FF Jaro - FC Haka 3-0 (2-0) [18.02.2006]

[Huttuselta positiiviset terveiset Japanista] [Jaro prässää Hakaa ylhäältä] [Wargh klar för spel mot Haka]

Junabussi

1. Lähdin katsomaan liigacupin ottelua FF Jaro - FC Haka Helsingistä lauantaiaamuna klo 7.02:n junalla. Perillä Pännaisten rautatieasemalla oli matkustajia odottamassa junabussi, johon mahtuu 12 henkeä. En tullut kysyneeksi, miten menetellään, jos junasta asemalle jääviä matkustajia sattuu olemaan enemmän. Bussi taitaa kulkea aikataulun mukaan ja seuraavan kerran se tulee asemalle luultavasti seuraavan junan saapuessa. Pännaisista on Pietarsaareen matkaa n. 10 kilometriä.

Kynttilälyhty

2. Nuoruudessani vierailin Pietarsaaressa muutaman kerran. Etenkin alkutalvesta ennen joulua kaupunki oli idyllinen, koska kaikissa ikkunoissa näkyivät uskon, toivon ja rakkauden symbolit risti, ankkuri ja sydän. En muistanut, koska olin viimeksi Pietarsaaressa, mutta vuosi ja kuukausi selvisivät lumesta esiin kaivamastani pienestä vaatimattomasta hautalaatasta kaupungin hautausmaalla. Edellisen kerran olin ollut kaupungissa kesäkuussa 1985, muistaakseni seuraavana viikonloppuna laattaan uurretun päivämäärän jälkeen. Jätin haudalle läheisestä kukkakaupasta ostamani kynttilälyhdyn ja pidin pienen hiljaisen hetken. Illalla ottelun jälkeen kävin paikalla uudelleen ottamassa oheisen kuvan. Toivottavasti joku ohikulkija sytyttää lyhdyn kynttilän, jos se on päässyt sammumaan.

Markus Koljander kentän reunalla

3. Tellushallille saavuttuani bongasin ensimmäisenä keskusteluun syventyneen Markus Koljanderin. Kameran suuntaaminen sai keskustelukumppanit sulkemaan pikaisesti suunsa. ;-). Tellushallin valaistus ei ole TV-luokkaa, joten ottamani kuvat ovat aika punertavia ja usein hämäriä. Ovella saapuessani oli muuten kyltti, jossa oli ilmeisesti lipun hinta (1 euroa) ja sisäpuolelta löytyi lukittu valkoinen puulaatikko. Pudotin siihen pari 50 sentin kolikkoa.

FF Jaro verryttelee

4. Hallissa oli saapumishetkellä meneillään Jaro II:n harjoitusottelu. Se päättyi puoli tuntia ennen liigacupin ottelua ja molemmat cup-joukkueet pääsivät verryttelemään kentälle. Tässä toimessa on FF Jaron joukkue. Edeltävän ottelun aikana kysäisin tarjoilun puolesta koska pitkä matka Pietarsaareen oli hiukan kuivattanut suuta. Ottelutarjoilua ei oltu vielä järjestetty, joten seuran puolesta minut ohjattiin Jaron pukuhuoneeseen, josta sain pahimpaan janoon kahvinkeittimestä mukillisen kahvia seuran piikkiin. Kiitoksia!

Joukkueet saapumassa kentälle

5. Joukkueet saapumassa kentälle. Hakan maalivahti Mikko Vilmunen tervehtii parhaillaan tuomareita. Ottelun päätuomari oli Tero Nieminen Helsingistä ja avustavat tuomarit olivat Jukka-Pekka Koskela Oulusta ja Jarkko Siltala Kokkolasta. Hakan avauksessa pelasivat 1. Mikko Vilmunen, 3. Petri Viljanen, 6. Kalle Eerola, 8. Jani Kauppila (c), 10. Kalle Parviainen, 11. Toni Lehtinen, 13. Erno Rosenberg, 14. Valeri Popovitch, 18. Jarno Mattila, 19. Jaakko Juuti ja 20. Cheyne Fowler. Vaihtomiehinä olivat 7. Mikko Innanen (ottelulehtisessä luki "7. Mikko Vilmunen" :)), 15. Petri Lindberg, 16. Arto Lindberg, 30. Alexander Dovbnya.

