Billy, turhautumisen lyhyt oppimäärä [14.09.2010]

[Väitös: 2000-luvun todellisuus tahraa Ikean kuvastojen kansankodin idyllin (Lindberg)]   [I love Ikea oli liikaa huonekalujätille]   [Billy and friends: Käytettyjen Ikea-huonekalujen myyntisivusto]

Lueskelin äskettäin jostain blogista, että yritykset eivät aina tarjoa asiakkaille sitä mitä he haluavat, vaan asiakkaalle tarjotaan turhautumisia. Jos teleyhtiö tarjoaa asiakkaalle langattoman yhteyden, joka toimii vähän miten sattuu riippuen siitä kuinka monta käyttäjää on samanaikaisesti taajuudella, niin asiakkaalle ei tarjota hyvää mobiilipalvelua vaan turhautumista. Samoin jos Ikea myy asiakkaille hienon näköisiä huonekaluja, mutta asiakkaat saavat pahvilaatikkoja, joissa on vain osasia, jotka asiakkaan täyty itse parhaansa mukaan koota, niin silloin Ikea myy asiakkailleen turhautumisia.

Kokeilin tässä turhautumista ostamalla Ikealta kirjahyllyjä ja harrastamalla niiden kokoamista. Olen kyseisessä hommassa todellisuudessa veteraani, sillä jo vuosia sitten ostin samannimisiä kirjahyllyjä Ikean Espoon myymälästä. Hiukan yli vuosi sitten muutin Pirkanmaalle, mutta muutto jäi tavallaan kesken, koska huomasin, että kirjoja oli vuosien mittaan kertynyt niin paljon, että vanhat hyllyt eivät enää riitä. En viitsinyt tilata hyllyjä Espoosta ja epäilin, että Ikean kotiinkuljetuspalvelu ei ehkä niitä olisi Pirkanmaalle kuljettanutkaan. Joten jouduin odottamaan, kunnes Tampereelle avattiin uusi Ikea.

Allekirjoittaneella ei ole koskaan ollut ajokorttia, joten hyllyt tulivat kotiin Itellan kuljettamana. Pientä häslinkiä oli kuitenkin osoitteen kanssa. Alkuperäisessä tilauksessani katuosoitteen ensimmäinen kirjain oli kirjattu väärin. Kun sitten soitin korjauksen Ikeaan, niin korjausilmoituksessa Itellalle numerot (tyyppiä 3 A 1) vaihtuivat toisinpäin (1 A 3). Kännykkään soittamalla Itellan miehet löysivät kuitenkin perille.

Ikean huonekalut ovat mielestäni kertakäyttöhuonekaluja. Ne voi koota vain kerran. Jos joutuu muuttamaan asunnosta toiseen, niin Ikean huonekalut kannattaa siirtää kokonaisina. Niitä ei missään nimessä pidä mennä purkamaan. Moni sellainen yritys on päättynyt kasaan sahanpuruja.

Jos haluat saada Billy-hyllyt muutossa ehjinä perille, niin anna ammattitaitoisen muuttofirman hoitaa hyllyjen siirto. Heillä on liinoja, köysiä ja teippejä, joilla huonekalut saa kiilattua paikoilleen kulkuneuvoon ja siirrettyä yläkerroksiin ehjinä jopa hissittömissä taloissa.

Ostamani Billy-kirjahyllyt valmistetaan materiaalista, jota minunlaiseni maallikot kutsuvat lastulevyksi. Se on päällystetty puuviilulla. Normaalisti sellaiset osat, joissa kiinnitys tapahtuu mutterilla ja ruuvilla, voidaan purkaa ja koota turvallisesti. Billy-hyllyissä sellaisia ei taida olla muut kuin ovenkahvat. Kaikki lastulevyyn upotetut puutapit tai kierretyt puuruuvit eivät kiinnity tukevasti enää uudelleen ilman erikoistoimia. Jotkut kokeneet puutöiden tekijät pystyvät täyttämään vanhat ruuvinreiät sahanpurun ja puuliiman sekoituksella ja niiden kuivuttua poraamaan uudet reiät. Mutta tavalliset ihmiset tuskin pystyvät moisiin urotekoihin. Joten omasta mielestäni Ikean huonekaluja ei pidä koskaan mennä purkamaan. Ja kun ne kerran kokoaa, niin se on tehtävä kunnolla. Yritän kertoa tässä miten sellaisen minun mielestäni tekisi. Joku asiantuntija saattaa silti menetellä toisin.

