Liigacup 2010: AC Oulu - Haka 2-0 (1-0) [20.02.2010]

[mobile]
[Liigacup 2010: Haka - JJK 0-1 (0-0) [26.01.2010]] [Liigacup 2010: FF Jaro - Haka 2-0 (2-0) [06.02.2010]] [Malinen odottaa kova-asenteista Hakaa Ouluun] [Haka kohtaa lauantaina AC Oulun] [Hakalla kaksi uutta testipelaajaa] [Korhonen näkee nuorten peluuttamisen tärkeänä] [Strandvall valmis uuteen rooliin] [Santala päässyt hyvin sisään Haka kuvioihin]
Höyrykaappi

1. Olin Ouluun saapuessa alkavassa flunssassa ja ilahduin huoneeseen kuuluvasta suihku-höyrykaapista. Säädin lämpötilan 40 asteiseksi ja hyöryntuottamisajaksi 20 minuuttia. Kopin nurkassa on istuin, jolla höyrystä sai nauttia istualtaan ja pesupöydältä löytyi jopa istuinliinoja. Väliovet oli kuitenkin suljettava, jotta höyrykylpy ei laukaise huoneen palohälyttimiä.

Kattoikkuna

2. Hotellin kattoikkunasta näkyi lauantaina aamuinen näkymä Oulun kattojen yli lähes -30 asteisessa säässä. Omasta huoneestani ei näkymät olleet aivan yhtä hyvät, koska ikkunan alaosassa oli enemmän lunta. Itse ylimmän kerroksen huone oli varmaan rauhallisimpia hotellihuoneita, joihin olen koskaan majoittunut. Perjantai-iltaisin kaupungeilla on yleensä yöelämää, mutta minä en koko yönä kuullut risahdustakaan. Tosin yöelämän hiljaisuuteen saattoi vaikuttaa kova pakkanen.

Arina Areena

3. Arina Areena talvisessa ympäristössään.

Arina Areena sisältä

4. Kun saavuin otteluapaikalle, siellä oli parhaillaan menossa futisturnaus, jossa pelasivat Oulun Tarmo ja Santa Claus Rovaniemeltä. Ennen Liigacup-ottelua turnauksen katsojat häädettiin hallista, mutta turnaus jatkui vielä illalla Liigacup-ottelun jälkeen.

Turnauspalkinnot

5. Turnauksen palkinnot olivat näkyvillä eteisesssä.

Janne Jussila, Ville Järvenpää, Petri Tarkiainen

6. Ottelun erotuomarit Janne Jussila, Ville Järvenpää (keskellä) ja Petri Tarkiainen verryttelemässä ennen ottelua. Järvenpään lisäksi näistä erotuomareista Petri Tarkiainen on tuttu erotuomari, sillä olen näitä raportteja tehdessä nähnyt hänet kentänlaidalla ainakin kerran Pallokentällä Helsingissä ja toisen kerran Kemissä.

AC Oulu ja Haka

7. Joukkueet saapuivat kentälle kentän päädystä.

Xhevdet Gela, Ben Traore, Jukka Santala, Antti Hynynen, Jaakko Juuti, Sonny Doumbouya, Juuso Salonen, Markus Joenmäki, Mikko Innanen, Saku Pesonen, Kalle Parviainen

8. Hakan pelaajat vasemmalta oikealle: Xhevdet Gela, Ben Traore, Jukka Santala, Antti Hynynen, Jaakko Juuti, Sonny Doumbouya, Juuso Salonen, Markus Joenmäki, Mikko Innanen, Saku Pesonen ja Kalle Parviainen.

Antti Pehkonen, Dominic Yobe, Frank Jonke, Tommi Kauppinen, Juha Majava, Donewell Yobe, Juuso Majava, Jarkko Hurme, Mika Lähderinne, Dennys Rodrigues, Mika Nurmela

9. AC Oulun pelaajat vasemmalta oikealle: Antti Pehkonen, Dominic Yobe, Frank Jonke, Tommi Kauppinen, Juha Majava, Donewell Yobe, Juuso Majava, Jarkko Hurme, Mika Lähderinne, Dennys Rodrigues ja Mika Nurmela.