Joukkueet marssimassa kentälle

6. Joukkueet marssivat kentälle. Vasemmalta Jonas Emet, Denis Tumasian, Jens Portin, takana Jaakko Juuti sekä ilmeisesti Jarno Mattila ja Toni Lehtinen, edessä vielä Jonas Portin ja Juha Luoma. Toivottavasti tunnistin kaikki oikein. FF Jaron avauksessa pelasivat 1. Markus Koljander, 2. Niklas Storbacka, 3. Juha Luoma, 4. Toni Hevonkorpi, 9. Jimmy Wargh (c), 11. Ville Väisänen, 16. Jonas Emet, 19. Piracaia, 20. Jonas Portin, 22. Jens Portin, 23. Denis Tumasian. Vaihtomiehinä olivat 8. Toni Junnila, 17. Tom Melarti, 18. Jaakko Isteri, 26. Björn-Erik Sundqvist, 30. Lauri Pirhonen ja 32. Jari Sara.

Juha Luoma vauhdissa

7. Pelin henki oli suunnilleen se että Jaro vei ja Haka vikisi. Tässä voimakkaasti nouseva puolustaja Juha Luoma näyttää hyökkäysmallia. Hakan ryhmityksessä oikeana puolustajana pelasi Erno Rosenberg. Petri Viljanen ja Cheyne Fowler olivat toppareita. Kalle Eerola oli vasempana puolustajana. Keskikentällä Mikko Mannisen tontilla oikealla pelasi Jaakko Juuti. Keskikentän vasemmalla laidalla pelasi Jarno Mattila.

Jaron ensimmäinen kulma

8. Ottelussa FF Jaro sai tuplasti enemmän kulmapotkuja kuin Haka. Koko ottelussa Jarolla oli niitä muistaakseni 11 ja Hakalla 5. Tässä Jaron ensimmäinen kulma, josta pallo karkaa kohti kattoa. Kulma syntyi Juha Luoman noususta, jonka Jarno Mattila katkaisi. Ottelun 7. minuutilla samainen Mattila yritteli kentän toisessa päässä kaukolaukausta, mutta se meni oikealta ohitse.

Piracaican vapari

9. Jaron toisen kulman Cheyne Fowler torjui puskemalla pallon pois. Heti perään Jaro sai kolmannen kulman Jen Portinin noususta, jonka mukana seuraava Jani Kauppila katkaisi. Ottelun 10. minuutilla Jens Portin sain pallon haltuunsa Cheyne Fowlerin purkupallosta ja laukoi, mutta etutolpalla Vilmunen venyi refleksitorjuntaan. Oheisessa kuvassa näkyvän Piracaian antaman vapaapotkun Vilmusen edessä seisova Cheyne Fowler torjuu puskemalla pallon selkänsä taakse poispäin maalista.

Jaron ensimmäinen maali

10. Jaron 1-0 maali on syntynyt. Piracaia tuulettaa molemmin käsin ja Jonas Emet kohottaa nyrkkiään. Takana Cheyne Fowler kädet lanteilla, Erno Rosenberg kävelee pois päin, ja Petri Viljanen repii tukkaansa. Hänen edessään on luultavasti Jani Kauppila ja pää painuksissa astelee Kalle Eerola. Oikealla on polvillaan Mikko Vilmunen. Tilanne syntyi Petri Viljasen poikittaissuuntaisesta vapaapotkusta vasemmalle laidalle. Emet ponnisti ilmaan ja katkaisi potkun rintakuoletuksella. Sitten muutama askel pallon kanssa ja tykitys n. 20 metristä vasemmalle. Mikko Vilmunen heittäytyi turhaan.

