Topias Mäki, 12. Matti Tervasmäki, 16. Rami Sariola, 19. Mikko Väänänen, 24. Henri Salo.

Maalit: 3. min. Tuomo Salmela () 1-0, 5. min. Arto Hakala 2-0, 71. min. Tommy Torvinen 3-0.

Ottelun jälkeen TP-Seinäjoen joukkueenjohtaja Pasi Oksanen totesi: "Ekan 3-5 minuutin nopeat maalit ratkaisivat. Edellisessä sarjapelissä täällä meillä oli yhtä huono alku, muta silloin kerittiin väliin hyökkäyksiin. Nyt Kemi oli tehokas. Muurimäki purjehti yksin lävitse, mutta Kemin maalivahti peitti. Olisimme tarvinneet 31. minuutin tilanteesta maalin, jotta olisimme päässeet peliin mukaan."

Kun kysäisin pitkän matkan vaikutuksia, niin Oksanen kielteli niiden vaikuttaneen: "Näissä nykyaikaisissa ilmastoiduissa busseissa matkustaa mukavasti pitempiäkin matkoja. Kenttä oli myös erittäin hyvä ja yleisön kannatus oli hienoa."

PS Kemi Kingsin päävalmentaja Sauli Kotiranta totesi ottelun jälkeen: "Joukkue oli täynnä tahtoa, mikä näkyi heti alussa. Maalivahti Mäkipörhölä oli tänään selvästi paras. Torvikosken Tommylla oli myös hyvä päivä tänään."

Kun kysyin suosikkivastustajaa seuraavaan otteluun, Kotiranta totesi hymynkare suupielessä: "HJK olisi ihannevastaustaja. Klubi-04 on jo täällä käynnyt. Tervetuloa!"

Seuraava vastustaja arvotaan tiistaina 27.6.2006 ja ottelu pelataan syksyllä. Vaikka HJK tulisi vastustajaksi, ottelua ei välttämättä pelata enää Kemissä. PS Kemi Kings on selvästi joukkue, joka on nosteessa. Toisena syksynä peräkkäin hyvä menestys Suomen Cupissa ja seuralla on myös uusi toiminnanjohtaja, joka on saanut käyntiin mm. naisjaoston, joka on teettänyt fanituotteita. Myös kannatusryhmän syntyminen on hyvä merkki. Yleisömäärä on kasvussa ja henki tuntui seurassa olevan hyvä. Ja kuten huutosakki ottelun loppupuolella muistutti: Finskillä tavataan! PS Kemi Kings on nyt mukana Suomen Cupin pikkufinaalissa Finnair Stadiumilla syksyllä. Se jää väliin vain siinä tapauksessa, että seura selviytyy Suomen Cupin finaaliin ;-) Ottelun jälkeen pääsi mukavasti iltajunalla takaisin etelään ja makuuvaunussa Juhannuksen aatonaattoyö suojui rauhallisesti.

[Futisvuosi 2006] [Salama-alku masensi Seinäjoen][FutisForum: Suomen Cupin puolivälierät][Suomen Cupin kahdeksas kierros arvottu][ PS Kemi Kings - Kultsu FC Suomen Cup Pikkufinaali klo 11.30] [Suomen Cup 2006] [Suomen Cupin finaalit kotimaisen futiskauden huipentuma]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!