FC Honka - FF Jaro (3-2) (2-0) [10.05.2006]

[Honka ja Jaro iskevät yhteen] [Kullbäck korvaa Vianderin] [Honka - Jaro] [Tapiolan urheilupuisto taas pykälää parempi] [Bana pitää jalat maassa] [Kierrosennakko: Jatkuuko Hongan voittoputki?]
Pallopojat

1. Ottelun pallopojat saapumassa kentälle.

2. FC Hongan kakkosmaalivahti Tomi Maanoja tarvitsee huoltajalta hiukan kosteutta hansikkaisiinsa.

Alkuesittelyssä

3. Joukkueet alkuesittelyssä pääkatsomon edessä. Kotijoukkue FC Honka vasemmalla ja vierailija FF Jaro oikealla. Ottelun erotuomarina oli Ville Järvenpää. Avustavina tuomareina olivat Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta. Neljäntenä tuomarina oli Tom Lin.

Alupainostusta

4. Ottelun alkupuolella FF Jaro hyökkäsi useasti Tuomas Peltosen vartioimaa maalia kohden.

Mikko Paatelainen

5. Mikko Paatelainen on pääpalloissa hyvä ja viihtyy hyvin ilmaduelleissa. Mikko käyttää ilmassa kaiken tilan hyväkseen ja ainakin Mika Helin on nostanut tiukassa siteessä olleen vasemman polvensa turvaan mahdollisilta kolhuilta. Oikealla laajalla säteellä liikkunut Roni Porokara puolustuksen apuna.

FC Hongan avausmaali syntymässä

6. Hongan Jami Puustinen on puskenut Mika Helinin syöttämän pallon kohden Markus Koljanderin vartioimaa maalia.

Ensimmäinen maali

7. Pallo on maalissa ja FC Honka johtaa 1-0.

Riemua Hongankolistajien edessä

8. FC Hongan pelaajat reimuitsevat Hongan Kolistajat-faniryhmän katsomon edessä.

Mikko Paatelainen

9. Jaron Mikko Paatelainen suojaa palloa FC Hongan Mika Heliniltä.

Tuomas Peltonen ja Mikko Paatelainen

10. Tällä kertaa Tuomas Peltonen pysäyttää Mikko Paatelaisen etenemisen. Vieressä Ville Jalasto varmistaa.

Paperisilppua

11. Päätykatsomon tiivis Honga Kolistajaryhmä luo välillä tunnelmaa heittelemällä ilmaan paperisilppua.

Markus Koljanderin heittäytyminen

12. FC Honka tavoittelee lisämaaleja ja Markus Koljander venyy parhaimpaansa tässä vasemmalta laidalta tulleeseen kaukolaukaukseen. Pallo menee kuitenkin hiukan ohitse (oikean pystytolpan ulkopuolelle).

Hermanni Vuorinen ja Markus Koljander

13. FF Jaron puolustus on pettänyt ja FC Hongan Hermanni Vuorinen pääsee keskellä vastatusten Jaron maalivahti Markus Koljanderin kanssa.

Hermanni Vuorisen maali

14. Vuorisen laukaus on lähtenyt kohti maalin kattoa ja Markus Koljanderin venyminen ei enää auta: 2-0.

Maalikarkelo toistamiseen

15. Hongan pelaajat ryntäävät toistamiseen kohti Hongankolistajia ja Jaron pelaajat vaikuttavat masentuneilta.

Puoliaikajuhlallisuuksia

16. Puoliajalla FC Hongan toimitusjohtajat jakavat palkintoja.

Kavennusmaali

17. FF Jaron kavennusmaali on syntymässä. Jaron Jimmy Wargh (numero 9) puskee palloa tyhjään paikkaan puolustuslinjan taakse oikealle olevaa Jaakko Isteriä varten.