Seuraava vaarallinen tilanne syntyy ottelun 28. minuutilla, kun Piracaia laukoo, mutta Vilmunen torjuu.

Jaron toinen maali on syntymässä

11. Jaron toinen maali on syntymässä. Sekunti kuvan ottamisen jälkeen Jonas Emet laukoo putoavan lehden takayläkulmaan. Mikko Vilmunen ottaa muutaman haparoivan askeleen taaksepäin ja haroo ilmaa. Kalle Eerola yrittää peittää rangaistusalueen rajalla. Vasemmalla paikalle kiirehtii Jarno Mattila. Taustalla on Erno Rosenberg. Hänen edessään pari Jaro-hyökkääjää, joista etummainen taitaa olla Ville Väisänen. Keskellä ovat heitä vartioimassa Petri Viljanen ja Cheyne Fowler. Pyydän anteeksi, että kuvassa on jotain ylimääräistä. Ilmassa oli jonkin verran pölyhiukkasia, jotka aiheuttivat valokuviin kameran salamavaloheijastumina vaaleita "lumihiutaleläikkiä".

Heti maalin perään Toni Lehtinen saa keltaisen kortin.

Jaron kulma

12. Taas Jaron kulma, jossa pallo karkaa yläilmoihin (kuvassa päätyikkunan kohdalla).

Hakan kulma ensimmäisellä puoliajalla

13. Tässä yksi ottelun harvoista Haka-kulmista. Sitä edelsi Jarno Mattilan, Kalle Eerolan ja Kalle Parviaisen nautittava kolmiopeli, jonka Jaron puolustus sitten katkaisi kulmaksi. Tässäkin kulmapotkussa pallo taitaa karata yläilmoihin. Vasemmalla näkyvä muistilehtiö ja kynä kuuluvat ilmeisesti ottelun erotuomaritarkkailijalle, jota tuttavat taisivat kutsua lempinimellä "Egyptin Ihme". :))

Hakan kulma toisella puoliajalla

14. Toisella puoliajalla Haka sai myös kulman, mutta ei parhaalla yritykselläkään onnistunut saamaan palloa Markus Koljanderin vartioimaan maaliin. Tässä pallo livahtaa maalin ohitse vasemmalta ja tuomari näyttää maalipotkua.

Jalat punaiselle

15. Kun asetuin istuinpaikkaani sivurajan tuntumaan, joku huomautti, että jalkojen pitäisi pysyä punaisella alueella. Erotuomaritarkkailijan vieressä istuessa säännöstä ei ilmeisesti tarvitse välittää ;-). Taustalla pallo lipsahtaa ilmeisesti oikealta ohitse Mikko Vilmusen tähyillessä sen perään. Jaron kolmas maali syntyi vähän samanlaisesta tilanteesta. Piracaia huijasi laidalla Erno Rosenbergin ja syötti vasemmalta. Jonas Emet survoi maaliedustalta pallon maaliin.

Hakan vapaapotku

16. Lopussa Haka yritti maalitilin avausta ja sai mm. vapaapotkun vaarallisesta paikasta. Vaparia antamassa Vallu Popovitch. Jaro-muurissa vasemmalla Piracaia. Ottelun 64. minuutilla Vilmunen torjui Jimmy Warghin kaukolaukauksen. Minuuttia myöhemmin Petri Viljanen kokeilee kaukolaukausta, mutta osoite ei ole oikea. Ottelun 74. minuutilla Petri Lindberg yrittää kaukolaukausta, mutta pallo menee maalin ohitse vasemmalta.

Vallun valmistautuu harhautukseen

17. Tässä Vallu valmistautuu harhauttamaan Jaro-pelaajaa. Huomatkaa tasapainoinen asento, jossa Vallu on lähes varpaillaan lähdössä eteenpäin. Ottelun 83. minuutilla Jimmy Wargh saa varoituksen kolhaistuaan Erno Rosenbergia. Paria minuuttia myöhemmin Haka vaihtaa Rosenbergin pois ja Mikko Innanen tulee tilalle. Petri Lindberg ottaa Rosenbergin puolustajatontin haltuunsa.

