Miesten Kolmonen 2009: MuSa - FC Jazz-juniorit II 4-1 (2-0) [12.09.2009]
[VaKP 2009 - Ristilän ja Hakan opeilla kakkoseen] [Jarkko Okkonen mielii vielä liigakentille] [Nousukarsinta Tampere/Satakunta, Vakp vs. Musa, 1.osa 26.9 ja 2. osa 3.10]
Hakan kakkosjoukkue VaKP oli selvinnyt Kakkosen nousukarsintaan, jossa sen on määrä kohdata Euro-säännöillä kaksiosaisessa karsinnassa Musan Salama Porista. Koska porilaisjoukkueen toiseksi viimeinen sarjaottelu osui kotikentälle lauantaina 12.9.2009 klo 16:00 alkaen, päätin lähteä seuraamaan ottelua paikan päältä. Matkasin ensin junalla Tampereelle, josta vaihdoin Porin junaan. Perillä päätin ensimmäisenä lähteä myöhäiselle lounaalle ja pääsin vaihteeksi herkuttelemaan porilaisilla erikoisuuksilla. Vuosien mittaa kun tutummaksi on tullut grillikioskeilta saatava "Porilainen", joka koostui yleensä kahdesta makkarasiivusta kaikilla höysteillä. ;-) Osittain samanaikaisesti Kolmosen ottelun kanssa pelattiin Porissa Ykkösen huippuottelu FC PoPa - AC Oulu, mutta se jäi tällä kertaa väliin, kun VaKP:n tuleva karsintavastustaja kiinnosti enemmän.
1. Koska olin lähtenyt kotoa kohti Poria jo ennen puoltapäivää, lounas oli jäänyt väliin ja poikkesin umpimähkään ensimmäisessä kohdalle osuneessa ravintolassa. Siellä oli tarjolla kengurupihviä, jota en ole aiemmin maistanut. Joten tässä on sitten kengurupihvi punaviinikastikkeessa ja uuniperuna kermakastikkeella, jos muistan oikein.
4. Tulosveikkauksessa sain veikata ensimmäistä maalia molemmilla ottelupuoliajoille. Jos maaleja ei syntynyt, palkinto arvottiin kaikkien osallistujien kesken. Myös saman minuuttimäärän arvanneista voittaja arvottiin. Tulosveikkauksen tulot menivät muistaakseni juniorityön tukemiseen (kuten ne yleensä menevät joka seurassa ;-) ).
7. FC Jazz-juniorit II pelaajaesittelyssä. Joukkueella oli mukana maskotti, jolla oli vierasjoukkueen pelaajavalmentaja Jani Bly:n peliasu päällään. Teikkauksen jälkeen maskotti ja hänen isosiskonsa siirtyivät tyhjään vierailijoiden pelaaja-aitioon. Saamani palautteen mukaan maskottina oli vierasjoukkueen maalivahdin Toni Mäenpään poika Jasse ja hänen sisarensa on nimeltään Nanna (kiitos palautteesta).
8. Ottelun erotuomarina oli Pasi Laiho. Avustavina erotuomareina olivat Leo Sakari ja Antti Kemppinen. Varsinkin Laiho oli mielestäni erinomainen tuomari ja vain kerran häneltä meni konseptit sekaisin, kun maalivahti Toni Mäenpää torjui pallon Jussi Välilän vasempaan alakulmaan sijoittaman rangaistuspotkusta päätyrajan ylitse. Sen jälkeen maalivahti ehti hetken asetella palloa maalipotkupaikalle, ennenkuin vastustajan pelaajien huudot herättivät erotuomarin ja hän viittoi kulmapotkua. Hämärästi muistelen toisen avustavan liputtaneen jossain vaiheessa väärin, mutta kokeneen tuntuinen erotuomari korjasi hänen virheensä.
10. Vasemmalla oleva Niko Saarinen pelasi MuSan 4-4-2 -muodostelmassa keskikentällä vasempana laitalinkkinä, mutta oli pelityyliltään hiukan perinteisen centerin tyyppinen, ja ei arastellut tunkeutua rangaistusalueella keskustaankin. Saarisen takana oli Jonne Tuominen ja oikealla Niko Vainionpää, jos tunnistin pelaajat oikein.