Isterin spurtti

18. Jaakko Isteri ehtii palloon FC Hongan puolustuksen jäädessä seisoskelemaan. Jimmy Wargh seuraa tilannetta oikealta.

Pallo on verkkossa

19. Pallo on verkossa (erotuomarin oikean käsivarren vieressä) ja Jaakko Isteri kaartaa oikealle ja on kohottamassa kättään tuuletusta varten.

Jaron riemua

20. Jimmy Wargh ja Jaakko Isteri riemuitsevat. Vasemmalla Jaron Toni Hevonkorpi astelee rauhallisesti lähemmäs. Hongan pelaajat ovat allapäin.

Roni Porokaras ja Niklas Storbacka

21. Hongan Roni Porokara harhauttaa Jaron Niklas Storbackaa tavalla, joka saa takana tilannetta seuraavat länsikatsomon juniorikatsojat haukkomaan henkeään.

Niklas Storbacka ja Roni Porokara

22. Roni Porokara kiertää Niklas Storbackaa toistamiseen vaikka tällä kertaa jälkimmäinen saa hiukan jalkaterää pallon tielle.

Vesa Vasara ja Toni Hevonkorpi

23. Hongan Vesa Vasara keskittää maalin eteen Jaron Toni Hevonkorven seuratessa tilannetta oikealla.

Jimmy Warghin maali

24. Jimmy Wargh on sijoittamassa tasoitusmaalia FC Hongan maaliin. Pallo on Tuomas Peltosen alavatsan kohdalla lentämässä oikeaan kulmaan.

Tasoitusriemua

25. Tuomas Peltonen on heittäytynyt, mutta liian myöhään. Pallo on oikeassa alakulmassa. Jaron pelaajat tuulettavat lukuunottamatta Mikko Paatelaista.

Selityksiä

26. Tuomas Peltonen ojentelee vasemmalla selittävästi käsiään Jaron maalille. Mikko Paatelainen kaivaa palloa esiin verkosta. Muut Jaron pelaajat keskittyvät riemuitsemiseen.

Markus Koljander ilmassa

27. FC Honga hakee voimakkaasti lisämaalia, mutta vielä Markus Koljander kestää.

Ottelun ratkaisu

28. Hongan pelaajat voittavat keskikentällä kakkospallon ja laittavat Roni Porokaralle pistopallon, joka Jaro-pelaajien mielestä haiskahti paitsiolta. Markus Koljander lähtee ulos maalista katkaisemaan pistopalloa, mutta Roni Porokara ehtii palloon ensimmäisenä ja kiertää Koljanderin helposti. Sen jälkeen jäljellä on vain rauhallinen sijoitus tyhjään maaliin.

Peltosen harharetki

29. Jaro yrittää raivoisasti toista tasoitusmaalia ja Tuomas Peltonen aiheuttaa Hongan kannattajille ylimääräisiä sydämentykytyksiä kiiruhtaessaan ulos ja epäonnistuessaan pallon vangitsemisessa.

Pelastus maaliviivalta

30. Jaron pelaaja (Jaakko Isteri?) onnistuu laukomaan pallon kohti tyhjää maalia, mutta Hongan puolustus siivoaa pallon maaliviivalta.

Jarofans

31. Jaron kannattajaryhmä Jarofans piti päätykatsomossa hyvää ääntä läpi ottelun. Pietarsaarelaisryhmän kannatuksen alta en kuullut kentän toisesta päästä Hongankolistajien huutoja, joten en pysty sanomaan, kumpi ryhmä voitti desibeleissä. Etualalla muutama nuori Honka-kannattaja, jotka ryntäsivät etualalle huomatessaan valokuvaajien suuntaavan kameransa päätykatsomoa kohden. Joku näistä pääkatsomon juniorikatsojista kysyi ennen ottelua minulta, että minkä värinen pelipaita Hongalla on :)) Yhdessä vaiheessa Jaro-katsomosta kuului hiukan huvittuneita "Petturi"-huutoja, mutta en oikein tiennyt kenelle ne oli osoitettu. Mika Lehkosuokin on aikoinaan pelannut Jarossa.