Tämän blogikirjoituksen ohjeita pitää noudattaa omalla vastuulla. En ota vastuuta siitä, jos joku loukkaantuu noudattamalla allekirjoittaneen ohjeita. En myöskään takaa, että hyllyt säilyvät ehjinä näitä kokoamisohjeita noudattamalla. Yritän kertoa mahdollisista vaaratilanteista, mutta täysin tyhjentävää luetteloa kaikista mahdollisuuksista tuskin kukaan pystyy tekemään. Joten noudattakaa näitä ohjeita omalla vastuullanne.

Aloitus yläpäästä

1. Pakkausten purkamisen jälkeen kokoamisen voi aloittaa sivulaudoista. Helpointa on naputtaa ensin paikalleen puutapit. Sen jälkeen voi ruuvata lukitusruuvit, joiden kanta on erikoinen. Se ei ole puhdas ristiuraruuvi, vaan siinä on keskiupotuksen lisäksi kaksi ristikkäistä uraa, joista toiseen sopii tavallinen leveäteräinen ruuvimeisseli. Sillä varovasti vääntämällä ruuvin saa kierrettyä paikalleen valmiiseen reikään. Oikealla on takalevyn ura.

Alapään ruuvit ja tapit

2. Sivulautojen alapäässä puutappeja on hiukan enemmän, koska poikittain tuleva alapään etulevy kiinnitetään vain kahdella puutapilla molemmista päistä. Jos kaapin aikoo joskus vastoin kaikkia allekirjoittaneen neuvoja esimerkiksi muuton vuoksi purkaa, niin sivulaudat on paras kuljettaa muutossa tällaisinä ilman että irrottaa ruuveja ja tappeja sivulaudoista. Tosin hyllyjä irrotettaessa puutappi saattaa jäädä kiinni hyllyyn. Mutta sekin tulisi kuljettaa sellaisenaan, sillä silloin ainakin toinen tapin pää istuu suhteellisen tiukassa.

Alapään etulevy

3. Ruuvien ja puutappien kiinnityksen jälkeen voi työntää alapään etulevyn ensimmäisenä paikalleen. Jos tätä kiinnitystä yrittää muuton jälkeen, niin levy ei välttämättä pysy pystyssä ilman tukea, koska tapinreiät ovat luultavasti väljentyneet. Tappeja ei kannata myöskään irrottaa, sillä jokin niistä on saattanut imeä itseensä kosteutta ja turvonnut, mikä on laajentanut tapinreikää. Jos tappien irrottamisen jälkeen ei osaa laittaa samaa tappia vanhaan reikään, niin tilalle asetettu tappi on löysä.

Alin hylly

4. Ruuvikiinnitteisiä poikittaishyllyjä on kolme, joista kaksi on viilupintaisia molemmilta puolin, mutta alimmaksi tarkoitetussa hyllylevyssä viilua on vain yläpuolella. Kaikkien kolmen hyllyn reunoista vain toinen on viilupintainen ja se on siten laitettava eteenpäin. Hyllyjen viiluton lastulevypintainen reuna tulee takalevyä vasten eli sivulaudan uran puolelle.

Hyllyn lukitus

5. Ruuvilla kiinnitettävät hyllyt lukitaan sivulautoihin muovisilla lukitushylsyillä. Ennen lukitushylsyn paikalleenlaittoa on hyvä tarkistaa, ettei ruuvinkannan ympärillä ole tikkuja. Esimerkiksi oikeanpuoleisessa reiässä sellainen näkyy. Tikut voi kaivaa pois esimerkiksi ruuvimeisselillä. Lukitushylsyn ruuvikannan toisessa päässä on pieni nuoli ja hylsyä sisäänpainettaessa nuolen on osoitettava ruuvin eli sivulaudan suuntaan, tässä tapauksessa siis alaspäin. Lukitushylsy on painettava niin syvään, että sen yläpinta jää hyllylevyn pinnan sisäpuolelle. Vasta sen jälkeen käännetään ruuvia myötäpäivään. Koska edes eräs nykyään lääkäriksi opiskeleva nuori ei ollut muutama vuosi sitten aivan varma, mitä tarkoittaa myötäpäivä, niin selitettäköön, että se on auringon kiertosuunta taivaalla. Se on myös kellonviisareiden kiertosuunta. Vastakkainen suunta on vastapäivä.