11. Pituudeltaan Brian Gilmourin luokkaa oleva Jarno Ruisniemi oli MuSan pelintekijä, joka pelasi keskikentän keskustassa. Kun MuSan hyökkäykset lähtivät monesti laitaa myöten nousuina, niin pallo syötettiin hetkeksi keskustaan, minkä jälkeen nousija sai sen usein seinänä takaisin eteensä. Usein tuona seinänä toimi Ruisniemi, joka saattoi kuitenkin myös rauhoittaa peliä antaakseen omille pelaajille aikaa nousta tai sitten vaihtaa yksinkertaisesti hyökkäyksen puolta toiselle laidalle. Ruisniemen osaamisarsenaalista löytyi kaikki mahdollinen kantapääkikkoja myöten ja vain kerran hän taisi erehtyä nousemaan vastustajan maalin eteen, jossa keskityspallo liiteli pään yli vähän turhan korkeana. Ruisniemi antoi myös kulmat ja vapaapotkut. Vain MuSan rangaistuspotkun antajana oli Jussi Välilä, jonka vasempaan alakulmaan sijoittaman potkun vierasjoukkueen maalivahti torjui [korjattu, kiitos palautteesta]. Kuvassa takana oli Jazz-juniorien Jussi Koivuniemi.
12. MuSan ensimmäinen maali syntyi, kun Jarno Ruisniemi laukoi maalin eteen korkean keskityksen. MuSan webbisivun mukaan maalintekijä olisi ollut Jussi Männistö, mutta kuva-animaation mukaan maalintekijä näytti olevan pikemmin numero 5 eli Sami Rantala. Mutta netissä kerrottiin palautteena, että Männistö oli tosiaan maalintekijä, mutta hän oli jäänyt tässä kuvasarjassa kuvausalueen ulkopuolelle. Kiitos palautteesta.
13. MuSan pelissä oli aika metka kuvio, jonka ristin kolmioksi. Kun vastustajan puolustuslinja makasi alhaalla rangaistusalueen rajalla, niin pelaajat nousivat vastustajan kenttäpuoliskolle ja laittoivat pystyyn kolmion, jossa pallo kulki maata pitkin edestakaisin melkoista vauhtia. Monesti tämän kolmion sisällä ei ollut vastustajan pelaajia. Tavallaan vastustajaa härnättiin nousemaan puolustuslinjasta ottamaan palloa pois kolmiopelaajilta ja ehkä toivottiin puolustuslinjan sillä tavoin avautuvan. Veikkausliigatasollakin pelataan kolmiota, mutta siellä kolmio liikkuu ja sen sisällä on yleensä vastustajan pelaajia. Paikallaan pysyvä kolmio on ehkä syntynyt, koska pelaajien pelinlukutaito eri riitä muuhun kuin pallon palauttamiseen takaisin tai lähimmälle pelaajalle. Jos joku kulmista lähti liikkeelle, seurauksena oli välittömästi harhasyöttö. Mutta jos Jarno Ruisniemi oli yhdessä kulmassa, saattoi tapahtua mitä tahansa.
16. Koska vierasjoukkueella ei ollut yhtään vaihtopelaajaa ja ottelupöytäkirjaankin huoltajaksi ja joukkueenjohtajaksi oli merkitty joukkueen pelaajavalmentaja Jani Bly, niin vierasjoukkueen vaihtopenkki oli tyhjä lukuunottamatta ottelun alussa vaihtopenkillä istunutta joukkueen maskottia ja hänen siskoaan. Kakkosessa pelaava FC Jazz-juniorit selvisi Suomen Cupissa vuonna 2009 kahdeksan parhaan joukkoon. Mieleen tuli, että onko seuran kaikki resurssit panostettu nyt Suomen Cupissa menestymiseen ja kakkosjoukkueeseen ei siksi ole riittänyt pelaajia kuin minimimäärä, vai onko joukkue pelannut koko kauden näillä resursseilla?
17. FC Jazz-juniorien maalivahti Toni Mäenpää katkaisi yhden MuSan hyökkäyksen tulemalla vastaan pitkälle rangaistusalueen ulkopuolelle. Ja kun toisessa aallossa ei keskikentän keskustassa ollut ketään, Mäenpää jatkoi pallon kanssa rauhassa keskiympyrään, josta antoi syötön omalle hyökkäyspelaajalle. Futisjoukkueiden maalivahdit ovat monesti persoonia ja Jazz-junioreiden kakkosjoukkueen veskari Toni Mäenpää oli sieltä persoonallisemmasta päästä.
18. Kulmapotkuissa MuSa keräsi torninsa peräkkäiseksi riviksi, josta palloon ilmeisesti ponnisti se, joka kohdalla osui. MuSan pelaajista vasemmalla Jussi Välilä, Heikki Vesalainen, Ville Santanen ja Jussi Männistö. Maaliviivalla kärkkyvä Sami Rantala oli kuitenkin melkein vaarallisin pelaaja maalin edessä.