Erkka Heinä, Toni Kuivasto, Asko Jussila, Benito Yllaconza, Jussi Jokela, Erkki Nieminen

10. Hakan vaihtopenkillä näkyivät fysio Erkka Heinä, Toni Kuivasto, valmentaja Asko Jussila, Benito Yllaconza, Jussi Jokela ja seisomassa joukkueenjohtaja Erkki Nieminen. Jussilan takana taisi näkyä hiukan päävalmentaja Sami Ristilästä.

Jukka Santala, Sonny Doumbouya, Antti Pehkonen, Mika Lähderinne

11. Netissä taidettiin väittää ottelun jälkeen, että toinen Hakan afrikkalaisista testimiehistä pelasi "sikaa", vaikka itse en ehtinyt sellaista huomata. Mutta tässä näytti AC Oulun kapteeni Antti Pehkonen tarjoavan kyynärpäätä toisen testipelaajan Sonny Doumbouyan selkään. Vasemmalla oli Jukka Santala ja oikealle Mika Lähderinne.

Juuso Salonen, Jukka Santala, Kalle Parviainen, Antti Pehkonen, Frank Jonke, Xhevdet Gela, Dominic Yobe, Sonny Doumbouya, Jarkko Hurme, Ben Traore, Mika Nurmela

12. Katselin kiinnostuneena Hakan puolustustyöskentelyä erikoistilanteissa. Juuso Salonen näkyi olevan etutolpalla ja vastaavasti rangaistusalueen rajalla oli toinen testipelaaja Ben Traore. Muut pelaajat ottivat kukin oman miehen vartioitavaksi ja yrittivät voittaa ykköspallon Mika Nurmelan kulmapotkussa. Pelaajat vasemmalta oikealle: Salonen, Jukka Santala, Kalle Parviainen, Antti Pehkonen, Frank Jonke, Xhevdet Gela, Dominic Yobe, Sonny Doumbouya, Jarkko Hurme, Traore ja Mika Nurmela, jos tunnistin kaikki oikein. Rangaistuspotkupisteen yhdeksän metrin kaarella odotti ilmeisesti joku oululaispelaaja kakkospalloa.

Jaakko Juuti, Saku Pesonen, Mika Lähderinne, Jukka Santala, Antti Pehkonen, Sonny Doumbouya, Juuso Salonen, Kalle Parviainen, Frank Jonke, Dominic Yobe, Jarkko Hurme, Ben Traore

13. Jukka Santalan parina pallosta taistellut Antti Pehkonen voitti pääpallon, mutta puski sen epätarkasti taaksepäin, koska Ben Traore oli vartioimassa ensisijaista vastaanottajaa. Saku Pesosen lisäksi maalilla on vasemmalla Jaakko Juuti ja Pesosen edessä Mika Lähderinne.

Arina Areena

14. Ben Traore ryntäsi ensimmäisenä kakkospallon perään Antti Pehkosen puskun jälkeen.

Saku Pesonen, Jaakko Juuti, Mika Lähderinne, Antti Pehkonen, Markus Joenmäki, Kalle Parviainen, Frank Jonke, Jukka Santala, Juuso Salonen, Dominic Yobe, Ben Traore, Jarkko Hurme, Sonny Doumbouya

15. Myös toinen Hakan testipelaa Sonny Doumbouya kiirehti oikealla ylös mukaan vastahyökkäykseen. Pelaajat vasemmalta oikealle: Saku Pesonen, Jaakko Juuti, Mika Lähderinne, Antti Pehkonen, Markus Joenmäki, Kalle Parviainen, Frank Jonke, Jukka Santala, Juuso Salonen, Dominic Yobe, Ben Traore, Jarkko Hurme ja Doumbouya.

Frank Jonke, Tapani Pikkarainen, Dominic Yobe, Donewell Yobe, Ben Traore

16. Ben Traore ilmeisesti törmäsi yhteen Dominic Yoben kanssa ja selitti Donewell Yobelle, että tarkoitus ei ollut niin paha kuin teko. Vasemmalla oli Frank Jonke ja taustalla oli sanomalehti Kalevan valokuvaaja [korjattu, kiitos palautteesta].