Toinen sivulauta

6. Kun kaikki kolme poikittaishyllyä on lukittu paikoilleen, niin niiden toiseen päähän asetetaan toinen sivulauta, joka myös lukitaan poikkihyllyihin lukitushylsyillä. Mahdollisessa muutossa toiseen asuntoon hyllyihin on hyvä jättää paikalleen sivulaudat, nämä kolme poikittaishyllyä, takalevy, alapään etulevy ja ovet. Itse ruuvasin muutossa ainoastaan ovien kahvat irti. Vain näiden kolmen poikittaishyllyn välissä olevat irrallisen hyllyt on parasta poistaa, sillä irrotessaan kannattimiltaan muuton aikana ne voivat rikkoa ovien lasit. Keskimmäinen näistä kolmesta poikittaishyllystä on hyvä lukita lukitushylsyllä alapuolelta, koska hylsyaukko jää silloin normaalitapauksessa piiloon. Ylimmäiseksi tulevan hyllyn lukitsin yläpuolelta niin että lukitushylsy ei normaalitapauksessa näy hyllyn käyttäjälle.

Taustalla näkyy vanhat muutama vuosi sitten Espoosta ostetut Billy-hyllyt, jotka värin lisäksi eroavat nykyisistä mm. siten, että lukitushylsyt ovat metallia, ei muovia kuten nykyisin. Tampereen Ikeasta vanhaa väriä ei enää löytynyt. Nykyisin tarjolla on taustalla näkyvää huomattavasti tummempi hyllyväri, keskellä vihreän ruuvimeisselin alla näkyvä tammiviilupintainen Billy-hylly sekä aivan vaalea koivuviiluinen hylly. Koska oikeaa väriä ei löytynyt, mietin hetken aikaa vaalean koivupintaisen hyllyn hankkimista ja sen lakkaamista samanvärisiseksi kuin taustalla näkyvä hylly. Mutta epäilin oikean värisävyn löytämisen ja itse laukkausoperaation turhan työlääksi. Ikean myyjä muisteli, että taustalla näkyvä vanhempi punertavapintainen hylly saattoi olla kirsikkapuupinnoitettu. Itse en enää asiaa muista varmasti. Vasemmalla on muuten pari ruskeaa muuttolaatikkoa, jotka ovat olleet kirjojen väliaikaisvarasto. Muuttolaatikot ovat omiani, joten niiden tyhjentämisellä ei siksi ole ollut kiirettä. :)

Hyllyn sijoitus

7. Kirjahyllyä on helpointa liikutella ennen takalevyn ja ovien asennusta, joten sen sijaintia voi testata. Tässä testauksessa selvisi, että parvekkeen ovi vaatii jonkun topparin, jotta se ei riko hyllyn lasiovea.

Takalevy

8. Hyllyjen takalevy oli aiemmin kaksiosainen ja muistelen, että sain itse teipata ne yhteen mukana seuraavalla teipillä. Nykyään takalevy on kolmiosainen ja se tulee pakkauksessa jo valmiiksi teipattuna.

Hyllyjen paikan merkkaaminen

9. Ennen takalevyn asennusta kiinteiden poikittaishyllyjen sijainnit eli keskikohdat täytyy merkata sivulautojen takareunaan. Siten varmistetaan, että takalevyn naulaus osuu hyllyihin kohdalleen eikä riko hyllyjen pintaa.

Alimman hyllyn kohdistus

10. Alimman hyllyn kohdistamisessa on hyvä olla huolellinen, sillä alhaalla lattialistan kohdalle tehty koverrus on usein eri sivulaudoissa eri korkuinen.

Takalevyn työntö sivulautojen uriin

11. Ennen takalevyn asentamista hyllystö on helpointa kääntää niin, että takapuoli on ylöspäin ja hyllyn alapäässä on tilaa takalevyn pituuden verran.