20. MuSan kolmannen maalin teki Sami Rantala ja nyt ainakaan maalintekijästä ei ollut epäilystä, kuten ensimmäisessä maalissa. Ja taas maalisyöttäjä oli Jarno Ruisniemi. Mutta en muista aivan varmasti, että yrittikö Jazz-puolustaja Jussi Rouhikko jatkaa keskityspalloa omalle maalivahdilleen, mutta jatko jäi lyhyeksi vai voittiko Rantala kamppailun pallosta. Jarno Ruisniemi seurasi hyvin hyökkäystä ja olisi päässyt laittamaan pallon helposti maaliin, jos Jazz-maalivahti Toni Mäenpää olisi torjunut takanurkkaan sijoitetun pallon sivulleen.
21. MuSa esitti näytteen vaarallisesta vastahyökkäyksestä, kun Jussi Männistö katkaisi rangaistusalueen rajan edustalla Jazz-junioreiden hyökkäyksen pitkällä oikean jalan purkupotkulla yli keskiviivan. Keskiviivan omalla puolella kärkkynyt Niko Vainionpää rynnisti karkuun ohi nukahtaneen Jazz-puolustuksen. Hän yritti sijoittaa palloa takanurkkaan, kuten Sami Rantala MuSan kolmannessa maalissa vähän aikaisemmin. Maalivahti Toni Mäenpää kuitenkin torjui pallon ohi takatolpan ja saamani palautteen mukaan se jäi jopa elämään kentälle vaikka itse muistin pallon menneen pystytolpan ohitse ulos [kiitos palautteesta]. Tässä tilanteessa Toni Mäenpää väänsi oikean polvensa.
22. Koska vierasjoukkueella ei ollut kentän laidalla huoltajaa, niin MuSan huoltaja Pentti Järvenpää [Korjasin, kiitos palautteesta] saapui antamaan ensiapua vierasjoukkueen maalivahdille. Ensiavun jälkeen Mäenpää sinnittelikin maalin suulla koko jäljellä olevan ottelun. Erotuomari ymmärsi varmasti polvivammojen tuskallisuuden, kuten vasemman polven tuesta huomaa.
23. MuSan oikea puolustaja Aki Jylli oli mielestäni joukkueen puolustuslinjan paras pelaaja. Jyllin pelityyli muuten tuo mieleen parin vuoden takaisin Hakan Jarno Mattilan, vaikka hän ei kooltaan ja fysiikaltaan ole Mattilan kaliiperia. MuSan puolustuslinjassa pelasivat Jani Heinonen (62. min. Kalle Narmala), Jussi Männistö, Heikki Vesalainen ja Jylli. Näistä Heinonen ja Jylli avasivat välillä peliäkin ihan hyvin pystysyötöillä ja nousivat itse laitoja pitkin. Vasemmalla laidalla pystysyöttöjen kohteena olivat Ville Santanen ja Niko Saarinen, vaikka jälkimmäinen liikkui leveyssuunnassa laajemmallakin alueella. Oikealla laidalla taidettiin tavoitella pystysyötöillä eniten Sami Rantalaa.
24. MuSan ykkösmaalivahti Joni Kuusisto sai punaisen kortin kaataessaan läpipäässeen Jazz-juniorien hyökkääjän rangaistusalueella. Näin hän on poissa ensimmäisestä Kakkosen karsintaottelusta Valkeakoskella. Kakkosmaalivahti Eero Mäkinen ei mahtanut mitään lähes oikeaan yläkulmaan sijoitetulle rangaistuspotkulle.
Koska näkemäni Musan Salaman ottelu oli ensimmäinen näkemäni (jos ei lasketa vuosikymmeniä sitten Valkeakoskella näkemiäni otteluita), niin analyysini pelaajista saattaa olla virheellinen. Joukkueen pelipaidoissa ei ollut nimiä, joten jotkut pelaajat saattavat karsintaotteluissa pelata myös eri pelinumeroilla kuin näissä kuvissa. Kaiken lisäksi pelipaikatkin voivat olla aivan toiset. Esimerkiksi numerolla 6 pelanut Jussi Välilä on seuran webbisivun mukaan toppari ("Tyylikäs toppari, vahva kaksinkamppailuissa, pystyy pelamaan tasaisesti, nopeudessa kehitettävää"), mutta tässä ottelussa hän pelasi keskikentällä ja oli mielestäni aika näkymätön ja itse asiassa mielestäni myös voimaton nimenomaan kaksinkamppailuissa. Tyylikkyys näkyi ainoastaan rangaistuspotkussa, mutta sekään ei mennyt maaliin [korjasin, kiitos palautteesta.].