Jimmy Wargh

32. FF Jaron Jimmy Wargh palkittiin, mutta ei pahemmin iloinnut palkinnosta.

Ville Väisänen

33. Myös Jaron Ville Väisänen palkittiin, mutta katsomonedustaruuhkassa allekirjoittaneelta meni valitettavasti korvien ohitse mikä palkinto oli kyseessä ja kuka oli palkitsija.

Roni Porokara

34. Roni Porokara sai ansaitusti kolme IS-tähteä ja jonkin muunkin palkinnon (?).

Tiedotustilaisuus

35. Ottelun jälkeisessä tiedotustilaisuudessa paikalla olivat vasemmalta FF Jaron päävalmentaja Keijo Paananen, FC Hongan Joel Perovuo ja päävalmentaja Mika Lehkosuo.

Tapiolan kenttä

36. Ottelun loputtua tarkoitukseni oli ottaa valokuvia palkintojenjaosta ja siirtyä sitten kentän ja pukuhuoneen välisen aidatun käytävän reunalle lehdistölle varatulle ns. mixed zone-alueella kuvaamaan pelaajahaastatteluja. Ottelun päättyessä olin monen muun valokuvaajan kanssa Photo 1-alueella (kuvan vasemmassa alakulmassa). Mainoskylttien rajaamalta alueelta pääsi helposti pois vain vasemmalta länsikatsomon päädyn kohdalta. Sen jälkeen minun olisi pitänyt ängetä (kuvassa alhaalla olevaan) mainoskylttien ja päätykatsomon väliseen poistuvien katsojien täyttämään kapeaan käytävään ja tunkeutua olutteltan kulmalle ja jatkaa siitä edelleen pääkatsomon ja kentän välistä katsojien täyttämää kapeaa käytävää VIP-katsomon kohdalle, ottaa siinä haluamani kuvat ja jatkaa sitten edelleen mixed zone-alueelle (oheisessa kuvassa mittasuhteet eivät täsmää, käytävät ovat kapeampia suhteessa kentän ja katsomon kokoon).

Järjestysmiehet olivat kuitenkin sulkeneet aidoilla kentän ja pukuhuoneiden väliin käytävän (suunnilleen Photo 4:stä pukuhuoneille), jolla estettiin katsojien poistuminen pääkatsomosta pohjoiseen (kuvassa ylöspäin). Valokuvaajille oli luvattu, että kuvata saa myös kentän reunoilla aina rangaistualueen rajaan asti niillä puolilla, joita avustava tuomari ei käytä (Photo 2 ja Photo 3-alueilla). Päätin siis siirtyä maalin taitse alueelle Photo 2 ja siitä edelleen kentän reunaa pitkin kohti keskilinjaa. Kentän kulmaan olutteltan kohdalle päästyäni kohtasin kuitenkin kentän puolella seisovan järjestysmiehen, joka komensi minut siirtymään mainoskylttien ylitse tungeksivan yleisön joukkoon. Jos jossain Finnair Stadiumilla katselee ottelun jälkeistä tilannetta, niin kyllä siellä photo-liiveillä varustetut kuvaajat liikuvat kenttäalueella aivan vapaasti ottelun päätyttyä. Jos esimerkiksi voittanut joukkue juoksee fanikatsomon eteen kiittelemään, niin kuvaajat painavat tukka putkella perässä. Minä en viitsinyt ruveta kinaamaan puutteellisesti informoidun järjestysmiehen (hän ei selvästikään tiennyt esimerkiksi, että kuvaajille oli annettu lupa liikkua kentän reunalla rangaistusalueen rajalle asti), vaan hyppäsin katsojien sekaan. Mutta se oli aika kaamea kokemus. Yritin kameran ja jalustan kanssa tunkeutua eteenpäin ja aina palkintoja jaettaessa änkesin hetkeksi kentän reunalle, jotta saisin edes jonkinlaisia kuvia palkintojenjaosta. Pyydän anteeksi kaikilta, joita tulin ruuhkassa tönineeksi.

