Viialan aseman sivuraiteet puretaan [11.10.2010]

[mobile]

Helsinki-Tampere-rautatien Viialan rautatieasemalta Pirkanmaalta puretaan raiteet 3 ja 4. Purkutyö alkaa noin kahden viikon kuluttua.

Viialan rautatieasemalla on rinnakkain neljä junaraidetta. Raiteet 1 ja 2 ovat käytössä päivittäiseen liikennöintiin, mutta raiteet 3 ja 4 ovat käytännössä pääraiteiden sivuraiteita, jotka erkanevat pääraiteista aseman eteläpuolella. Pian aseman pohjoispuolella raiteet 3 ja 4 yhdistyvät ja päättyvät muutaman sadan metrin päässä toppariin. Aseman kohdalla raiteet 3 ja 4 ovat betonipölkkyisiä, mutta muuttuvat pohjoispuolella hiukan ennen yhdistymistä puupölkkyisiksi.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Asemalta erkanee myös yksityisraide entiselle Viialan vaneritehtaalle, joka on UPM-Kymmenen omistuksessa. Vielä syyskuun 21. päivänä Liikenneviraston yksityisradoista vastaava ylitarkastaja Simo Toikkanen kertoi, että "vaikka tehtaan toiminta onkin lakannut 2005, ei sopimusta raiteen liittymisestä valtion rataverkkoon ole syystä tai toisesta irtisanottu." Tilanne on kuitenkin saattanut muuttua, sillä keskustellessani purkutyöstä vastaavan virkamiehen (aluepäällikkö Mikko Heiskanen?) kanssa 11.10.2010 Viialan aseman luona virkamies kertoi, että raiteiden 3 ja 4 purkamisesta oli keskusteltu mm. UPM:n ja puolustusvoimien kanssa.

Tampereen teknillisessä yliopistossa on vuonna 2008 julkaistu kaupunkisuunnitteluteorioihin liittyvänä diplomityönä Viialan vaneritehtaan AKAA PLAY-niminen kehittämisvisio (ISBN 978-952-15-1939-0), jossa vaneritehtaan yksityisraide on merkitty säilytettäväksi muilta osin, mutta vaneritehtaan alueella olevista kolmesta raiteen haarasta eteläisin puretaan tulevan kevyen liikenteen väylän tieltä. Taloudellisista syistä kehittämisvisiota ei ole kuitenkaan alettu toteuttaa eikä UPM ole siihen luultavasti muutenkaan sitoutunut. Osa vaneritehtaan kiinteistöistä on nykyisin vuokrattu kolmannelle osapuolelle varastokäyttöön. Käytännössä rautatieyhteys yksityisraiteelle katkeaa lopullisesti raiteiden 3 ja 4 purkamisen yhteydessä. Todellisuudessa yksityisraide on ollut jo pitkään poikki Rautatienkadun kohdalta. Raide on katkaistu tien kohdalta ja nostettu tien varteen aseman puolelle. Myöhemmin ilmeisesti kevyen liikenteen väylää rakennettaessa kiskot on vielä upotettu asfalttiin, joten ne eivät kovin helpolla pääse katoamaan.