Saku Pesonen, Frank Jonke, Kalle Parviainen, Ville Järvenpää

17. AC Oulun ensimmäisen maalin alkusoittoa oli, kun Frank Jonke voitti pääpallotaistelun Kalle Parviaisen kanssa ja pudotettuaan pallon vasemmalle seurasi sitä itse kulmalipun suuntaan.

Juuso Salonen, Antti Hynynen, Frank Jonke, Juha Majava, Saku Pesonen

18. Pallo meni Juha Majavan [korjattu, kiitos palautteesta] ulottuville ja Frank Jonke näyttäisi kuvan perusteella melkein juosseen paitsioon. Pelaajat vasemmalta oikealle: Juuso Salonen, Antti Hynynen, Jonke, Majava ja Saku Pesonen.

Juuso Salonen, Saku Pesonen, Juha Majava, Kalle Parviainen

19. Juuso Salonen yritti peittää, mutta Juha Majava pääsi tykittämään rangaistusalueen rajalta.

Saku Pesonen, Juha Majava, Juuso Salonen, Kalle Parviainen

20. Pallo lähti Juha Majavan tykityksestä kohden maalia. Saku Pesonen valmistautui torjuntaan.

Saku Pesonen, Kalle Parviainen, Juha Majava

21. Saku Pesonen ei ylettynyt Juha Majavan roikkolaukaukseen, vaan se upposi verkkoon.

Saku Pesonen, Kalle Parviainen, Juha Majava

22. Saku Pesonen ei ehtinyt vielä maanpinnalle kun Kalle Parviainen oli jo protestoimassa maalista. En keksinyt sille muuta syytä kuin että Frank Jonke olisi ollut paitsiossa. Mutta hän ei lähempänä kulmalippua ollut enää pelissä mukana, joten mielestäni oli aivan sääntöjen mukaista, jos erotuomarit jättivät hänet huomiotta. Jos hän ylimalkaan edes oli paitsiossa. Tästä kulmasta tilanteen voi vai arvata.

Kalle Parviainen, Ville Järvenpää, Juha Majava, Markus Joenmäki, Xhevdet Gela, Jaakko Juuti

23. Erotuomari Ville Järvenpää näytti keskiympyrää, mutta sekä Kalle Parviainen että Juuso Salonen protestoivat. Myös Xhevdet Gelalla ja Jaakko Juutilla oli suu auki. Ainoastaan Markus Joenmäki näki protestoinnin hyödyttömäksi.

Juuso Salonen, Kalle Parviainen, Ville Järvenpää, Jaakko Juuti, Ben Traore, Sonny Doumbouya, Markus Joenmäki

24. Seuraava ihmeellinen allekirjoittaneella yli hilseen mennyt asia oli, että Hakan testihyökkääjä Sonny Doumbouya meni taputtamaan mielenosoituksellisesti erotuomari Ville Järvenpäälle. Jäikö minulla jotain ymmärtämättä vai oliko tässä vähän turhaa itkemistä selvässä tilanteessa Hakan pelaajilta? Vasemmalta oikealle: Juuso Salonen, Kalle Parviainen, Järvenpää, Jaakko Juuti, Ben Traore, Doumbouya ja Markus Joenmäki.

Ottelun kuuluttaja

25. Ottelun kuuluttaja Pertti Nykänen ei ehkä vedä vertoja hallissa kuuluttamistehtävissä piipahtaneelle Jasmin Mäntylälle muussa kuin jalkapallotietoudessa, mutta hän oli vuonna 1965 Interrailaamassa kaverinsa kanssa Saksassa ja sai päähänsä soittaa Hampurissa ammattilaisena pelaavalle Haka-ikoni Jussi Peltoselle. Kaverukset tekivät treffit Jussi Peltosen kanssa Hagenbeckin eläintarhaan ja yhteyttä on pidetty Jussiin aina kun hän poikkeaa Oulun suunnassa. Tämä jos mikään on pitkän linjan jalkapallokulttuuria!