Kun saavuin kentälle, Hongan Kolistajat olivat perustaneet rekisteröimispisteen fanikatsomonsa päätyyn. Faniyhdistys oli saanut edellisenä päivänä yhdistyksen rekisteröimispaperit hyväksyttyinä Yhdistysrekisteristä ja jäsenten virallinen kirjaaminen oli alkanut. Listalla oli jo kaksi nimeä.

Jotkut näkivät ruuhkan toivottomuuden ja odottivat katsomossa. Esimerkiksi ruuhkassa ohi madellessani näin Keke Armstrongin seisoskelevan siellä kaikessa rauhassa hymy huulilla. Väkijoukko kuitenkin eteni hitaasti eteenpäin, koska katsojat kuulema menivät järjestysmiesten turva-aidoista pelaajakäytävän lävitse. Itse en halunnut menettää ottelun jälkeistä lehdistötilaisuutta, joten VIP/Press-teltalle päästyäni jäin sinne. Olin sen verran kypsynyt yleisön joukossa matelemiseen, että minulla ei siinä vaiheessa ollut enää pienintäkään kiinnostusta mennä mixed zone-alueella kuvaamaan pelaajia. En halunnut enää uudestaan juuttua ruuhkaan ja missata vielä lehdistötilaisuudenkin sen takia.

Kentän ja pukuhuoneiden väliseen liikkumiseen on seuraavaan otteluun mennessä keksittävä joku ratkaisu. Esimerkiksi joku silta, jota pitkin pelaajat voisivat siirtyä pukuhuoneisiin, olisi ehkä käytännöllisin. Jos tungeksiva yleisö joutuisi ylittämään jotain siltaa, sillan kestävyydelle asetettaisiin ihan erilaiset vaatimukset.

FC Hongan kokoonpano: 1. Tuomas Peltonen, 2. Sampo Koskinen, 3. Roope Heilala, 4. Ville Jalasto, 9. Vesa Vasara (79. min. 20. Nicholas Otaru), 10. Hermanni Vuorinen, 17. Jami Puustinen (54. min. 13. John Weckström), 19. Mika Helin, 21. Joel Perovuo, 22. Janne Saarinen (63. min. 8. Hannu Patronen), 33. Roni Porokara. Vaihtomiehet: 7. Peke Huuhtanen, 11. Pekka Sihvola, 12. Tomi Maanoja, 14. Lasse Lind.

FF Jaron kokoonpano: 1. Markus Koljander, 2. Nicklas Storbacka, 3. Luoma Juha, 4. Toni Hevonkorpi (69. min. 5. Jesper Törnqvist), 6. Angel Ginev (46. min. 16. Jonas Emet), 7. Saša Stevic, 9. Jimmy Wargh, 11. Ville Väisänen, 15. Mikko Paatelainen, 19. Piracaia (46. min. Jaakko Isteri), 20. Jonas Portin. Vaihtomiehet: 12. Matias Kullbäck, 23. Boris Lucic.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa FC Hongan Joel Perovuo totesi: "Kiva pelata. Pelillisesti oli tietenkin vaikeaa toisella jaksolla. Kuitenkin luotiin maalitilanteita koko ajan. Kyllä me ottelu käännettiin. Oma peli ei ollut erityinen. Hiukan tuli harhasyöttöjä. Muuten olen tyytyväinen".