Toppariparina pelasi joukkueen kapteeni Jussi Männistö ja Heikki Vesalainen, jotka molemmat herättivät kysymysmerkkejä. Männistö oli pitkä ja ulottuva sekä luki peliä hyvin. Mutta hän oli myös lähes 100-prosenttisesti oikeajalkainen. Jos pallo tuli vasemman jalan puolelle, hänen piti asetella se oikealle jalalleen pystyäkseen tekemään jotain. Jos vastustajan hyökkääjä yritti ohitse vasemman jalan puolelta, Männistö kääntyi ja yritti katkaista ohituksen oikealla jalalla! Koskenpoikien kannattaakin laittaa Männistön viereen hyökkääjä, joka huolehtii, ettei hänellä ole aikaa asetella palloa. Se aiheuttaa varmasti virheitä ja antaa tilaisuuksia koskilaispelaajille.
Toisena topparina pelasi Heikki Vesalainen, joka oli vahva ja hänellä oli ansionsa hyökkäyssuunnassa. Hän nousi vastustajan rangaistusalueelle siis muutenkin kuin pelkästään kulmatilanteissa, joissa maalinedustaruuhkasta taisi syntyä hänen tekemänsä maalikin. Mutta katkaisupelissään hän oli järkyttävän kömpelö ja meni katkaisuyrityksissään monesti vielä maihin, jolloin epäonnistumisen jälkeen hänellä ei ollut enää mitään keinoa pysäyttää hyökkäystä. Ottamistani valokuvista löytyi kai puolisen tusinaa tilannetta, jossa jalkansa katkaisuyritykseen ojentanut Vesalainen katselee päinvastaiseen suuntaan kuin selän takana kirmaavat punapukuiset pelaajat. Ihmettelin, että oliko topparipari Männistö-Vesalainen pelannut sarjassa enemmänkin yhdessä ja voiko tällaisella toppariparilla tosiaan pärjätä Satakunnassa? Mietiskelin jopa, että oliko valmennusjohto vaihtanut hämäysmielessä toisen topparin huomatessaan karsintavastustajan agentin kentänlaidalla. ;-)
MuSan hyökkäyspeliä olen kehunutkin jo edellä kuvateksteissä. Hiukan kuitenkin tuntui, että valmennusjohto oli yrittänyt saada pelaajat pelaamaan tyylillä, joka ylittää pikkuisen pelaajien keskimääräisen taitotason. Joukkue teki kuitenkin monet asiat oikeaoppisesti. Esimerkiksi hyökättiin laitojen kautta ja levitettiin peliä monesti aina vastustajan kulmiin asti, jolloin saatiin vastustajan puolustuslinjalle pituutta. Toisaalta joukkue on ilmeisesti tottunut, vähän kuin Koskenpojat, pelaamaan sarjassa sellaisia joukkueita vastaan, jotka keskittyvät puolustamaan voimakkaasti hyökkäävän joukkueen edessä. Nyt on kuitenkin vastassa vähintään yhtä vahva joukkue, joten se asettaa MuSan puolustustyölle ja oikeastaan koko pelille aivan erilaiset vaatimukset.
MuSan kokoonpano: 1. Joni Kuusisto (mv, 78. min ua), 4. Aki Jylli, 5. Sami Rantala, 6. Jussi Välilä, 9. Niko Saarinen, 10. Jarno Ruisniemi, 11. Ville Santanen, 16. Jussi Männistö (C), 21. Niko Vainionpää (79. min. 12. Eero Mäkinen (mv)), 22. Heikki Vesalainen, 30. Jani Heinonen (62. min. 20. Kalle Narmala). Vaihtopelaajat: 13. Anssi Saiha, 15. Juuso Kallio, 18. Sami Kriikkula.
Varoitukset: 78. min. Joni Kuusisto ua.
FC Jazz-j2:n kokoonpano: 1. Toni Mäenpää (C, mv), 4. Matti Koskenniemi, 10. Jussi Koivuniemi, 11. Lassi Tukiainen, 14. Juhani Kuuri-Riutta, 18. Samu Pietiläinen, 19. Jonne Tuominen, 20. Eerik Hyöty, 23. Joni Pelkonen, 26. Jani Bly (pelaajavalmentaja), 27. Jussi Rouhikko. Vaihtomiehet: .
Maalit: 17. min. Jussi Männistö 1-0, 22. min. Heikki Vesalainen 2-0, 62. min. Sami Rantala 3-0, 72. min. Ville Santanen 4-0, 80. min. Matti Koskenniemi (rp) 4-1.
Erotuomarit: Pasi Laiho, Leo Sakari (I avustava), Antti Kemppinen (II avustava). Yleisöä oli xx henkeä.
HTML:n table-rakenne korvattu div-rakenteella ja kuvat siirretty canvas-säiliöihin 12.9.2020.
[Paluu] [2009] [Kuvaraportti MuSa - Jazz-juniorit II] [Koskenpojat valmiina nousukarsintaan] [Edustus tappioitta karsintoihin] [Koskenpojat - Musa 26.09.2009 Klo 16.00 Apia]
r