Juha Majava, Markus Joenmäki, Mika Nurmela

26. AC Oulun toinen maali syntyi, kun Mika Nurmela syötti aivan vapaana olevalle Juha Majavalle. Mika Nurmelan tavaramerkkinä pidetään nousuja laidan kautta päätyyn ja keskityksiä sieltä. Tässä näytti hiukan kuin Markus Joenmäki oli ennakoimassa Nurmelan liikkeitä huomamatta, että tilanteessa oli paljon yksinkertaisempikin ratkaisu.

Saku Pesonen, Juha Majava, Markus Joenmäki

27. Juha Majava käännähti pallon kanssa ja Markus Joenmäki ryntäsi perään. Saku Pesonen Hakan maalissa valmistautui torjuntaan.

Sebastian Strandvall, Kalle Parviainen, Juha Majava, Markus Joenmäki, Saku Pesonen

28. Kalle Parviainen yritti peittää, mutta Juha Majava [korjattu, kiitos palautteesta] ehti tykittää kohden maalia. Markus Joenmäki ja vasemmalla Sebastian Strandvall olivat myöhässä.

Juha Majava, Markus Joenmäki, Kalle Parviainen, Saku Pesonen

29. Näyttäisi kuin Saku Pesonen aliarvioi Juha Majavan laukauksen korkeuden ja luuli torjunnan onnistuvan kättä ojentamalla.

Markus Joenmäki, Kalle Parviainen, Saku Pesonen

30. Juha Majavan laukaus ylitti kuitenkin Saku Pesosen sormenpäät ja Pesonen haroi jo toisen kerran tyhjää.

Markus Joenmäki, Saku Pesonen, Kalle Parviainen

31. Hakan puolustustyöskentely vaatii vielä runsaasti hiomista tai hukka perii joukkueen Veikkausliigan alkaessa. Saku Pesosen peluuttaminenkin on tärkeää, sillä talven aikana on huhuiltu Janne Korhosen siirrosta ulkomaille. Se saattaa hyvin toteutua kesällä.

Sonny Doumbouya, Sami Ristilä

32. Hakan vaihdotkaan eivät parantaneet joukkueen peliä. Testipelaaja Sonny Doumbouya vaihdettiin kentältä 66 minuutin pelin jälkeen ja sai päävalmentaja Sami Ristilältä kädenpudistuksen.

Kaleva 21.2.2010

33. Sunnuntai-aamun paikallisessa aviisissa Kalevassa oli kirjoitettu ihan mukavasti ottelusta.

AC Oulu ja Haka kohtasivat Liigacupin pohjoislohkon kolmannessa ottelussa lauantaina 20.2.2010 klo 14:15 alkaen Arina Areenalla Oulussa. AC Oulu oli voittanut molemmat aiemmat Liigacup-ottelunsa. Vastustajina olivat olleet FF Jaro ja JJK. Haka oli puolestaan hävinnyt molemmille joukkueille. AC Oulu pääsi otteluun käytännössä parhaimmalla miehistöllään. Hakalla olivat poissa Jarno Mattila, Niko Ikävalko, Maido Pakk ja Jani Kauppila.

Tutkin aikatauluja Oulun suuntaan ja huomasin, että lauantaina pääsisin perille vain hiukan ennen ottelua ja koska junat ankaran talven vuoksi olivat myöhästelleet, saattaisin jopa myöhästyä. Siksi päätin lähteä Ouluun jo perjantaina aamulla. Perillä olin Oulussa heti puolen päivän jälkeen ja majoituin rautatieaseman lähelle Hotelli Apolloon. Kyseinen hotelli kuuluu samaan ketjuun kuin rautatieaseman lähellä Lahdessa oleva hotelli, jossa olin majoittuneena tammi-helmikuun vaihteessa Uusi Lahti Cupin aikana.