Naulausviivan piirtäminen

12. Jos haluaa olla naulauksessa huolellinen, niin takalevyn paikalleen asettamisen jälkeen takalevyyn on suositeltavaa piirtää naulausviiva sivulautojen merkkien kohdalle. Ennen piirtoa on tarkistettava, että takalevyn yläreuna on kaapin ylähyllyn kanssa samassa tasossa. Näin ei synny mitään pulmia, jos hyllyn päälle nostaa jotain hyllyä leveämpää. Naulausviivan piirtämisessä voi käyttää viivottimena irtonaista hyllylevyä.

Naulojen sijainnit

13. Ikean ohjeen mukaan jokainen takalevyn kolmesta osasta pitäisi kiinnittää korkeintaan kahdella naulalla. Koska kukin osa on hiukan yli 24 sentin levyinen, merkitsin naulojen paikaksi 8 cm kummastakin reunasta.

Ylimmän hyllyn naulaus

14. Takalevyn naulaus on hyvä aloittaa ylimmäisen hyllyn nurkkanaulojen lyönneillä ja tarkistaa samalla, että takalevy ei nouse kummastakaan laidasta ylimmäisen hyllyn pinnan yläpuolelle. Naulat ovat leveäkantaisia ns. huopakattonauloja. Naulatessa kuulosuojaimen käyttöä voi suositella. Parin ensimmäisen lyönnin aikana naula saattaa myös ohilyönnin seurauksena kimmota paikaltaan, joten silmäsuojan käyttäminenkään ei ole huono idea.

Ovipuoliskot vierekkäin

15. Ovipuoliskot valmiina saranoiden kiinnitystä varten.

Vitriinioven saranat

16. Vitriiniovet kiinnitetään hyllyrunkoon kolmella saranalla, jotka eivät sijaitse symmetrisesti eli tasavälein, vaan kaksi saranaa on ylempänä ja kolmas alhaalla. Koska ovet ovat identtisiä ja toinen on asennuksen jälkeen "ylösalaisin", tarvitaan neljäs saranapaikka, joka on alimman ja keskimmäisen saranan välissä. Tyhjät saranapaikat voi peittää muovisilla tulpilla.

Ruuvinpaikat

17. Useimpien saranapaikkojen vieressä on jo valmiina pienet ilmeisesti jollain naskalilla tehdyt reiänalut, mutta ne eivät ole minusta tarpeeksi syviä eivätkä välttämättä oikeassa paikassa. Vanha kirvesmiesten ruuvinkiinnityskeino on naputtaa vasaralla ruuvia ensin vähän matkaa paikalleen ja jatkaa sen jälkeen ruuvin kiinnitystä kiertämällä. Mutta kun vitriinioveen on upotettu lasilevy, niin tätä vanhaa temppua ei voi käyttää ilman että on suuri riski lasin rikkoutumiseen.

Naskalireikä

18. Ruuvin kiinnittämistä voi helpottaa painamalla naskalilla oikeaan kohtaan hiukan syvemmän reiänalun. Allekirjoittanut ei löytänyt naskalia, mutta työkalupakista löytyi teräväkärkinen kaivertamiseen tarkoitettu puutaltta, joka sopi samaan tarkoitukseen.

Lyhyt ruuvimeisseli

19. Saranan ruuvien kiinnittämisessä on hyvin suuri riski, että ruuvimeisseli (tai ruuvinväännin, jota en uskaltanut käyttää) lipsahtaa irti ruuvikannasta ja osuu yläpuolella olevaan lasilevyyn rikkoen sen. Omasta mielestäni turvallisin tapa on käyttää hyvin lyhytvartista ruuvimeisseliä. Jos ruuvimeisselin tukee kämmenpohjaan, niin sormenpäät osuvat usein ruuvinkannan ympärille pitäen meisselin oikeassa asennossa. Mutta meisseli saattaa silti lipsahtaa lasilevyn puolelle, jos ruuvi alussa esimerkiksi kaatuu.