Ylitarkastaja Otso Kärkkäinen Liikennevirastosta kertoi, että raiteiden purku liittyy Viialan aseman asemalaitureiden siirtoon. Asemalaituria puretaan eteläpäästä ja jatketaan pohjoispäästä. Syynä laitureiden paikan siirtoon on laiturien parempi kohdistaminen pääopasteeseen. Raiteiden 3 ja 4 purkamisen yhteydessä kyseisten raiteiden ylitse johtava laituripolku poistuu. Muutostöiden suunnittelu alkoi viime vuoden marraskuussa ja ilmeisesti myös vaneritehtaan yksityisraide on irtisanottu, vaikka tieto asiasta ei ollut vielä syyskuussa tullut ylitarkastaja Toikkaselle.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Rautatienkadun kohdalta raide on siirretty radan sivuun ja jäänyt toisesta päästä kevyen liikenteen väylän alle.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Poistetun yksityisraiteen kohta näkyy vielä vaaleampana asfalttina Rautatiekadun pinnassa. Itse rataura on kasvanut jo täyteen lähes kolmemetristä koivunvesaa.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Talven hiljaiselon jälkeen Viialan aseman rakentaminen jatkui keväällä 2011. Nyt oli vuorossa radan itäpuolisen 2-laiturin siirtäminen pohjoiseen. Siirto johtui 1-laiturin eteläpäässä olevasta liikenneopasteesta, joka näyttää veturinkuljettajalle liikennevaloilla, milloin juna saa kulkea. Jos Tampereelta saapuva juna joutuisi poikkeustilanteissa kulkemaan kakkosraidetta pitkin, niin asemalaiturilla junanveturi olisi pitkillä junilla liikenneopasteen eteläpuolella ja veturinkuljettaja ei pystyisi näkemään selkänsä takana olevia liikennevaloja. Nyt asemalaituri siirrettiin samalle tasolle 1-laiturin kanssa, joten 2-laiturille poikkeustilanteissa pohjoisesta saapuva veturinkuljettaja näkee 1-laiturin päässä olevan liikenneopasteen.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Laiturin siirron lisäksi ratatyöntekijät (ilmeisesti) kokosivat raiteen yläpuolelle tarkoitettuja sähköjohdoille varattuja rakenteita.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Kun torstaina ensimmäisen kerran saavuin junalla vasta asvaltoidulle laiturille, niin laituria reunustava aita ei ollut vielä asennettuna. Mutta perjantaina 27.5.2011 aitakin oli jo pystyssä. Kaivinkone tasoitteli vasemmalla entisten ratojen 3 ja 4 ratapenkkaa.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Saavuin Viialan asemalle valokuvaamaan klo 11:04 saapuvaa seutujunaa ja työmiehet olivat juuri samalla kellonlyömällä lähdössä ilmeisesti ruokatunnille.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Kun Helsingistä Tampereelle matkaava seutujuna oli lähestymässä kakkoslaiturin päätä, niin päinvastaiseen suuntaan oli ykkösraidetta pitkin matkaamassa tavarajuna. Juuri tavarajunan veturin edessä vasemmalla on liikenneopasteet, joiden vuoksi kakkoslaituria siirrettiin pohjoisemmaksi.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Tämä 2-vaunuinen H-juna lähti Helsingistä R-junana, piti pienen tauon Riihimäellä, jossa nimeksi vaihtui H-juna ja jatkoi sitten Tampereelle pysähtyen matkalla jokaiselle asemalle. Helsingin suunnassa Pasilan ja Tikkurilan väliset asemat jäivät tältä junalta väliin.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Myös junan konduktööri otti ehkä tyypit uudesta asemalaiturista. Monesti konduktöörit vain kurkkaavat oviaukosta asemalaiturille astumatta.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Viialaan saapuneet matkustajat lähtivät kävelemään poistumisväylää kohden ja juna jatkoi matkaa kohti Lempäälää ja Tamperetta. Nämä junat kulkevat tarpeen vaatiessa melkoista haipakkaa. Junan näytöllä näkyvä nopeusmittari nousee joillakin asemaväleillä aina lähes 160 kilometrin tuntinopeuteen.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Jalankulkijoille tarkoitettu poistumiväylä Viialan aseman kakkoslaiturilta. Laiturin viereiselle pysäköintipaikalle pääsee myös päinvastaisesta suunnasta autolla.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2010] [2011] [3- ja 4-raiteet Viialassa purkuun] [Viialan asemalaituria siirretään 70 metriä Tampereelle päin] [Lisäraiteiden tulo pääradalle vie vuosikymmeniä] [UPM vuokrasi Viialan vaneritehtaan Mauno Huhtalalle]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!