Ennen ottelua juttelin paikalla olleiden toimitsijoiden kanssa ja kuulin, että Oulun seudulla meneillään oleva kuntajakoselvitys ahdistaa. Kuuden (6) kunnan eli Haukiputaan, Kiimingin, Muhoksen, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin yhdistäminen synnyttäisi kaupungin, joka olisi oululaisten mukaan yli 200 000 asukkaan asukasluvultaan suurin kaupunki Helsingin jälkeen. Ja pinta-alaltaan kyse olisi suurimmasta kaupungista, jossa kunnan laidasta laitaan matka olisi enimmillään 80 kilometriä. Lukuja kuunnellessa mietin kuitenkin tuota toiseksi suurimman kaupungin asukaslukua, sillä myös Tampereen asukasluku on jo tällä hetkellä yli 209 000 asukasta, jonka luvun uusi kaupunki tavoittaisi (tarkistin kuntajakoselvityksestä) vasta vuonna 2018. Pitemmällä tähtäimellä kyse on myös nykyisen Haaparanta-Tornio-yhteistyön laajentamisesta ja sellaisen miljoonakaupungin luomisesta, joka ulottuisi Luulajasta Ouluun. Sen jälkeen uuden Suomi-Ruotsin pääkaupunkikin voitaisiin siirtää periferiasta keskelle valtakuntaa Pohjanlahden pohjukkaan. ;-)

Ottelun jälkeen Hakan joukkue lähti klo 17:30 aikoihin junalla kohti Tamperetta, jossa aikataulun mukaan piti olla klo 23 aikoihin. Itse olin miettinyt samaa vaihtoehtoa, mutta kun jatkaminen Tampereelta kotiin olisi ollut myöhään yöllä hankalaa, olin varannut majoituksen myös toiseksi yöksi. Lähdin kotiin vasta sunnuntaina klo 11:40 Pendolinolla Tampereelle, vaihdoin Toijalan junaan ja jatkoin vielä paikallisjunalla Toijalasta. Kaikesta liikennekaaoksesta ja kolmesta junasta huolimatta oli kotona vain puoli tuntia myöhemmin kuin mitä alkuperäisessä aikataulussa oli määritelty.

AC Oulun kokoonpano: 22. Dennys Rodrigues (mv), 5. Mika Lähderinne, 6. Antti Pehkonen (C), 7. Dominic Yobe (90. min. 25. Teemu Lukkari), 10. Donewell Yobe (73. min. 15. Joni Mäkelä), 11. Frank Jonke, 13. Mika Nurmela, 16. Juha Majava, 17. Tommi Kauppinen (75. min. 3. Niko Kukka), 18. Jarkko Hurme, 19. Juuso Majava (82. min. 9. Tommi Siekkinen). Vaihtopelaajat: 1. Jani Luukkonen (mv), 4. Juho Meriläinen, 14. Joonas Pennanen.

Varoitukset: .

Hakan kokoonpano: 12. Saku Pesonen (mv), 4. Markus Joenmäki, 5. Kalle Parviainen (C), 7. Mikko Innanen, 11. Antti Hynynen, 13. Xhevdet Gela (46. min. 6. Sebastian Strandvall), 16. Ben Traore, 19. Juuso Salonen, 22. Jukka Santala (83. min. 41. Sasu Nieminen), 24. Sonny Doumbouya (66. min. 10. Benito Yllaconza), 29. Jaakko Juuti. Vaihtopelaajat: 1. Janne Korhonen (mv), 3. Toni Kuivasto, 23. Jussi Jokela.

Varoitukset: .

Maalit: 43. min. Juha Majava (Frank Jonke) 1-0, 56. min. Juha Majava (Mika Nurmela) 2-0.

Erotuomarit: Ville Järvenpää, Petri Tarkiainen (I avustava), Janne Jussila (II avustava). Yleisöä oli n. 600 henkeä.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

[Paluu] [2010] [Hakalle tappio Oulussa] [AC Oulu jatkaa puhtaalla pelillä Liigacupissa - Haka kaatui komeasti] [LIIGACUP: Juha Majava ampui Hakan nurin] [Ristilä: Emme onnistuneet millään osa-alueella] [Malinen: Tasapainoinen esitys] [Majava mielissään onnistumisista] [Korhonen kaipaa tasaisuutta] [Parantamisen varaa jäi] [LC: AC Oulu - Haka la 20.2 klo 14.15 ; Jatkot Onnelassa?] [AC Oulu voitti Hakan] [Kuvia 2010: AC Oulu - Haka] [Juha Majava: Koko ajan on menty eteenpäin] [Janne Hietanen palaa AC Ouluun]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!