Laatukirja: 100 Great Journeys [04.06.2011]

[mobile]
[100 Great Journeys]
100 Great Journeys -kansi

1. Teoksen kansi kuvaa kirjaa jo hyvin. Se koostuu piirroksista, eri aikakausien kartoista, valokuvista ja teksteistä. Tämän tapaisia kirjoja Valitut Palat on julkaissut jo pitkään, mutta laatukustantamotkin ovat omaksuneet ne keinona saada uusia lukijoita kirjoille.

Marco Polo ja Kiina

2. Tämän tapaista kirjaa on vaikea kirjoittaa mainitsematta Marco Polo tai Silkkitietä. Mutta molemmille omistetaan vain aukean verran, sillä aiheet on käsitelty jo muissa medioissa perusteellisesti. Kokoelmateoksissa pystytään kertomaan aiheesta vain lyhyesti, mutta vasemmanpuoleisella sivulla keskellä alhaalla on tälle kirjalle tyypillinen laatikko, josta löytyy muita aihetta käsitteleviä teoksia.

Taruja ja legendoja

3. Monet matkat ovat taruja ja legendoja. Tiedot Odysseuksen seikkailuista perustuvat runoteokseen ja matkan eri kohteet ovat osittain vain arvailun varassa. Samoin 3000 - 4000 vuoden takaiset muistomerkit synnyttävät usein erilaisia teorioita, joiden totuudenmukaisuutta on vaikea jälkeenpäin todistaa. Kirjaan on koottu myös erilaisia kaunokirjallisia matkoja, esimerkiksi Mark Twainin kertomat Huckleberry Finn- ja Tom Sawyer-seikkailut Mississipillä. Samoin esimerkiksi kuvitteellinen Jule Vernen "Maailman ympäri 80 päivässä" nostetaan tärkeäksi matkaksi, koska sitä pidetään nykymuotoisen turismin syntymisteoksena. Maailmanympärysmatkoja oli tehty jo ennen teoksen ilmestymistä ja pian ne suoritettiin jo alle 80 päivässä.

Kansainvaellukset

4. Ihminen on kautta aikakausien vaeltanut paikasta toiseen parempien elinolojen perässä. Varhaisimmat vaellukset ja ehkä vaellusreititkin ovat vain kadonneet historiaan maapallon ja elinolojen muuttuessa. Amerikan asuttamisen viime vaihe eli valkoisen miehen saapuminen mantereelle on tapahtuma, josta löytyy historiallisia dokumenttejakin. Alunperin ehkä amerikkalaisille lukijoille kirjoitettu teos kertoo siitä, mutta esimerkiksi eurooppalaisia enemmän kiinnostavat viimeisen jääkauden jälkeiset kansainvaellukset saavat vähemmän huomiota.

Aleksanteri Suuri

5. Monien historiallisten henkilöiden matkat ovat jälkipolvien silmissä muodostuneet legendaarisiksi. Esimerkkinä vaikka Aleksanteri Suuren valloitusretket. Pulmana on tietysti tällaisissa teoksissa se, että mitkä historialliset henkilöt valitaan mukaan. Teoksesta löytyy myös joitakin henkilöitä, joiden mukanaoloa en oikein ymmärrä. Suurimman osan elämäänsä yhdessä paikassa elänyt Mozart tuskin on mikään merkittävä matkaaja, vaikka hetkisen elikin mm. Pariisissa ja Wienissä. Henkilövalinta kuvaakin ehkä teoksen kokoojan mieltymyksiä ja tekee siitä siksi laadultaan epätasaisen. Joitakin aatteita tai kehityssuuntia käsitellään ja ne voi ymmärtää tavallaan ihmisen kehittymisenä ja henkisenä matkana ajassa. Joten siinä mielessä teoksen nimi on aavistuksen harhaanjohtava.