Loppuruuhkaa

18. Loppuhetkien maalinedusruuhkassa Jaron maalilla ainakin Cheyne Fowler, Petri Viljanen ja lopussa kentälle tullut Mikko Innanen. Ottelun 89. minuutilla Denis Tumasian ottaa mielestäni hiukan turhan varoituksen.

Jonas Emet

19. Ottelun jälkeen hattutempun tekijän Jonas Emetin ilme oli riemuisa. Hänen silmänsä eivät ole luonnossa yhtä punaiset kuin tässä värikorjaamattomassa valokuvassa.

Ottelun jälkeisessä lehtistötilaisuudessa Hakan valmentajana Asko Jussila ei pahemmin selitellyt. "Numerot kertovat kaiken, ei voi muuta kuin onnitella kotijoukkuetta", hän totesi. Kun kysyin pelialustasta, Jussila totesi että sitä ei voi syyttää. "Tietysti Jarolla oli siitä hyötyä, koska joukkue jatkuvasti harjoittelee ja pelaa sorapohjaisessa hallissa, mutta tällaisilla alustalla näitä pelejä on pelattu ja siihen on totuttava."

Jaron valmentaja Keijo Paananen oli puolestaan todella puhelias. Hän sanoi olevansa erittäin tyytyväinen tulokseen: "Me prässäsimme kympin arvoisesti ja tehtiin työtä vaikeuttaen Hakan peliä. Joukkue teki töitä ylöspäin ja alaspäin. Meidän topparipari onnistui erinomaisesti. Hakan nimekkäät hyökkääjät Lehtinen ja Parviainen eivät aiheuttaneet mitään vaikeuksia. Jonas Emet on hyvä vahvistus edustusjoukkueeseen. Saatiin taitava poika, jota voi peluuttaa eri pelipaikoilla. Emet juoksi ottelussa paljon syvyysjuoksuja, kuten oli sovittu."

Paanasen mukaan Jaron taktiikka onnistui. "Haka pakotettiin pelaamaan pitkiä palloja kärkeen. Etenkään Popovitch ei ole hyvä sellaisessa pelityylissä", Paananen totesi. Hänen mukaansa Haka pelasi timanttia, jossa oli kaksi hyökkääjää, joiden motivaatio puolustustyöskentelyyn ei ollut hyvä, joten Hakan peli ei toiminut.

Paanasen mukaan 4-4-2 tulee olemaan Jarolle toinen vaihtoehtoinen pelijärjestelmä, jota käytetään etenkin silloin kun Mikko Paatelainen on kärjessä.

Paanasen analyysi piti hyvin yhtä omien havaintojeni kanssa. Hakan keskikentällä maajoukkuetehtävissä ollut Mikko Manninen ja nyt topparina Jarkko Okkosen kuumeilun vuoksi pelannut Cheyne Fowler ovat avainpelaajia. Kun he eivät ole keskikentällä, Hakan keskikenttä on pelottavan heikko. Nyt vaihdosta keskikentälle tulleelle Petri Lindbergille ei oikeastaan annettu tilaisuutta näyttää mahdollisia pelinrakentajan taitojaan. Palloa pelattiin korkeina kaarina keskikentän yli suoraan kärkeen. Kalle Parviainen onnistui muutaman kerran target-pelaajana hyvin, mutta kakkospalloon ei sitten ollut ketään.

Kun Erno Rosenberg vaihdettiin kentältä, Petri Lindberg siirtyi puolustajaksi. Pelityyliltään Petrissä on hiukan Cheyne Fowleria. Olisiko kannattanut riskeerata suoraan ja kokeilla Lindbergiä heti topparina ja pitää Cheyne Fowler keskikentällä? Joissakin otteluissa Cheyne on katkonut vastustajan hyökkäykset niin tehokkaasti, että topparit ovat olleet lähes työttömiä.