FF Jaron päävalmentaja Keijo Paananen totesi hiukan pettyneenä: "Tietysti häviöön ei voi olla tyytyväinen. Toisen puoliajan pelin muutos oli hyvä, mutta olisi pitänyt pelata ensimmäisellä puoliajalla yhtä aggressiivisesti. Toiseen puoliaikaan olen tyytyväinen, mutta se ei riittänyt tänään. Puoliajalla puhuimme vähän pukukopissa ja teimme kaksi onnistunutta vaihtoa. Pelaajat olivat sitä mieltä, että Hongan 3-2 -maali olisi ollut paitsio, mutta sitä on ehkä turha spekuloida. Me hävittiin kakkospallo keskellä ja se oli suurin syy maaliin. Lopussa olisi voitu päästä tasoihin.".

FC Hongan päävalmentaja Mika Lehkosuo ei peittänyt tyytyväisyyttään ottelun jälkeen: "Valmentajan unelma, kun tulee paljon maaleja. Kun keväällä puhuimme meidän tavoitteista, niin tässä ottelussa ne toteutuivat hyvin. Ensiksi peli on vauhdikasta. Tulee paljon maalipaikkoja. Palloa viedään kentän päästä päähän. Erikoistilanteissa laitettiin pallo nopeasti liikkeelle. Me avataan peliä nopeasti alhaalta. Pelillisesti olemme rohkeita, uskallamme ottaa riskejä. Toiseksi tehokkuus: tehtiin kolme maalia ja luotiin paljon loistavia maalipaikkoja. Kolmanneksi viihdyttävyys: Tuomas Peltonen piti huolta, että jännitys säilyi loppuun asti".

Omasta puolestani muutaman Jaron ottelun (mm. liigacupissa) nähneenä alkaa tuntua, että Jaron pulmat ovat enemmän keskikentällä kuin puolustuksessa. Esimerkiksi viime sunnuntaina Pietarsaaressa Jarolla oli pitävä puolustuslinja. Vaikka onnistuneet pelaajat ovat kokemattomia, niin sellaisille pitäisi silti antaa luottoa eikä murehtia kokeneimpien ja ehkä nimekkäimpien pelaajien peliajasta. Keskikentällä esimerkiksi Piracaia on vain varjo parhaimmista vuosistaan. Keskikentällä ei ole myöskään tarpeeksi tehokasta katkojaa. Jos vastustajan hyökkääjät pääsevät jatkuvasti puolustuslinjaa iholle, niin siinä väkisinkin pettää jossain vaiheessa kokeneempikin puolustuslinja.

Jaron keskikentän heikkous näkyy myös pelinrakentelussa. Itse asiassa Tapiolassa aika moni hyökkäys käynnistyi Markus Koljanderin pitkällä avauksella. Kärjessä Mikko Paatelainen on myös pelaaja, joka pystyy ottamaan pitkiä avauksia vastaan. Ville Väisänen ja kumppanit eivät vain tahdo ehtiä kakkospalloihin. Väisäselläkin on upea henkilökohtainen tekniikka, mutta maalin edestä puuttuu jostain syystä tehokkuus. Erään nyrkkisäännön mukaan hyvä joukkue syntyy kun pelaajat ovat pelanneet 100 kertaa samalla kokoonpanolla. Jarossa se ei onnistu, jos valmentaja koko ajan vaihtelee kokoonpanoa. Pelaajien valinnassa auttaa myös tilastot. Esimerkiksi MyPassa Ilkka Mäkelä valitsi Jani Tuomalan maaliin ensimmäiseen kotiotteluun, koska hänen plus/miinustilastonsa oli selvästi parempi.

Ottelun jälkeen kävelin Hongan Kolistajien fanikatsomon ohitse ja kysyin monta jäsentä oli liittynyt yhdistykseen. Lukumäärä oli 15. Hyvä, siitä se lähtee!

[Paluu] [Ottelun tapahtumat] [Ottelupöytäkirja] [Porokara Hongan ratkaisijana] [Lehkosuo iloitsi, Paananen manasi] [Jarolle jäi luu käteen] [Honka lyö kovia lukemia myös yleisömäärässä] [Honka rutisti kotivoiton Jarosta] [Raportti: Tapiolan trilleri päättyi voittokkaasti]