Markkinoille ilmaantuu välillä kirjoja, joita nimitän laatukirjoiksi, vaikka ne eivät aina ole kauttaaltaan huippulaatuisia. Mutta ne ovat niin mielenkiintoisia, että ansaitsevat silti tulla sijoitetuksi tuon nimikkeen alle. Osa laatukirjoista ilmestyy tietenkin ulkomailla ja niistä parhaimmat suomennetaan vähitellen. Keith Lye on koonnut jo pari vuotta sitten ilmestyneen kirjan, joka ei ole mikään numeroitu luettelo merkittävistä matkoista vaan kokoelma matkoista, sotaretkistä, pyhiinvaelluksista, matkareiteistä, seikkailuista ja aatteista kautta historian.

Matkojen lisäksi esitellään erilaisia kulkureittejä, joita ihminen on matkannut kautta aikojen. Esimerkkinä näistä ovat joet. Tonava esitellään, mutta aasialaiset joet jäävät vähemmälle huomiolle. Niilin lähteiden etsimisestä kerrotaan useankin matkan yhteydessä, mutta itse Niiliä esitellessä kerrotaan vain niistä faaraoiden aikaisista kaupungeista, jotka sijaitsivat Niilin varrella.

Rautateitä esitellään ja joku Siperian rata sekä Orient Express-junayhteys ansaitsevat esittelyn. Mutta kanavat, jotka olivat Euroopassa tärkeä kulkuväylä ennen rautateiden keksimistä, ohitetaan käytännössä kokonaan. Kanavien joukossa oma suosikkini on tietysti UNESCOn maailmaperintökohde Canal du Midi, joka yhdisti Atlantin valtameren ja Välimeren 1600-luvun lopulla.

Kirjasta löytyy mies mielenkiintoisia historiallisia tietoja ja anekdootteja. Esimerkiksi en itse tiedostanut sitä, että kun kristityt alkoivat häätää maureja pois Espanjasta tai taistelemaan ristiretkien aikana saraseeneja vastaan Jerusalemissa, niin kyse oli taistelusta teknisesti kehittyneempää kulttuuria vastaan. Sama teknisen kehityksen ihannointi näkyi siinä, että ranskalainen Jules Verne valitsi maailmanympärimatkaajaksi englantilaisen aristokraatin.

Anekdoottipuolella hauskin juttu taitaa olla, kun kerrottiin hippien matkoista Katmanduun ja Kaukoitään. Hippiaate syntyi 1960-luvulla Kaliforniassa, jossa osavaltion kuvernöörinä oli muuan Ronald Reagan, myöhemmin USA:n presidentti. Regan kuvasi, että hipit pukeutuivat kuin Tarzan, heidän hiuksensa olivat kuin Janella ja he tuoksuivat kuin simpanssi Cheetah.

Tätä blogia kirjoittaessa ajankohtaisin matkakohde taitaa olla Machu Picchu. Eurooppalainen valloittaja Francisco Pizarro ei koskaan löytänyt Machu Picchua ja se ei löytynyt myöskään 300 vuotta kestäneen espanjalaisvaltauksen aikana. Eurooppalaisalkuiset kansat löysivät sen vasta heinäkuussa 1911 eli kuukauden kuluttua sen löytämisestä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Kirja on mediana tavallaan tienhaarassa. Perinteisenä paperimediana se häviää helposti taistelussa videomediaa ja wikipedia-tyyppistä nettimediaa vastaan. Nuorempi käyttäjäpolvi ei aina enää jaksa syventyä pitkiin teoksiin, jotka ovat pelkän tekstin varassa. Toisaalta myös median muoto on muuttumassa. Markkinoilla on jo mustavalkoiseen näyttötekniikkaan perustuvia sähköisten kirjojen lukulaitteita, mutta tämäntapaisia esimerkiksi karttoja sisältäviä teoksia ne eivät vielä pysty esittämään. Mutta värinäytöillä varustetut lukulaitteet ilmaantuvat markkinoilla vähitellen ja silloin kirjoista tulee yhä enemmän tämäntyyppisiä kuin 100 Great Journeys -teos on. Se sisältää tekstiä lyhyissä kappaleissa, pieniä kuvia, karttoja ja linkkejä muihin aihetta käsitteleviin lähteisiin. Kustantamot tekevät jo nykyään kirjoja siten, että ne on myöhemmin helppo siirtää tulevaisuuden medioihin.

Sähköpostipalautetta Keskilinkille voi lähettää osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu] [2011]

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!