Kesää silmällä pitäen pelkään tilannetta, jossa Mikko Manninen ei ole mukana kokoonpanossa tai että Cheyne Fowler mahdollinen lähtö armeijan palvelukseen voisi huonontaa hänen panostaan.

Vallu Popovitch on erinomainen pelaaja, mutta hän tarvitsee myös hyviä pelaajia ympärilleen. Toisella jaksolla Vallu sai puolessa kentässä pari kertaa pallon haltuunsa, vilkaisi sitten ylöspäin, mutta ei nähnyt ketään, jolle olisi voinut syöttää. :(

FF Jaron pelitiedot: 1. Markus Koljander, 2. Niklas Storbacka, 3. Juha Luoma, 4. Toni Hevonkorpi (76. min. 17. Tom Melarti), 9. Jimmy Wargh (c), 11. Ville Väisänen (77. min. 26. Björn-Erik Sundqvist), 16. Jonas Emet (87. min. 18. Jaakko Isteri), 19. Piracaia, 20. Jonas Portin, 22. Jens Portin, 23. Denis Tumasian.

Varoitukset: 40. min. Juha Luoma, 52. min. Ville Väisänen, 84. min. Jimmy Wargh, 89. min. Denis Tumasian.

Maalit: 18. min Jonas Emet 1-0, 33. min. Jonas Emet 2-0, 54. min. Jonas Emet 3-0.

Hakan pelitiedot: 1. Mikko Vilmunen, 3. Petri Viljanen, 6. Kalle Eerola, 8. Jani Kauppila (c), 10. Kalle Parviainen, 11. Toni Lehtinen (78. min. 16. Arto Lindberg), 13. Erno Rosenberg (86. min. 7. Mikko Innanen), 14. Valeri Popovitch, 18. Jarno Mattila, 19. Jaakko Juuti (46. min. 15. Petri Lindberg), 20. Cheyne Fowler.

Varoitukset: 34. min. Toni Lehtinen, 55. min. Kalle Eerola.

Ottelun jälkeen Tellus-hallin kentälle tuli Unitedin naispelaajat eli naisten huippua Suomessa. Heillä oli harjoitusottelu vaasalaisnaisia vastaan. En valitettavasti voinut jäädä katselemaan, vaikka junabussi lähtisi takaisinpäin vasta parin tunnin kuluttua. Poikkesin toisen hautausmaakäynnin jälkeen torin reunalla syömässä viihtyisässä ravintolassa. Ennen bussille lähtöä bongasin yhdestä nurkassa suurikokoisen maalauksen, jossa satyyrit ahdistelivat paria alastonta neitokaista. Nappasin maalauksesta kuvan, mutta se on ehkä paras jättää julkaisematta siltä varalta, että jotkut junioripelaajat lueskelevat tätä sivua :))

Kotimatkalla kuuntelin junassa puolella korvalla määrätietoisen nuoren naisen selittävän takanani WSOY:n Magnet-oppikirjasarjan syntyä. Puheista päätellen nainen oli aamulla tullut samalla junalla samassa vaunussa pohjoiseen päin, mutta silloin en häntä huomannut. Kotiin ehdin puolta tuntia ennen puoliyötä.

HTML:n table-rakenne korvattu div-rakenteella ja kuvat sijoitettu canvas-säiliöihin 31.12.2020.

[FC Haka 2006] [Ottelun tapahtumat] [Jaron Emet päätti Hakan putken] [Jaro kaatoi Hakan 3-0] [Koljander riemuitsi voitosta] [Paananen loisti tyytyväisyyttä] [Jussila harmitteli virheitä] [Emet hattutempullaan tilastokärkeen] [Jonas Emetin hattutemppu liikaa Hakalle] [Jaron Emet iski hattutempun liigacupissa] [Emet stor matchhjälte när Jaro fällde Haka] [FF I] [FF II]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!