Kämmensuojaus

20. Ruuvatessa voi estää ruuvimeisselin lipsahtamisen sijoittamalla kämmenen karmille ruuvin ja lasin väliin. Kuvassa kämmen on liikaa vasemmalla ja ruuvimeisseli osuisi lipsahtaessaan sormiin. Ruuvin on oltava kämmenen keskikohdan kohdalla ja kämmensyrjän on käytännössä koskettava ruuvin kantaan. Mitä lähempänä kantaa kämmen on, sitä vähäisempi on kipu meisselin lipsahtaessa. Allekirjoittaneella ruuvimeisseli lipesi kuuden ovipuoliskon saranoita kiinnitettäessä kolme - neljä kertaa, mutta vain yhdestä jäi ruuvimeisselin pään kokoinen mustelma. Kämmentä ei pidä tukea karmiin sellaisenaan, sillä itse kämmen voi painettaessa lisahtaa lasilevyn päälle ja rikkoa sen. Sen voi estää joko tukemalla koko käsivarren kyynärpäästä alkaen karmiin tai istumalla puoliristi-istunnassa (toinen jalka suorana ja toinen koukussa) ja tukemalla kyynärpäätä koukussa olevan jalan polveen ennen kämmensyrjän painamista karmiin. Kirvesmiehet suojaavat lasilevyn sitä hiukan suuremmalla vanerilevyllä, joka puristetaan tiukasti paikalleen ruuvipuristimilla. Sen jälkeen kiinnitys onnistuu helposti ruuvivääntimillä.

Sarana paikallaan

21. Sarana paikalleenruuvattuna. Alaspäin osoittavan kiinnitysosan voi nostaa ylös ennen oven kiinitystä.

Ovi asennusvalmis

22. Ovi on valmis kiinnitettäväksi heti kun saranalevyt on kiinnitettyy hyllyn runko-osaan. Ovenkahva kiinnitetään vasta kun ovi on paikallaan.

Saranalevy

23. Saranalevyä kiinnittäessä ruuvit on hyvä kiertää sen verran vajaiksi, että saranalevy pystyy liikkumaan pystysuunnassa ylöspäin ja alaspäin. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, missä kohdalla ovien saranat ovat aivan tarkalleen ja sallimalla saranalevyjen pystysuuntainen liike estetään ylimääräiset jännitteet kiinnityskohdassa. Ruuvit kierretään loppuun vasta sitten kun ovipuolisko on jo paikallaan. Keskellä oleva ruuvi kiinnittää saranan kiskoon ja sen avulla voidaan säätää hyllyn ja oven välistä etäisyyttä. Saranassa olevalla ruuvilla säädetään ovipuoliskojen välistä etäisyyttä. Periaatteessa saranalevyssä on mahdollisuus lisätä toinen ruuvipari, mutta ruuvireiän joutuu poraamaan itse (ei läpiporausta), samoin hankkimaan tarkoitukseen sopivat ruuvit. Näin voi tehdä, jos ruuvi jää aukossaan alas. Lisäruuvi olisi 45 asteen kulmassa ylhäällä ja huolehtisi enemmän kannattamisesta (tai päinvastoin).

Etenkin takalevyn naulauksen yhteydessä lastulevyistä saattaa irrota puupölyä. Siksi on hyvä takalevyn kiinnityksen ja hyllystön pystyynnoston jälkeen antaa ensin pölyn laskeutua ja pyyhkiä lattia sitten kostealla rievulla. Tavallinen pölyimuri sen sijaan pilkkoo pölyn vain sitä pienemmäksi mitä tehokkaampi pölyimuri on kyseessä. Asunnon ulkopuolelle puhaltavalla keskuspölyimurilla ei ole samaa pulmaa.

Kirjahyllyssä on uutena myös jonkin verran kosteutta ja lastulevyn valmistuksessa ja viilupintojen liimauksessa on käytetty myös joitain liuotinaineita. Joten hyllyjen vaativat melkein päivän parin kuivumista, ennenkuin kostea tuoksu on häipynyt. On hyvä huolehtia alkuviikkoina myös normaalia paremmasta tuuletuksesta.

Palautetta Keskilinkille voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen webmaster (miumau) keskilinkki (piste) com tai Twitteriin https://twitter.com/JormaKarvonen kautta.

Kirjoittaja on FC Haka Oy:n vähemmistöosakas.

MySpace Lähetä MySpaceen

[Paluu]   [2010]   Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!